9 Αυγ 2013

Τι είναι το «Euro Asia Interconnector»

Τι είναι το «Euro Asia Interconnector»
Το έργο «Euro Asia Interconnector», προβλέπει τη σύνδεση των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ με υποθαλάσσιο καλώδιο, μεταφορικής ισχύος 2.000 MW και μήκους 870 χιλιομέτρων. Από αυτά, τα πρώτα 200 χιλιόμετρα θα συνδέουν την Κύπρο με το Ισραήλ και τα υπόλοιπα 670 την Κύπρο με την Κρήτη. Το έργο προβλέπεται να ολοκληρωθεί το 2016 και το κόστος του θα φτάσει στα 1,5 δισ. ευρώ.
Το σχέδιο για την κατασκευή του καλωδίου ηλεκτρικής σύνδεσης έχει υιοθετηθεί εδώ και καιρό από την ελληνοκυπριακή πλευρά σε επίπεδο εταιρειών, με τη ΔΕΗ να συμμετέχει στην κυπριακή εταιρεία «ΔΕΗ Quantum Energy», η οποία είχε αναθέσει και τις οικονομικοτεχνικές μελέτες για το έργο. Μάλιστα, υπήρξαν και επίσημες ανακοινώσεις στην Κύπρο το Μάρτη του 2012, χωρίς ωστόσο να υπάρξει ανάλογη ενημέρωση στην Ελλάδα από τη ΔΕΗ ή από το ΥΠΕΚΑ.
Η προώθηση του έργου σχετίζεται άμεσα με γεωπολιτικά ζητήματα, με τον ακριβή προσδιορισμό των αποθεμάτων φυσικού αερίου στα κοιτάσματα Ισραήλ και Κύπρου, με τις συμφωνίες για το πώς θα αξιοποιηθεί το φυσικό αέριο, πώς θα μεταφέρεται, πόσο από αυτό θα χρησιμοποιείται για την κάλυψη των αναγκών Κύπρου και Ισραήλ, πόσο θα εξάγεται κ.ά.
Η τριμερής ηλεκτρική διασύνδεση θα ολοκληρωθεί με την κατασκευή δικτύου από την Κρήτη στην ηπειρωτική Ελλάδα, που θα ανοίξει το δρόμο της διασύνδεσης με τη δυτική Ευρώπη. Στο δίκτυο θα διοχετεύεται και το ρεύμα που θα παράγουν στο μέλλον οι νέες μονάδες ηλεκτροπαραγωγής φυσικού αερίου, που θα κατασκευαστούν στην Κρήτη. Μέσω του δικτύου, το Ισραήλ επιδιώκει σε πρώτη φάση να πουλάει στην Κύπρο ρεύμα που ήδη παράγει με φυσικό αέριο. Τα κόστη είναι τεράστια, τα κέρδη αναμένονται ακόμη μεγαλύτερα, και στην Ελλάδα αναμένεται να εκτιναχθεί κι άλλο η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος σε βάρος των λαϊκών νοικοκυριών...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ