8 Νοε 2013

ΣΥΡΙΖΑ Ορέγεται το μπόνους που ... θα καταργούσε

ΣΥΡΙΖΑ
Ορέγεται το μπόνους που ... θα καταργούσ
ε

Συζήτηση για τον εκλογικό νόμο ενταγμένη στο πλαίσιο της αναμόρφωσης του πολιτικού σκηνικού


Eurokinissi

Αστικά και μικροαστικά κόμματα προσαρμόζουν τις θέσεις τους για τον εκλογικό νόμο ανάλογα με τις εκάστοτε ανάγκες τους
Θέμα για τον εκλογικό νόμο άνοιξε ο ΣΥΡΙΖΑ, προχτές, στη Βουλή, για να ξεκαθαρίσει ότι δεν συμφωνεί με την κατάργηση του μπόνους των 50 βουλευτών που πρότεινε η ΔΗΜΑΡ, γιατί με τον τρόπο αυτό του «στερούν την προοπτική της αυτοδυναμίας», ενώ παρέπεμψε συνολικά την υπόθεση της απλής αναλογικής στην αναθεώρηση του Συντάγματος, δηλαδή στις ελληνικές καλένδες.


Ο Δ. Μητρόπουλος, μιλώντας εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, αναφερόμενος στην πρόταση της ΔΗΜΑΡ για την κατάργηση του μπόνους, σημείωσε ότι «η υστεροβουλία της πρότασης για την κατάργηση του μπόνους έγκειται στο ότι στρέφεται προς το ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος προκαλεί με τη δημοσκοπική του άνοδο και την προγραμματική του καθαρότητα, αφού θα είναι υποχρεωμένος να απεμπολήσει την προοπτική της αυτοδυναμίας».

Κατά τ' άλλα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Βούτσης συμπλήρωσε ότι το σύστημα της απλής αναλογικής πρέπει «να είναι μόνιμο, πάγιο εκλογικό σύστημα της χώρας», όχι με νόμο, αλλά «με τη συμπερίληψή του στο Σύνταγμα».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος επισήμανε ότι «η συζήτηση για τις αλλαγές στα πλαίσια του εκλογικού νόμου εντάσσεται ακριβώς σε αυτό το γενικότερο πλαίσιο της αναπαλαίωσης του πολιτικού σκηνικού και των διεργασιών για την αναμόρφωσή του». Από αυτή τη σκοπιά επισήμανε ότι τα αστικά και μικροαστικά κόμματα κάθε φορά «προσαρμόζουν τις θέσεις τους για τον εκλογικό νόμο ανάλογα με τις ανάγκες τους, με το συσχετισμό δύναμης αλλά και με τα στενά κομματικά συμφέροντά τους». Επειδή η ενισχυμένη αναλογική εξυπηρετούσε τα συμφέροντα του δικομματικού συστήματος και σήμερα θέλει να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα του διπολισμού γίνονται και «οι αντιφατικές δηλώσεις για το εκλογικό σύστημα από μεριάς - άμεσης ή έμμεσης - του ΣΥΡΙΖΑ. Από τη μια μεριά αυτοδυναμία και από την άλλη απλή αναλογική».

Ξεκαθάρισε ότι για το ΚΚΕ η απλή αναλογική δεν είναι «το μαγικό ραβδί» με το οποίο την επόμενη μέρα θα λυθούν προβλήματα και θα βελτιωθεί η θέση των λαϊκών στρωμάτων, όμως είναι σταθερή η άποψή του ότι «όλες οι εκλογικές διαδικασίες πρέπει να καθορίζονται με το σύστημα της απλής αναλογικής», που θα είναι συνταγματικά κατοχυρωμένη. Ενώ σημείωσε ότι το ΚΚΕ έχει καταθέσει επανειλημμένα προτάσεις νόμου που έχουν απορριφθεί.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ