Συνεχίζεται το μπαράζ λογοκρισίας του Youtube σε τραγούδια με περιεχόμενο μη αρεστό στην πλατφόρμα. Μετά τις ποικιλόμορφες προσπάθειες φίμωσης τραγουδιών με ριζοσπαστικό, αντικαπιταλιστικό, αντιφασιστικό περιεχόμενο, ήρθε η σειρά του Μιχάλη Κάτσαρη να δει το τραγούδι του “Οκτώβρης ’93” να χαρακτηρίζεται ως “προσβλητικό” και “ακατάλληλο” για κάποια είδη κοινού.
Το τραγούδι αναφέρεται στην τελευταία μάχη των Σοβιέτ τον Οκτώβρη του ’93 και τη μάχη που έδωσαν χιλιάδες άνθρωποι υπερασπιζόμενοι όσα είχαν χάσει με την καπιταλιστική παλινόρθωση. Αυτό όμως φαίνεται πως ενόχλησε κάποιους χρήστες του μέσου, το οποίο με τη σειρά του πρόθυμα έσπευσε να ανταποκριθεί στις “ευαισθησίες” τους. Γιατί αν δεν καλοπιάσεις τον ακροδεξιό που ενοχλείται με τις κόκκινες σημαίες, ποιον θα καλοπιάσεις;
Οι δημιουργοί του τραγουδιού, Μιχάλης Κάτσαρης (μουσική, ερμηνεία) και Πέτρος Σκυθιώτης (στίχοι) προχώρησαν στην εξής δήλωση.
«Ακατάλληλο ή προσβλητικό για κάποια είδη κοινού» χαρακτηρίστηκε από το Youtube το περιεχόμενο του τραγουδιού μας «Οκτώβρης ‘93» που αναφέρεται στην τελευταία αντίσταση του σοβιετικού λαού στην αντεπανάσταση και την ανατροπή της Ε.Σ.Σ.Δ.
Αυτό πρακτικά σημαίνει απαγόρευση ή ελάχιστη πρόσβαση σε αυτό το τραγούδι, αφού 1) προειδοποιείται ο χρήστης πως πρόκειται να παρακολουθήσει «ακατάλληλο ή προσβλητικό περιεχόμενο» και δεν μπορεί να το κάνει αν δεν συνδεθεί και δηλώσει πως «επιθυμεί να συνεχίσει», 2) το τραγούδι δεν μπορεί ποτέ να εμφανιστεί στα προτεινόμενα, δηλαδή σε ακροατές που δεν το ξέρουν ήδη ώστε να το αναζητήσουν μόνοι τους.
Εδώ βρίσκονται οι αιτίες για τις οποίες ένα βίντεο μπορεί να θεωρηθεί από το Youtube ως «ακατάλληλο περιεχόμενο»: για άσεμνη γλώσσα και βωμολοχίες, για γυμνό και σεξουαλικό περιεχόμενο, για προβολή ναρκωτικών κ.λπ. Ως άτομα και οι δυο μας που δεν παρακολουθούν τις τάσεις και τα δημοφιλή βίντεο του Youtube επιβεβαιώνουμε πως αυτά τα περιεχόμενα δεν υπάρχουν πουθενά στην πλατφόρμα. Προφανώς γελάμε.
Μια που το τραγούδι μας δεν έχει τέτοια περιεχόμενα αναρωτιόμαστε σε ποια κατηγορία «ακατάλληλου περιεχομένου» εμπίπτει. Η μόνη κατηγορία στην οποία μπορεί να εμπίμπτει είναι η εξής: «ένα βίντεο που περιλαμβάνει ενήλικες οι οποίοι συμμετέχουν σε επικίνδυνες δραστηριότητες, τις οποίες θα μπορούσαν πολύ εύκολα να μιμηθούν ανήλικοι». Ναι, το δεχόμαστε. Πράγματι τα γεγονότα αυτά ήταν μια επικίνδυνη αγωνιστική δραστηριότητα για τον σοβιετικό λαό την οποία η νεολαία μπορεί να μιμηθεί στις μέρες μας.
Να σημειωθεί πως αυτή δεν είναι η πρώτη λογοκρισία που δέχεται το κομμάτι. Αρχικά, είχε αποκλειστεί από την σελίδα «Μιχάλης Κάτσαρης» και από το αντίστοιχο προφίλ στο Facebook, όπως και όλα τα αναρτημένα τραγούδια για περίπου 3 μέρες (κατά την διάρκεια της διεξαγωγής των εκλογών στις Η.Π.Α., γεγονός μπορεί και τυχαίο), ενώ μετά ευτυχώς επανήλθαν.
Εντύπωση μας προκαλεί το γεγονός πως αυτή η λογοκρισία συνέβη την χρονική στιγμή που το τραγούδι ξεπέρασε μόλις τα 1.000 views· ενώ ήταν εντελώς «ακίνδυνο» δηλαδή, την ώρα που ανάλογες λογοκρισίες έχουν συμβεί κυρίως σε δημοφιλή κομμάτια. Επίσης, τα βίντεο, αποσπάσματα των οποίων συνθέσαμε για να μοντάρουμε το βίντεο του τραγουδιού «Οκτώβρης ‘93», δεν είναι «ακατάλληλο περιεχόμενο». Άρα, κάτι άλλο παίζει: το περιεχόμενο του ίδιου του τραγουδιού. Μάλλον δεν είναι, δηλαδή, τόσο ακίνδυνο το 2020 να αναφέρεσαι στο πώς ανατράπηκε η Ε.Σ.Σ.Δ., στον σοβιετικό λαό που την ζήτησε πίσω δύο χρόνια μετά και αιματοκυλίστηκε από την ανερχόμενη ρωσική αστική τάξη και ολιγαρχία. Μάλλον αυτός είναι ο πραγματικά μη αρεστός λόγος του 2020, ο λόγος που οφείλει να αναζητά η κάθε πρωτοπορία στην εποχή της.
Γι’ αυτό και θεωρούμε αυτή την λογοκρισία επιβράβευση κι επιβεβαίωση πως κάνουμε κάτι που έχει κάτι να πει ως περιεχόμενο στο σήμερα. Ευχαριστούμε για την στήριξη τους μεν, για την συνωμοσία της σιωπής τους δε.
Μιχάλης Κάτσαρης – Πέτρος Σκυθιώτης
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου