ΗΛΕΚΤΡΑ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ
Εβαλε πάνω απ' όλα την υπόθεση του Κόμματος
Στην εκδήλωση παρευρέθηκε η Διαμάντω Μανωλάκου, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής. Εδωσαν το «παρών» και κατέθεσαν στεφάνια και λουλούδια στο μνημείο της Ηλέκτρας εκπρόσωποι παραρτημάτων της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ και ο πρόεδρός της, Χρήστος Τσιντζιλώνης, σύλλογοι της ΟΓΕ από την περιοχή και η Επιτροπή Ειρήνης Ηρακλείου. Επίσης λουλούδια κατέθεσαν η ΚΕ του ΚΚΕ, η Τομεακή Επιτροπή Βόρειου Τομέα Αττικής του ΚΚΕ, το Τομεακό Συμβούλιο Βόρειου Τομέα Αττικής της ΚΝΕ.
Σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε ο πρόεδρος του Παραρτήματος της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, Περικλής Γκιουλέας ενώ η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με δραματοποιημένη αφήγηση της σύντομης, αλλά γεμάτης αγώνες ζωής της Ηλέκτρας Αποστόλου, από την Τομεακή Οργάνωση Καλλιτεχνών.
«Ηλέκτρα Αποστόλου: Ενα όνομα θρύλος που ξεχωρίζει ανάμεσα στις πολυάριθμες ηρωίδες που ανέδειξε η ταξική πάλη, το ΚΚΕ», τόνισε στην ομιλία της η Μαρία Λαμπρινού, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, συμπληρώνοντας πως «η ζωή της ήταν μια συνεχής απόδειξη (...) για το πώς μια επαναστάτρια πετυχαίνει, σε πολύ δύσκολες συνθήκες, να βάζει πάνω απ' όλα την υπόθεση του Κόμματος (...) πετυχαίνει το στόχο της ενότητας της θεωρίας με την πράξη».
Το παράδειγμα της Ηλέκτρας
Η
ομιλήτρια στάθηκε στην ανάγκη μέσα από τη δουλειά σε όλα τα μέτωπα για
την ανασύνταξη του κινήματος «να αναδεικνύεται το ένα, το βασικό
πρόβλημα, το ποιος έχει την ιδιοκτησία και την εξουσία στα μέσα
παραγωγής», φέρνοντας ως παράδειγμα τον τρόπο που η ίδια η Ηλέκτρα
πρόβαλλε το ζήτημα αυτό στις εργάτριες του εργοστασίου Μποδοσάκη, στο
οποίο η ΟΚΝΕ το 1928, σε ηλικία 16 χρόνων, την είχε χρεώσει να
δημιουργήσει Κομματικές Οργανώσεις.«Με τέτοιας κατεύθυνσης δουλειά που έκανε η Ηλέκτρα και με πλαίσιο αιτημάτων που ανταποκρίνονταν στις ανάγκες των εργατριών, έγινε η πρώτη 24ωρη απεργία, ιδρύθηκε σωματείο, στρατολογήθηκαν 20 νέες υφαντουργίνες στον πυρήνα της Κομμουνιστικής Νεολαίας, δημιουργήθηκε και κομματικός πυρήνας», υπογράμμισε η Μαρία Λαμπρινού και συμπλήρωσε: «Και απ' αυτό το παράδειγμα, επιβεβαιώνεται η ορθότητα της γραμμής πάλης στο κίνημα που έχει το Κόμμα. Δηλαδή η εξειδίκευση της δουλειάς σε κάθε χώρο δεν πρέπει να θολώνει το βασικό ζήτημα και να δημιουργεί αυταπάτες ότι με την πάλη για 3-4 προβλήματα μπορεί να δυναμώσει το κίνημα, να αλλάξει η κατάσταση στην Ελλάδα. Οτι με την επιλογή του μικρότερου κακού, με την κυβέρνηση της αριστεράς, με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ, μπορεί να 'ρθουν καλύτερες μέρες. Γιατί η αντιπαράθεση δεν αρκεί να μένει στο πολιτικό προσωπικό, στα κόμματα που κυβέρνησαν, ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, ή που προαλείφονται να κυβερνήσουν, αλλά να προχωράει και στα βάθρα του συστήματος. Να δείχνουμε τη διαλεκτική σχέση της οικονομίας με την πολιτική».
Επειτα από μια σύντομη αναφορά στις σημερινές εξελίξεις, η ομιλήτρια κατέληξε υπογραμμίζοντας: «Κόμμα παντός καιρού σημαίνει ότι όποιες και να είναι οι συνθήκες μέσα στις οποίες δρα το Κομμουνιστικό Κόμμα, πρέπει να κρατάει γερά το τιμόνι για την κατάκτηση της εξουσίας από την εργατική τάξη και τους συμμάχους της. Με αυτό το στόχο σήμερα, σε μη επαναστατικές συνθήκες, δρούμε για την ανασύνταξη του εργατικού κινήματος, για τη Λαϊκή Συμμαχία, για συσπείρωση δυνάμεων γύρω από την πολιτική πρόταση διεξόδου του Κόμματος, γύρω από το Πρόγραμμά του».
Αλλωστε, όπως πρόσθεσε, «η καλύτερη τιμή στους αγωνιστές που πάλεψαν και θυσιάστηκαν για τα ιδανικά της εργατικής τάξης και του Κόμματος είναι να παλεύουμε σύμφωνα με τη ρήση του Ν. Μπελογιάννη "Για να φτιάξουμε έναν κόσμο στο μπόι των ονείρων και των ανθρώπων... Συνεχίζουμε", που αποτελεί και το σύνθημα του φετινού 40ού Φεστιβάλ της ΚΝΕ και του "Οδηγητή"».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου