ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Εντείνεται η «κινητικότητα» στα ιμπεριαλιστικά επιτελεία
- Είναι χαρακτηριστικές οι διαστάσεις που παίρνουν οι κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας αλλά και οι αντιδράσεις σε αυτές
- «Εκλογές το φθινόπωρο» βλέπει ο Ποροσένκο, ενώ στην ανατολική Ουκρανία βομβαρδίζονται γηροκομεία και κλινικές
- Τη Δευτέρα, διπλωμάτες του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) διέρρευσαν ότι ο Οργανισμός σκέφτεται να αναπτύξει μη επανδρωμένα αεροσκάφη στην περιοχή όπου συνετρίβη το «Μπόινγκ 777» των «Μαλαισιανών Αερογραμμών».
- Την Τρίτη, η Ουάσιγκτον ανακοίνωσε ότι θα προσφέρει οικονομική βοήθεια 7 εκατ. δολαρίων για την «ανοικοδόμηση» της ανατολικής Ουκρανίας. Είχε προηγηθεί ανακοίνωση ότι θα δώσει 33 εκατομμύρια για τη στήριξη του ουκρανικού στρατού, με προτεραιότητες, μεταξύ άλλων, την υπεράσπιση των συνόρων της χώρας.
- Την Τετάρτη, η ουκρανική Βουλή ενέκρινε την αποστολή ενόπλων από Ολλανδία και Αυστραλία στο σημείο όπου στις 17 Ιούλη συνετρίβη το «Μπόινγκ 777» των «Μαλαισιανών Αερογραμμών». Συνολικά, δύναμη 950 ανδρών από τις δύο χώρες θα αναπτυχθεί στο σημείο, με (ολλανδικό) «στρατιωτικό και μη στρατιωτικό προσωπικό» και (Αυστραλούς) «αστυνομικούς, στρατιωτικούς και πολίτες».
Το ίδιο το περιεχόμενο των νέων κυρώσεων επιβεβαίωσε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη σφοδροί ανταγωνισμοί μονοπωλίων. Οι Βρυξέλλες αποφάσισαν εμπάργκο όπλων, εμπόδια στην πρόσβαση στις χρηματοοικονομικές αγορές, αλλά και σε τεχνολογίες που σχετίζονται με εξορύξεις και αφορούν ευρύτερα τον τομέα της Ενέργειας, εμπόδια ακόμα σε προϊόντα διπλής χρήσης - πολιτικής και στρατιωτικής. Το ίδιο βράδυ, αφού χαιρέτισε τις νέες ευρωπαϊκές κυρώσεις, η Ουάσιγκτον ανακοίνωσε ότι προσθέτει στη «μαύρη λίστα» τρεις ακόμα ρωσικές τράπεζες αλλά και ένα ναυπηγείο.
Εκφραστές διαφορετικών συμφερόντων
Η
αντίδραση της Ρωσίας δεν άργησε. Η αρχή έγινε με σχέδια για
περιορισμούς σε εισαγωγές προϊόντων από Πολωνία, Ουκρανία, Μολδαβία,
Ολλανδία, αλλά και Ελλάδα, τις οποίες η Μόσχα συνέδεσε με μη τήρηση
τελωνειακών και υγειονομικών κανονισμών. Την Παρασκευή, ο επικεφαλής της
ρωσικής Υπηρεσίας Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου (Rosselhoznadzor), Σεργκέι Ντάνκβερτ, δήλωσε ότι οι περιορισμοί και οι απαγορεύσεις ενδέχεται να επεκταθούν «σε ολόκληρη τη φυτική παραγωγή της Ευρώπης».Από κει και πέρα, ξεκινά ένα ντόμινο αντιδράσεων και παρεμβάσεων από διαφορετικά κέντρα μονοπωλιακών συμφερόντων που κάνουν το λογαριασμό και μελετούν τις επόμενες κινήσεις τους.
Οι «γκρίνιες» δυνάμωσαν και στην Ελλάδα. Ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων (ΠΣΕ) κατέθεσε διάβημα τονίζοντας ότι «οι εκτιμώμενες συνέπειες από πιθανή απορρύθμιση των εμπορικών σχέσεων Ελλάδας - Ρωσίας απειλούν να θέσουν υπό αμφισβήτηση την πορεία ενίσχυσης της εξωστρέφειας της χώρας, επηρεάζουν άμεσα παραγωγικούς κλάδους της ελληνικής οικονομίας, ενώ παράλληλα ενδυναμώνουν τάσεις ενίσχυσης του παραγωγικού και ενεργειακού κόστους στην Ελλάδα». Το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιά (ΕΒΕΠ) τόνισε σε επιστολή του ότι «το πρόβλημα, πλέον, μετατίθεται σε κάθε χώρα - μέλος της ΕΕ ξεχωριστά και, ιδιαίτερα, στην Ελλάδα, εφόσον η Ρωσία είναι μία από τις κατ' εξοχήν χώρες εισαγωγής ελληνικών αγροτικών προϊόντων, αξίας 500 εκατ. ευρώ, και γουναρικών, αξίας 110 εκατ. ευρώ ετησίως, σε μία περίοδο που η οικονομία μας έχει ανάγκη από όλα τα οφέλη του εξαγωγικού εμπορίου (...) Οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις δεν θα μπορούν πλέον να αγοράζουν ομόλογα, μετοχές ή άλλο χρηματοπιστωτικό προϊόν από ρωσικούς οικονομικούς θεσμούς, από τις κρατικές τράπεζες και τις θυγατρικές τους (...) Κάθε δράση δημιουργεί αντίδραση και ατυχώς η αντίδραση της Ρωσίας θα είναι σε βάρος των αδύναμων οικονομικά χωρών της ΕΕ και, επομένως, της Ελλάδας, άμεσα στους τομείς του διμερούς εμπορίου, των οδικών μεταφορών, της Ενέργειας και μελλοντικά του τουρισμού». Το ΕΒΕΠ σημείωσε ακόμα ότι «η αποτελεσματική παρέμβαση της οικονομικής μας διπλωματίας για μια πολιτική λύση σε ανώτατο επίπεδο είναι απολύτως απαραίτητη εδώ και τώρα, ώστε να υπάρξει αποκλιμάκωση της κρίσης στις ελληνορωσικές οικονομικές σχέσεις και αποφυγή ρωσικού εμπάργκο στη χώρα μας. Ευρώπη και Ρωσία σπέρνουν ανέμους και η Ελλάδα καλείται να θερίσει θύελλες».
Αυξημένη ανησυχία για τις συνέπειες των κυρώσεων εκφράζουν εκπρόσωποι μεγάλων εταιρειών, όπως η γερμανική «Ζήμενς», που μίλησε για «σοβαρούς κινδύνους», αλλά και ολόκληρες εργοδοτικές οργανώσεις, όπως η Ενωση Ευρωπαϊκών Επιχειρήσεων (AEB), που εκπροσωπεί πάνω από 600 ευρωπαϊκές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη Ρωσία. Ακόμα, αντιρρήσεις εξέφρασαν στελέχη της Αυστριακής Ενωσης Βιομηχάνων.
Νέες κατηγορίες
Στο
μεταξύ, οι κατηγορίες που εδώ και καιρό ανταλλάσσουν ΗΠΑ - Ρωσία
επεκτάθηκαν και στην τήρηση της Συνθήκης για την εξάλειψη των πυρηνικών
όπλων μεσαίου και μικρού βεληνεκούς που είχε υπογραφτεί το 1987. Η
Ουάσιγκτον κατηγόρησε τη ρωσική κυβέρνηση ότι προχώρησε σε δοκιμή
χερσαίου πυραύλου τύπου «Κρουζ», κατηγορία που η Μόσχα απέρριψε την
επόμενη μέρα και ανταπέδωσε. Την Παρασκευή το βράδυ, ο Αμερικανός
Πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντιμίρ Πούτιν,
στον οποίο «επανέλαβε την ανησυχία του» - σύμφωνα με το Λευκό Οίκο -
τόσο για «τη ρωσική στήριξη στους ρωσόφωνους» όσο και για «την παραβίαση
της Συνθήκης του 1987».Οι εξελίξεις στην Ουκρανία δεν αποκλείεται να επιδράσουν στις σχέσεις της Ρωσίας και με χώρες όπως η Ιαπωνία. Σε μια περίοδο που οι δύο χώρες βρίσκονται σε επαφές με στόχο την επίλυση εδαφικών τους διαφορών (κι ενώ τυπικά ακόμα δεν έχουν υπογράψει συνθήκη ειρήνης), το Τόκιο ενέκρινε το ενδεχόμενο επιβολής πρόσθετων κυρώσεων στη Ρωσία, με τη Μόσχα να απαντά ότι αυτό «αναπόφευκτα απειλεί και επιδεινώνει ένα μεγάλο φάσμα διμερών σχέσεων».
Επιπλέον, ο πρωθυπουργός του Καναδά, Στίβεν Χάρπερ, εκτίμησε ότι πλέον είναι πολύ δύσκολη η επιστροφή της Ρωσίας στην Ομάδα των πιο Ανεπτυγμένων Χωρών, που το 1998 είχε μετονομαστεί από G7 σε G8. Την Παρασκευή, οι χώρες του «G7» εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση, όπου τονίζεται ότι «είναι ουσιαστικό να δείξουμε στη ρωσική ηγεσία ότι πρέπει να σταματήσει τη στήριξή της στους αυτονομιστές της ανατολικής Ουκρανίας (...) Η Ρωσία ακόμα έχει την ευκαιρία να επιλέξει το μονοπάτι της αποκλιμάκωσης, που θα οδηγούσε στην άρση των κυρώσεων. Αν ωστόσο δεν το κάνει, είμαστε σε ετοιμότητα να μεγαλώσουμε το κόστος των ανεπιθύμητων ενεργειών της».
Εκλογές το φθινόπωρο, λέει ο Ποροσένκο
Μέσα σε όλα αυτά τα δεδομένα, ο Πρόεδρος της Ουκρανίας, Πέτρο Ποροσένκο, δήλωσε την Παρασκευή ότι «το φθινόπωρο η Ουκρανία θα έχει ένα νέο Κοινοβούλιο», συμπληρώνοντας ότι «δεν
μπορούμε να εργαστούμε με ένα Κοινοβούλιο στο οποίο οι μισοί βουλευτές
δεν αναγνωρίζουν ότι η ΛΔΝτ και η ΛΔΛ (σ.σ. οι αυτοανακηρυχθείσες
"Λαϊκές Δημοκρατίες" του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ αντίστοιχα) είναι
τρομοκρατικές οργανώσεις και όπου ολόκληρες ομάδες καθοδηγούνται από το
εξωτερικό». Η παρέμβαση Ποροσένκο έγινε μετά την απόρριψη από τη Βουλή της παραίτησης του «πρωθυπουργού» Αρσένι Γιατσενιούκ.
Η απόρριψη αυτή φάνηκε να βάζει προσωρινά εμπόδια στις πρόωρες
βουλευτικές εκλογές, για τις οποίες το δρόμο είχαν ανοίξει τα κόμματα
«Ουντάρ» και «Σβόμποντα» όταν αποχώρησαν από τον κυβερνητικό συνασπισμό
και προκάλεσαν την έντονη αντίδραση του Γιατσενιούκ.Με παρέμβαση του Ποροσένκο, γράφτηκε - και σε ρωσικά ΜΜΕ - ότι ο Πρόεδρος της Λευκορωσίας, Αλεξάντερ Λουκασένκο, δέχτηκε να φιλοξενήσει στο Μινσκ νέα συνάντηση της τριμερούς «Ομάδας επαφής» (Κίεβο - Μόσχα - ΟΑΣΕ) με εκπροσώπους των ρωσόφωνων, την Πέμπτη. Σε αυτήν, οι πλευρές συμφώνησαν να απελευθερωθούν άμεσα οι αιχμάλωτοι. Ακόμα, ως μέτρο που μπορεί να ανοίξει το δρόμο σε μια εκεχειρία ανέφεραν τον «αποτελεσματικό έλεγχο στα σύνορα μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσικής Ομοσπονδίας». Τέλος, κατέληξαν ότι την επόμενη βδομάδα θα γίνει νέα συνάντηση.
Κι ενώ τα μονοπώλια αναζητούν τα καλύτερα μέσα (διπλωματικά, οικονομικά, στρατιωτικά) που θα διασφαλίσουν τη θέση τους, ο λαός της ανατολικής Ουκρανίας βομβαρδίζεται ανελέητα. Στις αρχές της βδομάδας ένα χωριό βυθίστηκε σε τριήμερο πένθος για τους δεκάδες άμαχους νεκρούς που μέτρησε, ανάμεσά τους και πέντε παιδιά. Ενα γηροκομείο, μια μαιευτική κλινική, ένας σταθμός λεωφορείων συγκαταλέγονται στους στόχους που «πέτυχε» η «αντι-τρομοκρατική» επιχείρηση μόνο τις τελευταίες μέρες. Οι καταστροφές σε κρίσιμες υποδομές αφήνουν χωρίς ρεύμα και νερό χιλιάδες ανθρώπους, ακόμα και σε μεγάλες πόλεις, όπως το Λουγκάνσκ, με τις θερμοκρασίες να ανεβαίνουν μες στο κατακαλόκαιρο...
Α. Μ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου