14 Δεκ 2013

Η ανωτερότητα του σοσιαλισμού δεν κρύβεται

Η ανωτερότητα του σοσιαλισμού δεν κρύβεται



Το σοσιαλισμό ακόμα νοσταλγούν πάνω από τους μισούς Ρουμάνους. Αυτό, τουλάχιστον, προκύπτει από έρευνα της ρουμανικής εταιρείας INSCOP, για λογαριασμό της καθημερινής εφημερίδας «Adevarul daily», την περίοδο 7 - 17 Νοεμβρίου 2013 και σε δείγμα 1.055 ατόμων, 18 ετών και άνω. Συγκεκριμένα, το 44,7% των συμμετασχόντων στην έρευνα δήλωσε ότι «ο κομμουνισμός υπήρξε κάτι "καλό" για τη Ρουμανία», έναντι 45,5% που πιστεύουν ότι ήταν κάτι «κακό».


Οσον αφορά στη σύγκριση του βιοτικού επιπέδου κατά τη διάρκεια της κομμουνιστικής περιόδου και των τρεχουσών συνθηκών διαβίωσης το 44,4% των ερωτηθέντων απάντησαν ότι οι άνθρωποι ζούσαν καλύτερα πριν από το 1989, έναντι 33,6% που θεωρούν ότι οι συνθήκες τότε ήταν χειρότερες και 15,6% που πιστεύουν ότι το βιοτικό επίπεδο παρέμεινε το ίδιο (6,4% απάντησαν δεν ξέρω/ δεν απαντώ).

Είναι ενδεικτικό ότι σημαντικά υψηλά ποσοστά υπέρ του σοσιαλισμού καταγράφονται και στις νεότερες ηλικίες με 34,1% των ατόμων ηλικίας 18-34 ετών, το οποίο θεωρεί ότι το κομμουνιστικό καθεστώς υπήρξε κάτι «καλό». Οσο για τις μεγαλύτερες ηλικίες τα ποσοστά υπέρ του σοσιαλισμού εκτοξεύονται σε πάνω από 50%, αποδεικνύοντας ότι όσοι έχουν τη δυνατότητα άμεσης σύγκρισης αναγνωρίζουν την ανωτερότητα του σοσιαλισμού παρά τα προβλήματα και τις αδυναμίες του.

Ολα τα παραπάνω αποδεικνύουν ότι παρά το ότι η σύγκριση γίνεται με τη μεγάλη χρονική απόσταση των 25 χρόνων από την καπιταλιστική παλινόρθωση και ενώ σήμερα υπάρχουν ασύγκριτα περισσότερες επιστημονικές και οι τεχνολογικές δυνατότητες για να ζει ο λαός πολύ καλύτερα, ο σοσιαλισμός με όλες τις αδυναμίες του - και στη Ρουμανία υπήρξαν επίσης σημαντικές παρεκκλίσεις - αναγνωρίζεται με διαφορά καλύτερος από τη σημερινή καπιταλιστική βαρβαρότητα που βιώνουν τα λαϊκά στρώματα σε αυτήν τη χώρα. Και αυτό σε πείσμα και παρά το όργιο αντικομμουνιστικής προπαγάνδας που έχουν υποστεί οι νεότεροι σε ηλικία Ρουμάνοι από την αστική τάξη της Ρουμανίας, την ΕΕ και τα καλοταϊσμένα αντικομμουνιστικά επιτελεία τους. Παρά το ότι τα ΚΚ στη χώρα - μέλος της ΕΕ παραμένουν εκτός νόμου...





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ