Από το παράθυρο επιχειρεί να φέρει η κυβέρνηση την χωρίς κριτήρια ψήφο στους απόδημους, ενάντια στο έως τώρα ισχύον νομοσχέδιο, που ήταν αποτέλεσμα μακροχρόνιας διαβούλευσης μεταξύ των κοινοβουλευτικών κομμάτων.
Σήμερα το πρωί, ο υπουργός εσωτερικών Μάκης Βορίδης, προανήγγειλε πως ακόμα και σήμερα θα κατατεθεί νομοθετική ρύθμιση, με την οποία θα καταργούνται όλοι οι περιορισμοί για την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος των ομογενών.
Λαγός σε αυτή την κίνηση υπήρξε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και άχαστη πρωταθλήτρια των μνημονίων, Θεοδώρα Τζάκρη, που σε συνέντευξή της στην εφημερίδα “Εθνικός Κήρυκας” της Νέας Υόρκης, είχε μιλήσει για “άδικους και υποτιμητικούς περιορισμούς”, δεσμευόμενη πως το κόμμα της θα τους καταργήσει όταν έρθει ξανά στην κυβέρνηση.
Ο Βορίδης, με αφορμή αυτή τη συνέντευξη, ανακοίνωσε ότι “εντός των επόμενων ωρών” θα έρθει τροπολογία για να καταργηθεί “με ένα άρθρο” ό,τι περιορισμός υπήρχε στο δικαίωμα ψήφου.
Μέχρι στιγμής, το νομοσχέδιο για την ψήφο των ομογενών που ψηφίστηκε το Δεκέμβρη του 2019, προβλέπει πως:
Δικαίωμα εγγραφής στους εκλογικούς καταλόγους έχουν οι εκλογείς οι οποίοι τα τελευταία 35 χρόνια έχουν ζήσει δύο χρόνια στην Ελλάδα και έχουν υποβάλει φορολογική δήλωση Ε1 ή Ε2 ή Ε3 ή Ε9 είτε το τρέχον είτε το προηγούμενο φορολογικό έτος.
Δεν απαιτείται υποβολή φορολογικής δήλωσης εφόσον ο εκλογέας δεν έχει συμπληρώσει τα 30 έτη ζωής και έχει υποβάλει φορολογική δήλωση συγγενής α’ βαθμού κατά το τρέχον ή το προηγούμενο φορολογικό έτος.
Η αίτηση του εκλογέα θα γίνεται ηλεκτρονικά σε ειδική πύλη η οποία αναμένεται να λειτουργήσει εντός δύο μηνών από τη ψήφιση του νόμου.
Η πιστοποίηση των κριτηρίων διαμονής γίνεται με δημόσια έγγραφα, ανάμεσά τους ένσημα, απόδειξη στρατιωτικής θητείας και εκπαιδευτικοί τίτλοι.
Είναι φανερό πως η κατάργηση των περιορισμών ανοίγει διάπλατα το δρόμο για αλλοίωση του εκλογικού σώματος, με την αθρόα εισαγωγή ψηφοφόρων παντελώς άσχετων με τη χώρα και την πολιτική της ζωή, που μπορεί να μη μιλούν καν ελληνικά, την ώρα μάλιστα που άνθρωποι με χρόνια νόμιμης παραμονής στη χώρα μας, για να αποκτήσουν υπηκοότητα και άρα πολιτικά δικαιώματα, καλούνται να απαντήσουν σε ερωτήματα για τους … ONIRAMA και τις ταινίες της Φίνος Φιλμς.
Το ένα χέρι νίβει το άλλο μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος υπενθυμίζουμε ότι το 2019 είχε συρθεί αναγκαστικά εγγύτερα στη θέση του ΚΚΕ, που είχε πρωτοστατήσει τότε ώστε να θεσπιστούν συγκεκριμένα και λογικά κριτήρια για την ψήφο των ομογενών, λόγω της απήχησης αυτής της θέσης στην κοινωνία. Μένει να φανεί αν το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ολοκληρώσει την χείρα βοηθείας στην κυβέρνηση σε ένα τόσο κρίσιμο θέμα, ή αν θα επιδοθεί στην αγαπημένη του τακτική “με τον αστυφύλαξ και τον χωροφύλαξ”.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου