3 Αυγ 2014

Οι πυγολαμπίδες δίνουν ιδέες για αποδοτικότερα LED

Οι πυγολαμπίδες δίνουν ιδέες για αποδοτικότερα LED



Οι Δίοδοι Εκπομπής Φωτός (LED) είναι ενεργειακά πολύ πιο αποτελεσματικές από τις λάμπες πυράκτωσης και τις συμπαγείς λάμπες φθορισμού. Δυστυχώς, μεγάλο μέρος από το φως που παράγουν παραμένει εγκλωβισμένο στις εσωτερικές επιφάνειες των διόδων. Οι μηχανικοί προσπάθησαν να κατασκευάσουν φωτεινότερα LED αλλά όταν έφτασαν σε ένα όριο αναζήτησαν έμπνευση στα φωτεινά έντομα που συναντάμε μερικές φορές τις καλοκαιρινές νύχτες.
Μια διεθνής ομάδα ερευνητών στο πανεπιστήμιο του Ναμούρ στο Βέλγιο εξέτασε με τη βοήθεια ηλεκτρονικού μικροσκοπίου το όργανο εκπομπής φωτός της πυγολαμπίδας Photuris και εντόπισε εφτά δομές χρήσιμες για τη βελτίωση της απόδοσης των LED. Πραγματοποιώντας προσομοιώσεις σε υπολογιστή, οι επιστήμονες προσδιόρισαν ότι το χαρακτηριστικό με τη μεγαλύτερη επίδραση ήταν οι ακατάστατες φολίδες στην επιφάνεια του οργάνου, που του δίνουν μια τραχιά όψη, σαν κεραμιδοσκεπή. Οι πολλές απότομες άκρες διαχέουν τις φωτεινές ακτίνες, αυξάνοντας το ποσοστό του φωτός που διαφεύγει από το όργανο.
Μια άλλη ομάδα ερευνητών χάραξε παρόμοιες δομές σε συμβατικά LED, αυξάνοντας την απόδοσή τους κατά 55%! Τώρα οι επιστήμονες χρησιμοποιούν υπολογιστικά μοντέλα για να εξετάσουν και τις υπόλοιπες πτυχές της επιφάνειας του φωτεινού οργάνου της πυγολαμπίδας, ώστε να βελτιώσουν παραπέρα την απόδοση των LED.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ