7 Μαΐ 2014

ΟΥΚΡΑΝΙΑ Διευρύνεται το πεδίο επίθεσης της αντιδραστικής κυβέρνησης

ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Διευρύνεται το πεδίο επίθεσης της αντιδραστικής κυβέρνησης
  • Μάχες εκτός από το Σλαβιάνσκ αναφέρονται και στη Μαριούπολη
  • Νέα συνάντηση ΕΕ, Ρωσίας, κυβέρνησης του Κιέβου χτες στη Βιέννη



Από την κηδεία του 17χρονου Βαντίμ Παπούρα, ενός από τα θύματα στο μακελειό της Οδησσού, που πήδηξε από το παράθυρο για να σωθεί από το φλεγόμενο κτίριο
Στην Οδησσό στο Νότο και στο Σλαβιάνσκ και το Κραματόρσκ στην Ανατολή της Ουκρανίας, έγιναν χτες οι κηδείες των δεκάδων θυμάτων από την εξελισσόμενη επίθεση της αντιδραστικής κυβέρνησης του Κιέβου, των εθνικιστικών και φασιστικών δυνάμεων, που στηρίζουν οι Αμερικανοευρωπαίοι ιμπεριαλιστές ενάντια σε αντικυβερνητικούς διαδηλωτές. Το μακελειό της Οδησσού την περασμένη Παρασκευή ξεχωρίζει, καθώς έρχονται στο φως και νέα στοιχεία που αναφέρουν ότι τα θύματα των φασιστών του «Δεξιού Τομέα», στην πυρπόληση του κτιρίου των Συνδικάτων, ενδέχεται να είναι πάνω από 100 και όχι 46 όπως ανακοινώνουν οι αρχές. Επίσης, χτες συνεχίστηκαν οι σφοδρές μάχες στο Σλαβιάνσκ, που είναι το επίκεντρο των αντικυβερνητικών διαδηλωτών, κυρίως ρωσόφωνων, που έχουν συγκροτήσει πολιτοφυλακές αυτοάμυνας. Οι διαδηλωτές αυτοί χαρακτηρίζουν χούντα την πραξικοπηματική κυβέρνηση του Κιέβου, διεκδικούν σεβασμό των δικαιωμάτων τους (ρωσική γλώσσα, ήθη και έθιμα), ενώ τμήμα τους θέτει ζήτημα ομοσπονδιοποίηση της χώρας, με διευρυμένη αυτονομία των περιοχών τους και κάποιοι θέτουν και ζήτημα ένωσης με τη Ρωσία, όπως συνέβη με την Κριμαία. Επίσης, δηλώνουν ότι θα προχωρήσουν σε δημοψήφισμα στις 11 Μάη, πριν τις προετοιμαζόμενες. από την κυβέρνηση του Κιέβου, προεδρικές εκλογές στις 25 Μάη.
Επίσης, την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, έφταναν οι πρώτες πληροφορίες για συγκέντρωση στρατιωτικών δυνάμεων και της λεγόμενης «Εθνικής Φρουράς» (όπου συμμετέχουν οι φασίστες του «Δεξιού Τομέα») και μάχες στην παραλιακή πόλη της επαρχίας του Ντόνετσκ, τη Μαριούπολη, όπου υπάρχουν και πολλοί Ελληνες ομογενείς.
Νέες ρωσικές δυνάμεις στη Μαύρη θάλασσα
Ταυτόχρονα, με αφορμή την κλιμάκωση της επιθετικότητας της κυβέρνησης του Κιέβου, η Ρωσία απαντά με ενίσχυση των στρατιωτικών δυνάμεων στη Μαύρη Θάλασσα (πλοία, υποβρύχια και στρατός), ενώ, με αφορμή το γιορτασμό της 9ης Μάη του 1945, ημέρα της Αντιφασιστικής Νίκης της ΕΣΣΔ κατά των ναζί, ετοιμάζεται μεγάλη στρατιωτική παρέλαση στη Μόσχα και πιθανά και στην Κριμαία, που αφήνεται να εννοηθεί ότι θα παραβρεθεί και ο Πρόεδρος Πούτιν. Επίσης, οι αμερικανικές αρχές έκαναν λόγο για υπερπτήσεις μαχητικών της Ρωσίας ακόμα και πάνω από την Καλιφόρνια ή τη ναυτική βάση των ΗΠΑ στο Γκουάμ του Ειρηνικού, κοντά δηλαδή εκεί όπου πραγματοποιούνται γυμνάσια των ΗΠΑ και των Φιλιππίνων.
Ενδοϊμπεριαλιστικό παζάρι στη Βιέννη
Την ίδια ώρα, συνεχίζεται και το διπλωματικό παζάρι, που είναι επίσης έκφραση της συνολικότερης αντιπαράθεσης που εξελίσσεται στην Ουκρανία, ανάμεσα στις ΗΠΑ, ΕΕ, ΝΑΤΟ και την καπιταλιστική Ρωσία για τις σφαίρες επιρροής και τις αγορές. Χτες στη Βιέννη συναντήθηκαν οι υπουργοί εξωτερικών της ΕΕ, της Ρωσίας και της Ουκρανίας, υποτίθεται, για την αποκλιμάκωση της έντασης και την προσπάθεια να εφαρμοστεί ο συμβιβασμός στη Γενεύη στις 17 Απρίλη, που έμεινε στα χαρτιά.
Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, δήλωσε από την αρχή της συνάντησης: «Η διεξαγωγή εκλογών τη στιγμή που ο στρατός έχει αναπτυχθεί εναντίον ενός μέρους του πληθυσμού είναι ιδιαίτερα ασυνήθιστη», αναφέρθηκε στη γενοκτονία της Οδησσού και επίσης στηλίτευσε ότι δεν μπορεί από το διάλογο που πρέπει να ανοίξει στην Ουκρανία να απουσιάζουν οι δυνάμεις που δεν αναγνωρίζουν την πραξικοπηματική κυβέρνηση του Κιέβου.
Απαντώντας στην πρόταση του υπουργού Εξωτερικών της Γερμανίας, Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ, να διεξαχθεί μια νέα διεθνής σύνοδος στη Γενεύη, σημείωσε με νόημα, «το να συναντηθούμε με την ίδια σύνθεση, με την αντιπολίτευση στο σημερινό ουκρανικό καθεστώς να είναι απούσα από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων, δύσκολα θα σήμαινε ότι θα προσθέταμε κάτι». Επίσης, χτες το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας έδωσε στη δημοσιότητα τη λεγόμενη «Λευκή Βίβλο» για τα εγκλήματα που έχει έχουν διαπραχθεί στην Ουκρανία από το Νοέμβρη του 2013 και μετά την επικράτηση της νέας πραξικοπηματικής κυβέρνησης.
Ο Σταϊνμάγερ πάντως, που αναμενόταν να έχει συνάντηση με το λεγόμενο ΥΠΕΞ της Ουκρανίας, Αντρίι Ντεστσίτσα, προειδοποίησε σε συνεντεύξεις του, που δημοσιεύονται σήμερα σε τέσσερις ευρωπαϊκές εφημερίδες («Ελ Παΐς», «Λε Μοντ», «Λα Ρεπούμπλικα» και «Γκαζέτα Βιμπόρζα») ότι «οι αιματηρές εικόνες από την Οδησσό μας έδειξαν ότι απέχουμε μόλις λίγα βήματα από μια στρατιωτική σύγκρουση» και πρόσθεσε ότι «η σύγκρουση έχει ενταθεί σε σημείο που πριν λίγο καιρό δε θεωρούσαμε δυνατό». Το ΥΠΕΞ της Γερμανίας έβγαλε ταξιδιωτική οδηγία για τους πολίτες της να μην επισκέπτονται την Κριμαία την Ανατολική και τη Νότια Ουκρανία.
Σε παρέμβασή του ο πρόεδρος του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), Ντιντιέ Μπουρκχάλτερ, απηύθυνε έκκληση να κηρυχθεί «κατάπαυση του πυρός» στην Ουκρανία με αφορμή τη διεξαγωγή των προεδρικών εκλογών που έχουν προγραμματισθεί για την 25η Μαΐου.
Τάχθηκε υπέρ της «συνέχισης της Γενεύης» και αναμενόταν χτες να συναντηθεί με τον υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας, Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ. Προκλητικός ήταν στις δηλώσεις του ο λεγόμενος ΥΠΕΞ της Ουκρανίας. Είπε κυνικά: «Ζητήσαμε από όλους τους εταίρους να στείλουν διεθνείς παρατηρητές στην Ουκρανία για να επιβλέψουν τις εκλογές» και να «κάνουν ό,τι είναι δυνατόν προκειμένου να εξαλείψουν τις απειλές και τις εξωτερικές προκλήσεις της Ρωσίας στην Ουκρανία».
Το βράδυ χτες, επίσης, η κυβέρνηση των ΗΠΑ χαρακτήρισε «κίβδηλο δημοψήφισμα» στην Ανατολική Ουκρανία τα δημοψηφίσματα που ετοιμάζουν οι ρωσόφωνοι αντικυβερνητικοί διαδηλωτές στις 11 Μάη στο Ντόνετσκ και το Λουγκάνσκ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ