22 Ιαν 2021

Πρόκληση και εμπαιγμός


Εν αναμονή ενός τρίτου κύματος της πανδημίας, με τον εμβολιασμό του πληθυσμού να αγγίζει μόλις το 1%, με το δημόσιο σύστημα Υγείας να παραμένει ανοχύρωτο, με χιλιάδες χρονίως πάσχοντες και ΑμεΑ να βρίσκουν κλειστές πόρτες στα δημόσια νοσοκομεία της μίας νόσου και στην αποψιλωμένη ΠΦΥ, η κυβέρνηση αρνείται για πολλοστή φορά όχι μόνο να πάρει μέτρα ενίσχυσης του συστήματος Υγείας, αλλά και να δώσει στη δημοσιότητα τα απαραίτητα στοιχεία για τον εμβολιασμό του πληθυσμού: Πόσοι έχουν εμβολιαστεί από τις ελάχιστες δημόσιες και ιδιωτικές ΜΦΗ, τις κλειστές δομές χρονίως πασχόντων και ΑμεΑ, και πόσοι χρονίως πάσχοντες από τον γενικό πληθυσμό.

Σαν να μη συμβαίνει τίποτα από τα παραπάνω, χτες η υφυπουργός Εργασίας Δόμνα Μιχαηλίδου επισκέφθηκε το Παράρτημα ΑμεΑ Δυτικής Αθήνας του ΚΚΠΠΑ, με «σκοπό την ενημέρωση ωφελουμένων και εργαζομένων για την πορεία, αλλά και την αναγκαιότητα του εμβολιασμού σε κλειστές δομές όπου φιλοξενούνται ηλικιωμένοι, χρονίως πάσχοντες και συμπολίτες μας με αναπηρίες (...) Είναι σημαντικό να μην ξεχνάμε ότι οι ηλικιωμένοι στις ΜΦΗ, όπως και οι χρονίως πάσχοντες, έχουν στερηθεί ακόμα και την παρουσία των προσφιλών τους ατόμων, των αγαπημένων τους. Ο μόνος τρόπος για να τους δουν, να τους αγκαλιάσουν ξανά, είναι να εμβολιαστούμε όλοι, να θωρακιστούμε απέναντι στον κορονοϊό».

Τι έκανε στην πραγματικότητα η κυβέρνηση για όλους αυτούς τους ανθρώπους, και μάλιστα κατά τη διάρκεια της πανδημίας; Αφησε αβοήθητους ηλικιωμένους, ΑμεΑ και χρονίως πάσχοντες, κάνοντας εκπτώσεις στην ιατρική παρακολούθηση που έτσι κι αλλιώς χρειάζονται. Αφησε μόνους και τους εργαζόμενους, χωρίς τεστ και μέσα ατομικής προστασίας, με την «ατομική ευθύνη» να βαραίνει τις πλάτες τους για την αποφυγή της διασποράς και να στοχοποιούνται σε κάθε κρούσμα.

Τι έκανε η κυβέρνηση για το συγκεκριμένο Παράρτημα ΑμεΑ του ΚΚΠΠΑ; Διατήρησε την υποστελέχωση και την εργασιακή ομηρία, με το 1/3 των εργαζομένων να είναι συμβασιούχοι, σε συνθήκες επαγγελματικής εξουθένωσης προκειμένου να καλυφθούν οι σύνθετες ανάγκες των 146 φιλοξενούμενων. Τέλη Μάρτη αναμένεται να απολύσει 150 επικουρικούς από τα ΚΚΠΑ, που είναι στο σύνολό τους υποστελεχωμένα και χωρίς απαραίτητες ειδικότητες. Στόχος της - όπως αναφέρεται και στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τα ΑμεΑ, που παρουσίασε πρόσφατα - είναι να κλείσουν σταδιακά όλες οι κλειστές δομές ΑμεΑ των ΚΚΠΠ Αττικής και Λεχαινών μέχρι το 2023. Κι όλα αυτά όταν χιλιάδες άνθρωποι βρίσκονται στη λίστα - κάποιοι ακόμη και χρόνια - για μια θέση στα ελάχιστα δημόσια προνοιακά ιδρύματα... Η πρόκληση και ο εμπαιγμός, λοιπόν, έχουν και τα όριά τους.


Ε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ