ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Στη ρότα της λιτότητας για διάσωση του κεφαλαίου
Αποστολή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στη χώρα
Καταφτάνει αύριο Δευτέρα στην Ουκρανία αποστολή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου υπό τον Κρίστοφερ Γιαρβίς για να ολοκληρώσει με την ουκρανική κυβέρνηση τις συζητήσεις σχετικά με τις οικονομικές εξελίξεις και την οικονομική πολιτική της χώρας. Πρόκειται για διαβουλεύσεις με τις ουκρανικές αρχές για το ποια μέτρα λιτότητας και πότε θα εφαρμοστούν κατά του λαού ώστε να διασφαλιστούν τα συμφέροντα της κυρίαρχης τάξης.
Η πλειοψηφία του λαού σε δυσχέρεια
Σε διαπραγματεύσεις με το ΔΝΤ βρίσκεται τους τελευταίους μήνες η κυβέρνηση της Ουκρανίας σχετικά με το νέο δάνειο ύψους 15 δισεκατομμυρίων δολαρίων, το οποίο είχαν συναποφασίσει οι δύο πλευρές το 2010, από τα οποία μόνο τα 3,4 δισεκατομμύρια δολάρια έχουν εκταμιευθεί. Ωστόσο, το Μάρτη, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Σεργκέι Τσιγκίπκοείχε δηλώσει πως οι διαπραγματεύσεις «βρίσκονται σε αδιέξοδο», καθώς το ΔΝΤ ζητά την αύξηση των τιμών των τιμολογίων παροχής φυσικού αερίου στα οικιακά τιμολόγια, κάτι που η κυβέρνηση θέλει να αποφύγει, τουλάχιστον μέχρι το φθινόπωρο, και να την αναβάλει για μετά τη διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών. Πρόκειται για μια κίνηση τακτικής ώστε να μην υπάρξει δυσαρέσκεια και αγανάκτηση του λαού, μπροστά στις εκλογές του Οκτώβρη, και να εξασφαλίσει τις λιγότερες απώλειες στο εκλογικό αποτέλεσμα. Πάντως και χωρίς αυτές τις αυξήσεις, το 79% των εργαζομένων δείχνει να δυσανασχετεί με την οικονομική κατάσταση της χώρας, όπως έδειξε πρόσφατη δημοσκόπηση. Μάλιστα, σύμφωνα με την εφημερίδα «Ουκράινσκα Πράβντα» «η ανατίμηση των οικιακών τιμολογίων ισοδυναμεί με πολιτική αυτοκτονία».
Υπενθυμίζεται πως το Νοέμβρη 2008 η κυβέρνηση της χώρας με το ΔΝΤ είχαν καταλήξει σε συμφωνία για δάνειο 16,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων με στόχο μεταρρυθμίσεις σε ό,τι αφορά τη στήριξη του τραπεζικού τομέα. Ωστόσο, εξαιτίας της «μη - προόδου» της εφαρμογής της συμφωνίας, σταμάτησε η αποδέσμευσή του, με αποτέλεσμα να έχουν δοθεί τα 11 δισεκατομμύρια. Λίγο αργότερα, το 2009, το ΑΕΠ της χώρας υποχώρησε σε σχέση με το 2008 σε ποσοστό μείον 15,1%, μία από τις χειρότερες οικονομικές επιδόσεις παγκοσμίως. Φέτος θα πρέπει να αρχίσει η αποπληρωμή του αρχικού δανείου του 2008 αξίας 3,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ωστόσο ο Ουκρανός πρωθυπουργός Νικολάι Αζάροφ έχει προτείνει πως η χώρα του και το ΔΝΤ θα μπορούσαν να συμφωνήσουν σε μια αναχρηματοδότηση του χρέους.
Η υπόθεση Γ. Τιμοσένκο, οι πιέσεις και οι... σχεδιασμοί
Την ίδια στιγμή, «τεταμένες» είναι οι σχέσεις της Ουκρανίας με χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης σε ό,τι αφορά την πρώην πρωθυπουργό και πρωτεργάτη της λεγόμενης «πορτοκαλί επανάστασης» το 2001, Γιούλια Τιμοσένκο, με πρόφαση πως στην περίπτωσή της παραβιάζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα...
Η Τιμοσένκο, μετά την εκλογική της ήττα το 2010, όπου έλαβε στο β' γύρο των προεδρικών εκλογών 45,47% έναντι του σημερινού προέδρου Βίκτορ Γιανούκοβιτς που ήρθε πρώτος με το 48,95%, αντιμετώπισε δίωξη για κακοδιαχείριση την περίοδο της θητείας της (2007-2010) σχετικά με την πώληση δικαιωμάτων για τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. Παράλληλα διενεργήθηκε και νέα έρευνα για απόπειρα δωροδοκίας και διαφθοράς του ανώτατου δικαστηρίου της χώρας το 2003. Μετά την απαγόρευση της εξόδου της από τη χώρα, συνελήφθη τον Αύγουστο του 2011 για ασέβεια προς το δικαστήριο, στο οποίο δικαζόταν για κατάχρηση εξουσίας. Η Τιμοσένκο, που καταδικάστηκε σε ποινή 7ετούς φυλάκισης και 3ετούς στέρησης των πολιτικών της δικαιωμάτων, έχει υποστηρίξει πως είναι θύμα «πολιτικής πλεκτάνης» εκ μέρους του προέδρου Γιανούκοβιτς. Η πρώην πρωθυπουργός, η οποία υποφέρει από δισκοπάθεια και έκανε απεργία πείνας επί 20 ημέρες, διέκοψε πρόσφατα τη θεραπεία της διαμαρτυρόμενη επειδή διέρρευσαν πληροφορίες για την κατάσταση της υγείας της και τη φροντίδα που λαμβάνει στο δημόσιο νοσοκομείο του Χάρκοβο, όπου νοσηλεύεται.
Πρόσφατα, τον Απρίλη, η Τιμοσένκο κατήγγειλε πως υπέστη ξυλοδαρμό από τους δεσμοφύλακές της, ισχυρισμοί που έχουν οδηγήσει σε μια σειρά καταγγελιών από Ευρωπαίους ηγέτες, με αποτέλεσμα, μεταξύ άλλων, την αναβολή επ' αόριστον της Συνόδου Κορυφής αρχηγών κρατών της κεντρικής Ευρώπης που επρόκειτο να πραγματοποιηθεί στις αρχές του Μάη στη Γιάλτα, εξαιτίας της άρνησης αρκετών να μην συμμετάσχουν.
Επιπλέον έχουν εκφραστεί προειδοποιήσεις για μποϊκοτάζ των αγώνων του «Euro 2012» που θα πραγματοποιηθεί σε Ουκρανία (και Πολωνία), ενώ ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών,Γκίντο Βέστερβέλε, μίλησε για το ενδεχόμενο να μπλοκάρει την επικύρωση συμφωνίας σύνδεσης ΕΕ - Ουκρανίας, επικαλούμενος τη μη τήρηση κανόνων σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις παραπέρα ενδεχόμενες εξελίξεις στο πολιτικό σκηνικό έχουν οι δηλώσεις του εκπροσώπου του γραφείου για τη Δημοκρατία και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τόμας Μέλια. Οπως τόνισε την Τετάρτη, τόσο η Τιμοσένκο όσο και άλλοι Ουκρανοί «αντιφρονούντες» θα πρέπει να συμμετάσχουν στις βουλευτικές εκλογές του Οκτώβρη, υποστηρίζοντας πως οι προαναφερόμενοι έχουν κατηγορηθεί από το καθεστώς του προέδρου Γιανούκοβιτς και κατήγγειλε πως πρόκειται για «επιλεκτικές διώξεις και πολιτικά κίνητρα». Είναι φανερό ότι οι πιέσεις των ιμπεριαλιστών πρώτα και κύρια στον ουκρανικό λαό θα ενταθούν, αξιοποιώντας κάθε πρόσχημα, προκειμένου να μπορέσουν να βάλουν τη χώρα απόλυτα «στο χέρι».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου