22 Ιαν 2012

ΙΝΔΙΑ Ανάπτυξη για το κεφάλαιο, εξαθλίωση για το λαό



ΙΝΔΙΑ
Ανάπτυξη για το κεφάλαιο, εξαθλίωση για το λαό
Μιλά στο «Ρ» ο Σιταράμ Γετσούρι, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του Κομμουνιστικού Κόμματος Ινδίας (Μαρξιστικό)
Από πρόσφατη εργατική διαδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην Ινδία με την πρωτοβουλία των ταξικών Συνδικάτων που συμμετέχουν στη δύναμη της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας
Για την πραγματικότητα της συντριπτικής πλειοψηφίας των Ινδών, που ζουν στην εξαθλίωση και τη φτώχεια, παρά τους ταχύτατους ρυθμούς ανάπτυξης που παρουσιάζει η οικονομία της Ινδίας, ανάπτυξη που αφορά κυρίως το κεφάλαιο και την αστική τάξη της χώρας, μιλά στο «Ρ», ο Σιταράμ Γετσούρι, μέλος του ΠΓ τουΚΚ Ινδίας (Μαρξιστικό).Ο, επίσης, επικεφαλής του τμήματος Διεθνών Σχέσεων και επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματός του, βρέθηκε πρόσφατα στην Αθήνα με την ευκαιρία της 13ης Διεθνούς Συνάντησης των Κομμουνιστικών και Εργατικών Κoμμ;aτων και είχαμε την ευκαιρία να συνομιλήσουμε μαζί του.
-- Ποια είναι η κοινωνική πραγματικότητα στη σημερινή Ινδία που παρουσιάζεται από διάφορους αναλυτές ως ανερχόμενη δύναμη;
-- Υπάρχει μία γενικά λανθασμένη εικόνα στον κόσμο, που σχετίζεται με το ότι η Ινδία είναι μία αναπτυσσόμενη δύναμη ή έστω μία αναπτυσσόμενη οικονομία. Η πραγματικότητα της Ινδίας για το λαό είναι ότι έχουμε «δύο Ινδίες». Υπάρχει φυσικά η λαμπερή εικόνα μίας χώρας που αναπτύσσεται ταχύτατα και κάποιοι άνθρωποι κερδίζουν χρήματα αλλά αυτό αποτελεί ένα πολύ μικρό ποσοστό του ινδικού λαού. Για να δώσουμε ένα παράδειγμα: Σήμερα έχουμε 61 δισεκατομμυριούχους στην Ινδία, σύμφωνα με το Forbes, των οποίων η περιουσία μετριέται σε δολάρια. Αυτοί οι 61 δισκεκατομμυριούχοι έχουν περιουσία που ισούται με το 1/3 του ΑΕΠ της Ινδίας. Από την άλλη πλευρά, σύμφωνα με τις δηλώσεις της ίδιας της ινδικής κυβέρνησης, το 80% του ινδικού πληθυσμού, που είναι περισσότεροι από 800 εκατομμύρια άνθρωποι, επιβιώνουν με λιγότερο από μισό δολάριο τη μέρα. Αυτή είναι η πραγματικότητα.

Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα ότι περισσότεροι από ένα εκατομμύριο Ινδοί αγρότες έχουν δώσει τέλος στη ζωή τους, τα τελευταία χρόνια υπό την πίεση οφειλών, καθώς πήραν δάνεια τα οποία δεν μπόρεσαν να αποπληρώσουν. Επομένως, υπάρχουν δύο Ινδίες και αυτή η ανισότητα βαθαίνει.
Το κύριο ζήτημα της ταξικής πάλης στην Ινδία είναι να ενισχύσουμε την πάλη αυτού του τμήματος του πληθυσμού, που του έχουν στερήσει την περηφάνια του και που είναι η μεγάλη πλειοψηφία. Να παλέψουμε για τα δικαιώματά τους.
Αυξανόμενη ανεργία, χωρίς καμία πρόνοια για τους εργαζόμενους
-- Ποια είναι τα εκτιμώμενα ποσοστά ανεργίας στην Ινδία;
-- Τα ποσοστά ανεργίας στην Ινδία αυξάνονται συνεχώς και εκτός αυτού είναι ιδιαίτερα δύσκολο να γίνει η οποιαδήποτε εκτίμηση αφού δεν υπάρχουν επίσημα στοιχεία. Πιο σημαντικό ωστόσο είναι ότι η Ινδία στο πλαίσιο της παγκοσμιοποίησης αλλάζει το χαρακτήρα της εργασίας. Μόνο το 7% των εργαζομένων έχουν πλήρη απασχόληση, κανονική και σταθερή εργασία. Οι υπόλοιποι είναι είτε με συμβάσεις έργου, είτε σε περιστασιακή απασχόληση και σε καμία περίπτωση δεν έχουν ασφάλεια.
Δεν υπάρχει τίποτα για το λαό. Σκεφτείτε μόνο ότι η κεντρική κυβέρνηση της Ινδίας δαπανά 0,09% του προϋπολογισμού για δημόσια Υγεία, σε όλα τα στάδια, ενώ κονδύλια για την Παιδεία φτάνουν το 2,75%.
Τα προηγούμενα χρόνια, με δεδομένη τη μαζική κινητοποίηση του λαού, μπορέσαμε να σταματήσουμε κάποιες αποφάσεις που προωθούσε η κυβέρνηση. Καταφέραμε να ανακοινωθούν συγκεκριμένα μέτρα, να δοθούν κάποιες εγγυήσεις στους κανόνες της εργασίας, που βοήθησαν κάποιους τομείς. Για παράδειγμα, έχουμε μεγάλο πληθυσμό που ανήκει και ζει με τον τρόπο των φυλών. Σε αυτούς αρνούνταν ακόμα και τα βασικά δικαιώματα μέχρι σήμερα. Ως αποτέλεσμα των κινητοποιήσεων που οργανώσαμε, σήμερα υπάρχει νέος νόμος, που δίνει το δικαίωμα στους ανθρώπους των φυλών να είναι ιδιοκτήτες γης στα δάση που ζουν, αλλά και πάλι παρά το ότι ο νόμος πέρασε με μεγάλη πίεση, η εφαρμογή του αργεί πολύ. Στην Ινδία δεν υπάρχει ασφάλιση Υγείας, δεν υπάρχει ασφάλεια για τους εργαζόμενους ή τους αγρότες σε οποιοδήποτε επίπεδο.
-- Πώς οργανώνετε ως κόμμα την παρέμβασή σας στην πάλη για τα λαϊκά συμφέροντα;
-- Οργανώνουμε το λαό σε ένα πρώτο στάδιο σύμφωνα με τις απαιτήσεις της περιοχής που ζει. Σχεδόν το 70% των Ινδών ζουν στις αγροτικές περιοχές και εξαρτώνται από τις γεωργικές εργασίες. Στις αγροτικές περιοχές απαιτούμε θέσεις εργασίας για τους αγρότες, την εξασφάλισή τους. Τους οργανώνουμε δηλαδή σε ένα πρώτο στάδιο, με βάση τις τοπικές τους ιδιαίτερες ανάγκες και στη συνέχεια προσπαθούμε να ανεβάσουμε το επίπεδο της συνείδησης και να τους εξηγήσουμε ότι όλα αυτά συνδέονται με το καπιταλιστικό πλαίσιο ανάπτυξης, το οποίο σχετίζεται με τους ανταγωνισμούς στο ιμπεριαλιστικό σύστημα. Μέσα από αυτή τη διαδικασία της διαβάθμισης της πάλης προσπαθούμε να προωθήσουμε το κίνημα.
Το λαϊκό κίνημα ενισχύεται στην Ινδία. Για αυτό το λόγο έχουμε σήμερα τη συμφωνία όλων των αντιδραστικών δυνάμεων που υποστηρίζονται από τον ιμπεριαλισμό, να διασφαλίσουν ή έστω να προσπαθήσουν να διασφαλίσουν ότι η Αριστερά δε θα αυξήσει την επιρροή της και ιδιαίτερα το ΚΚ Ινδίας(Μ). Το ΚΚ Ινδίας(Μ) είναι η ισχυρότερη δύναμη και για αυτό εμείς είμαστε στο στόχαστρο τώρα. Τα προηγούμενα δύο χρόνια χάσαμε περισσότερους από 200 συντρόφους, που δολοφονήθηκαν σε διάφορες επιθέσεις. Ολοι γνωρίζουν ότι πίσω από τις επιθέσεις είναι κυβερνητικές δυνάμεις, ωστόσο υλοποιούνται από διάφορες συμμορίες που ανήκουν στην λεγόμενη «άκρα αριστερά», τις συμμορίες των «μαοϊκών».
Πρώτα προσπαθούν να εξασφαλίσουν ότι εμείς δεν είμαστε σε θέση να ασκήσουμε πίεση στην κεντρική κυβέρνηση για να επιβάλλουμε φιλολαϊκές πολιτικές. Αυτό έγινε μετά το 2004. Τότε σταματήσαμε την Ινδία από το να γίνει στρατηγικός εταίρος των ΗΠΑ, πριν μερικές μέρες σταματήσαμε το άνοιγμα του λιανικού εμπορίου στις ξένες πολυεθνικές. Δε θέλουν να είμαστε σε θέση να επηρεάσουμε εξελίξεις, προσπαθούν να μας αποδυναμώσουν είτε με τις επιθέσεις, με τις συμμορίες, είτε με όλες τους τις δυνάμεις εναντίον μας στις εκλογές. Ο τρόπος που οργανωνόμαστε είναι, από τη μία, η ενίσχυση του ταξικού κινήματος και της ταξικής πάλης και από την άλλη η άσκηση πίεσης μέσω του λαϊκού κινήματος για όποιες κατακτήσεις μπορούμε να αποσπάσουμε. Προσπαθούμε δηλαδή να δημιουργήσουμε εναλλακτική απάντηση στις αντιλαϊκές εφαρμοζόμενες πολιτικές προβάλλοντας βεβαίως και το στόχο μας που είναι η σοσιαλιστική κοινωνία που μπορεί να ικανοποιήσει τις ανάγκες του λαού, ξεπερνώντας τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα.

Α. ΦΩΤΑΚΗ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ