ΠΙΝΑΚΑΣ MORGAN STANLEY / BUSINESS INSIDER. «Κάθε χώρα στην Ευρώπη θα πρέπει να χαίρεται που δεν είναι η Ελλάδα»
Οι αριθμοί και οι πίνακες αποδομούν τελείως τα παραμύθια Grexit, Grecovery, Success Story και όλες αυτές τις παραπλανητικές μπούρδες των κυβερνόντων.
Every Country In Europe Should Be Glad It's Not Greece
MARKETS
Sam Ro Aug. 8, 2013
No country in the euro zone was safe from the global financial crisis and the ongoing euro crisis.
But some countries have fared better than others.
Andrew Sheets, Morgan Stanley's top European credit strategist, included the chart below in a presentation he gave on Wednesday. It shows the GDP levels of eight major economies in Europe, indexed to 2008.
Κάθε χώρα στην Ευρώπη θα πρέπει να χαίρεται που δεν είναι η Ελλάδα
ΑΓΟΡΕΣ
Tου Sam Ro, 8 Αυγούστου, 2013
Καμία χώρα στη ζώνη του ευρώ δεν ήταν ασφαλής από την παγκόσμια οικονομική κρίση και τη συνεχιζόμενη κρίση του ευρώ.
Ωστόσο, ορισμένες χώρες τα πήγαν καλύτερα από άλλες.
ΑΓΟΡΕΣ
Tου Sam Ro, 8 Αυγούστου, 2013
Καμία χώρα στη ζώνη του ευρώ δεν ήταν ασφαλής από την παγκόσμια οικονομική κρίση και τη συνεχιζόμενη κρίση του ευρώ.
Ωστόσο, ορισμένες χώρες τα πήγαν καλύτερα από άλλες.
Ο Andrew Sheets, κορυφαίος Ευρωπαίος στρατηγικός αναλυτής της Morgan Stanley, συμπεριέλαβε και τον παραπάνω πίνακα σε μια παρουσίαση που έκανε την Τετάρτη. Δείχνει τα επίπεδα του ΑΕΠ, οκτώ μεγάλων οικονομιών της Ευρώπης, όπως αναπροσαρμόστηκαν από το2008.
Όπως μπορείτε να δείτε, η Γερμανία έχει επιστρέψει στα προ της κρίσης επίπεδα. Η Γαλλία και τοΗνωμένο Βασίλειο δεν έχουν επίσης πολλούς λόγους για να διαμαρτύρονται.
Αλλά μεταξύ των χρεωμένων PIGS (π.χ. Πορτογαλία, Ιταλία, Ελλάδα και Ισπανία) της νότιας Ευρώπης, το τρέχων ΑΕΠ της Ελλάδας έχει κολλήσει σε αυτό της αρχαίας Ελλάδας.
Ενώ οι άλλες οικονομίες της ευρωζώνης είναι ευτυχείς που δεν είναι Ελλάδα, είναι επίσης δεμένες με την βυθισμένη στην ύφεση χώρα, μέσω του κοινού νομίσματος.
Μετάφραση: LEFTeria-news
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΧΕΤΙΚΑ
EL PAIS. Σλόγκαν και "εύρημα για συγγραφέα" το success story και το Grecovery!
BLOOMBERG «Καμία άλλη χώρα δεν έχει γνωρίσει τέτοια καταστροφή σε καιρό ειρήνης. Οι Έλληνες οι πιο ευέλικτοι εργαζόμενοι της Ευρώπης»
GUARDIAN. Η κουβέντα για την ανάπτυξη γίνεται αποκλειστικά για να δικαιολογηθεί η λιτότητα
Ο διεθνής τύπος βλέπει ως φούσκα ευφορίας το ελληνικό «success story»
Bρετανός οικονομολόγος VS Στουρνάρα."Τι φέρνει το 2013 στην Ελλάδα; Ανησυχητικό είναι το γεγονός, ότι η οικονομία της εξακολουθεί να επιδεινώνεται".
The Globe and Mail. Στουρνάρας. «Θα είναι αδύναμη ανάπτυξη και η ανεργία, θα αυξηθεί λίγο περισσότερο πριν να πέσει»
ΕΓΓΡΑΦΟ ΔΝΤ.Η τελευταία Έκθεση, Πίνακες, Αξιολογήσεις, τι έχει δρομολογηθεί για τα επόμενα χρόνια
LIBERATION.Ο Αντώνης Σαμαράς φέρει την πλήρη ευθύνη για ΕΡΤ, ενώ δεν μπορεί να πείσει ούτε έναν επενδυτή!
WSJ/BLOOMBERG “Η Ελλάδα, η γενέτειρα του σύγχρονου πολιτισμού, τώρα μια αναδυόμενη αγορά”
ΕΓΓΡΑΦΟ & δημοσίευμα TELEGRAPH. Η Ελλάδα υποβαθμίστηκε απο Mega Fund σε «αναδυόμενη αγορά» από αναπτυγμένη.
IBTimes Η Ελλάδα θα χάσει 195.000 θέσεις εργασίας ιδιωτικού τομέα, καθώς τα αυστηρά νεα μέτρα της κυβέρνησης θα προκαλέσουν κλείσιμο χιλιάδων επιχειρήσεων.
IBTimes «Άπιαστο το Greekovery». Το φιάσκο με Gazprom & ΕΡΤ και ο διορισμός του Άδωνι Γεωργιάδη που «προκάλεσε τεράστια θλίψη».
IRISH TIMES. Ο Σαμαράς προσέβαλε τους Έλληνες & με την εκπληκτική του αλαζονεία έστρεψε την διεθνή κοινή γνώμη εναντίον του.
LIBERATION.Ο Αντώνης Σαμαράς φέρει την πλήρη ευθύνη για ΕΡΤ, ενώ δεν μπορεί να πείσει ούτε έναν επενδυτή!
TELEGRAPH Το χρέος στην Ελλάδα κινείται εκτός ελέγχου και η παγίδα του ευρώ.
SPIEGEL Η Ελλάδα αλήθεια χρειάζεται τώρα κούρεμα χρέους. Δώστε της μια δίκαιη ευκαιρία, οχι αποτυχημένες πολιτικές.
ΑΡΧΕΙΟ. BILD.Δεκέμβριος 2012.Η Μέρκελ προαναγγέλλει κούρεμα. Και οι Στουρνάρας - Ντάισελμπλουμ τώρα ακολουθούν
Γερμανοι οικονομολογοι ζητουν διαγραφη του ελληνικου χρεους,οπως της μεταπολεμικης γερμανιας
Spiegel ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΟΚ Γερμανός καθηγητής τα λέει έξω από τα δόντια για το ελληνικό χρεός ,ο δημοσιογράφος δεν πιστεύει στα αυτιά του.
Deutsche Welle.Χωρίς την διαγραφή χρέους δεν θα υπήρχε «οικονομικό θαύμα», στην Γερμανία
No country in the euro zone was safe from the global financial crisis and the ongoing euro crisis.
But some countries have fared better than others.
Andrew Sheets, Morgan Stanley's top European credit strategist, included the chart below in a presentation he gave on Wednesday. It shows the GDP levels of eight major economies in Europe, indexed to 2008.
As you can see, Germany is all the way back to pre-crisis levels and then some. France and the UK don't have much to complain about either.
But among the debt-laden PIGS (i.e. Portugal, Italy, Greece, and Spain) of southern Europe, Greece's current GDP is stuck in ancient Greece.
While other eurozone economies are glad they're not Greece, they're still tied to the depressed country through a shared currency.
Αναρτήθηκε από oko
ΕΥΡΩΖΩΝΗ
Σχοινοβατεί ανάμεσα σε κρίση και αναιμική ανάκαμψη
Αναθεωρημένες προς τα κάτω οι εκτιμήσεις της ΕΚΤ για την εξέλιξη του ΑΕΠ, μπαράζ νέων μέτρων στα κράτη - μέλη
Η αναθεώρηση προς τα κάτω οφείλεται, σύμφωνα με τους αναλυτές της Τράπεζας, στην αδύναμη εγχώρια και εξωτερική ζήτηση το α' τρίμηνο του 2013, ενώ υπογραμμίζονται επίσης τα «απογοητευτικά στοιχεία» από τις βασικές αναδυόμενες οικονομίες, όπως η Κίνα και η Βραζιλία, γεγονός που υποδεικνύει μικρότερη συνεισφορά τους στην ανάπτυξη του εμπορικού ισοζυγίου βραχυπρόθεσμα. Για το 2014, η ΕΚΤ τοποθετεί την ανάπτυξη στην Ευρωζώνη στο 0,9% έναντι των αρχικών προβλέψεων για ανάπτυξη 1%.
Σε αντίθεση με τη γενική εικόνα, οι γερμανικές εξαγωγές αυξήθηκαν τον Ιούνη, με αποτέλεσμα το εμπορικό πλεόνασμα να διευρυνθεί στα 16,9 δισ. ευρώ. Συγκεκριμένα, οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 0,6% έναντι του Μάη, όταν είχε σημειωθεί πτώση 2%. Οι εισαγωγές μειώθηκαν κατά 0,8%. Το 2012, το 69% των γερμανικών εξαγωγών απορροφήθηκε από τις ευρωπαϊκές χώρες και το 12% από τις ΗΠΑ. Το εμπορικό πλεόνασμα αυξήθηκε στα 16,9 από 13,6 δισ. ευρώ το Μάη. Το πλεόνασμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών ανήλθε στα 17,3 από 11,2 δισ. ευρώ.
Σε μια παράλληλη εξέλιξη, το ΔΝΤ αναφέρθηκε χτες δημόσια στις διαφωνίες του με την κυβέρνηση της Ισλανδίας, όσον αφορά στην οικονομική και τη δημοσιονομική της πολιτική, και δημοσίευσε τις προβλέψεις της για την πορεία της οικονομίας της. Η Ισλανδία προβλήθηκε σαν πρότυπο διαχείρισης της κρίσης από τις δυνάμεις εκείνες που προκρίνουν τα επεκτατικά, έναντι των περιοριστικών μέτρων, κρύβοντας ότι και τα δύο πλήττουν εξίσου το λαό.
Το ΔΝΤ πιστεύει πως η αργή αναπτυξιακή πορεία της χώρας και η προσπάθειά της να μειώσει το χρέος των νοικοκυριών θα αυξήσουν την πίεση στα δημοσιονομικά της μεγέθη. Στην ετήσια έκθεσή του για την οικονομία της Ισλανδίας, το Ταμείο προβλέπει ανάπτυξη 2,1% για το 2014 και 1,8 για το 2013. Το ΔΝΤ επιδεικνύει επίσης σκεπτικισμό απέναντι στο οικονομικό πρόγραμμα της ισλανδικής κυβέρνησης, το οποίο στοχεύει στη μείωση του χρέους των νοικοκυριών που σχετίζεται με στεγαστικά δάνεια και το οποίο απειλεί τη σταθερότητα της οικονομίας.
Σύμφωνα με το Ταμείο, τα μέτρα αυτά υπάρχει κίνδυνος να διευρύνουν το δημοσιονομικό έλλειμμα, χωρίς παράλληλα να τονώσουν την οικονομία. Εκτιμά ακόμα πως το έλλειμμα θα κινηθεί στο 2,7% του ΑΕΠ το 2013 και θα υποχωρήσει στο 1,8% το 2014. Συστήνει, τέλος,«να μειωθούν οι αγροτικές επιδοτήσεις, να υπάρξει επαρκής εστίαση στις δημόσιες επιχορηγήσεις και να αυξηθούν οι βασικές τιμές του ΦΠΑ, ενώ συνάμα θα πρέπει να επιδοτούνται οι ευάλωτες κοινωνικές ομάδες».
Ζόρια και μέτρα σε Ιρλανδία - Ισπανία
Μια ακόμα χώρα σε κρίση, η Ιρλανδία, έχει την τιμητική της, αυτή τη φορά στο«Ρόιτερς». Το πρακτορείο επισημαίνει σε άρθρο του ότι η Ιρλανδία δεν τα πάει και τόσο καλά, παρά το γεγονός ότι συχνά περιγράφεται ως «πρότυπο» για τη διαχείριση της κρίσης. Το ΑΕΠ της χώρας συρρικνώθηκε 0,6% κατά το πρώτο τρίμηνο του 2013, μετά από δύο χρόνια αδύναμης αύξησης. Με την κακή απόδοση των εξαγωγών, το ΑΕΠ της Ιρλανδίας φαίνεται ότι θα αυξηθεί λιγότερο από ό,τι έχει προβλέψει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για 1,1% το 2013, παρατείνοντας ουσιαστικά τα δύο χρόνια στασιμότητας.
Στην Ισπανία, τα αντιλαϊκά μέτρα δεν έχουν τέλος, καθώς το ΔΝΤ προτείνει και η κυβέρνηση συζητά τη μείωση κατά 10% των μισθών στη χώρα, για να τονωθεί τάχα η απασχόληση. Η πρόταση μπήκε στο τραπέζι κατά την ετήσια αξιολόγηση της ισπανικής οικονομίας από το Ταμείο. Σύμφωνα με τα συνδικάτα, από το 2010 οι πραγματικοί μισθοί στη χώρα έχουν μειωθεί κατά 6,3%.
ΔΝΤ και Κομισιόν συμφωνούν για την περαιτέρω συρρίκνωση του λεγόμενου μισθολογικού κόστους στην Ισπανία, αφού ο επίτροπος Ολι Ρεν εξέφρασε τη στήριξή του στις προτάσεις του Ταμείου σε σχόλιο που ανάρτησε στο προσωπικό του blog, προτρέποντας την Ισπανία να ακολουθήσει το παράδειγμα της Ιρλανδίας και της Λετονίας.
Τέλος, όπως ανακοίνωσε η κεντρική τράπεζα της χώρας, η Ουγγαρία αποπλήρωσε το σύνολο του δανείου που της είχε χορηγήσει το 2009 το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Η Βουδαπέστη έλαβε δάνειο ύψους περίπου 1,45 δισ. ευρώ το 2009, ως δεύτερη δόση, στο πλαίσιο μιας βοήθειας 11,7 δισ. ευρώ που χορηγήθηκε από το ΔΝΤ στην Ουγγαρία το 2008, για να αποφευχθεί η ανεξέλεγκτη χρεοκοπία στη χώρα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου