9 Αυγ 2013

Οι νέοι αγρότες

Οι νέοι αγρότες
Πριν από κάνα δυο χρόνια είχαν οργιάσει, διαφημίζοντας τα διάφορα προγράμματα ενασχόλησης νέων με την αγροτική οικονομία, ως τη μέθοδο μέσα από την οποία η νέα γενιά θα αντιμετώπιζε τη μάστιγα της ανεργίας.
Η κυβερνητική προπαγάνδα και τα Μέσα Ενημέρωσης των αστών παρουσίαζαν τα διάφορα προγράμματα με το γενικό τίτλο «εγκατάσταση νέων γεωργών», όχι απλά ως μία διέξοδο, αλλά σαν το δρόμο που θα εξασφάλιζε την ευμάρεια και τον πλουτισμό των νέων, που θα μετέτρεπε τους άνεργους σε σύγχρονους επιχειρηματίες και άλλα τέτοια κουραφέξαλα. Η αθλιότητά τους έφτασε μάλιστα στο σημείο να στήνουν διάφορα ρεπορτάζ, πολλά από τα οποία ήταν εντελώς κατασκευασμένα, μόνο και μόνο για να δείξουν ότι οι νέοι δεν πρέπει να παραπονούνται για την κρίση, την ανέχεια και την ανεργία, ούτε να αντιδρούν για τα αντιλαϊκά μέτρα των κυβερνώντων, αλλά πρέπει να σπεύσουν να επιστρέψουν στη γη και να την καλλιεργήσουν. Κι ας ήταν γνωστό στους πάντες ότι η πολύ μεγάλη πλειοψηφία των φτωχών και μεσαίων αγροτών όχι μόνο δεν κατάφεραν ποτέ να γίνουν επιχειρηματίες, αλλά οδηγούνται όλο και πιο πολύ στη μαζική χρεοκοπία, βυθιζόμενοι όλο και περισσότερο μέσα στην κρίση που προκαλούν οι καπιταλιστικές σχέσεις στο χώρο της αγροτικής οικονομίας.
Πάντως, οι νέοι που «τσίμπησαν», δεν ήταν λίγοι. Τουλάχιστον 5.000 άτομα προσπάθησαν να δοκιμάσουν την τύχη τους, υπέβαλαν αιτήσεις συμμετοχής στα διάφορα προγράμματα και παίρνοντας μια δόση χρηματοδότησης, επιχείρησαν να κάνουν το νέο τους ξεκίνημα ως αγρότες. Τώρα, έρχονται οι αρμόδιες υπηρεσίες και ζητάνε από τους νέους αυτούς αποδεικτικά στοιχεία, ότι έχουν εκπληρώσει τους προβλεπόμενους στόχους του κάθε επιχειρηματικού σχεδίου στο οποίο είχαν ενταχθεί. Στην περίπτωση, μάλιστα, που για οποιοδήποτε λόγο, πέρα από τις περιπτώσεις ανώτατης βίας, οι στόχοι αυτοί δεν έχουν υλοποιηθεί, τότε αυτοί οι νέοι κινδυνεύουν να υποστούν διάφορες κυρώσεις, ενώ εκτοξεύεται και η απειλή ότι θα κληθούν να επιστρέψουν ό,τι ποσά έχουν εισπράξει από το πρόγραμμα.
Αυτό ήταν το σχέδιο από την αρχή. Να ρίξουν τους νέους στην παγίδα των ευρωενωσιακών προγραμμάτων, να τους σπρώξουν και προς τις τράπεζες που αναζητούν νέα πελατεία, για να απαλλαγούν, για κάποιο χρονικό διάστημα, από την παρουσία τους στις λίστες της ανεργίας. Σχεδιασμένο ήταν από την αρχή και το ότι όσοι δεν καταφέρουν να βγουν επιχειρηματίες από αυτή την ιστορία, η μεγάλη πλειοψηφία δηλαδή, θα βρεθούν στο στόχαστρο διαφόρων υπηρεσιών που θα τους ζητούν πίσω και τα ρέστα...
Μόνο σε τέτοια αδιέξοδα μπορεί να οδηγήσει τους νέους η... διέξοδος που προσφέρει το εκμεταλλευτικό σύστημα και οι βαστάζοι του. Ηταν ανέκαθεν φανερό, αλλά τώρα γίνεται ακόμα πιο χειροπιαστό, ότι κάθε λογική αντιμετώπισης των συνεπειών της κρίσης με διαχειριστικού τύπου πρωτοβουλίες και παρεμβάσεις, τελικά χειροτερεύει την κατάσταση των λαϊκών στρωμάτων, οξύνει τα προβλήματα επιβίωσης του λαού, διευρύνει το χάσμα ανάμεσα στις διάφορες κοινωνικές ομάδες. Σε κάθε περίπτωση πάντως, η λύτρωση των εργαζομένων από τα δεσμά και τα δεινά που προκαλεί το σύστημα των καπιταλιστών, δεν θα έρθει μέσα από την προοπτική να μετατραπούν σε επιχειρηματίες. Αντίθετα, για τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα, οι λύσεις δε θα προκύψουν από την αύξηση των επιχειρηματιών, αλλά με την ένταση της πάλης και του λαϊκού αγώνα για την απαλλαγή της κοινωνίας από τους επιχειρηματίες και την εξουσία τους.

Γιώργος ΚΑΚΟΥΛΙΔΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ