Ένας ολόκληρος χρόνος χρειάστηκε για να εκδοθεί διάταγμα για «Λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση άμεσων κινδύνων και αναγκών στις περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Ανατολικής Αττικής που επλήγησαν από τις πυρκαγιές της 23ης Ιουλίου 2018».
Άρθρο 1ο |> Απομάκρυνση επικίνδυνων υλικών – [α] Απομάκρυνση απορριμμάτων, αποβλήτων και κάθε υλικού εν γένει, το οποίο, κατά την κρίση των αρμοδίων φορέων (κλπ)  [β] Έλεγχοι και αποξήλωση αμιάντου [γ] Κάθε αναγκαία ενέργεια αποκατάστασης και ανάπλασης των πληγεισών περιοχών με σκοπό την προστασία της υγείας των πολιτών και τη διαφύλαξη του περιβάλλοντος.
2. Όλες οι απαιτούμενες από την προηγούμενη παράγραφο δράσεις, ιδίως μελέτες, έργα, υπηρεσίες, εξοπλισμός, εκπονούνται κατά προτεραιότητα χωρίς δαπάνη για το δημόσιο, από φυσικό ή νομικό πρόσωπο, και, εφόσον αυτό δεν καταστεί δυνατόν, με ανάθεση με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Υποδομών και Μεταφορών, η οποία αναρτάται στον δικτυακό τόπο των υπουργείων.
Άρθρο 2ο |> Σύσταση Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας. Συστήνεται Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία με την επωνυμία «Μάτι ξανά», σύμφωνα με τις διατάξεις του Αστικού Κώδικα. Σκοπός της εταιρείας είναι η προώθηση δράσεων για την αποκατάσταση και ανάπλαση των πληγεισών περιοχών και τη βελτίωση της ζωής των κατοίκων τους. Για την επίτευξη του σκοπού της η εταιρεία, ενδεικτικά, υποβάλλει προτάσεις και εισηγήσεις προς τις αρμόδιες αρχές και υπηρεσίες.  Στο ΔΣ της Εταιρείας μετέχουν εκπρόσωποι των κατοίκων των πληγεισών περιοχών καθώς και εκπρόσωποι των κάτωθι νομικών προσώπων και φορέων: α) του Ελεγκτικού Συνεδρίου, β) του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, γ) του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, δ) του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, ε) του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, στ) των δήμων Μαραθώνος και Ραφήνας – Πικερμίου και ζ) της Περιφέρειας Αττικής.
Άρθρο 3ο |> Κατάρτιση ειδικού χωρικού σχεδίου. Ενόψει άμεσου κινδύνου για την ασφάλεια των πολιτών ή για το περιβάλλον, όπως προκύπτει από εισήγηση φορέα ή υπηρεσίας, ανατίθεται στο Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου «Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος» η σύνταξη ειδικού χωρικού σχεδίου για τις περιοχές της Ανατολικής Αττικής που επλήγησαν από τις πυρκαγιές της 23ης Ιουλίου 2018, με καταληκτική ημερομηνία παράδοσης του σχεδίου την 23η Ιουλίου 2020
(ΣΣ |> οι υπογραμμίσεις δικές μας)
Επομένως:
  • Χρειαζόταν ένας ολόκληρος χρόνος και μια ολόκληρη πράξη νομοθετικού περιεχομένου ακόμη και για τα αυτονόητα και πολύ απλά (πχ. η απομάκρυνση επικίνδυνων υλικών)
  • Εκείνο που προέχει -σημείο γραφής και για το τι θα επακολουθήσει είναι το «Οι δράσεις, μελέτες, έργα, υπηρεσίες, εξοπλισμός, εκπονούνται κατά προτεραιότητα χωρίς δαπάνη για το δημόσιο»
  • Η κεντρική εξουσία και η τοπική διοίκηση νίπτουν τας χείρας και μετατρέπονται σε παρατηρητές με την ίδρυση της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας «Μάτι ξανά» που θα αναλάβει τα πάντα, φροντίζοντας για την τήρηση του «null» από τον κρατικό προϋπολογισμό (όχι τυχαία πάνω-πάνω στο ΔΣ φιγουράρουν Ελεγκτικό Συνέδριο και Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και τελευταία τα συναρμόδια υπουργεία οι δήμοι και η περιφέρεια…)
  • Την κατάρτιση του «ειδικού χωρικού σχεδίου» δεν αναλαμβάνει το αρμόδιο υπουργείο (ΠεΧωΔΕ – νυν ΥπΕΚΑ Περιβάλλοντος Ενέργειας Κλιματικής Αλλαγής) αλλά ανατίθεται στο ΤΕΕ -για το οποίο θα χρειαστεί ένας ακόμη χρόνος (για την κατάθεση και μετά βλέπουμε)
Ενδεικτικές και οι δηλώσεις του κυβερνητικού εκπρόσωπου, Στέλιου Πέτσα: μετά τα «ημέρα μνήμης, από την εθνική τραγωδία στο Μάτι και ο πρωθυπουργός παρέστη στο μνημόσυνο» στην εισαγωγική τοποθέτησή του κατά τη διάρκεια της πρώτης ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών μετά τις εκλογές της 7ης Ιουλίου σημείωσε ότι είναι ημέρα δράσης που περιμένουν οι συμπολίτες μας, οι οποίοι επλήγησαν, αναφερόμενος σε όσα είπε σχετικά ο πρωθυπουργός στις προγραμματικές δηλώσεις, ξεκαθαρίζοντας τις “δράσεις“: «Οι δράσεις αυτές είναι η μόνη ένδειξη συμπάθειας και στήριξης», πρόσθεσε και ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση ξεμπλοκάρει 31 εκατ. ευρώ που λιμνάζουν στον ειδικό λογαριασμό. Αυτά τα χρήματα θα διατεθούν ώστε άνθρωποι με βαριά εγκαύματα να έχουν δωρεάν πρόσβαση σε όλα τα φάρμακα, θεραπείες και ιατρικές παροχές. Επιπλέον, θα διατεθούν -είπε 20 εκατ. ευρώ για την αποκατάσταση και την ανάπλαση των πληγεισών περιοχών. Επίσης, οι πυρόπληκτοι απαλλάσσονται για 5 χρόνια από τον ΕΝΦΙΑ (sic!) -για περιουσίες που δεν υπάρχουν! Τα παραπάνω νούμερα – ψίχουλα, δεν αξίζουν καν σχολιασμό, αν αναλογιστούμε πως η ανάπλαση μιας πλατείας -χωρίς απαλλοτριώσεις κοστίζει γύρω στα 3.000.000€ …
Και φυσικά κουβέντα για την ταμπακιέρα, για την πυρόσβεση, τη δασοπροστασία, τις ανάγκες σε μέσα και υλικό με στόχο πρώτα και κύρια την πρόληψη ακριβώς γιατί “λεφτά υπάρχουν” αποκλειστικά για την υλοποίηση της αντιλαϊκής πολιτικής.