Για σκευωρία εναντίον του επανεκλεγέντα προέδρου Evo Morales από τη δεξιά αντιπολίτευση και τις ΗΠΑ κάνει λόγο δημοσίευμα της κουβανικής εφημερίδας Granma.
“Καταγγελία για εκστρατεία αποσταθεροποίησης και βίας” κάνει λόγο και ο Υπουργός Εξωτερικών της Κούβας Μπρούνο Ροντρίγκες.
Τα προκαταρκτικά αποτελέσματα των εκλογών στη Βολιβία επιβεβαιώνουν την αποφασιστική λαϊκή υποστήριξη της κυβέρνησης του Evo Morales.  Η συνωμοσία ωστόσο ξεδιπλώνεται.
Η βολιβιανή δεξιά, που εδρεύει στην επαρχία της Σάντα Κρουζ, σκοπεύει να ανακηρύξει τον υποψήφιο τηeς, τον Carlos Mesa, ως Πρόεδρο, αγνοώντας τα αποτελέσματα των εκλογών της Κυριακής, που έδωσαν στον Evo Morales μια σαφή νίκη. Πρόκειται, σημειώνει η Granma, για μια προφανή προσπάθεια πραξικοπήματος υποστηριζόμενη από κυβερνήσεις της περιοχής και των Ηνωμένων Πολιτειών.
Όπως ανέφερε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Prensa Latina, όντας αντιμέτωπος με αυτήν την κατάσταση ο Evo εξέδωσε μια έκκληση: “Για τους συναδέλφους μου και τον βολιβιανό λαό, για τις αδελφές και τους αδελφούς μου, να οργανώσουμε, να προετοιμαστούμε και να υπερασπιστούμε τη δημοκρατία”.
Ο Πρόεδρος τόνισε ότι περιμένει με εμπιστοσύνη το Ανώτατο Εκλογικό Δικαστήριο (TSE) να εκδώσει την τελική του έκθεση.
Εν τω μεταξύ, η αντιπολίτευση κάλεσε σε απεργία στη Σάντα Κρουζ και δήλωσε ότι θα αγνοήσει τη συνταγματική κυβέρνηση του Μοράλες και θα εγκαταστήσει αυτό που ονομάζει «νέο συνταγματικό Πρόεδρο».
Από την πλευρά της, η πρόεδρος του Ανώτατου Εκλογικού Δικαστηρίου María Eugenia Choque επέμεινε ότι «δεν έχει τίποτα να κρύψει» και διασφάλισε τη διαφάνεια της ψηφοφορίας, απορρίπτοντας τους ισχυρισμούς του υποψηφίου Carlos Mesa και αυτών που τον υποστηρίζουν περί απάτης.
Η διαφάνεια των εκλογών τονίστηκε και από τον Κουβανό υπουργό Εξωτερικών, Μπρούνο Ροντρίγκες Παρίγια, στις παρατηρήσεις του κατά την προπαρασκευαστική υπουργική συνάντηση για την 18η Σύνοδο Κορυφής του Κινήματος των Αδεσμεύτων:
«Συγχαίρουμε τον λαό και την κυβέρνηση της Βολιβίας για τη διαφάνεια της εκλογικής διαδικασίας που έχουν διεξαγάγει. Συγχαίρουμε τον Πρόεδρο Evo Morales για τα προκαταρκτικά αποτελέσματα, τα οποία επιβεβαιώνουν την αποφασιστική λαϊκή υποστήριξη της κυβέρνησής του, αποτελέσματα που αναμένουμε να επιβεβαιωθούν. 
Ο Ροντρίγκεζ καταγγέλλει την εκστρατεία της παραπληροφόρησης, της αποσταθεροποίησης και της βίας που διεξάγεται, από την αντιπολίτευση και υποκινείται από τις Ηνωμένες Πολιτείες, απειλώντας την ειρήνη και την ασφάλεια των πολιτών στη Βολιβία”.
Τα προκαταρκτικά αποτελέσματα έδιναν το 46,87% στον Evo Morales και περίπου 10% λιγότερο στον Carlos Messa. Αν αυτό το αποτέλεσμα παραμείνει τότε ο Μοράλες εκλέγεται για 4η συνεχή φορά. Μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων σφοδρές συγκρούσεις διεξάγονται στους δρόμους της πρωτεύουσας Σάντα Κρουζ μεταξύ δυνάμεων της αντιπολίτευσης και των δυνάμεων τάξης.