ΤΣΑΜΠΙΟΝΣ ΛΙΓΚ
Για μια θέση στα κέρδη...
Παραδοσιακά στην ποδοσφαιρική Ευρώπη ο Μάης πάντα έφερνε τα χαμόγελα ή...τα κλάματα όσον αφορά τις ομάδες και τους στόχους που είχαν θέσει στην αρχή της χρονιάς. Τα τελευταία χρόνια όμως τα πράγματα έχουν αλλάξει...Τα όρια μεταξύ χαράς-λύπης έχουν γίνει δυσδιάκριτα αν αναλογιστεί κανείς ότι βλέπουμε...φιέστες να γίνονται ακόμα και για την κατάκτηση της δεύτερης ή της τρίτης θέσης στην βαθμολογία. Η αιτία προφανής...Τα κέρδη και μόνον αυτά. Τα οποία πλέον μπορούν να έρθουν με πολλούς τρόπους... Το άνοιγμα άλλωστε του Τσάμπιονς Λιγκ την τελευταία δεκαετία με τις συμμετοχές όχι μόνο των πρωταθλητών αλλά ακόμα και ομάδων που τερματίζουν στην τέταρτη θέση της βαθμολογίας, έχει αλλάξει κατά πολύ ό,τι παραδοσιακά συνέβαινε... Και κυρίως την εικόνα των ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων.
Η δομή του «Τσάμπιονς Λιγκ» αποδεικνύει ότι αποτελεί το καλύτερο προϊόν προς πώληση στο χώρο του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου με τεράστια κέρδη για την διοργανώτρια αρχή UEFA αλλά και τις πολυεθνικές που το στηρίζουν. Και πλέον όλοι θέλουν να συμμετέχουν έστω και εάν απλά δαγκώσουν ένα μικρό κομμάτι της πίτας των κερδών αφού έχει αποδειχθεί ότι η ψαλίδα ισχυρών-αδύναμων τα τελευταία χρόνια όχι μόνο δεν έχει κλείσει αλλά συνεχώς ανοίγει. Ολα αυτά δεν αποτελούν τίποτε άλλο παρά τα κλασικότερα παραδείγματα για το τι τελικά μετράει και έχει αξία στο σημερινό ευρωπαϊκό επαγγελματικό ποδόσφαιρο.Τα κέρδη των επιχειρηματιών που βρίσκονται στο χώρο του ποδοσφαίρου και μόνον αυτά!!!
Νέα ήθη...νέα κέρδη
Πλέον η κατάκτηση ενός πρωταθλήματος πέρα από τους ιστορικούς λόγους δεν ενδιαφέρει και πολύ εάν δεν υπάρχει κάτι άλλο πιο σημαντικό - όπως π.χ. η απευθείας πρόκριση στους ομίλους - και η απώλειά του μπορεί να αντισταθμιστεί με μια συμμετοχή στην διοργάνωση που μοιράζει τα λεφτά. Ομάδες στήνονται από το καλοκαίρι με αποκλειστικό στόχο την εξασφάλιση μιας θέσης για το «Τσάμπιονς Λιγκ» και χωρίς παραπέρα στόχους. Ποντάρουν σε αυτό ακόμα και την ίδια τους την ύπαρξη. Και στο τέλος της χρονιάς η ευρωπαϊκή πορεία και όχι η αντίστοιχη στην εσωτερική διοργάνωση είναι αυτή που κρίνει το εάν θα θεωρηθεί επιτυχημένη ή αποτυχημένη. Και βέβαια όπου επιτυχία ή αποτυχία, αυτό συνδέεται άμεσα με το ποσό που θα έχουν κερδίσει οι επιχειρηματίες-ιδιοκτήτες της κάθε ομάδας από την πορεία της ομάδας.
Συμπληρώθηκε το παζλ
Σχεδόν ολοκληρωμένη είναι από το βράδυ της περασμένης Κυριακής η εικόνα του νέου «Τσάμπιονς Λιγκ» αφού ολοκληρώθηκαν οι εκκρεμότητες στα σημαντικά ευρωπαϊκά πρωταθλήματα, είτε αφορούσαν τις ομάδες που θα είναι απευθείας στους ομίλους είτε τον προκριματικό των μη πρωταθλητών που αφορά την ελληνική ομάδα που θα πάρει το δεύτερο εισιτήριο για τη διοργάνωση. Σήμερα αναμένεται να τελειώσουν και οι εκρεμμότητες από ελληνικής πλευράς με την διεξαγωγή της τελευταίας αγωνιστικής των πλέι οφ.
Ο Ολυμπιακός...
Ο Ολυμπιακός πήρε το δώρο από την ΤΣΣΚΑ Μόσχας, που έχασε στο φινάλε από τη Ρούμπιν Καζάν το δεύτερο ρωσικό εισιτήριο πίσω από τη Ζενίτ. Ταυτόχρονα στα υπόλοιπα πρωταθλήματα δεν άλλαξε κάτι ώστε να προκύψει ομάδα με υψηλότερο συντελεστή από τον πρωταθλητή Ελλάδας. Ετσι ο πρωταθλητής Ελλάδας μετέχει στη διοργάνωση με τον 17ο καλύτερο συντελεστή, που τον φέρνει αυτή τη στιγμή επικεφαλής στο τρίτο γκρουπ δυναμικότητας, αλλά από πάνω του υπάρχουν Τότεναμ, Μπράγκα και Ντιναμό Κιέβου που θα πρέπει να προκριθούν από τον προκριματικό των μη πρωταθλητών. Με έναν ενδεχόμενο αποκλεισμό των τριών αυτών ομάδων τον Αύγουστο, οι «ερυθρόλευκοι» θα ανέβουν στο δεύτερο γκρουπ δυναμικότητας. Υπάρχει βεβαίως και η πιθανότητα να κατακτήσει η Τσέλσι το φετινό τρόπαιο, να πάρει τη θέση της Τότεναμ αλλά θα είναι απευθείας στους ομίλους, οπότε ο Ολυμπιακός θα πηγαίνει για ένα στα δύο, δηλαδή θα πρέπει να αποκλειστεί ή η Μπράγκα ή η Ντιναμό Κιέβου.
...και οι υπόλοιποι
Οσον αφορά το δεύτερο ελληνικό εισιτήριο το οποίο θα οριστικοποιηθεί σήμερα στην τελευταία αγωνιστική των πλέι οφ τα πράγματα έχουν ως εξής: Με τα τωρινά δεδομένα αν ο Παναθηναϊκός πάρει το δεύτερο εισιτήριο, θα είναι στους ισχυρούς του πρώτου προκριματικού μαζί με Μπράγκα, Ντιναμό Κιέβου, Σπαρτάκ Μόσχας και Φενέρμπαχτσε και οι πιθανοί του αντίπαλοι θα είναι Φέγενορντ, Μπριζ, Μάδεργουελ και πιθανότατα η Νόρτζελαντ με τη Βασλούι. Αντίθετα ΠΑΟΚ, ΑΕΚ ή Ατρόμητος θα είναι στους ανίσχυρους και οι πιθανοί τους αντίπαλοι στον πρώτο προκριματικό θα είναι Μπράγκα, Ντιναμό Κιέβου, Σπαρτάκ Μόσχας, Φενέρμπαχτσε και Μπριζ. Πολλά όμως εξαρτώνται και από το τι θα έχει γίνει στο φετινό τελικό της διοργάνωσης (επρόκειτο να διεξαχθεί χθες βράδυ). Αν η Τσέλσι κατακτήσει το φετινό, στον πρώτο προκριματικό θα μετάσχουν οχτώ ομάδες. Σε αυτή την περίπτωση Παναθηναϊκός ή ΑΕΚ ή ΠΑΟΚ θα είναι στους ισχυρούς μαζί με Ντιναμό Κιέβου, Φενέρμπαχτσε και Μπριζ και οι πιθανοί τους αντίπαλοι θα είναι Φέγενορντ, Μάδεργουελ και πιθανότατα η Νόρτζελαντ με τη Βασλούι. Ο Ατρόμητος θα είναι και σε αυτό το ενδεχόμενο στους ανίσχυρους.
Ανδρ. ΠΑΓΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
ΟΙ ΚΑΙΝΟΥΡΙΕΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ
Απευθείας στους ομίλους
Η μοναδική εκκρεμότητα για να οριστικοποιηθεί η προνομιούχος 22άδα έχει να κάνει με το πρωτάθλημα της Δανίας που ολοκληρώνεται στις 23 Μαΐου, αλλά και με τον τελικό του Champions League στο Μόναχο. Αν το κατακτήσει η Τσέλσι, θα συμπληρώσει την 22άδα, ενώ με την Μπάγερν πρωταθλήτρια Ευρώπης η 22η ομάδα θα είναι η πρωταθλήτρια του 13ου Βελγίου στη βαθμολογία της UEFA, Αντερλεχτ. Ας δούμε αναλυτικά τη λίστα των ομάδων:
AΓΓΛΙΑ: Μάντσεστερ Σίτι, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Aρσεναλ
ΙΣΠΑΝΙΑ: Ρεάλ Μαδρίτης, Μπαρτσελόνα, Βαλένθια
ΓΕΡΜΑΝΙΑ: Ντόρτμουντ, Μπάγερν, Σάλκε
ΙΤΑΛΙΑ: Γιουβέντους, Μίλαν
ΓΑΛΛΙΑ: Μονπελιέ, Παρί Σεν Ζερμαίν
ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ: Πόρτο, Μπενφίκα
ΡΩΣΙΑ: Ζενίτ
ΟΥΚΡΑΝΙΑ: Σαχτάρ Ντόνεντσκ
ΟΛΛΑΝΔΙΑ: Αγιαξ
ΤΟΥΡΚΙΑ: Γαλατασαράι
ΕΛΛΑΔΑ: Ολυμπιακός
ΔΑΝΙΑ: Υπάρχουν ακόμα δύο αγωνιστικές (φινάλε στις 23 Μαΐου) και προς το παρόν προηγείται η Κοπεγχάγη, αλλά η Νόρτζελαντ έχει ένα ματς λιγότερο...
ΒΕΛΓΙΟ: Αντερλεχτ (θα είναι απευθείας στους ομίλους αν κατακτήσει το Champions League η Μπάγερν. Αν το κατακτήσει η Μπάγερν, θα μετακομίσει στον προκριματικό των πρωταθλητών).
Πλέι οφ
ΑΓΓΛΙΑ: Τότεναμ
ΙΣΠΑΝΙΑ: Mάλαγα
ΓΕΡΜΑΝΙΑ: Γκλάντμπαχ
ΙΤΑΛΙΑ: Ουντινέζε
ΓΑΛΛΙΑ: Λιλ
Α' Προκριματικός
ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ: Μπράγκα
ΡΩΣΙΑ: Σπαρτάκ Μόσχας
ΟΥΚΡΑΝΙΑ: Ντιναμό Κιέβου
ΟΛΛΑΝΔΙΑ: Φέγενορντ
ΤΟΥΡΚΙΑ: Φενέρμπαχτσε
ΕΛΛΑΔΑ: Η πρώτη των πλέι οφ
ΔΑΝΙΑ: Νόρτζελαντ ή Κοπεγχάγη
ΒΕΛΓΙΟ: Μπριζ
ΡΟΥΜΑΝΙΑ: Βασλούι ή Κλουζ ή Στεάουα
ΣΚΟΤΙΑ: Μάδεργουελ
Τα γκρουπ δυναμικότητας
Σχεδόν δεδομένη είναι η σύνθεση των δύο πρώτων γκρουπ δυναμικότητας για την κλήρωση των ομίλων στα τέλη του Αυγούστου στο Μονακό. Οσον αφορά τους 8 επικεφαλής ομίλων το μόνο που μπορεί να αλλάξει είναι να μπει η Τσέλσι ως κάτοχος του τροπαίου και σε αυτήν την περίπτωση θα πέσει η Βαλένθια στο δεύτερο γκρουπ.
Οσον αφορά το δεύτερο γκρουπ δεν γνωρίζουμε αν τελικά θα υπάρχει η Τότεναμ που πήρε το τέταρτο αγγλικό εισιτήριο και εκτός από την... απειλή της Τσέλσι, θα πρέπει να προκριθεί από τον προκριματικό, κάτι που ισχύει και για την Μπράγκα και την Ντιναμό Κιέβου.
Αν ο Παναθηναϊκός μπει στους ομίλους, λογικά θα είναι στο τρίτο γκρουπ δυναμικότητας, ενώ αν τα καταφέρουν ΠΑΟΚ ή ΑΕΚ ή Ατρόμητος θα βρίσκονται στο τέταρτο γκρουπ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου