3 Αυγ 2014

Ο ρόλος και η σημασία των τραπεζών στην οικονομία

Ο ρόλος και η σημασία των τραπεζών στην οικονομία



Ο ρόλος και η σημασία των τραπεζών στην καπιταλιστική οικονομία είναι πρωταρχικός για τις επενδύσεις, την ανάπτυξή της, λόγω της συμβολής τους στην κεφαλαιακή χρηματοδότηση των επιχειρήσεων. Αλλωστε οι τράπεζες συγκεντρώνουν πλεονάζον χρήμα και το διαθέτουν με δάνεια ως κεφάλαιο για καπιταλιστικές επενδύσεις. Μέσα από αυτήν τη διαδικασία, αφενός κερδίζουν από τους τόκους, αφετέρου συμμετέχουν στις επιχειρήσεις τις οποίες δανειοδοτούν με μακροχρόνια κυρίως δάνεια. Ετσι δεν είναι τυχαίο που στην καπιταλιστική οικονομική κρίση όλες οι κυβερνήσεις φρόντισαν πρωτίστως την ενίσχυσή τους. Αυτή τους τη σημασία έρχεται να αναδείξει και το εξής παράδειγμα: Πρόσφατα ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor's δημοσίευσε μία σύντομη έκθεση για την «Βοeing» με τίτλο: «Η Βοeing αντιμετωπίζει πιστωτικούς κινδύνους σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα, εάν η αμερικανική Τράπεζα Εξαγωγών - Εισαγωγών δεν ανανεώσει την εντολή της και τη δικαιοδοσία της». Το θέμα ανέδειξε η «Καθημερινή».
Η «Boeing» είναι η μεγαλύτερη μεμονωμένη εξαγωγική εταιρεία των Ηνωμένων Πολιτειών. Είναι μία από τις ισχυρότερες αμερικανικές βιομηχανίες. Σ' αυτήν εργάζονται πάνω από 150.000 άτομα και το 2013 έστειλε επιταγές 48 δισ. δολαρίων σε περίπου 15.600 υπεργολάβους της. Ανταγωνιζόμενη με την ευρωπαϊκή «Αirbus» και την καναδική «Bombardier», εκμεταλλεύεται τα οφέλη των δανειακών εγγυήσεων και της χρηματοδότησης που παρέχονται από την Τράπεζα Εξαγωγών - Εισαγωγών Ακριβώς όπως και οι ανταγωνίστριές της στηρίζονται στις δικές τους υπηρεσίες εξαγωγικών πιστώσεων. Εκτιμάται λοιπόν ότι χωρίς τη συμβολή της Τράπεζας η «Βοeing» θα έχανε συμβόλαια από τους ανταγωνιστές της.
Γιατί όμως αναδείχτηκε το συγκεκριμένο θέμα; Γιατί κάποιοι αμερικανικοί οργανισμοί και το κόμμα των «Ρεπουμπλικάνων», προφανώς επειδή στηρίζουν τα συμφέροντα άλλων τμημάτων του κεφαλαίου (κυρίως μονοπώλια του τομέα των υδρογονανθράκων και της πολεμικής βιομηχανίας), είναι κόντρα στην Τράπεζα. Να θυμίσουμε ότι το κεφάλαιο του χρηματοπιστωτικού τομέα στηρίζει βασικά το κόμμα των «Δημοκρατικών». Στο ρεπορτάζ σημειώνεται ότι ανάμεσα στα μονοπώλια που θα δεχτούν χτύπημα, αν δεν τα χρηματοδοτήσει η τράπεζα, είναι η «General Electric» και η «Caterpillar».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ