Τραγικές συνέπειες και για τις αθλητικές εγκαταστάσεις που βρίσκονται στο Δήμο Ηρακλείου προκαλεί η απόφαση της προηγούμενης κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, που μέσω της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού, καταργεί στην ουσία την επιχορήγηση των Εθνικών Αθλητικών Κέντρων (ΕΑΚ) και προωθεί την αυτοδιαχείρισή τους.
Χαρακτηριστικό σε σχέση με την εφαρμογή αυτής της πολιτικής είναι ότι δεν αποδόθηκε η τελευταία δόση χρηματοδότησης από τη ΓΓΑ που είναι 247.000 ευρώ. Στόχος τους είναι η υποχρηματοδότηση να οδηγήσει στο κλείσιμο των εγκαταστάσεων ή στην παράδοσή τους σε ιδιώτες.
Ο βασικός ανταγωνιστής τη στιγμή αυτή είναι ο Δήμος, ο οποίος ήδη αναπτύσσει επιχειρηματική δράση μέσω της ΠΑΓΚΡΗΤΙΟΣ ΑΕ (περιλαμβάνει ακριβώς τα ίδια αθλήματα (κολύμβηση, στίβο, κ.λ.π.) και καραδοκεί να απορροφήσει και τα άλλα αθλητικά κέντρα (ΕΑΚΗ), να φύγουν δηλ. από την κρατική ευθύνη. Αυτή θα είναι μια αρνητική εξέλιξη και το κόστος λειτουργίας τους θα πέσει στους δημότες μέσω της αύξησης φόρων και τελών ή μέσω αύξησης του αντιτίμου για κάθε νέο που θέλει να αθληθεί.
Με ευθύνη των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ - ΝΔ και έχοντας ως στόχο τους την εμπορευματοποίηση του αθλητισμού, οι αθλητικές εγκαταστάσεις στο Δήμο Ηρακλείου υποσυντηρούνται. Οι όποιες προσλήψεις έχουν γίνει αφορούν ελαστικά απασχολήσιμους υπαλλήλους και μετατάξεις προσωπικού από άλλες υπηρεσίες, για να καλυφθεί το πρόβλημα.
Ιατρική κάλυψη στις προπονήσεις δεν υπάρχει σε κανέναν αθλητικό χώρο, ενώ η πρόληψη (ιατρικές εξετάσεις αθλητών) επαφίεται στην προσωπική ευθύνη του κάθε αθλούμενου, με αποτέλεσμα να μπαίνει σε κίνδυνο η ζωή πολλών αθλουμένων (εργαζομένων - νεολαίας).
Οι προπονητές που εργάζονται στην πλειονότητα των σωματείων είναι κακοπληρωμένοι και ανασφάλιστοι σε διαρκή εργασιακή ομηρία. Την ίδια ώρα οι επιχορηγήσεις, τα δανεικά και αγύριστα, οι φοροαπαλλαγές, οι χαριστικές ρυθμίσεις και η παραχώρηση δημόσιων εκτάσεων και αθλητικών εγκαταστάσεων δωρεάν ή με εξευτελιστικό τίμημα στις ΠΑΕ και ΚΑΕ, διαδέχονται η μια την άλλη, αποδεικνύοντας την ταξική ουσία της πολιτικής αυτών των κομμάτων και στον αθλητισμό.
Το 2007 χαρίστηκε από την ΓΓΑ το Παγκρήτιο στάδιο στο δήμο Ηρακλείου και αντί να το δώσουν στους Ηρακλειώτες το μετέτρεψαν σε ΑΕ για κερδοσκοπικούς λόγους. Σήμερα είναι απροσπέλαστη η είσοδος στο Παγκρήτιο. Ο έχων πληρώνει και αθλείται. Ενδεικτικό είναι ότι έχουν επιβάλει «χαράτσι» 5 ευρώ κατ' άτομο σε αθλούμενους και ερασιτεχνικά σωματεία σε κολυμβητήριο, στάδιο.
Επίσης το ότι σήμερα το ΕΑΚΗ υπολειτουργεί έχοντας 16 υπαλλήλους (αντί για 30 τουλάχιστον), ότι συντηρείται πλημμελώς, ότι πολλοί χώροι ερημώνουν, ότι δεν επαρκούν για να καλύψουν τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες, με αποτέλεσμα να αφήνουν πεδία επιχειρηματικής δράσης (ιδιωτικά γήπεδα 5Χ5, κολυμβητήρια, Παγκρήτιο κ.τ.λ.).
Αυτή την πολιτική εφαρμόζουν με συνέπεια επί πολλά χρόνια τώρα οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, οι δημοτικές αρχές, με αποτέλεσμα ο μαζικός λαϊκός αθλητισμός να είναι άπιαστο όνειρο, τα ερασιτεχνικά αθλητικά σωματεία να καταδικάζονται σε οικονομικό μαρασμό και οι αθλούμενοι να επιβαρύνονται για το δικαίωμα στην άθληση.
Τι περιλαμβάνει το Εθνικό Αθλητικό Κέντρο Ηρακλείου:
1. Το Κολυμβητήριο ΛΙΝΤΟ είναι το μοναδικό Ολυμπιακών διαστάσεων. Παρ' όλα αυτά δεν είναι σκεπαστό πράγμα που απαιτεί πολύ πετρέλαιο για θέρμανση. Το ημερήσιο κόστος στοιχειώδους λειτουργίας του κολυμβητηρίου είναι στα 1.000 ευρώ, χώρια μισθούς εργαζομένων κ.λπ. Είναι απλήρωτη η ΔΕΗ ενώ το χρέος στη ΔΕΥΑΗ είναι 77.000 ευρώ.
Το Κολυμβητήριο (μεγάλη πισίνα) εδώ και έξι μήνες δεν λειτουργεί. Λειτουργεί μόνο η μικρή πισίνα.
Εχει 7 σωματεία που απασχολούν δεκάδες εργαζόμενους (γυμναστές φυσιοθεραπευτές, διοικητικό κ.λ.π.) που μένουν χωρίς δουλειά αφού έχει σταματήσει η λειτουργία του. Μέχρι πριν 2 χρόνια οι τιμές κυμαίνονταν από 35 έως 45 ευρώ για κάθε παιδί. Από πέρυσι αυξήθηκε + 5 ευρώ προκειμένου να δώσουν οι γονείς και τα σωματεία την παράταση λειτουργίας, δηλ. τα σπασμένα της υποχρηματοδότησης τα επιβαρύνθηκαν οι γονείς.
2. Το στάδιο Ελευθερίας τις προσεχείς ημέρες βάζει λουκέτο. Σήμερα υπάρχουν δύο απλήρωτοι λογαριασμοί ΔΕΗ και νερού ύψους 10.000 ευρώ, 10 με 12 χιλιάδες ευρώ είναι το χρόνο η ΔΕΗ και 4.000 ευρώ η ΔΕΥΑΗ. Συνολικά ετησίως χρειάζονται περίπου 15.000 ευρώ μόνο για αυτά τα δύο (ρεύμα - νερό).
Ενα στάδιο βέβαια δεν έχει μόνο ΔΕΗ και ΝΕΡΟ. Κάθε μέρα αθλούνται 230 άτομα. Εχει τη συνολική συντήρηση, δηλ. ταρτάν, χλοοτάπητας, κερκίδες, ηλεκτρομηχανολογικά κ.ά. που ανέρχονται ετησίως σε πολλές δεκάδες χιλιάδες ευρώ. Το στάδιο αυτή τη στιγμή είναι σε άθλια κατάσταση. Θυμίζει βομβαρδισμένο τοπίο. Εχει πολλά χρόνια να χρηματοδοτηθεί επαρκώς.
3. Γήπεδο ΜΠΑΣΚΕΤ, ΒΟΛΕΫ, Κλειστό Γυμναστήριο που στεγάζονται στο ΛΙΝΤΟ (δίπλα στο κολυμβητήριο) σε αντίστοιχη κατάσταση και ταυτόχρονα χωρίς ασφαλιστικές εισφορές παρά τις υποσχέσεις του υφυπουργού Αθλητισμού ότι θα επιχορηγούσε 70.000 ευρώ για τα ασφάλιστρα των εργαζομένων του ΕΑΚΗ.
Συνολικά το προσωπικό του ΕΑΚΗ (Στάδιο, Κολυμβητήριο, είναι 16 εργαζόμενοι ενώ οι πραγματικές ανάγκες είναι υπερδιπλάσιες. Τώρα χάνουν τη δουλειά τους και αυτοί οι 16, δύο μόνο από τους οποίους πληρώνονται από τη ΓΓΑ και συνολικά παραμένουν απλήρωτοι χωρίς ασφάλιση από τον Οκτώβρη.
Καταγγέλλει η «Λαϊκή Συσπείρωση»
Οι εκλεγμένοι κομμουνιστές με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» στο Δήμο και την Περιφέρεια Κρήτης, με κοινή ανακοίνωσή τους καταγγέλλουν αυτή την πολιτική καθώς και την υπογραφή μιας Προγραμματικής Σύμβασης (ΠΣ) μεταξύ της αντιπεριφέρειας Ηρακλείου και της Διοίκησης του Σταδίου Ελευθερίας Ηρακλείου, ώστε η περιφερειακή ενότητα Ηρακλείου να επωμιστεί τα έξοδα συντήρησης και τους λογαριασμούς του Σταδίου, ύψους 50.000 - 60.000 ευρώ ετησίως για φέτος χωρίς να απαντούν στο τι μέλλει γενέσθαι!
Αυτή η εξέλιξη έρχεται σε συνέχεια της απόφασης της κυβέρνησης και της ΓΓ Αθλητισμού να εγκαταλείψουν τη χρηματοδότηση του Σταδίου και άλλων αθλητικών εγκαταστάσεων.
Η ΠΣ συγκαλύπτει τις ευθύνες του κράτους και αποβλέπει στο να παραπλανήσει και να καθησυχάσει εργαζόμενους, αθλητές και γονείς που βλέπουν να κλείνουν τα αθλητικά κέντρα, με προοπτική είτε να τα κλείσουν οριστικά, είτε να τα παραδώσουν σε ιδιώτες και ΑΕ. Τα 60.000 ευρώ είναι σταγόνα στον ωκεανό μπροστά στις πραγματικές ανάγκες του Σταδίου, το οποίο έχει εγκαταλειφθεί εδώ και χρόνια με ανυπολόγιστες ζημιές, πολλών χιλιάδων ευρώ.
Αλλωστε αντίστοιχη εμπειρία υπάρχει από το κολυμβητήριο που πέρσι ο περιφερειάρχης έδωσε 10.000 ευρώ στο κολυμβητήριο που κινδύνευε να κλείσει λόγω υποχρηματοδότησης. Και φέτος έχει να λειτουργήσει εδώ και 6 μήνες.
Είναι άξιον απορίας, γιατί η ΠΣ δεν περιλαμβάνει και το κολυμβητήριο, αλλά και τις υπόλοιπες αθλητικές εγκαταστάσεις. Μήπως γιατί μια προσωρινή επαναλειτουργία του κολυμβητηρίου θα χαλάσει τα σχέδια που έχει ήδη δρομολογήσει ο Δήμος Ηρακλείου, στα πλαίσια του επιχειρηματικού ενδιαφέροντός του για «αρπαγή» των εγκαταστάσεων από την Ανώνυμη Εταιρεία Αθλητισμού του Δήμου Ηρακλείου;
Κλείνοντας την ανακοίνωση οι εκλεγμένοι κομμουνιστές σε Δήμο και Περιφέρεια Κρήτης καλούν τους εργαζόμενους, τους γονείς και τους αθλητές να μην ξεγελαστούν. Να διεκδικήσουν δυναμικά το υπόλοιπο της κρατικής επιχορήγησης του 2011 που είναι 247.000 ευρώ και να απαιτήσουν γενναία αύξηση για το 2012. Να αποκρούσουν σθεναρά τις προσπάθειες ξεπουλήματος των εγκαταστάσεων σε επιχειρηματίες και εταιρείες στο χώρο του εμπορικού αθλητισμού. Να αποφύγουν τις παγίδες Περιφέρειας και Δήμου και τα τριάκοντα αργύρια που προσφέρουν ως αντάλλαγμα για να αποδεχτούν τα σχέδιά τους. Να τους απορρίψουν πολιτικά. Κυβέρνηση και Τοπική - Περιφερειακή Διοίκηση είναι οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος.
Λ.ΠΙΤΤΑΚΑ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου