10 Ιαν 2013

Συγκυβέρνηση - Μεγαλοξενοδόχοι, Αναβάθμιση... της ευέλικτης και ακόμα πιο φθηνής εργασίας


Συγκυβέρνηση - Μεγαλοξενοδόχοι, Αναβάθμιση... της ευέλικτης και ακόμα πιο φθηνής εργασίας 





 Σε ισότιμο «κοινωνικό εταίρο» αναδεικνύεται ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων με λόγο στη διαμόρφωση των κατώτερων μισθών και ημερομισθίων

 Στην αναβάθμιση των μεγαλοξενοδόχων (ΣΕΤΕ) σε ρόλο ισότιμου «κοινωνικού εταίρου» προχωρά η συγκυβέρνηση, αναγνωρίζοντας τον ειδικό ρόλο που καλείται να παίξει ο κλάδος του τουρισμού στην προώθηση της καπιταλιστικής ανάκαμψης και της κερδοφορίας του κεφαλαίου. Και βέβαια η αναβάθμιση αυτή μικρή σημασία θα είχε για τους εργαζόμενους αν δε συνοδευόταν με την προώθηση ακόμα πιο ευέλικτων σχέσεων εργασίας, νέων προγραμμάτων χρηματοδότησης των επιχειρήσεων και γενικότερων ανατροπών στην αγορά εργασίας, στις οποίες ο κλάδος των μεγαλοξενοδόχων φιλοδοξεί να πρωτοστατήσει το επόμενο διάστημα.

 Η αναβάθμιση του ΣΕΤΕ, ο οποίος, θυμίζουμε, είχε μαζί με τον ΣΕΒ επιδείξει ιδιαίτερο ζήλο στην προώθηση και νομοθέτηση των τελευταίων αντεργατικών ανατροπών του 3ου μνημονίου, επισφραγίστηκε στη χτεσινή συνάντηση του προέδρου του με τον υπουργό Εργασίας, Γ. Βρούτση, και την υπουργό Τουρισμού, Ο. Κεφαλογιάννη, παρουσία και των εκπροσώπων των 14 εργοδοτικών κλαδικών ενώσεων του συνδέσμου.

 Σε δηλώσεις του ο υπουργός Εργασίας είπε ότι οι εργοδότες του τουριστικού κλάδου αποτελούν για την κυβέρνηση «έναν σημαντικό κοινωνικό συνομιλητή», ο οποίος θα έχει ρόλο ισότιμου θεσμικού εταίρου στην «κοινωνική διαβούλευση για τον κατώτατο μισθό και την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας». Προφανώς είναι και αυτό μια αναγνώριση καθώς ο κλάδος των ξενοδόχων, με τις πλάτες της πλειοψηφίας της Ομοσπονδίας των εργαζομένων, ήταν από τους πρώτους που επέβαλαν μείωση μισθών στους ξενοδοχοϋπαλλήλους μέσω της κλαδικής σύμβασης. Εννοείται βέβαια ότι ο ρόλος τους δεν περιορίζεται εκεί αλλά θα επεκταθεί σε όλο το φάσμα διαμόρφωσης των αξιώσεων των εργοδοτικών οργανώσεων μέσα από την εκπροσώπησή τους σε μια σειρά φορείς, οργανισμούς, ασφαλιστικά ταμεία κ.λπ.

 Τη συνεργασία μεταξύ των δύο συναρμόδιων υπουργείων ανέδειξε η υπουργός Τουρισμού προκειμένου, όπως είπε, «να αξιοποιηθεί περαιτέρω ο χώρος του τουρισμού ως ένα μεγάλο κοίτασμα απασχόλησης ειδικά για τους νέους». Στην πραγματικότητα βέβαια το κοίτασμα στο οποίο προσβλέπουν κυβέρνηση και μεγαλοξενοδόχοι είναι αυτό του φθηνού και ευέλικτου εργατικού δυναμικού. Αλλωστε, ο κλάδος των εργαζομένων στον τουρισμό, όπως και στον επισιτισμό, μαστίζεται από τις ευέλικτες μορφές απασχόλησης, όπως η προσωρινή και μερική απασχόληση, η «εξτρά» απασχόληση, δηλαδή η δουλειά μιας μέρας, η ενοικίαση των εργαζομένων μέσω διαφόρων δουλεμπορικών γραφείων.

 Επιπλέον, με τη λεγόμενη «μαθητεία», για την οποία ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ, Α. Ανδρεάδης, δε διαπιστώνει κανένα πρόβλημα αφού αυτός υπάρχει και στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, οι μεγαλοξενοδόχοι αντικαθιστούν εργαζόμενους με δικαιώματα και στη θέση τους απασχολούν μαθητές χωρίς ασφάλιση (πέρα από το 1% για τον επαγγελματικό κίνδυνο) και με μισθούς - ψίχουλα 300 και 350 ευρώ! Είναι ενδεικτικό ότι, με βάση τελευταία Κοινή Υπουργική Απόφαση, οι ξενοδόχοι μπορούν να απασχολούν μαθητές μέχρι 17% επί του συνόλου του προσωπικού των ξενοδοχείων τους που να προέρχονται από την Ευρωπαϊκή Ενωση (δηλαδή, εκτός ΕΕ οι ξενοδόχοι μπορούν να φέρνουν «καραβιές» μαθητών). Οι μαθητές μέσα στα ξενοδοχεία αντί να κάνουν την πρακτική τους άσκηση δίπλα σε έμπειρους εργαζόμενους, προκειμένου να μάθουν το επάγγελμά τους, υποχρεώνονται σε κανονική εργασία και αντικαθιστούν εργαζόμενους.

 Οσο για τα νέα προγράμματα απασχόλησης για τα οποία έκαναν λόγο οι δύο υπουργοί και σφόδρα ενδιαφέρεται ο ΣΕΤΕ, όπως βέβαια και άλλοι εργοδοτικοί φορείς, αυτά είναι ένας συνδυασμός κατάρτισης και προγραμμάτων stage, δηλαδή ανασφάλιστης εργασίας για 5 μήνες στον ιδιωτικό τομέα, ενώ στο τρίτο στάδιο εφόσον ο εργοδότης κρατήσει στη δουλειά τον νέο τότε το πρόγραμμα επιδοτεί τις ασφαλιστικές εισφορές για ένα χρόνο.


 πηγη: rizospastis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ