16 Νοε 2012

ΜΕ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΗ ΙΣΧΥ Φορολογική λαίλαπα στις πλάτες του λαού


ΜΕ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΗ ΙΣΧΥ Φορολογική λαίλαπα στις πλάτες του λαού 


 Με ορυμαγδό από νέα φορομπηχτικά μέτρα κλιμακώνεται η επίθεση των μονοπωλίων απέναντι στο λαϊκό εισόδημα, σε μια εξέλιξη που αποτελεί τη συνέχεια των μέτρων που ήδη ψήφισαν και που αφορούν στη διάλυση μισθών, συντάξεων, του συνόλου των κρατικών κονδυλίων που έχουν να κάνουν με τις λαϊκές ανάγκες.
Από την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται η κατάθεση στη Βουλή των φορολογικών ρυθμίσεων, οι οποίες και θα κλιμακωθούν σε 2 ή 3 διαφορετικά νομοσχέδια. Η αντιλαϊκή πρεμούρα της συγκυβέρνησης έχει φτάσει σε σημείο που να εφαρμόσει πολλά από τα νέα μέτρα με αναδρομική ισχύ, πάνω στα εισοδήματα που αποκτήθηκαν από τη 1η Γενάρη του 2012. Η κλιμάκωση της επίθεση για τη βίαιη απαλλοτρίωση των ήδη διαλυμένων λαϊκών εισοδημάτων και της μικρής ακίνητης περιουσίας αφορά σε μισθωτούς, συνταξιούχους, αυτοπασχολούμενους, μικρομεσαίους.
Συγκεκριμένα :
 Καθιερώνεται νέα φορολογική κλίμακα -καρμανιόλα για μισθωτούς, συνταξιούχους. Αποκαλυπτικό είναι το γεγονός ότι θα συμπιεστεί μόλις στα 3 φορολογικά κλιμάκια (από 8 σήμερα), όπως προδιαγράφονται στο προσχέδιο της «έκθεσης αξιολόγησης» της Κομισιόν.
 Τα απογειωμένα χαράτσια ξεκινούν με συντελεστή 21% για τα πρώτα 25.000 ευρώ του ετήσιου εισοδήματος. Κλιμακώνονται στο 36% για τα επόμενα 22.000 ευρώ δηλαδή στο κλιμάκιο 25.000- 47.000 ευρώ. Για ποσά πάνω από 45.000 ευρώ διαμορφώνεται στο 45%, έτσι ώστε να αφήσουν στο απυρόβλητο τα πολύ μεγάλα εισοδήματα.
 Η φοροεξαχρείωση συνεχίζεται με την ολοκληρωτική κατάργηση του αφορολόγητου των παιδιών. Στις μεθοδεύσεις τους μπαίνει μέχρι και η πλήρης κατάργηση του αφορολόγητου ακόμη και για τους μισθωτούς-συνταξιούχους. Σύμφωνα με κυβερνητικές «διαρροές» και σενάρια, τάχα σε αντικατάσταση τόσο του γενικού αφορολόγητου ορίου (σήμερα 5.000 ευρώ) όσο και του αφορολόγητου των παιδιών, τα οποία και καταργούνται θα δοθεί μια «σταθερή έκπτωση φόρου» 1.950 ευρώ, για εισοδήματα μέχρι 18.000 ευρώ. Για εισοδήματα πάνω από 18.000 ευρώ η «έκπτωση» θα μειώνεται κατά 50 ευρώ για κάθε 1.000 ευρώ εισοδήματος μέχρι το επίπεδο των 29.000 ευρώ. Για εισοδήματα πάνω από 29.000 ευρώ θα μειώνεται παραπέρα κατά 100 ευρώ για κάθε 1.000 ευρώ εισοδήματος μέχρι να μηδενιστεί στο επίπεδο εισοδήματος των 43.000 ευρώ το χρόνο.
 Καταργείται και το αφορολόγητο όριο (5.000 ευρώ) για τους αυτοαπασχολούμενους και μικροεπαγγελματίες. Το εγκληματικό σχέδιο προβλέπει «αυτοτελή φορολόγηση» με συντελεστή 26% που θα ξεκινά από το πρώτο ευρώ εισοδήματος και για ποσά μέχρι 50.000 ευρώ, πάνω από τα οποία θα μπαίνει συντελεστής στο 35%. Σύμφωνα με την έκθεση της Κομισιόν, η κατάργηση του αφορολογήτου ορίου για τους αυτοαπασχολούμενους θα αποφέρει σημαντικού ύψους πρόσθετα φορολογικά έσοδα δεδομένου ότι πάνω από το 50% των φορολογούμενων αυτών δηλώνουν ετήσιο εισόδημα μέχρι 5.000 ευρώ το χρόνο. Είναι απόλυτα φανερό το γεγονός ότι διαμορφώνουν συνθήκες για μαζικά λουκέτα, προκειμένου να διευκολύνουν τους ισχυρούς ομίλους και επιχειρήσεις στην απόσπαση της πίτας που απομένει.
 Διαλύουν ή καταργούν όλες τις «ελαφρύνσεις» που έχουν απομείνει από τις προηγούμενες παρεμβάσεις τους και που αφορούν στις στοιχειώδεις δαπάνες διαβίωσης των λαϊκών νοικοκυριών, όπως για ενοίκια, τόκους δανείων α' κατοικίας, φροντιστήρια παιδιών, Υγεία κ.ά. Για τη διαχείριση ακραίων φαινομένων φτώχειας, προσανατολίζονται στη χορήγηση κάποιων ελάχιστων ψευτοεπιδομάτων, κατά το πρότυπο του πετρελαίου θέρμανσης των λαϊκών νοικοκυριών.
 Καταργούν και τις ισχύουσες σήμερα φορο-«απαλλαγές» στα κοινωνικά επιδόματα, όπως της ανεργίας, ΕΚΑΣ, πολυτεκνικά, αναπηρικά, φοιτητικά. Στο εξής (με αναδρομική εφαρμογή για το 12μηνο του 2012) θα προστίθενται στα άλλα εισοδήματα, είτε αυτά είναι πραγματικά είτε και τους προκύπτουν με το κόλπο των λεγόμενων «τεκμηρίων διαβίωσης».
 Θέμα χρόνου είναι και η κατάργηση του αφορολόγητου ορίου για τους φτωχομεσαίους αγρότες, δηλαδή αν θα το εφαρμόσουν πάνω στα εισοδήματα του 2013 ή λίγο αργότερα, το 2014, με την κατάργηση του σημερινού «ειδικού φορολογικού καθεστώτος» που ισχύει για τη μεγάλη μάζα των αγροτών. Σε κάθε περίπτωση από το 2013 ή και αναδρομικά από το 2012 θα ισχύσουν τα νέα χαράτσια, που θα εφαρμόζουν και για μισθωτούς -συνταξιούχους.
 Το νέο λεγόμενο «ενιαίο τέλος ακινήτων», επεκτείνεται σε κάθε σπιθαμή γης, όπως σε αγροτεμάχια και εκτός σχεδίου ακόμη και αμελητέας αξίας ιδιοκτησίες. Σε αυτό θα ενσωματώσουν τα χαράτσια μέσω ΔΕΗ (για τα οποία δεν υπάρχει αφορολόγητο) και το Φόρο Ακίνητης Περιουσίας (που σήμερα έχει αφορολόγητο όριο στα 200.000 ευρώ).
Συμπληρώνουν τη λίστα
 Στην τελική ευθεία για την κατάθεση του νέου φορολογικού νομοσχεδίου η συγκυβέρνηση ολοκληρώνει τις αντιλαϊκές ρυθμίσεις, οι οποίες αναμένεται να κατατεθούν στη Βουλή ενδεχομένως και μέσα στην επόμενη εβδομάδα.
 Αυτοτελής φορολόγηση από το πρώτο ευρώ πάνω στο εφάπαξ που δικαιούνται οι εργαζόμενοι και το οποίο ήδη διέλυσαν με την αμέσως προηγούμενη νομοθετική παρέμβαση. Στα ποσά εφάπαξ (αφορολόγητα μέχρι σήμερα) μπαίνει φόρος που ξεκινά με συντελεστή 10% (μέχρι 12.000 ευρώ), με κλιμάκωση στο 30% (12.00-60.000 ευρώ) και 45% στα μεγαλύτερα ποσά.
 Κατεβάζουν το αφορολόγητο όριο στις αποζημιώσεις λόγω απόλυσης εργαζομένων στα 50.000 ευρώ (από 60.000 ευρώ). Με το συγκεκριμένο έρχονται να αποδείξουν την αποφασιστικότητα του κεφαλαίου, σε κλιμάκωση της διάλυσης τους ύψους της αποζημίωσης που ψήφισαν τις προάλλες.
 Τα χαράτσια στη μικρή περιουσία κλιμακώνονται με τη διόγκωση των φόρων στα μικροεισοδήματα από νοίκια, τα οποία, μέχρι σήμερα φορολογούνταν με βάση την κλίμακα και το ισχύον αφορολόγητο όριο των 5.000 ευρώ. Στα εξεταζόμενα σενάρια είναι η φορολόγησή τους με την ίδια κλίμακα που θα ισχύσει για το εφάπαξ.

 Πηγή  902.gr

 Posted by do.b4tool8

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ