10 Φεβ 2013

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ Τα κέρδη των επιχειρηματιών και το ... ξεζούμισμα των οπαδών


ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
Τα κέρδη των επιχειρηματιών και το ... ξεζούμισμα των οπαδών
Τη στιγμή που οι λεγόμενες ισχυρές ομάδες της «γηραιάς ηπείρου» βλέπουν τα έσοδά τους να αυξάνονται, οι οπαδοί περνούν στην αντεπίθεση για τα πανάκριβα εισιτήρια
Η ενωμένη διαμαρτυρία των οπαδών της Μάντσεστερ Σίτι και της Λίβερπουλ για τα ακριβά εισιτήρια έκανε αίσθηση στην ποδοσφαιρική Ευρώπη
Associated Press
Τη στιγμή που, σύμφωνα με τη σχετική ανάλυση που ανακοινώθηκε από την UEFA, τα λεγόμενα μεγάλα κλαμπ της Ευρώπης βλέπουν τα έσοδά τους να αυξάνονται και το περίφημο «Financial Fair Play» της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας αρχίζει να αποδίδει καρπούς, κάνοντας τους ισχυρούς ισχυρότερους, μια πρωτότυπη διαμαρτυρία εξελίσσεται τον τελευταίο καιρό στις εξέδρες των γηπέδων. Με την Αγγλία να βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος αλλά τη σκυτάλη να παίρνουν και άλλες χώρες, η συγκεκριμένη κινητοποίηση αφορά στα ακριβά εισιτήρια που διαθέτουν οι ομάδες προκειμένου κάποιος να δει τον αγώνα από τις εξέδρες και στις αντιδράσεις των οπαδών. Και μπορεί το άλλοθι των επιχειρηματιών, κυρίως για τα αγγλικά γήπεδα, για υπηρεσίες υψηλού επιπέδου να είναι το όπλο τους, το γεγονός όμως πως το φαινόμενο συναντάται και σε άλλες χώρες, όπου τα πράγματα δεν είναι τόσο ρόδινα, δείχνει τον κοινό σκοπό των επιχειρηματιών. Αυτόν που αφορά στο ξεζούμισμα της μάζας των οπαδών με κάθε τρόπο. Από την είσοδο στο γήπεδο, την επίσκεψη στην μπουτίκ, το φαγητό, τον καφέ, κ.τ.λ., η μεγάλη αφαίμαξη έχει στηθεί με μελετημένο τρόπο ώστε να αποφέρει όσο το δυνατόν περισσότερα έσοδα.
ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ: Η καλύτερη βιομηχανία
Με αυτά και με αυτά (και φυσικά και με άλλα πολλά) έφθασαν οι ισχυρές ομάδες της Ευρώπης σε ένα ύψος κερδών της τάξης των 13,2 δισ. ευρώ, όπως ανακοίνωσε επίσημα η ίδια η Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Ποδοσφαίρου. Και το τι πραγματικά είναι το ποδόσφαιρο σήμερα αποτυπώνεται στις δηλώσεις του γενικού γραμματέα της UEFA, Tζιάνι Ινφαντίνο, με αφορμή την ανακοίνωση για τα κέρδη. «Κατά μέσο όρο πενταετίας υπάρχει αύξηση κατά 5,6% ανά έτος. Μπορείτε να μου πείτε ποια άλλη βιομηχανία έχει αύξηση κερδών κατά 5,6% κάθε χρόνο τα τελευταία τέσσερα ή πέντε χρόνια, όταν βιώνουμε μια οικονομική κρίση η οποία πλήττει όλους μας; Αυτό δείχνει ότι το επαγγελματικό ποδόσφαιρο ως επιχειρηματικός τομέας είναι υγιές από άποψη εσόδων». Παράλληλα, η ανάλυση της UEFA καταδεικνύει ότι ένα μέρος από την «έκρηξη» εσόδων της τελευταίας δεκαετίας έχει κατευθυνθεί προς πιο μακροπρόθεσμες επενδύσεις, με τις σταθερές αξίες ενεργητικού (γήπεδα, προπονητικά κέντρα, εξοπλισμός, κ.λπ.), των 237 συλλόγων που ανταγωνίζονται στις φετινές διοργανώσεις της UEFA, να συγκεντρώνουν ποσό 4,8 δισ. ευρώ, εκ των οποίων το 1/3, δηλαδή 1,6 δισ. ευρώ, να αφορά σε επτά αγγλικές ομάδες. Κάτι που δείχνει ότι σχετικά με την κυριότητα των εγκαταστάσεων, οι ομάδες της ηπειρωτικής Ευρώπης υστερούν σε σχέση με τις ανταγωνίστριές τους στην Αγγλία.
ΑΓΓΛΙΑ: Αντιδράσεις για την ακρίβεια
Ενα ντέρμπι του κυπριακού πρωταθλήματος (φωτ. αγώνας ΑΠΟΕΛ - Ανόρθωσης) κοστίζει περισσότερο απ' ό,τι ένας αγώνας της Μπαρτσελόνα
Τα στοιχεία της UEFA πάντως που αφορούν στην Αγγλία δε φαίνεται να νοιάζουν και πολύ τους Αγγλους οπαδούς, που, σημειωτέον, θεωρούνται από τους πιο παραδοσιακούς φιλάθλους του αθλήματος παγκοσμίως, όπου το δέσιμο πολλές φορές με κάποια ομάδα έχει ως βάση οικογενειακές παραδόσεις ή ακόμα και πολιτικές πεποιθήσεις. Αυτό τους κάνει μια ιδιαίτερα εκμεταλλευόμενη μάζα για τα σχέδια του κάθε επιχειρηματία που θα πρέπει να μειώσει το κόστος της επένδυσής του (χτίσιμο γηπέδου, αγωνιστική ανάταση της ομάδας, μεταγραφές) με οποιονδήποτε τρόπο.
Είναι χαρακτηριστικό ότι πριν από λίγες μέρες οπαδοί της Αρσεναλ κλήθηκαν να πληρώσουν το ποσό των 62 λιρών ο καθένας (περίπου 80 ευρώ) προκειμένου να δουν την ομάδα τους να αγωνίζεται κόντρα στη Μάντσεστερ Σίτι. Ποσό ιδιαίτερα υψηλό αν σκεφθεί κανείς ότι και η Αγγλία έχει εξαπολύσει τα τελευταία χρόνια τη δική της επίθεση στα λαϊκά εισοδήματα, με απανωτούς φόρους, μειώσεις μισθών κ.τ.λ. Ετσι, οι οπαδοί αποφάσισαν να αντιδράσουν και επέστρεψαν πίσω 900 εισιτήρια. Παράλληλα ανέλαβαν δράση και στο πλαίσιο αυτό αποφάσισαν να επικοινωνήσουν με τον διευθύνοντα σύμβουλο του συλλόγου προκειμένου να του εκφράσουν τα παράπονά τους. Με επιστολή που έστειλαν στον Ιβάν Γκαζίδη εξέφρασαν την έντονη δυσαρέσκειά τους και προειδοποίησαν πως θα συνεχίσουν τις διαμαρτυρίες εάν δε βελτιωθεί η κατάσταση. Στην επιστολή, οι οπαδοί αναφέρουν πως στα ματς του FA Cup (Κύπελλο Αγγλίας) τα εισιτήρια ξεκινούσαν από 35,50 λίρες.
«Το 2009 το εισιτήριο για να παρακολουθήσεις την αναμέτρηση κόντρα στην Αρσεναλ ήταν 32,50 λίρες, οπότε καταλαβαίνετε ότι σε λιγότερο από 4 χρόνια ανέβηκε σχεδόν 30 λίρες και είναι τα πιο ακριβά εισιτήρια στο αγγλικό ποδόσφαιρο. Είναι γελοίο», εξηγεί ο εκπρόσωπος του City Supporters Group, Κέβιν Πάρκερ.
Οι διαμαρτυρίες συνεχίστηκαν και σε άλλα γήπεδα με πιο ξεχωριστή αυτή που συνέβη στο στάδιο «Etihad» του Μάντσεστερ στο ντέρμπι της Premier League ανάμεσα στην τοπική Σίτι και την Λίβερπουλ. Οι οπαδοί των δυο ομάδων ενώθηκαν, έστω και για λίγο, προκειμένου να εκφράσουν τη διαμαρτυρία τους για το κόστος των εισιτηρίων. Ετσι, λοιπόν, έγραψαν σε πανό «Αρκετά» με μπλε και κόκκινο χρώμα και το κρατούσαν πάνω από τη διαχωριστική γραμμή και τους ανθρώπους της ασφάλειας του γηπέδου. Μια εικόνα που έκανε το γύρο του κόσμου.
ΕΥΡΩΠΗ: Πιο ακριβή η Κύπρος από την Μπαρτσελόνα
Το τι κατάσταση επικρατεί και στην υπόλοιπη Ευρώπη αποτυπώνεται στο παράδειγμα που αφορά στα εισιτήρια του κυπριακού πρωταθλήματος της Α' κατηγορίας. Η έρευνα της αγγλικής εφημερίδας «Guardian» για τις τιμές των εισιτηρίων στα τέσσερα κορυφαία ευρωπαϊκά πρωταθλήματα, με το ισπανικό να προηγείται στο σχετικό πίνακα, να ακολουθούν το ιταλικό, το αγγλικό και το γερμανικό. Ωστόσο, επειδή το κυνήγι του κέρδους των επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται στο ποδόσφαιρο δεν έχει σύνορα και λογικές κάποια παραδείγματα είναι ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Οπως αυτό που αφορά στα εισιτήρια για τις έξι κορυφαίες ομάδες του κυπριακού πρωταθλήματος, που ξεκινούν από 20 ευρώ, και για να δει κάποιος μια εξ αυτών θα αναγκαστεί να πληρώσει παραπάνω απ' ό,τι σε έναν αγώνα (όχι ντέρμπι) της Μπαρτσελόνα στο Καμπ Νου (15 το φθηνότερο).

Μπ. Τσ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ