7 Οκτ 2019

Τούρκοι ανθρακωρύχοι πορεύονται προς την Άγκυρα διεκδικώντας αποζημιώσεις για την απόλυσή τους

Σε μια δυναμική κινητοποίηση προχώρησαν πρώην ανθρακωρύχοι της Soma στην Τουρκία, διεκδικώντας τις αποζημιώσεις της απόλυσης τους πριν από πέντε χρόνια, που παραμένουν απλήρωτες. Προχθές λοιπόν, μετά από μια σειρά ενεργειών το καλοκαίρι, ξεκίνησαν πορεία προς την Άγκυρα. Η χωροφυλακή του Κιρκαγάτς τους σταμάτησε και οι εργάτες ξεκίνησαν καθιστική διαμαρτυρία.
Το 2014, 700 εργάτες της Soma παγιδεύτηκαν σε ορυχείο της επαρχίας Μανίσα και περίπου 300 έχασαν τη ζωή τους.
Παρά τις αποζημιώσεις απόλυσης που τους επιδικάστηκαν, η μεταφορά του μετοχικού πακέτου της Soma σε Ασφαλιστικό Ταμείο σημαίνει πως δεν μπορούν να διεκδικήσουν από κάποιον συγκεκριμένο το ποσό που τους αναλογεί.
Εξίσου άκαρπες αποδείχτηκαν οι προσπάθειες να απευθυνθούν στην Τουρκική Εταιρεία Άνθρακα.
Περίπου 60 ανθρακωρύχοι συγκεντρώθηκαν έξω από το γραφείο του τοπικού κυβερνήτη και στη συνέχεια ξεκίνησαν την πορεία τους από τη Soma, υπό την ηγεσία του Ανεξάρτητου Συνδικάτου Ανθρακωρύχων, με πρώτο σταθμό το κοιμητήριο των 301 θυμάτων του εργοδοτικού εγκλήματος πριν 5 χρόνια.
Ο πρόεδρος του συνδικάτου δήλωσε: “Πρώτα θα επισκεφτούμε τους φίλους μας, μετά θα περπατήσουμε στο Μπακίρ και θα μπορούμε στα λεωφορεία. Θα περπατήσουμε ένα χιλιόμετρο για κάθε ένα φίλο μας που σκοτώθηκε στη σφαγή. Η κυβέρνηση είναι φιλοκαπιταλιστική, ίσως θέλουν να μας σταματήσουν. Περιμένουμε αλληλεγγύη και στήριξη από την εργατική τάξη της περιοχής”.
Με πληροφορίες από sol.org.tr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ