Το πώς έχουν καταντήσει με τα χρόνια το δημόσιο σύστημα Υγείας όλες οι κυβερνήσεις, είναι γνωστό. Λες όμως, δεν μπορεί, σε συνθήκες παγκόσμιας πανδημίας, τουλάχιστον ως προς την αντιμετώπιση των εξετάσεων για το συγκεκριμένο ιό, κάπως καλύτερα θα είναι. Το είπε άλλωστε και ο πρωθυπουργός ότι είμαστε πανέτοιμοι...
Και τελικά πόσο έξω πέφτεις... Υπάρχουν εξάλλου τα χίλια δυο παραδείγματα με τις μάσκες, τα παγουρίνια, την τηλεκπαίδευση και άλλα τόσα.
Λίγα δέκατα και είναι αρκετά για να ξεκινήσει η περιπέτεια της ζωής σου. Ξεκινάς παίρνοντας το Κέντρο Υγείας της περιοχής σου για να σου κλείσουν ραντεβού. Η απάντηση που παίρνεις είναι ότι το συγκεκριμένο Κέντρο Υγείας δεν είναι κέντρο αναφοράς Covid-19 και ενημερώνεσαι ότι πρέπει να πάρεις τηλέφωνο στο ΚΥ Ηλιούπολης που είναι. Λες, εντάξει, ένα τηλέφωνο ακόμα και παίρνεις, ξαναπαίρνεις... 3 αριθμοί τηλεφώνων υπάρχουν, κάποιον θα βρω, τους παίρνεις τον έναν μετά τον άλλον. Σύνολο δεκάδες τηλέφωνα χωρίς απάντηση.
Αναρωτιέσαι, να ξαναπάρεις αύριο; Θα είναι αλλιώς ή θα είναι μια από τα ίδια; Τελικά παίρνεις τηλέφωνο ένα από τα 5ψήφια με χρέωση πάνω από 1 ευρώ... γιατί για να κλείσεις τελικά ραντεβού στο δημόσιο σύστημα Υγείας πρέπει να πληρώσεις. Επόμενο ραντεβού; 8 μέρες αργότερα! Σε άλλο Κέντρο Υγείας κοντά; 7 μέρες αργότερα. Μα γιατί να κάνεις καν τεστ αν μέχρι να πάρεις τα αποτελέσματα, είτε θα έχει περάσει είτε θα σου έχουν κάνει εισαγωγή σε νοσοκομείο γιατί χειροτέρεψες; Για να μην τα πολυλογώ, τελικά κλείστηκε ραντεβού στο ΚΥ Αλεξάνδρας για 2 μέρες μετά και για εμένα και για τη γυναίκα μου.
Ερχεται η μεγάλη μέρα. Μπαίνεις μέσα στο αμάξι μαζί με τη γυναίκα σου και το 7 μηνών μωρό σου, για να πας να κάνεις πια αυτές τις εξετάσεις. Προφανώς παίρνεις το μωρό μαζί σου γιατί δεν ξέρεις αν έχεις τον ιό, εξάλλου πού να το αφήσεις με την καραντίνα; Φτάνεις στο Κέντρο Υγείας στην ώρα που σου έκλεισαν ραντεβού και αντικρίζεις να συμβαίνει ο κακός χαμός από συνωστισμό και στις 3 ουρές που είχε. Η ουρά για άλλες εξετάσεις, η ουρά για τεστ Covid-19 χωρίς συμπτώματα και η ουρά για τεστ Covid-19 με συμπτώματα. Στήνεσαι και εσύ στην ουρά για να δώσεις τα στοιχεία σου, ενώ παράλληλα ακούς βήχα αριστερά και δεξιά σου. Μετά τα στοιχεία περιμένεις να σε φωνάξουν, στον ίδιο χώρο με καμιά εικοσαριά ασθενείς. Τελικά καταλήγεις να περιμένεις μιάμιση ώρα, με τη γυναίκα και το μωρό στο αμάξι. Ακόμα και αρνητικό να βγει το τεστ... μήπως πρέπει να το ξανακάνουμε γιατί ήρθαμε σε επαφή για μιάμιση ώρα με ανθρώπους που νοσούν; Πού να μην υπήρχε και το αυτοκίνητο... με τα ΜΜΜ το ταξίδι θα ήταν ακόμα καλύτερο. Η συνέχεια μάλλον στην παραλαβή των αποτελεσμάτων.
Το χρονικό αμείλικτο, αλλά τελικά τι φταίει γι' αυτήν την κατάσταση; Είναι ο ανάδρομος Ερμής ή το κακό ριζικό μας; Μήπως τελικά φταίει η πολιτική όλων των κυβερνήσεων που αβαντάρουν την ιδιωτική Υγεία, ρημάζοντας ό,τι έχει απομείνει από τη δημόσια για να αυγαταίνουν τα κέρδη της; Οι άνθρωποι δεν θα μπουν ποτέ πάνω από τα κέρδη σε αυτό το σύστημα και η πανδημία και ο τρόπος αντιμετώπισής της είναι η καλύτερη απόδειξη. Ο μόνος δρόμος είναι η κλιμάκωση του αγώνα για την υγεία του λαού με απεργία στις 26 Νοέμβρη.
ΥΓ1: Το ιατρικό και λοιπό προσωπικό ήταν ευγενέστατο και κατέβαλε κάθε δυνατή προσπάθεια. Είναι όμως λίγοι και αυτό βαραίνει την κυβέρνηση της ΝΔ, καθώς και τις προηγούμενες που δεν κάνουν τις απαραίτητες προσλήψεις σε προσωπικό.
ΥΓ2: Ο κόσμος φορούσε τη μάσκα του και προσπαθούσε να κρατήσει αποστάσεις, απλά δεν ήταν ανθρωπίνως δυνατόν να περιμένεις να φωνάξουν το όνομά σου και να μην είσαι εκεί. Αντίστοιχα βαραίνει τις κυβερνήσεις το γεγονός ότι δεν οργανώνουν το δημόσιο σύστημα Υγείας με τρόπο τέτοιο ώστε να μην υπάρχουν αυτά τα φαινόμενα.
ΥΓ3: Υπάρχει βέβαια και η περίπτωση για να αποφύγει κάποιος αυτόν τον «Γολγοθά», να τα «σκάσει» σε μια ιδιωτική κλινική (80 - 120 ευρώ κοστίζει το τεστ). Γι' αυτούς δουλεύει άλλωστε και η κυβέρνηση. Αν η δημόσια Υγεία δεν είχε προβλήματα... πού θα έβρισκε πελάτες η ιδιωτική;
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου