ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Η εμπορευματοποιημένη Υγεία εξοντώνει τους ασθενείς
Καταγγελίες για εκατοντάδες θανάτους ηλικιωμένων που αποδίδονται σε ελλιπή φροντίδα στα νοσοκομεία
Σωρεία καταγγελιών παραμέλησης ασθενών βαραίνει τα νοσοκομεία της Βρετανίας, όπως αποδεικνύεται από σχετική έκθεση, που επιβεβαιώνει τις τραγικές συνέπειες που έχει η εμπορευματοποίηση της Υγείας, για τους ασθενείς που δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στο κόστος περίθαλψης. Με την ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών Υγείας να προχωρά ταχύτατα, στη χώρα, μέσω συμφωνιών των δήμων με ιδιώτες, οι ασθενείς που δεν έχουν να πληρώσουν καταλήγουν στα... αζήτητα, με αποτέλεσμα ακόμα και το θάνατό τους.
Ο θάνατος της 81χρονης Γκλόρια Φόστερ, την περασμένη βδομάδα, έφερε στο φως τους κινδύνους από την εμπορευματοποίηση ακόμα και των στοιχειωδών υπηρεσιών Υγείας. Η συγκεκριμένη γυναίκα έμεινε χωρίς φάρμακα, φαγητό ακόμα και νερό για 9 ολόκληρες μέρες και ξεψύχησε όταν την βρήκαν και την μετέφεραν σε νοσοκομείο, καθώς η ιδιωτική εταιρεία «Carefirst24», που είχε σύμβαση με το Δήμο του Σάρεϊ και «πελάτισσα την ηλικιωμένη», δεν «κατάφερε» να στείλει κοντά της κανέναν υπάλληλο, καθώς ήταν απασχολημένη με τη δίωξη εναντίον της από τη βρετανική Υπηρεσία Μετανάστευσης για την απασχόληση εργαζομένων μεταναστών χωρίς νόμιμη άδεια.
Το συγκεκριμένο περιστατικό ανάγκασε το Συμβούλιο της Κομητείας του Σάρεϊ, καθώς και βουλευτές των αστικών κομμάτων να ζητάνε διερεύνηση της υπόθεσης και τιμωρία των «υπευθύνων». Ωστόσο, αυτή η περιβόητη ευθύνη βαραίνει το ίδιο το καπιταλιστικό σύστημα, που στο όνομα της ανάπτυξης και της κερδοφορίας του κεφαλαίου οδήγησε τα πράγματα στη βαρβαρότητα.
Το σκάνδαλο του Νοσοκομείου Στάφορντ
Ομως σε σκάνδαλο πρώτου μεγέθους αναδεικνύεται αυτό του Νοσοκομείου Στάφορντ, το οποίο βαραίνουν σωρεία καταγγελιών που αναφέρονται σε παραμέληση ασθενών. Η κατάσταση που επικρατούσε στο νοσοκομείο ανάγκασε τις αρχές της Βρετανίας να προχωρήσουν σε σχετική έρευνα, αποδεικνύοντας μάλλον ότι το Στάφορντ είναι απλά η «κορυφή του παγόβουνου». Το εν λόγω σκάνδαλο αποκαλύφθηκε καθώς συγγενείς ασθενών - κυρίως ηλικιωμένων - κατήγγειλαν θανάτους λόγω ελλιπούς φροντίδας, ενώ αποδεικνύει ότι έχει ρίζες που φτάνουν μέχρι την ηγεσία του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Οι αιτίες που το προκάλεσαν σαφώς και εδράζονται στην αντιμετώπιση της Υγείας ως ενός εμπορικού προϊόντος και τη μετατροπή της από κοινωνική παροχή σε ένα επικερδές προϊόν, το οποίο παρέχεται με κριτήριο το κέρδος και την επιδίωξη ελαχιστοποίησης του κόστους.
Σύμφωνα με τις διεξαχθείσες έρευνες, από το 2008 πολλοί άνθρωποι οδηγήθηκαν στο θάνατο λόγω ανεπαρκούς περίθαλψης, καθώς ήταν στην κρίση των ρεσεψιονίστ να αποφασίσουν ποιοι άνθρωποι θα εισαχθούν για θεραπεία, ενώ κρίσιμα περιστατικά ανατίθεντο σε άπειρους γιατρούς, ακόμα και σε νοσηλευτικό προσωπικό που δεν είχε την εκπαίδευση να χειριστεί ζωτικής σημασίας μηχανήματα. Η έρευνα έδειξε ευθύνες στο σύνολο του προσωπικού του νοσοκομείου, ωστόσο το βρετανικό σύστημα Υγείας είναι δομημένο έτσι που κανένα νοσοκομείο δεν κινείται αποκλειστικά με δικές του πρωτοβουλίες, κάτι που δείχνει ευθύνες και άνωθεν, στο κεντρικό σύστημα.
Περικοπές και «στόχοι» μείωσης του κόστους
Με αφορμή την περίπτωση του Νοσοκομείου Στάφορντ αποδεικνύεται ότι οι αποφάσεις για τεράστιες περικοπές στον προϋπολογισμό λειτουργίας των νοσοκομείων, καθώς και η επιδίωξη της επίτευξης των οικονομικών στόχων, οδήγησαν στην ελλιπή στελέχωση των θαλάμων, θέτοντας σε κίνδυνο τους ασθενείς. Οπως αποδεικνύουν στατιστικές, στο νοσοκομείο σημειώθηκαν 400 - 1.200 θάνατοι περισσότεροι από τους αναμενόμενους στο διάστημα 2005-2008. Νοσηλευτικό προσωπικό και γιατροί πιέζονταν υπερβολικά από τη διοίκηση του νοσοκομείου, ώστε να διασφαλιστεί ότι θα πετύχουν τους «στόχους» και θα εφαρμόσουν τις απαραίτητες περικοπές στο κοστολόγιο, ακόμα και αν αυτό σήμαινε ότι έθεταν τους ασθενείς σε κίνδυνο.
Αυτά τα στοιχεία που δείχνουν να είναι κοινά στο σύνολο του Εθνικού Συστήματος Υγείας της Βρετανίας, κάνουν το σκάνδαλο του Στάφορντ να αναδεικνύει ευρύτερα προβλήματα και να θέτει ερωτηματικά, σχετικά με το πόσα ακόμα νοσοκομεία παρέχουν ανεπαρκείς έως επικίνδυνες υπηρεσίες και κακής ποιότητας περίθαλψη. Αρκετοί είναι εκείνοι που εκφράζουν φόβους ότι η συγκεκριμένη περίπτωση θα επαναληφθεί, καθώς δεν αποτελεί μεμονωμένο περιστατικό, αλλά πλευρά ενός μεγάλου προβλήματος, επικίνδυνου για την υγεία των ασθενών.
Διευρύνονται οι έρευνες
Ηδη αναφορές καταγγέλλουν και άλλες περιπτώσεις νοσοκομείων, τα οποία παρέχουν υπηρεσίες, πολύ κάτω από τα αποδεκτά - αν όχι απαράδεκτα - επίπεδα, ιδιαίτερα σε ευπαθείς ομάδες ασθενών. Οι αδυναμίες που εντοπίζονται ακολουθούν ένα συγκεκριμένο μοτίβο και έχουν σαφείς αιτίες, αφού δεν αφορούν σε πολύπλοκες χειρουργικές επεμβάσεις ή πράξη που θα κρίνει τη σωτηρία μιας ζωής, αλλά επικεντρώνονται τη βασική φροντίδα, όπως η παροχή βοήθειας για τα στοιχειώδη σε έναν άνθρωπο που δεν είναι σε θέση να αυτοεξυπηρετηθεί. Οι υπερβολικά γρήγοροι ρυθμοί των νοσοκομείων δεν επιτρέπουν τέτοιες παροχές και δεν αφήνουν σε γιατρούς και προσωπικό, που βαρύνεται με υπερβολικό φόρτο εργασίας, να ανταποκριθούν στις ανάγκες υποστήριξης των ασθενών.
Η περίπτωση του Στάφορντ έχει ανοίξει τον ασκό του Αιόλου, αναδεικνύοντας τα κακώς κείμενα που έχουν αναπτυχθεί στο βρετανικό σύστημα Υγείας, με ακόμα πέντε νοσοκομεία - Colchester Hospital University NHS Foundation Trust, Tameside Hospital NHS Foundation Trust, Blackpool Teaching Hospitals NHS Foundation Trust, Basildon and Thurrock University Hospitals NHS Foundation Trust και East Lancashire Hospitals NHS Trust - να μπαίνουν στο μικροσκόπιο, καθώς παρουσιάζουν υπερβολικά μεγάλα ποσοστά θανάτων. Σε αυτά θα πραγματοποιηθεί νέα έρευνα προκειμένου να αποδειχθεί εάν πληρούν τις στοιχειώδεις προϋποθέσεις, ώστε να παρέχουν ένα ασφαλές περιβάλλον στους ασθενείς τους.
Η έρευνα διατάχθηκε κατόπιν εορτής, όταν η κατάσταση δείχνει να φτάνει στο απροχώρητο, από το Βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος ζήτησε να εξετασθούν τα νοσοκομεία με τους περισσότερους θανάτους και να ληφθούν οι απαραίτητες δράσεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι η έρευνα για το Στάφορντ αναμενόταν περισσότερο από ένα χρόνο και κατέληξε σε 290 συστάσεις σε μία αναφορά εκατοντάδων σελίδων, λέγοντας ότι χρειάζονται θεμελιακές αλλαγές, προκειμένου οι πολίτες να μη χάσουν την εμπιστοσύνη τους στο σύστημα Υγείας.
Ωστόσο είναι βέβαιο ότι από τις έρευνες δεν πρόκειται να αναδειχθούν τα πραγματικά αίτια αυτής της κατάστασης στην Υγεία, που όσο λειτουργεί με όρους καπιταλιστικού κέρδους δεν μπορεί να είναι πραγματικό κοινωνικό αγαθό, όπως πρέπει να είναι.
Α. Φ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου