24 Σεπ 2013

ΓΕΡΜΑΝΙΑ Νέες πρακτικές εργοδοτικής τρομοκρατίας στην αλυσίδα «Aldi»


ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Νέες πρακτικές εργοδοτικής τρομοκρατίας στην αλυσίδα «Aldi»
BEΡΟΛΙΝΟ.--
Nεότερες αποκαλύψεις για τα μαρτύρια στα οποία υποβάλλονται νέοι εργαζόμενοι σε γερμανικές (και όχι μόνον...) εκπτωτικές αλυσίδες λιανικής πώλησης, έρχονται στο φως με επίκεντρο αυτή τη φορά τη γερμανική αλυσίδα «Aldi» και το κέντρο διανομής της εταιρείας στο Μάλμπεργκ της Γερμανίας.
Οπως αναφέρεται στο νέο βιβλίο του πρώην διευθυντή των ALDI, Αντρέας Στράουμπ, «Μέσα στα Αλντι», οι νέοι εργαζόμενοι που δούλευαν δοκιμαστικά υποβάλλονταν στο συγκεκριμένο κέντρο διανομής σε διάφορα βασανιστήρια με απώτερο στόχο να εκτελούν εντολές και να δουλεύουν σε εξαντλητικά ωράρια δίχως αντιρρήσεις. Εάν κρίνονταν «θρασείς», τους έδεναν με αλυσίδες και στη συνέχεια τους κάλυπταν το κεφάλι και μέρος του σώματος με μεμβράνη τροφίμων, με αποτέλεσμα να αναπνέουν με δυσκολία. Εάν κρίνονταν «πολύ θρασείς» τους έβαφαν το πρόσωπο με μαύρο ανεξίτηλο μαρκαδόρο και τους απειλούσαν πως θα τους κλειδώσουν σε κατάψυξη στους μείον 20 βαθμούς Κελσίου...
Εκπρόσωπος της εταιρείας παραδέχτηκε το περασμένο Σάββατο τις καταγγελίες, ανακοινώνοντας ότι επιβεβαιώθηκαν στο πλαίσιο εσωτερικής έρευνας και ότι έγιναν στο κέντρο διανομής Μάλμπεργκ τουλάχιστον στο τέλος του 2012 - αρχές 2013. Πρόσθεσε πως τα εμπλεκόμενα στελέχη που συμμετείχαν σε αξιόποινες πράξεις «έχουν προσαχθεί στη Δικαιοσύνη».
Στο πρώτο βιβλίο του Στράουμπ, που λεγόταν «Αλντι, Απλώς Φθηνά» και πρόκειται να γίνει ταινία, είχαν καταγγελθεί και πάλι εργοδοτικές πρακτικές τρομοκράτησης, παρακολούθησης των εργαζομένων ή εξωφρενικά κριτήρια αποδοτικότητας με δυσμενείς οικονομικές συνέπειες. Παρά την προσπάθεια και του συγκεκριμένου συγγραφέα πρώην στελέχους της εταιρείας και του γερμανικού αστικού κράτους να φανεί ότι «αυτή τη φορά κάτι θα αλλάξει», οι πρακτικές αυτές πηγάζουν από την ίδια την εκμεταλλευτική φύση του καπιταλιστικού συστήματος, όπου ο εργαζόμενος, ιδιαίτερα όταν δεν υπάρχει ταξική συνδικαλιστική οργάνωση είναι έρμαιο στην εργοδοτική τρομοκρατία που μπορεί να πάρει και τις πιο ακραίες μορφές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ