7 Σεπ 2014

ΜΕΤΑΓΡΑΦΕΣ ΠΑΙΚΤΩΝ Πανάκριβο αλισβερίσι... αιμοδότης της ποδοσφαιρικής βιομηχανίας

ΜΕΤΑΓΡΑΦΕΣ ΠΑΙΚΤΩΝ
Πανάκριβο αλισβερίσι... αιμοδότης της ποδοσφαιρικής βιομηχανίας



Από τις μεταγραφές που έκαναν αίσθηση αυτό το καλοκαίρι ήταν του Χάμες Ροντρίγκεζ στη Ρεάλ Μαδρίτης
Eurokinissi
Το φαξ της Παλέρμο, με το οποίο ενημέρωνε την ποδοσφαιρική Λίγκα της Ιταλίας για την απόκτηση του 24χρονου Ζοάο Σίλβα από την Μπάρι, είχε ώρα άφιξης 00.00.33 ξημερώματα Τρίτης 2 Σεπτέμβρη. Οι υπεύθυνοι της Λίγκας, κοιτώντας το ρολόι, δεν το σκέφτηκαν πολύ για την απάντηση στο σύλλογο της Σικελίας. «Ακυρη» η μεταγραφή, απάντησαν, με την αιτιολογία ότι ήταν εκπρόθεσμη κατά 33 δευτερόλεπτα, αφού η ΟΥΕΦΑ ορίζει ως τα μεσάνυχτα της 1 Σεπτέμβρη ως φινάλε της καλοκαιρινής μεταγραφικής περιόδου. Δύο 48ωρα μετά, η Παλέρμο δικαιώθηκε στην ένσταση που υπέβαλε και από την περασμένη Τετάρτη ο παίκτης είναι δικός της... Αλλωστε 33 δεύτερα ήταν αυτά.
Το περιστατικό, αν και μοιάζει βγαλμένο από τηλεπαιχνίδι όπου ο διαγωνιζόμενος δεν προλαβαίνει να δώσει τη σωστή απάντηση, εν τούτοις μόνο τέτοιο δεν είναι... Αλλωστε στην περίπτωση ενός ποδοσφαιρικού μεταγραφικού παζαριού και ειδικότερα όπως το φετινό, το ποιος - ή καλύτερα ποιοι - είναι οι εκατομμυριούχοι είναι εκ των προτέρων γνωστό. Και μπορεί οι οπαδοί της Μονακό να ζητάνε τα λεφτά τους από τα εισιτήρια διαρκείας πίσω, μετά από την απόφαση του συλλόγου να παραχωρήσει τους Χάμες Ροντρίγκεζ (Ρεάλ Μαδρίτης) και Φαλκάο (Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ), ωστόσο η σημερινή πραγματικότητα του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου είναι αμείλικτη ώστε να λάβει υπόψη της τέτοιους... συναισθηματισμούς.
Τρελό 24ωρο με... πάρτι εκατομμυρίων

Η μετακίνηση του Κολομβιανού Φαλκάο στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ αποτέλεσε το βαρύ χαρτί στο φινάλε της μεταγραφικής περιόδου
Associated Press
Η μέρα που μόλις είχε τελειώσει και δεν την... πρόλαβε η Παλέρμο κι έβαζε το ουσιαστικό τέλος στα μεταγραφικά σχέδια των ομάδων για τη νέα χρονιά χαρακτηρίστηκε ως η πιο «τρελή» της φετινής μεταγραφικής περιόδου και, εάν δεν ήταν έτσι, ήταν σίγουρα η πιο διαφορετική από αντίστοιχες του παρελθόντος. Η φρενίτιδα αρκετών ευρωπαϊκών συλλόγων - ανάμεσά τους και αρκετοί από τους λεγόμενους ισχυρούς - οδήγησε σε ένα 24ωρης διάρκειας (από τα ξημερώματα της Δευτέρας) πανευρωπαϊκό αγώνα... ταχύτητας, προκειμένου να κλείσουν τις όποιες εκκρεμότητες είχαν για το έμψυχο δυναμικό τους.
Με τη μετακίνηση του Κολομβιανού Φαλκάο από τη Μονακό στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ (έστω και με τη μορφή δανεισμού) να αποτελεί το βαρύ χαρτί του φινάλε, τις εξίσου ενδιαφέρουσες περιπτώσεις του Γουέλμπεκ (από τη Μάντσεστερ Γ. στην Αρσεναλ), του Τσιτσαρίτο «Ερνάντεθ» (από τη Μάντσεστερ Γ. στη Ρεάλ Μαδρίτης), του Μπλιντ (από τον Αγιαξ στη Μάντσεστερ Γ.) και δεκάδες άλλες μετακινήσεις παικτών που άλλαξαν φανέλα, η φετινή 1 Σεπτέμβρη κατάφερε κάτι που δεν είχε γίνει ποτέ μέχρι τώρα. Το φινάλε μιας μεταγραφικής περιόδου να αγγίξει σε επίπεδο ενδιαφέροντος ακόμα και τον τελικό του Μουντιάλ. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι μεγαλύτερες αθλητικές (και όχι μόνο) διεθνείς ιστοσελίδες του διαδικτύου έκαναν εκείνη τη μέρα 24ωρη live μετάδοση του τι γινόταν κάθε στιγμή σε όλη την Ευρώπη.

Αν και τιμωρημένος με τετράμηνο αποκλεισμό ο Σουάρες, η Μπαρτσελόνα δεν είχε πρόβλημα να ξοδέψει κοντά στα 95 εκ. ευρώ για την απόκτησή του
Associated Press
Ολα τα παραπάνω δεν αποτελούν ένα τυχαίο φετινό γεγονός. Αντίθετα, είναι μέρος μιας (ακόμη) νέας πραγματικότητας του σημερινού πλήρως εμπορευματοποιημένου ποδοσφαίρου, που συνεχώς δε σταματάει να επιβάλλει νέα ήθη και νέα έθιμα όσον αφορά τους τρόπους κερδοφορίας όλων αυτών που κινούν παρασκηνιακά τα νήματα σε σημαντικά ζητήματα, όπως, π.χ., οι μεταγραφές. Ενας τομέας που πλέον σήμερα τα πεπραγμένα σε αυτό το ζήτημα δεν έχουν καμία σχέση με ό,τι ίσχυε παλιότερα, αφού με τον πλέον εκκωφαντικό τρόπο οι μεταγραφές παικτών έχουν εξελιχτεί σε ένα βασικό... αιμοδότη της σημερινής ποδοσφαιρικής βιομηχανίας.
Τα... αστρονομικά ποσά, η «κάστα» των μάνατζερς και τα... νέα ήθη
Πρώτα και καλύτερα τα οικονομικά μεγέθη. Από τις περιπτώσεις παλιότερα ενός παίκτη να κρατάει χρόνια την κορυφή ως η ακριβότερη μεταγραφή (π.χ., Ζιντάν, Ρονάλντο, Ροναλντίνιο, Ιμπραΐμοβιτς, Φίγκο), φτάσαμε στη σημερινή πραγματικότητα, που το ρεκόρ, εάν δε σπάει ίσως και μέσα στην ίδια χρονιά, τότε αυτό θα συμβεί τουλάχιστον εντός διετίας. Και βέβαια, πλέον όταν μιλάμε για ρεκόρ, τότε ως ρεκόρ θα πρέπει κάποιος να λάβει υπόψη τον πολλαπλασιασμό - και μάλιστα αρκετές φορές - των ποσών που διακινούνται. Τα συγκεκριμένα πλέον αγγίζουν εξωπραγματικά μεγέθη, ακόμα κι αν αφορούν την απόκτηση ενός μόνο παίκτη. Για παράδειγμα, αν η μεταγραφή του Κριστιάν Ρονάλντο στη Ρεάλ Μαδρίτης πλησίασε τα 100 εκ. ευρώ κλείνοντας κοντά στα 95 εκ. ευρώ, λίγα χρόνια μετά η αντίστοιχη του Γκάρεθ Μπέιλ από την Τότεναμ επίσης στο σύλλογο της Μαδρίτης ξεπέρασε άνετα τα 100 εκ. ευρώ (108 μαζί με τα μπόνους).
Το τι πραγματικά συμβαίνει αποτυπώνεται με τη δήλωση του τεχνικού διευθυντή της Ρεάλ Μαδρίτης, Γάλλου πρώην ποδοσφαιριστή Ζινεντίν Ζιντάν, που επίσης φιγουράρει στις λίστες με τις πλέον ακριβοπληρωμένες μεταγραφές. Σχολιάζοντας την απόκτηση Μπέιλ, είχε πει: «Πριν δέκα χρόνια, η Ρεάλ με αγόρασε για 75 εκατ. ευρώ και είχα δηλώσει πως δεν τα άξιζα. Σήμερα, μπορώ να πω ότι κανένας παίκτης δεν αξίζει τέτοια ποσά. Δυστυχώς, αυτό είναι το ποδόσφαιρο. Τα ποσά που ξοδεύονται σήμερα είναι εξωπραγματικά».
Πέρα όμως από το οικονομικό μέγεθος στις διάφορες περιπτώσεις μεταγραφών, τα πράγματα έχουν αλλάξει και σε άλλα ζητήματα, αφού πλέον σε αρκετές περιπτώσεις η απόκτηση ενός παίκτη κάθε άλλο παρά με την ανάγκη ενίσχυσης της ομάδας έχει. Αντίθετα, σε αρκετές περιπτώσεις η μετακίνηση ενός παίκτη τα τελευταία χρόνια έχει συνδεθεί άμεσα με τους χορηγούς που έχει συμβόλαιο, τον επηρεασμό της εκάστοτε καταναλωτικής αγοράς με την άφιξή του (π.χ., περίπτωση Μπέκαμ), ή ακόμα και τις υποχρεώσεις που έχει ο σύλλογος σε συγκεκριμένα γραφεία μάνατζερς. Το αλισβερίσι του «παίρνεις αυτό που θες στην τιμή που το θες» έχει σε κάποιες περιπτώσεις και το αντίστροφό του, το «αγοράζεις όπως και να 'χει» ή «πουλάς όπως και να 'χει», αφού το χρήμα πρέπει να κινηθεί όπως να 'χει.
Το ποιο ρόλο παίζουν οι μάνατζερς - είτε σε ατομικό επίπεδο λειτουργίας τους είτε σε οργανωμένα γραφεία - φαίνεται από τη φετινή περίπτωση του Πορτογάλου με άδεια ΦΙΦΑ Ζορζέ Μέντες, ο οποίος από τις... συναλλαγές του έβγαλε 30 εκ. ευρώ. Ο συγκεκριμένος, εκτός των υπολοίπων, ήταν αυτός που κανόνισε και τις κορυφαίες μετακινήσεις φέτος του Χάμες Ροντρίγκες στη Ρεάλ Μαδρίτης και αυτές των Ανχελ Ντι Μαρία και Ραδαμέλ Φαλκάο Γκαρσία στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ!
Οι αγωνιστικές επιπτώσεις
Ενα από τα κλασικά ζητούμενα των προπονητών τα παλαιότερα χρόνια ήταν ο σχεδιασμός για τη νέα χρονιά να έχει ολοκληρωθεί με την έναρξη της προετοιμασίας. Κάτι που φυσικά παρέπεμπε στην ολοκλήρωση (αν όχι όλων, τότε των περισσοτέρων) μεταγραφών που είχαν προγραμματιστεί. Σήμερα κάτι τέτοιο ίσως και να είναι... προϊστορικό. Δεν είναι λίγες οι ομάδες που, πλέον, μετά από τη λήξη της μεταγραφικής περιόδου, από τις αρχές της βδομάδας υποχρεώνονται να μπουν σε μια δεύτερη φάση προετοιμασίας, με αιτία τις πολλές αλλαγές στο ρόστερ από τις αφίξεις και αναχωρήσεις παικτών. Σε κάποιες περιπτώσεις, η ομάδα που έκανε προετοιμασία το καλοκαίρι δεν έχει καμία σχέση με αυτή του Σεπτέμβρη. Και μπορεί και σε αυτήν την περίπτωση τα γραφεία των μάνατζερς ή τα τεχνικά επιτελεία των ομάδων να κάνουν τη δική τους επιστημονική δουλειά προκειμένου ο παίκτης να γνωρίζει τα πάντα για τη νέα του ομάδα, προκειμένου να είναι έτοιμος να μπει σε δράση - όπως έγινε, για παράδειγμα, στην περίπτωση του Ντι Μαρία ή του Τσάβι Αλόνσο στην Μπάγερν (πήρε και φλασάκι με το σύστημα της ομάδας όταν υπέγραψε) - ωστόσο για τους προπονητές το πρόβλημα παραμένει. Ιδιαίτερα μάλιστα και στην άλλη περίπτωση, που θα αναγκαστούν (όπως έχει αποδειχτεί στο παρελθόν) να δουν στο ρόστερ παίκτη ή παίκτες που δε βρίσκονταν καν στα πλάνα τους, ωστόσο από τη μια στιγμή στην άλλη έγιναν μέλη της ομάδας...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ