Είναι έντονη η προσπάθεια από πλευράς της ΓΓΑ και του υφυπουργού Αθλητισμού να παρουσιαστεί ως θετική άλλη μια απόφαση η οποία στην ουσία απεμπολεί τις ευθύνες του κράτους για τη στήριξη του αθλητισμού και έρχεται να νομιμοποιήσει στη συνείδηση του κόσμου τον τζόγο. Παρουσιάζουν τη χρηματοδότηση από τη φορολογία των εσόδων του στοιχήματος ως μια «ανάσα» για τον επαγγελματικό αθλητισμό αλλά και για τον ερασιτεχνικό, που εδώ και πολλά χρόνια βρίσκεται σε κρίση.
Ο Λ. Αυγενάκης δήλωσε χαρακτηριστικά σε πρόσφατη συνέντευξή του:
«Για πρώτη φορά ικανοποιείται ένα πολύχρονο, πάγιο αίτημα. Νομοθετήσαμε τη χρηματοδότηση των αθλητικών ομάδων από τη φορολογία επί των κερδών στα τυχερά παίγνια. Και προσέξτε: Τα χρήματα αυτά θα διανέμονται τόσο στον επαγγελματικό αθλητισμό όσο και στον ερασιτεχνικό αθλητισμό, που έχει τεράστιες ανάγκες. Ενα ακόμα μέτρο, ένα ακόμα χρηματοδοτικό εργαλείο για την ανάπτυξη του αθλητισμού. Πιο συγκεκριμένα, υπογράφεται μαζί με το υπουργείο Οικονομικών μια Απόφαση που εξειδικεύει τους δικαιούχους και το ύψος της χρηματοδότησης. Στη ΓΓΑ θα περιέρχεται το 60% από τα επιπλέον έσοδα της πολιτείας που δημιουργούνται εκ της συγκεκριμένης φορολογίας, προκειμένου να διατεθούν στις αθλητικές ομάδες. Το 50% θα διανέμεται στον επαγγελματικό αθλητισμό και το υπόλοιπο 50% στον ερασιτεχνικό αθλητισμό.
Eurokinissi Sports |
Και παράλληλα δουλεύουμε για την εξασφάλιση προκαταβολής από τα ποσά που θα προκύψουν από τη νέα μορφή φορολόγησης του στοιχήματος και για τα νόμιμα και ενεργά, εγγεγραμμένα στο μητρώο, ερασιτεχνικά αθλητικά σωματεία. Με αυτόν τον τρόπο θα ενισχύσουμε για 2ο συνεχόμενο χρόνο τον ερασιτεχνικό αθλητισμό, η στήριξη του οποίου αποτελεί προτεραιότητα του υπουργείου μας».
Θυμίζουμε την ημερίδα που είχαν διοργανώσει το Τμήμα Οργάνωσης και Διαχείρισης Αθλητισμού του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και το «Ελληνικό Φόρουμ για το Ψηφιακό Μέλλον», σε συνεργασία με τη Διεθνή Ενωση Δημοσιογράφων Αθλητικού Τύπου, στις 15 Γενάρη 2020. Προσκεκλημένοι και ομιλητές ήταν μια σειρά μέλη της κυβέρνησης (υπουργοί, βουλευτές της ΝΔ, στελέχη υπουργείων), βουλευτές άλλων αστικών κομμάτων (ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ), στελέχη στοιχηματικών εταιρειών ελληνικών και ξένων που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα.
Βασικό θέμα της ημερίδας ήταν πώς θα λειτουργήσει ένα πλαίσιο ώστε να αναπτυχθεί το διαδικτυακό κατά βάση στοίχημα, ως νέο και κερδοφόρο πεδίο της καπιταλιστικής οικονομίας στη χώρα μας. Εκεί εκτυλίχθηκε ένα παζάρι ανάμεσα στις επιθυμίες των στοιχηματικών εταιρειών σχετικά με το ρυθμιστικό πλαίσιο, που αφορά άμεσα τα κέρδη τους, και στην κυβέρνηση.
Συγκεκριμένα, ο Θ. Τζόκας (CEO της «Winmasters») επεσήμανε ότι τα κόστη των αδειών είναι πολύ υψηλά και πρέπει να μειωθούν, όπως επίσης η φορολογία. Με τη σειρά τους ο Κ. Μπογδάνος και ο Γ. Παππάς διαβεβαίωσαν πως στόχος της κυβέρνησης είναι η «επιβράβευση» των εταιρειών με κάποιον τρόπο, ακόμα και αν δεν μειωθεί σύντομα η φορολογία, εφόσον παίζουν σημαντικό ρόλο στην οικονομία της χώρας.
Οι άνθρωποι των σωματείων γνωρίζουν καλά πλέον πως όταν η κυβέρνηση μιλάει για στήριξη στον αθλητισμό, πρέπει να κρατάνε μικρό καλάθι. Ηδη έχει καθυστερήσει η α' δόση του προϋπολογισμού στις Ομοσπονδίες, με ό,τι σημαίνει αυτό τόσο για τους εργαζόμενους που είναι απλήρωτοι για μήνες, όσο και για την προετοιμασία των αθλητών σε Ολυμπιακή χρονιά.
Στην ουσία αυτή η ΚΥΑ έρχεται να επεκτείνει ακόμα περισσότερο την εμπορευματοποίηση του αθλητισμού. Να αποποιηθεί το κράτος οποιαδήποτε ευθύνη έχει για τη στήριξη και χρηματοδότηση των σωματείων. Να νομιμοποιήσει στη συνείδηση του κόσμου τις στοιχηματικές εταιρείες, τον τζόγο, που δεν είναι τίποτα άλλο παρά καταλήστευση του εισοδήματος του λαού.
Εδώ και πολλά χρόνια, από τότε που περικόπηκε η κρατική χρηματοδότηση, οι στοιχηματικές εταιρείες είναι χορηγοί διαφόρων συλλόγων και εθνικών ομάδων. Τώρα θα είναι και με την υπογραφή του κράτους.
Διαβάζοντας κανείς το ΦΕΚ καταλαβαίνει ότι πρόκειται για πραγματικά ψίχουλα, από τη στιγμή που τα ερασιτεχνικά σωματεία στη χώρα μας ξεπερνούν τα 6.500 και τα «νόμιμα» στα μάτια της κυβέρνησης, σύμφωνα με το αθλητικό μητρώο, είναι περίπου 4.000. Πόσο μάλλον που δεν είναι βέβαιο κιόλας πώς τα σωματεία θα λάβουν τη χρηματοδότηση, αφού για να γίνει αυτό, θα πρέπει ένα σωματείο να εξασφαλίσει μια σειρά προϋποθέσεων, όπως να είναι ενταγμένο στο αθλητικό μητρώο, να παρουσιάζει έσοδα από χορηγίες, διαφημίσεις, τηλεοπτικά δικαιώματα, συνδρομές μελών κ.λπ.
Μάλιστα, επισημαίνεται ότι το ανώτατο ποσό για τα ερασιτεχνικά σωματεία είναι τα 19.500.000 ευρώ και σε περίπτωση που τα έσοδά τους από άλλες πηγές είναι λιγότερα από το ποσό της παρούσας χρηματοδότησης που δικαιούνται, τότε και τα χρήματα που θα παίρνουν τελικά θα είναι μειωμένα, με αφαίρεση της αντίστοιχης διαφοράς. Την ίδια στιγμή, μόνο οι 14 ΠΑΕ της Super League 1 θα μοιράζονται 22.000.000 ευρώ. Επίσης, εφόσον ένα σωματείο λάβει τη χρηματοδότηση, είναι υποχρεωμένο να διαθέτει τα χρήματα για τη συντήρηση, ενίσχυση και αναβάθμιση των υποδομών και εγκαταστάσεων που χρησιμοποιεί. Δηλαδή από τα ψίχουλα που μοιράζει στα σωματεία, τα αναγκάζει κιόλας να τα διαθέσουν για να συντηρούν τις εγκαταστάσεις. Αλήθεια, ο Λ. Αυγενάκης και οι κύριοι της κυβέρνησης έχουν περάσει ποτέ έξω από κάποιο ανοιχτό γήπεδο της Αθήνας; `Η από τις εγκαταστάσεις όπου Ολυμπιονίκες μας ΔΕΝ μπορούν να κάνουν προπόνηση, επειδή όταν βρέχει πλημμυρίζει το γυμναστήριο;
Αυτή ακριβώς η πολιτική της υποχρηματοδότησης και η απεμπόληση οποιασδήποτε κρατικής ευθύνης για στήριξη του ερασιτεχνικού αθλητισμού μάς δείχνουν ακριβώς ποια είναι η στόχευση της αστικής τάξης: Η περαιτέρω εμπορευματοποίηση του αθλητισμού και η προβολή της «βιτρίνας». Μας δείχνει ένα σύστημα το οποίο έχει στην καρδιά του το ανελέητο κυνήγι για κέρδος.
Ο αθλητικός κόσμος πρέπει και θα πάει ενάντια στα σχέδια της κυβέρνησης. Καμία λύση δεν θα δώσει στα χρόνια προβλήματα που ταλανίζουν τον αθλητισμό η περαιτέρω εμπλοκή των μεγάλων επιχειρήσεων και εμπορευματοποίησή του. Λύση είναι:
- Η σταθερή κρατική χρηματοδότηση, να μη μείνει κανένα σωματείο εκτός αθλητικού μητρώου και να απλουστευτεί η διαδικασία ένταξης.
- Η κρατική ευθύνη για ύπαρξη σύγχρονων δομών και υποδομών, που θα καλύπτουν τις ανάγκες του λαού και θα βελτιώνονται συνεχώς.
- Η κατάργηση του τζόγου και η μη νομιμοποίησή του στη συνείδηση του λαού, καθώς είναι απλά ένα μέσο για να απομυζούν λεφτά οι πολυεθνικές από το υστέρημα του λαού και να πλουτίζουν.
Υπεύθυνος της Επιτροπής Αθλητισμού του ΚΣ της KNE
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου