3 Ιουλ 2014

Η ενταξιακή πορεία της Αλβανίας στην ΕΕ και ο ρόλος του ΣΥΡΙΖΑ

Η ενταξιακή πορεία της Αλβανίας στην ΕΕ και ο ρόλος του ΣΥΡΙΖΑ

Τα Βαλκάνια αποτελούν πεδίο έντονων ενδοϊμπεριαλιστικών αντιπαραθέσεων στο εσωτερικό της ΕΕ, αλλά και της ΕΕ με τα άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα, για τη διείσδυση των μονοπωλίων σε νέες αγορές, την ένταση της εκμετάλλευσης των λαών. Η στρατηγική διεύρυνσης και γειτονίας της ΕΕ με αιχμή του δόρατος την Κοινή Πολιτική Ασφάλειας και Αμυνας (ΚΠΑΑ) - τον επιχειρησιακό βραχίονα της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας (ΚΕΠΠΑ) - γίνεται ακόμη πιο επιθετική και αντιδραστική ενάντια στους λαούς. Η ΕΕ επικεντρώνει τη δράση της με οικονομικά - πολιτικά μέσα και αναβαθμισμένη παρουσία με στρατιωτικές δυνάμεις στα Βαλκάνια, για την αναβάθμιση των σχέσεών της με την αστική τάξη της Αλβανίας, της Σερβίας, του Μαυροβουνίου και τα Σκόπια. Επιδιώκει την προώθηση των συμφερόντων της ΕΕ στα ανοιχτά μέτωπα, στο Κόσοβο και τη Βοσνία - Ερζεγοβίνη, αλλά και στην Ουκρανία, τη Γεωργία, τη Μολδαβία και άλλες χώρες της Ανατολικής Συνεργασίας.
Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε στις 26 - 27 Ιούνη 2014 να παραχωρήσει στην Αλβανία το καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας, καθώς και οι αποφάσεις του για τη «Θαλάσσια στρατηγική για τη μεγαπεριφέρεια της Αδριατικής και του Ιονίου», στοχεύουν στην αναβάθμιση του ρόλου των ευρωενωσιακών μονοπωλίων και τη διασύνδεσή τους με το αλβανικό κεφάλαιο, θέτοντας ως προτεραιότητα τη ρύθμιση της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας στο τρίγωνο Ελλάδας - Ιταλίας - Αλβανίας.

Ενεργητικό ρόλο στην προσπάθεια της ελληνικής αστικής τάξης και των ευρωενωσιακών μονοπωλίων να αναβαθμίσουν ακόμα περισσότερο τις θέσεις τους στα Βαλκάνια επιχειρεί να διαδραματίσει ο ΣΥΡΙΖΑ
Associated Press
Η ανακοίνωση της Ελληνικής Προεδρίας της ΕΕ γι' αυτές τις αποφάσεις αναπαράχθηκε μαζικά από τον αστικό Τύπο και γενικότερα τα ΜΜΕ, με εγκώμια για την κυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, ως σημαντικό βήμα αναβάθμισης του ρόλου της ελληνικής αστικής τάξης στα Βαλκάνια και γενικότερα στην ευρύτερη περιοχή.
Η θέση της συγκυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ, μαζί με τα άλλα κόμματα του ευρωμονόδρομου, στο ζήτημα της στρατηγικής διεύρυνσης και γειτνίασης της ΕΕ, αποτελεί κριτήριο γι' αυτά τα κόμματα και τα συμφέροντα που υπηρετούν.
Ενεργός ρόλος στην προώθηση των στρατηγικών επιλογών των μονοπωλίων
Ο ΣΥΡΙΖΑ, οι δυνάμεις του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς με όχημα την GUE / NGL πρωτοστάτησαν στο Ευρωκοινοβούλιο μαζί με το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, τους Σοσιαλδημοκράτες, τους Φιλελεύθερους και τους Πράσινους, για την προώθηση των συμφερόντων των ευρωενωσιακών μονοπωλίων στην Αλβανία.
Εισηγητής των ψηφισμάτων του Ευρωκοινοβουλίου για την «πρόοδο της ενταξιακής πορείας της Αλβανίας» στην ΕΕ ήταν ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Ν. Χουντής.
Το Ψήφισμα σχετικά με την «Εκθεση προόδου 2012 για την ένταξη της Αλβανίας»1στην ΕΕ, που φέρει την υπογραφή του Ν. Χουντή, ψηφίστηκε στο Ευρωκοινοβούλιο, στις 13/12/2012 από το ΣΥΡΙΖΑ, τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ, το ΛΑΟΣ, τους Οικολόγους.
Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι απλώς ο συντάκτης των ψηφισμάτων για την πρόοδο της διαδικασίας ένταξης της Αλβανίας στην ΕΕ (παρόμοιο ψήφισμα του ίδιου είχε υιοθετηθεί από το Ευρωκοινοβούλιο τον Ιούλη του 2010), αλλά και ο εισηγητής της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου για την Αλβανία. Ο ΣΥΡΙΖΑ ασκείται ήδη ως «κυβερνώσα Αριστερά» στο Ευρωκοινοβούλιο και δίνει εξετάσεις στο κεφάλαιο. Με τον ευρωβουλευτή του, ανέλαβε για λογαριασμό του Ευρωκοινοβουλίου την προώθηση της ενταξιακής διαδικασίας της Αλβανίας στην ΕΕ, τις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις και την προσαρμογή του αστικού πολιτικού συστήματος της χώρας αυτής, ώστε να ανταποκρίνεται στις προδιαγραφές του ευρωενωσιακού ιμπεριαλιστικού οικοδομήματος.
Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών στήριξε ολόθερμα το Ψήφισμα του ΣΥΡΙΖΑ και συνέστησε την υπερψήφισή του απ' όλους τους Ελληνες ευρωβουλευτές, όπως κι έκαναν, εκτός από τους ευρωβουλευτές του ΚΚΕ που το καταψήφισαν.Το Ψήφισμα του ΣΥΡΙΖΑ, που υιοθέτησε το Ευρωκοινοβούλιο, «επαναλαμβάνει την πλήρη υποστήριξή του στη μελλοντική ένταξη της Αλβανίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση» και «ζητάει από το Συμβούλιο να δώσει στην Αλβανία την ιδιότητα της υποψήφιας προς ένταξη χώρας στην ΕΕ».
Βαφτίζει «κοινό συμφέρον» τις ανάγκες του κεφαλαίου
Ποιος ρώτησε τον αλβανικό λαό; Κανείς προφανώς και ούτε πρόκειται να τον ρωτήσουν. Οπως άλλωστε η αστική τάξη και τα κόμματά της δε ρώτησαν τον ελληνικό λαό και άλλους λαούς. Ο ΣΥΡΙΖΑ, παρόλ' αυτά, ανάγει σε θέληση του αλβανικού λαού τη θέληση της αλβανικής πλουτοκρατίας, που επιδιώκει την ένταξη στην ΕΕ για να υπηρετήσει τα δικά της συμφέροντα και να θωρακίσει την εξουσία της πάνω στο λαό. Γι' αυτό και προκλητικά αποφαίνεται ότι «η ένταξη της χώρας στην ΕΕ όχι μόνο να αποτελεί επιδίωξη της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης, αλλά και να είναι προς το κοινό συμφέρον όλων των Αλβανών», λες και η εργατική τάξη μπορεί ποτέ να έχει κοινά συμφέροντα με το αλβανικό κεφάλαιο.
Ο ΣΥΡΙΖΑ, σε πείσμα της οδυνηρής πραγματικότητας που βιώνουν όλοι οι λαοί με τη βάρβαρη επίθεση κεφαλαίου - ΕΕ - κυβερνήσεων στη ζωή και τα δικαιώματά τους, επιδιώκει να εξαπατήσει τους λαούς διακηρύσσοντας ότι «το μέλλον της Αλβανίας και των υπόλοιπων χωρών των Δυτικών Βαλκανίων συνδέεται με την Ευρωπαϊκή Ενωση».
Και, συνεχίζοντας, δίνει εντολές για ενίσχυση της εξουσίας της αστικής τάξης: Για τη λειτουργία του κοινοβουλίου («να θέσουν σε εφαρμογή την εκκρεμή μεταρρύθμιση του κανονισμού λειτουργίας του», «να βελτιώσουν τη σύνταξη των νομοθετικών κειμένων»). Το δικαστικό σύστημα (όπου «διαπιστώνει περιορισμένη πρόοδο στη μεταρρύθμιση» και καλεί για «έγκριση τροπολογιών στο νόμο για το Ανώτατο Δικαστήριο»). Την τροποποίηση του εκλογικού νόμου. Την αστυνομική και δικαστική συνεργασία, δηλαδή το συντονισμό μεταξύ των κατασταλτικών μηχανισμών και των μυστικών υπηρεσιών Αλβανίας - ΕΕ και των κρατών - μελών της. Τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Το εκπαιδευτικό σύστημα (όπου δεν υπάρχει η παραμικρή αναφορά σε δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση). Στο πλαίσιο της αστικής δημοκρατίας εντάσσει και τις συνδικαλιστικές ελευθερίες, το δικαίωμα έκφρασης και το δικαίωμα του συνέρχεσθαι, σαν επίφαση για την επιβολή της εξουσίας της αστικής τάξης στο λαό.
Πάνω απ' όλα όμως, το ψήφισμα του ΣΥΡΙΖΑ βάζει ως κριτήρια τις τέσσερις ελευθερίες του κεφαλαίου, της Συνθήκης του Μαάστριχτ. Γι' αυτό καλεί την κυβέρνηση της Αλβανίας να ξεκινήσει και να εφαρμόσει διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για να ενισχυθεί ένα οικονομικό κλίμα ευνοϊκό για τις επενδύσεις, την οικονομική μεγέθυνση και τη βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη «επ' ωφελεία των πολιτών», να δοθεί μεγαλύτερη προσοχή στην ενεργειακή ασφάλεια, στη διαφοροποίηση των ενεργειακών πηγών και στη βελτίωση των δημόσιων μεταφορικών δικτύων. Δηλαδή, επιτάχυνση των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων για την ενίσχυση της πλουτοκρατίας και τη διείσδυση των ευρωενωσιακών μονοπωλίων, για την ακόμη πιο άγρια εκμετάλλευση των εργαζομένων, το ξεπούλημα στο κεφάλαιο όσων δημόσιων υποδομών έχουν απομείνει, την καταλήστευση των πλουτοπαραγωγικών πηγών.
Το Ψήφισμα επιβεβαιώνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι απλώς χειροκροτητής της ευρωενωσιακής συμμαχίας των καπιταλιστών, αλλά αναλαμβάνει ενεργό ρόλο, μέσα από τις γραμμές του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς (ΚΕΑ), στην προώθηση των στρατηγικών επιλογών της ΕΕ, των μονοπωλίων και των κυβερνήσεων, στη χειραγώγηση των λαϊκών συνειδήσεων. Με τα ίδια κριτήρια και στόχους τα αστικά και οπορτουνιστικά κόμματα ψήφισαν στο Ευρωκοινοβούλιο το Ψήφισμα σχετικά με την «Εκθεση προόδου 2013 για την ένταξη της Αλβανίας»2 του σοσιαλδημοκράτη Nikola Vuljanic, μέλους του Εργατικού Κόμματος Κροατίας και της GUE / NGL, ανοίγοντας το δρόμο έντασης της επίθεσης της ΕΕ και της αστικής τάξης της Αλβανίας ενάντια στην εργατική τάξη.
Το ΚΚΕ και η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του Κόμματος κατήγγειλε και καταψήφισε την αντιλαϊκή στρατηγική διεύρυνσης και γειτνίασης της ΕΕ και τα ψηφίσματα για την ένταξη της Αλβανίας στη λυκοσυμμαχία, συνεχίζοντας την προσπάθεια για το συντονισμό της πάλης των ΚΚ και των λαών ενάντια στην επίθεση του κεφαλαίου και των πολιτικών του εκπροσώπων, ενάντια στις ιμπεριαλιστικές ενώσεις.
Παραπομπές
1. {P7 - TA (2012) 0508 - 13/12/2012}
2 {P7 - TA (2013) 0596- 12/12/2013}

του Γιώργου ΤΟΥΣΣΑ*
*Ο Γιώργος Τούσσας είναι μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ