26 Ιουλ 2019

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ ΣΤΟ ΒΙΔΟ




Η «Λαϊκή Συσπείρωση» γίνεται καθημερινά δέκτης παραπόνων σχετικά με την ακτοπλοϊκή σύνδεση του νησιού Βίδο με το καραβάκι του Δήμου.

Τα παράπονα αφορούν το γεγονός ότι το τελευταίο δρομολόγιο από το Βίδο γίνεται, για πρώτη χρονιά, στις 7 το απόγευμα. Στη σύμβαση που έχει υπογράψει ο Δήμος είναι ξεκάθαρο ότι για τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο θα πραγματοποιούνται 17 δρομολόγια καθημερινά ξεκινώντας από τις 7 το πρωί και κάθε μία ώρα. Αυτό σημαίνει ότι το τελευταίο δρομολόγιο πρέπει να φεύγει στις 11 το βράδυ από το λιμάνι και στις 11:30 το βράδυ από το Βίδο.

Η απαράδεκτη αυτή κατάσταση επιβεβαιώνει, δυστυχώς, τους φόβους που εκφράσαμε από την αρχή του καλοκαιριού, ότι δηλαδή επιχειρείται η παράδοση του Βίδο στη γνωστή ξενοδοχειακή αλυσίδα ΙΚΟS που έχει μισθώσει το εστιατόριο. Στην ουσία οι  Κερκυραίοι εργαζόμενοι και οι οικογένειες τους, αλλά και οι άλλοι επισκέπτες, διώχνονται άρον άρον για να μην «ενοχλούν» τις μπίζνες του μεγαλοξενοδόχου.

Ταυτόχρονα, όσοι επισκέπτονται μεταφέρουν εικόνες πλήρους εγκατάλειψης όσον αφορά την πυροπροστασία, ενώ τα σκουπίδια από το εστιατόριο στοιβάζονται πίσω από τη «βιτρίνα» δημιουργώντας αφόρητη δυσοσμία και αυξάνοντας τον κίνδυνο πρόκλησης πυρκαγιάς.

Επαναλαμβάνουμε για μια ακόμη φορά τη θέση μας:

Το Βίδο είναι ένας τόπος ιστορικής μνήμης και αναψυχής για τους Κερκυραίους και τους επισκέπτες της Κέρκυρας και τέτοιος ακριβώς πρέπει να παραμείνει. Είναι το νησάκι που υπήρξε μία από τις φυλακές ανηλίκων κομμουνιστών και αγωνιστών που λειτούργησαν στην Ελλάδα για πολλά χρόνια (έως και το 1976), τόσο από τους φασίστες και ναζί κατακτητές, όσο και από το ελληνικό αστικό κράτος.

Δεν θα δεχτούμε να γίνει prive προορισμός για λίγους και εκλεκτούς, για να θησαυρίζουν οι μεγαλοεπιχειρηματίες.

Σε αυτό το νησί ταιριάζει να ακούγονται παιδικές φωνές, άρα να λειτουργούν οι παιδικές κατασκηνώσεις, να μπορούν απρόσκοπτα οι Κερκυραίοι να πηγαίνουν εκεί για μπάνιο, να πραγματοποιούνται οι εκδηλώσεις των πρόσκοπων και άλλων φορέων, να μπορούν Έλληνες και ξένοι να επισκέπτονται τον χώρο αυτό και να γνωρίζουν την ιστορία του.
Θα μπορούσε και θα έπρεπε ο Δήμος της Κέρκυρας να εξασφαλίζει όλα τα παραπάνω με μόνιμο προσωπικό, να παρέχει δωρεάν υπηρεσίες μεταφοράς, καθαριότητας, φύλαξης, πυροπροστασίας και όλες τις υπηρεσίες που θα εξασφάλιζαν τη λειτουργία των κατασκηνώσεων και άλλων δραστηριοτήτων για τα παιδιά μας.

Ωστόσο, το ασφυκτικό πλαίσιο που έχουν διαμορφώσει όλες οι κυβερνήσεις για την τοπική διοίκηση  ανοίγει το δρόμο στην παραχώρηση του δημόσιου πλούτου, στο όνομα της «ανάπτυξης» για τα κέρδη των λίγων. Η αντίληψη που κυριαρχεί στις δημοτικές αρχές, πρώην και νυν, είναι  η ιδιωτικοποίηση, η ανταποδοτικότητα, η εξυπηρέτηση των επιχειρηματικών συμφερόντων σε βάρος των λαϊκών αναγκών. Το μόνο κριτήριο των επιχειρηματιών είναι το όλο και μεγαλύτερο κέρδος. Το κυνήγι του κέρδους είναι αδυσώπητο και δεν υπόκειται σε κανένα φραγμό όπως ισχυρίζονται όσοι μιλούν για επενδύσεις που θα «εναρμονίζονται» με το περιβάλλον.

Δε θα επιτρέψουμε να γίνει το νησί του Βίδο ένας προορισμός για λίγους και εκλεκτούς. Καλούμε τον κερκυραϊκό λαό, το εργατικό κίνημα, να οργανώσει την πάλη του για την υπεράσπιση της δημόσιας περιουσίας, για να παραμείνει το Βίδο ένα μέρος αναψυχής για τους εργαζόμενους και τις οικογένειες τους.


Κέρκυρα 25/7/2019

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ