21 Μαΐ 2020

Με εντολή Κυριάκου


Ήταν ακόμα στις πρώτες μέρες που συγκλόνισαν τον κόσμο, δηλαδή τις πρώτες μέρες διακυβέρνησης ΝΔ, όταν αποκαλύφθηκε ότι η κυβέρνηση ήθελε να διορίσει ως Διοικητή στο Νοσοκομείο της Καρδίτσας έναν 80χρονο ο οποίος απέτυχε να εκλεγεί με το κόμμα της ΝΔ. Η είδηση πήρε μια σχετική δημοσιότητα. Η κατακραυγή ήταν συνολική και ο Μητσοτάκης έκανε την πρώτη του πρωθυπουργική παρέμβαση για να ακυρώσει τον διορισμό αυτό.
Έπειτα ήρθε ο χειμώνας, η κυβέρνηση έστειλε τα ΜΑΤ σε Χίο και Λέσβο για να πλακώσουν στο ξύλο όσους αντιδρούσαν στη δημιουργία κλειστών κέντρων στα νησιά. Τελικά το ξύλο ήταν αμφίπλευρο, η εικόνα της κυβέρνησης τσαλακώθηκε και δόθηκε εντολή να απομακρυνθούν οι ταραξίες με τις ασπίδες και τα γκλομπ, όπως και έγινε.
Κάπου εκεί, ο επιχειρηματίας που κατά δήλωσή του αγόρασε κλιματιστικά για τα γραφεία της ΝΔ, μέσα από τα ΜΜΕ του ανακινεί θέμα πολυ-ιδιοκτησίας στο ποδόσφαιρο και ο αρμόδιος υπουργός φαίνεται πως κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του για να υποβιβαστεί ο ΠΑΟΚ και η Ξάνθη. Λίγες μέρες και λίγες αντιδράσεις μετά, με παρέμβαση του Πρωθυπουργού, έρχεται στη Βουλή νομοσχέδιο που αλλάζει τις ποινές ώστε να μην υπάρξει υποβιβασμός.
Μετά από λίγες μέρες ήρθε η «εισβολή» στον Έβρο. Η κυβερνητική γραμμή έκανε λόγο για εισβολείς, ασύμμετρη απειλή, ανθρώπους που δεν είναι πρόσφυγες και νομοθέτησε τον περιορισμό του δικαιώματός τους να αιτηθούν διεθνή προστασία κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου. Λίγο αργότερα, η απόφαση αυτή καταρρίφθηκε όπως ήταν απολύτως φυσιολογικό. Παράλληλα, με αρχηγική εμφάνιση Μητσοτάκη μαζί με κάτι ανθυποστάρ της ευρωπαϊκής πολιτικής σκηνής, ανακοινώθηκε ότι θα έρθουν κονδύλια από την Ευρώπη και θα αξιοποιηθούν για τη φιλοξενία των αιτούντων άσυλο.
Και μετά ήρθε η πανδημία όπου ο χρόνος πύκνωσε. Ποτέ ξανά σε μια τόσο «νεκρή» περίοδο δεν έγιναν τόσα πράγματα. Αρχικά είχαμε το σκάνδαλο με την κωδική ονομασία «Σκόιλ Ελικίκου». Η δουλειά γινόταν μέχρι που τους πήρε χαμπάρι ο κόσμος. Το ίντερνετ γέμισε με κάθε τύπου αντιδράσεις και ο Πρωθυπουργός έδωσε εντολή να λυθεί το θέμα και να σταματήσει η παρωδία της τηλεκπαίδευσης. Αυτή η κίνηση χαιρετίστηκε ως βαρυσήμαντη παρέμβαση του πρωθυπουργού και πολιτικό θάρρος του Υπουργού Βρούτση. Τα μίντια ξαφνικά ανακάλυψαν το θέμα και μάλιστα έδωσαν δημοσιότητα στη διορθωτική παρέμβαση για ένα θέμα στο οποίο δεν είχαν αναφερθεί καθόλου νωρίτερα.
Βαδίζοντας προς τη μεγάλη έξοδο, ανακοινώνεται αρχικά ότι οι μάσκες θα είναι υποχρεωτικές. Η αντίδραση στον κυβερνητικό παραλογισμό έρχεται dolby surround και αναγκάζεται σε μια ακόμα αναδίπλωση. Οι μάσκες δεν είναι υποχρεωτικές. Ή είναι. Ή όχι. Ή τέλος πάντων πάμε παρακάτω.
Λίγο μετά οι επικοινωνιολόγοι της ΝΔ σκέφτηκαν ότι θα ήταν καλή ιδέα να ανοίξει το ζήτημα Μαρφίν, όχι επί της ουσίας, αλλά έτσι για τα μάτια του κόσμου. Αποφασίστηκε να τιμήσουν τη μνήμη των νεκρών και να στήσουν μια εκδήλωση κουκουλώνοντας το θέμα. Τους πρόλαβε βέβαια ο Μπογιόπουλος που αποκάλυψε ότι η ίδια αυτή η κυβέρνηση που ήθελε δήθεν να τιμήσει τη μνήμη των νεκρών, ζητούσε να αναιρεθεί δικαστικά η απόφαση με την οποία δίνονταν αποζημιώσεις στους συγγενείς των θυμάτων. Μόλις βγήκε το θέμα στη δημοσιότητα παρενέβη ο Μητσοτάκης και απέσυρε το σχετικό αίτημα.
Ανακοινώνεται ότι η εστίαση θα ανοίξει την 1η Ιουνίου. Βγαίνουν μαγαζάτορες και διαμαρτύρονται. Παρεμβαίνει ο Κυριάκος και τα μαγαζιά ανοίγουν νωρίτερα. Παράλληλα, οι καλλιτέχνες και οι εργαζόμενοι στον πολιτισμό είχαν μείνει εκτός οποιασδήποτε κρατικής στήριξης. Η ρητορεία ήταν περίπου «ε, δε φταίμε εμείς που γίνατε καλλιτέχνες» μέχρι που άρχισαν να ξεσηκώνονται και οι πέτρες, δηλαδή σύσσωμος ο καλλιτεχνικός κόσμος εκτός από τη Μιμή Ντενίση, τη Βάνα Μπάρμπα, τον Σαββόπουλο, το Σμαραγδή και την Πρωτοψάλτη. Σόρρυ, κατά λάθος έβαλα τον Σμαραγδή στους καλλιτέχνες. Τέλος πάντων, εκεί αρχίζει άλλη μια αναδίπλωση και ανακοινώνεται μια ενίσχυση για κάποιους πληττόμενους καθώς και η άρση της απαγόρευσης για κάποιες παραστάσεις τηρώντας τους όρους και τα μέτρα ασφάλειας. Δηλαδή θα παίζουν μπάντες τριών ή τεσσάρων μουσικών. Τι τους θέλεις τους μπασίστες εξάλλου; Θεατρικές παραστάσεις με δύο μέτρα απόσταση μεταξύ των ηθοποιών και πάει λέγοντας. Ρωμαίο Ρωμαίο, γιατί να είσαι ο Ρωμαίος, αρνήσου τον πατέρα σου, βάλε αντισηπτικό, πλύνε τα χέρια σου, πολύ σχολαστικά. Όλα αυτά ανακοινώνονται ενώ η κυβέρνηση δια της Υπουργού Πολιτισμού αλλά και άλλων προβεβλημένων στελεχών της, επιτίθεται στους καλλιτέχνες δείχνοντας ξεκάθαρα που έχει γραμμένη την τέχνη, αλλά παρεμβαίνει και πάλι ο Κυριάκος και προαναγγέλλει κάποια στήριξη.
Και ενώ προσωρινά η κοινωνία μας είχε αρχίσει να ξεχνάει ότι υπάρχει ο covid19, ενώ στην επικαιρότητα έπαιξε ζεστά το θέμα της δίκης των δύο καθικιών στη Ρόδο που βίασαν και σκότωσαν την Ελένη, σκάει και το δεξί χέρι του Πρωθυπουργού, ο Υπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, που αν κάποιος έχει καταλάβει τι αρμοδιότητες έχει να μου το πει κι εμένα, και παρεμβαίνει υπέρ των δικηγόρων και ενάντια στην εισαγγελέα. Η κατακραυγή και πάλι είναι μεγάλη και όπως ήταν φυσικό προέκυψε άλλη μια αναδίπλωση. Είπα αυτό αλλά εννοούσα εκείνο και δεν καταλάβατε και με λασπώνετε και τα λοιπά.
Δεν πέρασαν πολλές μέρες και η αγαπημένη του κλήρου Κεραμέως αποφάσισε ότι είναι καλή ιδέα να μπουν κάμερες στις τάξεις των σχολείων. Η σχετική απόφαση έφερε τις σχετικές αντιδράσεις σύσσωμου του εκπαιδευτικού κόσμου αλλά και των ίδιων των γονιών που δεν ήθελαν τα παιδιά τους να βιντεοσκοπούνται, και αφού περάσαμε ένα διήμερο στο οποίο η υπουργός ψεύδονταν ότι είχε την έγκριση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, αφού η υπουργός δήλωσε ότι δεν θα κάνει πίσω, τελικά μαντέψτε, ούτε σχετική έγκριση υπήρχε και έκανε και πίσω δηλώνοντας ότι τελικά δεν θα γίνεται βιντεοσκόπηση ούτε θα μπούνε κάμερες αλλά εμείς φταίμε που δεν καταλάβαμε ή που παραπληροφορήσαμε. Τελικά μάλλον κάμερες μπήκαν, αλλά η Υπουργός διαπίστωσε ότι ο νόμος της μπάζει από παντού και πριν καλά-καλά στεγνώσει το μελάνι στις υπογραφές έρχεται κι άλλη αναδίπλωση. Το μόνο που θα μείνει στο τέλος από το έκτρωμα Κεραμέως θα είναι η απόφαση για την αντικατάσταση της Κοινωνιολογίας με τα Λατινικά, έτσι για να σηματοδοτηθεί με κάποιο τρόπο η επιστροφή μας μερικούς αιώνες πίσω.
Οι τουρίστες θα έρχονται έχοντας κάνει τεστ και αν το αποτέλεσμα είναι αρνητικό θα μπαίνουν στη χώρα μας έλεγαν, αλλά μετά από συντονισμένες διαμαρτυρίες των βιομηχάνων της βαριάς μας βιομηχανίας αποφασίστηκε να μη γίνεται τεστ γιατί στην πραγματικότητα αυτό σημαίνει το «δειγματοληπτικά».
Τα παραπάνω είναι αυτά που πρόχειρα μπόρεσα να θυμηθώ. Η λίστα με τις παλινωδίες και τις αντίστοιχες παρεμβάσεις του σωτήρα ημών, Κούλη είναι σαφώς μεγαλύτερη. Τι σημαίνουν όμως όλα αυτά;
  • -Είναι οι συνεργάτες του πρωθυπουργού μας τόσο άμπαλοι που κάνουν τόσες γκάφες και χρειάζεται η παρέμβαση του Σοφού Μωυσή για να επικρατήσει η λογική ακόμα και σε απλές υποθέσεις; Αν ναι, πως χαρακτηρίζεται κάποιος ο οποίος έχει επιλέξει ανθρώπους που κάνουν αυτές τις επιλογές;
  • -Είναι οι προθέσεις της κυβέρνησης τόσο κακές που μόνο όταν τους πάρει ο κόσμος χαμπάρι μαζεύονται;
  • -Αν τα ΜΜΕ έχουν ταϊστεί για να στηρίξουν την κυβέρνηση ή ακόμα κι αν το κάνουν από άποψη, πόσα αντίστοιχα μικρά ή μεγάλα σκάνδαλα έχουν περάσει χωρίς να τα αντιληφθούμε;
  • -Θα υπήρχε ποτέ παρέμβαση του πρωθυπουργού ώστε να διορθώσει προς το φιλολαϊκό κάποια απόφαση που θα ευνοούσε το μεγάλο κεφάλαιο; Όπως ας πούμε σχετικά με το νέο νόμο για το περιβάλλον; Τα νέα εργασιακά που δημιουργούν έναν δυστοπικό – έτσι να χρησιμοποιήσουμε και μια όχι ξύλινη λέξη- μεσαίωνα;
  • -Έχουμε να κάνουμε με μια κυβέρνηση που ενδιαφέρεται μόνο για τις δημοσκοπήσεις και την κοινή γνώμη, που μάλιστα μεσούσης της πανδημίας και του lockdown παρήγγειλε μερικές δημοσκοπήσεις, έτσι για να πάνε κάποιες δεκάδες εργαζόμενοι στις δουλειές τους, να πάρουν τηλέφωνο τον κόσμο για να έχει να λέει η Κοσιώνη και η Ζαχαρέα στα δελτία τους «καθρέφτη καθρεφτάκη μου, ποια είναι η πιο καλή κυβέρνηση όλων των εποχών στον κόσμο»; Είναι ασφαλές να πούμε ότι αυτή η κυβέρνηση με τα ΜΜΕ έχουν δημιουργήσει μια ψευδή εικόνα της πραγματικότητας και θέλουν με το ζόρι να μετοικήσουμε στο πλαστό συννεφάκι που δημιούργησαν;
  • -Είναι όλα τα κακά και άσχημα ατομική μας ευθύνη ή στη χειρότερη λάθος κάποιου Υπουργού και όλα τα σωστά και τα πετυχημένα «εντολή Κυριάκου»;
  • -Νιώθετε κι εσείς μια αναγούλα κάθε φορά που ακούτε από κάποιο συνομιλητή σας «ναι αλλά τουλάχιστον πήρε μέτρα έγκαιρα και πήγαμε καλά» ή «πρώτη φορά φαίνεται να λειτουργεί το κράτος»;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ