6 Απρ 2014

ΟΥΚΡΑΝΙΑ Στη «μέγγενη» ΗΠΑ, ΕΕ, ΝΑΤΟ και με αντιλαϊκά μέτρα ενόψει

ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Στη «μέγγενη» ΗΠΑ, ΕΕ, ΝΑΤΟ και με αντιλαϊκά μέτρα ενόψει

Από τη σύνοδο των ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, όπου κυριάρχησε το θέμα της Ουκρανίας και της αντιμετώπισης της Ρωσίας
Οι κινήσεις στη γεωστρατηγική «σκακιέρα» για την Ουκρανία, αλλά και άλλες χώρες της πρώην Σοβιετικής Ενωσης (άμεσα Γεωργία και Μολδαβία) συνεχίζονται με ένταση σε όλα τα επίπεδα, διπλωματικό, οικονομικό και στρατιωτικό, στο πλαίσιο του σκληρού ανταγωνισμού ανάμεσα σε ΗΠΑ, ΕΕ, ΝΑΤΟ και την καπιταλιστική Ρωσία, η οποία βέβαια αντιδρά στην προσπάθεια αποκοπής της από αυτό που θεωρεί ζωτικό της χώρο.
Στις αρχές της βδομάδας πραγματοποιήθηκε η σύνοδος των ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ με τη συμμετοχή και του Ελληνα υπουργού Ε. Βενιζέλου όπου, αφού επιβεβαιώθηκε η καταδίκη της Ρωσίας για την ενσωμάτωση της Κριμαίας, υπογραμμίστηκε η διαρκής δέσμευση η Ουκρανία να ενταχθεί στην ιμπεριαλιστική λυκοσυμμαχία. Κίνηση με ιδιαίτερη σημασία ήταν επίσης η απόφαση για αναστολή της πολιτικής και στρατιωτικής συνεργασίας με τη Ρωσία, περιορίζοντάς την μόνο σε διπλωματικό επίπεδο πρεσβευτών και χαμηλότερων αξιωματούχων, κίνηση που εντάσσεται στις κυρώσεις. Αναμενόμενη ήταν η αντίδραση της ρωσικής κυβέρνησης που μίλησε για «επιστροφή στη γλώσσα του Ψυχρού Πολέμου». «Η γλώσσα των δηλώσεων μοιάζει μάλλον με τα φραστικά κονταροχτυπήματα της εποχής του Ψυχρού Πολέμου». Ενδεικτική η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας που σημείωνε με νόημα: «Η τελευταία φορά που το ΝΑΤΟ είχε πάρει μια τέτοια απόφαση ήταν το 2008, αναφορικά με τον πενθήμερης διάρκειας πόλεμο της Ρωσίας με τη Γεωργία. Η συμμαχία επανέλαβε αργότερα τη συνεργασία με δική της πρωτοβουλία. Δεν είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς ποιος θα κερδίσει από τη διακοπή της συνεργασίας ανάμεσα στη Ρωσία και το ΝΑΤΟ για την αντιμετώπιση σύγχρονων απειλών και προκλήσεων στη διεθνή και την ευρωπαϊκή ασφάλεια, ιδιαίτερα σε τομείς όπως η μάχη εναντίον της τρομοκρατίας, της πειρατείας, καθώς και των φυσικών καταστροφών και των καταστροφών που προκαλεί ο άνθρωπος».
Την ίδια ώρα «λάδι στη φωτιά έριξε» και ο Αμερικανός πτέραρχος Φίλιπ Μπρίντλαβ, επικεφαλής των ΝΑΤΟικών δυνάμεων στην Ευρώπη, που δήλωσε ότι «η Ρωσία έχει όλες τις δυνάμεις τις οποίες χρειάζεται στα σύνορα με την Ουκρανία εάν επιθυμούσε να εισβάλει στη χώρα και θα μπορούσε να πετύχει τους στρατιωτικούς σκοπούς της σε τρεις έως πέντε μέρες». Μετά από αυτό οι υπουργοί Εξωτερικών ζήτησαν από τον πτέραρχο Μπρίντλαβ να εκπονήσει μέχρι τις 15 Απρίλη σχέδιο εξασφάλισης της ασφάλειας των μελών του ΝΑΤΟ στην περιοχή και αμέσως ξεκίνησαν από την Τρίτη αεροπορικά γυμνάσια στις Βαλτικές χώρες, Εσθονία και Λιθουανία. Επίσης δόθηκε το «πράσινο φως» για να προχωρήσουν και ΝΑΤΟικά γυμνάσια στο έδαφος της Ουκρανίας. Μια μέρα μετά η Ουκρανική Βουλή, με δεδομένο το συσχετισμό των δυνάμεων που ανέτρεψαν τον Πρόεδρο Β. Γιανουκόβιτς, έδωσε και τύποις την άδεια για διεξαγωγή επτά στρατιωτικών ασκήσεων που θα γίνουν τους επόμενους μήνες στη Δυτική Ουκρανία και τη Μαύρη Θάλασσα με συμμετοχή συνολικά 7.000 στρατιωτών από 17 χώρες.
Στα σχέδια της λυκοσυμμαχίας είναι και η προοπτική ένταξης της Γεωργίας στους ευρωατλαντικούς οργανισμούς ΕΕ και ΝΑΤΟ, κάτι που συζητήθηκε και στη συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών της Γεωργίας, Μάια Παντζίκτζε, που βρέθηκε στις Βρυξέλλες.
Η ίδια ατζέντα εξάλλου απασχόλησε και την 4η Διακοινοβουλευτική Διάσκεψη για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας της ΕΕ και την άτυπη σύνοδο των ΥΠΕΞ της ΕΕ που έγιναν στην Αθήνα την Πέμπτη και Παρασκευή, όπου δόθηκε βάρος στην Ευρωπαϊκή Πολιτική Γειτονίας (ΕΠΓ) της ΕΕ, τόσο στο «νότιο» όσο και στο «ανατολικό» σκέλος της, υπό το πρίσμα των εξελίξεων σε Ουκρανία, Συρία και Ανατολική Μεσόγειο γενικότερα. Και βέβαια η λεγόμενη Ανατολική Εταιρική Σχέση έχει στο στόχαστρο τις πρώην Σοβιετικές Δημοκρατίες της Ανατολικής Ευρώπης και του Καυκάσου (Αρμενία, Αζερμπαϊτζάν, Λευκορωσία, Γεωργία, Μολδαβία, Ουκρανία), εκεί δηλαδή που τα ευρωενωσιακά και αμερικανικά μονοπώλια ανταγωνίζονται με τα ρωσικά.
Στήριξη του Ευρωκοινοβουλίου στο ουκρανικό κεφάλαιο
Και το Ευρωκοινοβούλιο με πλειοψηφία προχώρησε σε μια κίνηση στήριξης του ουκρανικού κεφαλαίου, προχωρώντας σε άρση των δασμών για εξαγωγές προς την ΕΕ στους τομείς των προϊόντων σιδήρου, χάλυβα, γεωργίας, αλλά και μηχανημάτων. Το μέτρο θα έχει προσωρινό μονομερές χαρακτήρα, δηλαδή η Ουκρανία δεν υποχρεώνεται να άρει με τη σειρά της τους δασμούς στα εμπορεύματα της Ευρωπαϊκής Ενωσης που εισάγει και θα ισχύσει μέχρι την τελική υπογραφή εμπορικής συμφωνίας που έχει παραπεμφθεί για μετά τις προεδρικές εκλογές, που η νέα αστική ηγεσία προγραμματίζει για τις 25 Μάη, δηλαδή την ημερομηνία και των ευρωεκλογών. Ταυτόχρονα, η νέα εξουσία δε χάνει χρόνο και προχωράει σε σειρά αντιλαϊκών μέτρων, με πρώτο από την 1η Μάη το διπλασιασμό της τιμής του φυσικού αερίου για τα λαϊκά νοικοκυριά, ενώ η αύξηση προβλέπεται να φτάσει και το 73%. Επίσης προαπαιτούμενα για το δάνειο από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ύψους ως και 18 δισ. δολάρια, είναι το πάγωμα των μισθών και των συντάξεων και περικοπές και χτύπημα όσων δικαιωμάτων έχουν απομείνει μετά από πάνω από μια 20ετία καπιταλιστικής βαρβαρότητας, μετά την ανατροπή του σοσιαλισμού και τη διάλυση της ΕΣΣΔ.
Δάνειο και από τις ΗΠΑ
Την Πέμπτη υπογράφτηκε από τον Αμερικανό Πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα η λεγόμενη βοήθεια για την «εθνική ακεραιότητα, ανεξαρτησία, δημοκρατία και οικονομική σταθερότητα της Ουκρανίας», που περιλαμβάνει εγγυήσεις για δανεισμό, κυρώσεις κατά προσώπων κυρίως της προηγούμενης κυβέρνησης και δάνειο 1 δισ. δολαρίων. Ταυτόχρονα εκφράζεται από το αμερικανικό Κογκρέσο η έκκληση προς τον Πρόεδρο να πάρει περισσότερα μέτρα για να εξασφαλιστεί η τροφοδοσία της ΕΕ με φυσικό αέριο. Εξάλλου και ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, κάλεσε τους ομολόγους των χωρών της ΕΕ να μειώσουν την εξάρτησή τους από το ρωσικό φυσικό αέριο. Το ζήτημα αυτό φέρνει στο προσκήνιο και διαφορετικά συμφέροντα όπως π.χ. της Γερμανίας που τα μονοπώλιά της έχουν ιδιαίτερες σχέσεις με ρωσικούς ενεργειακούς ομίλους, αλλά και την προσπάθεια που γίνεται το τελευταίο διάστημα οι ΗΠΑ να πλασάρουν το δικό τους σχιστολιθικό αέριο και την τεχνολογία που το συνοδεύει.
Κινήσεις τακτικής από τη νέα αστική κυβέρνηση
Μέσα στην ίδια την Ουκρανία η νέα αστική εξουσία προσπάθησε μέσα στη βδομάδα να αντιστρέψει την προβοκάτσια που η ίδια είχε στήσει. Ετσι κατηγόρησαν τον ανατραπέντα πρόεδρο Β. Γιανουκόβιτς για τις δολοφονίες 100 ανθρώπων από σφαίρες τους περασμένους μήνες στην πλατεία Ανεξαρτησίας, όπως και τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες. Ετσι αποσιωπάται πλήρως η αποκάλυψη μετά από υποκλοπή της συνομιλίας της επικεφαλής της Διπλωματίας της ΕΕ, Κάθριν Αστον, με τον Εσθονό ΥΠΕΞ, Ούρμας Πάετ, όπου φαίνεται ξεκάθαρα ότι οι ελεύθεροι σκοπευτές που έδρασαν στην πλατεία ήταν από τις φασιστικές ομάδες κρούσης του «Δεξιού Τομέα» και οι σφαίρες με τις οποίες χτυπήθηκαν διαδηλωτές και αστυνομικοί ήταν αποδεδειγμένα από το ίδιο όπλο.
Επίσης, σε μια κίνηση αντιπερισπασμού, οι αρχές προχώρησαν στην απομάκρυνση των φασιστών του «Δεξιού Τομέα» από το ξενοδοχείο «Δνείπερος» στο κέντρο του Κιέβου, όπου είχαν καταλύσει, κατά την εφαρμογή υποτίθεται του αφοπλισμού αυτής της ένοπλης συμμορίας. Ωστόσο, η κατάσταση εξακολουθεί να είναι εν πολλοίς ανεξέλεγκτη.
Κατά τα άλλα, οι προετοιμασίες για τις προεδρικές εκλογές της 25ης Μάη συνεχίζονται και ανακοινώθηκε από τη λεγόμενη εκλογική επιτροπή ότι εγκρίθηκαν 23 υποψήφιοι από τους συνολικά 46 που υπέβαλαν υποψηφιότητα και πληρούσαν τις προϋποθέσεις του νόμου.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες που δίνει η επιτροπή, οι 7 είναι υποψήφιοι κομμάτων και οι 16 αυτοπροτεινόμενοι. Οι υποψήφιοι των κομμάτων είναι: Από το κυρίαρχο στη νέα αστική εξουσία «Μπατκίβτσινα» (Πατρίδα) η Γιούλα Τιμοσένκο, πρώην πρωθυπουργός, η «βασίλισσα του φυσικού αερίου» που θησαύρισε μετά την ανατροπή του σοσιαλισμού κατακλέβοντας τη λαϊκή περιουσία. Από το εθνικιστικό «Σβόμποντα» (Ελευθερία) ο Ολεγκ Τιανιμπόκ, από το ΚΚ Ουκρανίας ο Πέτρο Σιμονένκο, από το Κόμμα Πολιτών ο Ανατόλι Χρίτσενκο, από το Ουκρανικό Κόμμα του Λαού ο Ολεξάντερ Κλιμένκο, από το Λαϊκό Μέτωπο ο Βασίλ Κουίμπιντα.
Στους αυτοπροτεινόμενους ξεχωρίζει ο μεγαλοκαπιταλιστής Πέτρο Ποροσένκο, σήμερα ανεξάρτητος βουλευτής με θητεία σε κυβερνήσεις και της Γ. Τιμοσένκο και του Β. Γιανουκόβιτς, ο φασίστας από το «Δεξιό Τομέα» Ντμίτρο Γιάρος, πρώην βουλευτές του Κόμματος Περιοχών του Βίκτορ Γιανουκόβιτς και κρατικοί αξιωματούχοι, καθώς και κάποιοι ακόμα επιχειρηματίες.

Δ. Κ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ