25 Μαρ 2020

Ξεψύχησε αβοήθητη 36χρονη με συμπτώματα κορονοϊού στο Λονδίνο γιατί “δε θεωρήθηκε προτεραιότητα”


Μπορεί η Βρετανία να έχει εγκαταλείψει θεωρητικά τη στρατηγική της “ανοσίας αγέλης” και η κυβέρνηση να υπόσχεται τη διεξαγωγή μαζικών τεστ το επόμενο διάστημα, είναι ωστόσο φανερό ότι με τα ήδη χιλιάδες επιβεβαιωμένα κρούσματα η αδυναμία του Εθνικού Συστήματος Υγείας να αντεπεξέλθει στοιχίζει ζωές που θα μπορούσαν να έχουν σωθεί με έγκαιρη νοσηλεία και διασωλήνωση.
Ένα από τα θύματα της συνειδητής προσπάθειας των αρχών να κρατήσουν όσο χαμηλότερα γίνεται τις εισαγωγές στα νοσοκομεία ήταν η 36χρονη Κέιλα Γουίλιαμς, μητέρα τριών παιδιών, που έφυγε από τη ζωή στο σπίτι της στο Νότιο Λονδίνο, μια μέρα αφότου ο σύζυγός της είχε καλέσει ασθενοφόρο, που έφτασε, αλλά δεν έκανε τίποτε για να τη βοηθήσει.
Ο Φάμπιαν Γουίλιαμς, υπάλληλος καθαριότητας είχε αναφέρει στο τηλέφωνο ότι η γυναίκα του έπασχε από βήχα, πυρετό και έντονους πόνους στο στήθος και το στομάχι. Ακόμα είχε δύσπνοια και έκανε εμετούς κι όταν έφτασε το ασθενοφόρο είχε ήδη χειροτερέψει. Το προσωπικό που έφτασε στο σπίτι έδωσε εντολή να την ξαπλώσει ο άντρας της στο πάτωμα και να φέρει το σώμα σε ίσια θέση. Αφού της έκαναν κάποια τεστ, ανακοίνωσαν στο σύζυγο ότι το νοσοκομείο δε θα τη δεχτεί γιατί “δεν είναι προτεραιότητα”. Στη συνέχεια η ομάδα αποχώρησε αφήνοντας ένα σημείωμα με το πόρισμά τους κάτω από την πόρτα.
Την επόμενη μέρα η Κέιλα χειροτέρεψε και ο άντρας της, λίγο αφότου την είχε ντύσει και ταΐσει λίγη σούπα, τη βρήκε πεσμένη κάτω, ήδη νεκρή. “Την έβαλα κάτω – γιατί έτσι μου είχαν πει πριν – κάλεσα το 999 και πάλι και μου είπαν να βάλω το χέρι στο στήθος της και να κάνω μαλάξεις”.
Κέιλα Γουίλιαμς
Λίγο μετά κατέφτασαν τρία αυτοκίνητα και ένα ασθενοφόρο, αλλά οι απόπειρες ανάνηψης απέτυχαν. Στη συνέχεια έφτασαν αστυνομικοί, οι οποίοι δεν μπήκαν μέσα προφανώς φοβούμενοι μην κολλήσου τον ιό.
Μια ώρα μετά έφτασαν από το γραφείο τελετών, με στολές, μάσκες, γυαλιά και γάντια και τύλιξαν σφιχτά το πρόσωπο και το σώμα της νεκρής πριν το τοποθετήσουν σε νεκρικό σάκο.
Ο άντρας καταγγέλλει ότι έκτοτε έχει μείνει χωρίς καμία βοήθεια ή καθοδήγηση εκτός του ότι πρέπει να απομονωθεί. Ο άνδρας είναι διαβητικός, άρα ανήκει σε ομάδα υψηλού κινδύνου.
Από τα έγγραφα που συμπλήρωσε η πρώτη ομάδα που είχε επισκεφτεί τη γυναίκα, προκύπτει ότι καταγράφηκαν τα συμπτώματα που ξεκάθαρα παραπέμπουν σε κορονοϊό, όπως ξηρός, βήχας, πονοκέφαλος και πόνοι στο στήθος. Ως συμβουλές της δόθηκαν “να προσέχει τον εαυτό της, να παίρνει αντιπυρετικά, να αυξήσει την τροφή και τα υγρά”, ενώ στο σύζυγο συστήθηκε να καλέσει το “999 για επείγουσα περίπτωση, το 111 για συμβουλές. Οι οικογένεια συνίσταται να απομονώνεται”.
Σε ό,τι αφορά την υπηρεσία ασθενοφόρων του Λονδίνου, ουσιαστικά αρνήθηκε να σχολιάσει το γεγονός, δηλώνοντας απλώς ότι επισκέφτηκε δύο φορές την οικία, αλλά “Δυστυχώς, η ασθενής πέθανε” και εκφράζοντας συλλυπητήρια στην οικογένεια. Πρόσθεσε επίσης πως “Δουλεύουμε απίστευτα σκληρά σε αυτούς τους χωρίς προηγούμενο καιρούς για να φροντίσουμε τους κατοίκους του Λονδίνου”.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ