16 Οκτ 2012

Μαδρίτη, Ισπανία Μιζέρια κάτω από τις γέφυρες


Μαδρίτη, Ισπανία Μιζέρια κάτω από τις γέφυρες 


 Τριάντα χρόνια έκανε για να ολοκληρωθεί πλήρως ο εσωτερικός περιφερειακός δρόμος στην Μαδρίτη, αφότου ξεκίνησε η κατασκευή του στην δεκαετία του Εξήντα. Ανάμεσα στο 2005 και στο 2008, έγιναν σημαντικά έργα αναβάθμισης με την υπογειοποίηση τμημάτων του στην νότια πλευρά και έτσι τώρα ο Μ-30, είναι ένα μεγάλο δακτυλίδι γύρω από τον πυρήνα της ισπανικής πρωτεύουσας, ο δρόμος με την πιο πυκνή κίνηση στην πόλη, που παρά τις πολλές λωρίδες κυκλοφορίας γνωρίζει ορισμένες ώρες της ημέρας αφόρητα μποτιλιαρίσματα. Διασχίζοντας τον, ο επισκέπτης μπορεί να δει αρκετά γνωστά σημεία της πόλης, να περάσει κάτω από το στάδιο Βιθέντε Καλντερόν και να αντικρίσει από κοντά τα 231 μέτρα του πανύψηλου πύργου της ραδιοτηλεόρασης, το «γλιφιτζούρι», όπως το αποκαλούν οι Μαδριλένοι εξαιτίας του σχήματος του. Αυτό που δεν θα δει όμως είναι η μιζέρια που κρύβεται ειδικά τις νύχτες κάτω από τις μεγάλες γέφυρες του δρόμου κυρίως στα νότια και τα ανατολικά σημεία του δρόμου. Και αυτό γιατί εδώ και καιρό αυτά τα μέρη που την ημέρα γίνονται μεγάλα υπαίθρια πάρκινγκ , το βράδυ μετατρέπονται σε αυτοσχέδια χωριά αστέγων, με σκηνές και άλλες πρόχειρες κατασκευές.

Γέφυρες όπως η Βαγιέκας, η Κοσταρίκα, η Αμέρικα, η Βέντας και η Μπανταχόθ αποτελούν τα αγαπημένα μέρη αρκετών ισπανών και μεταναστών αστέγων. Παλιότερα οι πιο πολλοί ήταν Ρουμάνοι και ντόπιοι τσιγγάνοι που έλεγχαν τα παρκαρίσματα αλλά τώρα όλο και περισσότεροι Ισπανοί έρχονται δίπλα τους, διεκδικώντας χώρο και ευκαιρίες στις δουλειές του ποδαριού. Το κύμα των καινούριων κατοίκων μεγαλώνει ημέρα με την ημέρα, με ρυθμούς πρωτοφανείς, ένδειξη πως στην ισπανική πρωτεύουσα η φτώχεια απλώνεται σαν επιδημία, τους τελευταίους μήνες. Γι αυτό και η τελευταία έκθεση της Caritas που έπεσε σαν βόμβα στα επίσημα μέσα ενημέρωσης, δεν σόκαρε αυτούς που ξέρουν και παρατηρούν αυτά που συμβαίνουν κάτω από τις γέφυρες άλλα και στις λαϊκές συνοικίες της πόλης. 
Η καθολική Caritas, μια ναυαρχίδα του κόσμου των δυτικών ΜΚΟ και κάθε άλλο παρά αντικαθεστωτική στην ετήσια έκθεση της για την φτώχεια στην Ισπανία αποκάλυψε εντυπωσιακά στοιχεία για το κύμα της μιζέριας που κατακλύζει την χώρα, συμπεραίνοντας πως η κατάσταση έχει γυρίσει στα πρώτα μεταπολεμικά χρόνια. Από το 2007 η οργάνωση υπερδιπλασίασε τον αριθμό των ανθρώπων που υποστηρίζει με φαγητό και αλλά προγράμματα ενίσχυσης , ξεπερνώντας το ένα εκατομμύριο εγγεγραμμένους στους καταλόγους της σε όλη την χώρα. Στην έκθεση υπογραμμίζεται πως η Ισπανία βρίσκεται στην κορυφή των ευρωπαϊκών χωρών με τους πιο πολλούς φτωχούς, δίπλα στην Σλοβακία, στην Ρουμανία, στην Λιθουανία , στην Πορτογαλία και στην Ελλάδα και οι ρυθμοί αύξησης είναι οι ψηλότεροι στην Ευρώπη. Πάνω από ένδεκα εκατομμύρια Ισπανοί βρίσκονται σε κίνδυνο να περάσουν τα επίσημα όρια της φτώχειας και να προστεθούν στο ήδη ¼ των νοικοκυριών που ζούνε ήδη σε συνθήκες ένδειας. Ταυτόχρονα επισημαίνεται η διευρυνόμενη ανισότητα στους ρυθμούς φτωχοποίησης ανάμεσα στις περιφέρειες, με την Εξτρεμαδούρα να είναι πιο φτωχή από την Ρουμανία και να ακολουθούν η Ανδαλουσία, η Μούρθια και τα Κανάρια. Η Μαδρίτη, η Αραγονία και η χώρα των Βάσκων ακολουθούν κατά πόδας και μόνο η Ναβάρα δείχνει να φτωχαίνει πιο αργά και λιγότερο σε σχέση με το εθνικό μέσο όρο . Πιο σοκαριστική όμως από όλα υπήρξε η ανακοίνωση του ισπανικού Ερυθρού Σταυρού, ο οποίος αποφάσισε πως ο φετινός έρανος την ημέρα της σημαίας θα γίνει για τους Ισπανούς φτωχούς. Άλλες χρονιές η «Ντία ντε λα Μπαντερίτα» της οποίας κορυφαίες εθελόντριες είναι η βασίλισσα Σοφία, η πριγκίπισσα Έλενα και η πριγκίπισσα της Αστούριας ήταν αφιερωμένη σε κάποια χώρα του Τρίτου Κόσμου, όπως η Αϊτή! 


Σύμφωνα με την «Ελ Παις», το εντιτόριαλ της οποίας στις 23 του Σεπτέμβρη, επισημαίνει το κίνδυνο της χρόνιας και αμετάκλητης φτώχειας και περιθωριοποίησης οι σημερινοί νεόπτωχοι Ισπανοί, είναι σε χειρότερη μοίρα από τους απόκληρους των προηγούμενων δεκαετιών, πιο φτωχοί σε σχέση με τις ανάγκες και το κόστος της ζωής και δίχως να υπάρχει το κοινωνικό δίχτυ ασφαλείας των παλιών καιρών.

ΔΕΙΤΕ ένα βίντεο από το ισπανικό ABC, για την ζωή κάτω από τις γέφυρες του Μ-30 http://www.abc.es/videos-otros/20120615/vida-bajo-puentes-madrid-1690489735001.html 


ΔΙΑΒΑΣΤΕ την έκθεση της Caritas http://www.hispanidad.com/imagenes/VII%20Informe_caritas_set12.pdf και το άρθρο της Ελ Παις 
http://elpais.com/elpais/2012/09/22/opinion/1348342823_582855.html


πηγή: Αθέατος Κόσμος
 Κόκκινη προπαγάνδα εκτοξεύθηκε από  yiok-yiok  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ