Αποφασίζει επέκταση της εγκληματικής δράσης του παντού στον πλανήτη
Στο φόντο της όξυνσης των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων ξεκινά, σήμερα, η διήμερη Σύνοδος της λυκοσυμμαχίας
Προσερχόμενη στη Σύνοδο η ελληνική κυβέρνηση θα επιδιώξει γεωστρατηγική αναβάθμιση της ντόπιας αστικής τάξης μέσα από τη βαθύτερη εμπλοκή της χώρας στους επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς. Στην παρούσα φάση, η επιδίωξη αυτή εμπεριέχει και «ψύχρανση» των σχέσεων με την Αγκυρα λόγω του ανταγωνισμού με τουρκικά μονοπώλια, μεταξύ άλλων για το ποιος θα έχει το πάνω χέρι στις έρευνες για υδρογονάνθρακες στην Ανατολική Μεσόγειο.
Η Σύνοδος της Ουαλίας θα είναι μία από τις μεγαλύτερες που διοργάνωσε ποτέ το ΝΑΤΟ: Προγραμματίζεται να παρευρεθούν ηγέτες και υπουργοί από περίπου 60 χώρες, συμπεριλαμβανομένων των 28 κρατών - μελών, καθώς και εκπρόσωποι από 33 χώρες «εταίρους» και διεθνείς οργανισμούς, όπως ο ΟΗΕ, ο ΟΑΣΕ και η ΕΕ.
Σε ό,τι αφορά τους στόχους της λυκοσυμμαχίας και τις αποφάσεις που θα παρθούν στη Σύνοδο για την παραπέρα στρατιωτική - πολεμική της δράση όπου Γης, χαρακτηριστική είναι ανακοίνωση του ΝΑΤΟ, όπου μεταξύ άλλων τονίζεται:
«Οι αρχηγοί των κυβερνήσεων από τα 28 κράτη - μέλη της Συμμαχίας θα λάβουν σημαντικές αποφάσεις για να διασφαλίσουν ότι το ΝΑΤΟ είναι έτοιμο να αντιμετωπίσει τις τρέχουσες και τις μελλοντικές προκλήσεις για την ασφάλεια (...) Η στρατιωτική επίθεση της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας, καθώς και η αυξανόμενη αστάθεια στο Νότο, συμπεριλαμβανομένης της ανόδου του εξτρεμισμού και των θρησκευτικών συγκρούσεων στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, θα είναι τα βασικά θέματα της ημερήσιας διάταξης. Οι σύμμαχοι θα επικεντρωθούν επίσης στις νεότερες απειλές, όπως στον κυβερνοχώρο, την αντιπυραυλική άμυνα και τον υβριδικό πόλεμο (σ.σ. στρατιωτική στρατηγική που αναμειγνύει συμβατικό και ανορθόδοξο πόλεμο με τον κυβερνοπόλεμο, με πλήγματα στα πληροφοριακά συστήματα του αντιπάλου)».
Η Σύνοδος ξεκινά σήμερα με συνάντηση για την επόμενη ΝΑΤΟική επιχείρηση στο Αφγανιστάν, καθώς τέλη του 2014 λήγει η τρέχουσα («ISAF»). Θα ακολουθήσει συνάντηση της Επιτροπής NATO - Ουκρανίας, «η οποία θα εξετάσει τρόπους ενίσχυσης της συνεργασίας ΝΑΤΟ - Ουκρανίας».
Αύριο, οι ηγέτες των κρατών - μελών του NATO «θα συζητήσουν την ικανότητα της Συμμαχίας να ανταποκριθεί στις τρέχουσες απειλές για την ασφάλεια στην Ανατολή και στο Νότο, καθώς και τις μελλοντικές προκλήσεις. Θα εξετάσουν επίσης πώς μπορούν να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις αυτές με το σωστό επίπεδο επενδύσεων στον τομέα της άμυνας, την επένδυση των ποσών που χρειάζεται για την ανάπτυξη δυνάμεων, την κατάρτιση και τον σύγχρονο εξοπλισμό» (βλ. νέους πακτωλούς χρημάτων για τα μονοπώλια του κλάδου). Ανάλογες ξεχωριστές συναντήσεις και διαβούλια θα έχουν οι υπουργοί Εξωτερικών και Αμυνας, εξ ου και από ελληνικής πλευράς, εκτός από τον πρωθυπουργό, Αντ. Σαμαρά, μεταβαίνουν στην Ουαλία και οι Ευ. Βενιζέλος και Δ. Αβραμόπουλος.
Εξάλλου, στο επίκεντρο της Συνόδου αναμένεται να βρεθούν τα σχέδια για δημιουργία ΝΑΤΟικής δύναμης κρούσης, «πολύ υψηλής ετοιμότητας», με ικανότητα ανάπτυξης και στρατιωτικής επέμβασης μέσα σε ελάχιστες μέρες σε οποιοδήποτε σημείο του πλανήτη την «καλούν» τα συμφέροντα του ευρωατλαντικού άξονα. Το εν λόγω σχέδιο παρουσίασε πριν από μερικές μέρες ο ίδιος ο γγ του ΝΑΤΟ, Αντερς Φογκ Ράσμουσεν, τονίζοντας ότι «η παρουσία του ΝΑΤΟ στην Ανατολική Ευρώπη θα πρέπει να γίνει πιο ορατή». Αντίστοιχες πληροφορίες διαρρέουν για σχέδιο της Βρετανίας και άλλων 6 χωρών της βόρειας Ευρώπης και της Βαλτικής (Δανία, Νορβηγία, Ολλανδία, Λετονία, Εσθονία, Λιθουανία) για δημιουργία ΝΑΤΟικής δύναμης ταχείας αντίδρασης, μεγέθους τουλάχιστον 10.000 στρατιωτών, με δυνατότητα ταχείας ανάπτυξης και πραγματοποίησης συχνών και τακτικών ασκήσεων.
Αμεση ήταν η αντίδραση της Ρωσίας, η οποία ανακοίνωσε ότι θα προσαρμόσει το στρατηγικό της δόγμα βάσει της ενίσχυσης της ΝΑΤΟικής παρουσίας στην Ανατολική Ευρώπη.
Συνάντηση Σαμαρά - Ερντογάν στο περιθώριο της Συνόδου
Στο μεταξύ, συνάντηση με τον Τούρκο Πρόεδρο, Ρ. Τ. Ερντογάν, θα έχει στο περιθώριο των εργασιών της Συνόδου, ο Ελληνας πρωθυπουργός, Αντ. Σαμαράς,
στον απόηχο των πρόσφατων δηλώσεων του Τούρκου Προέδρου για το Κυπριακό
και τις έρευνες στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή για φυσικό αέριο, οι
οποίες χαρακτηρίστηκαν «απογοητευτικές» από την ελληνική κυβέρνηση.Ενόψει της συμμετοχής του στη ΝΑΤΟική Σύνοδο και της συνάντησης με τον Ρ. Τ. Ερντογάν, ο Αντ. Σαμαράς είχε χτες μακρά τηλεφωνική συνομιλία με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Ν. Αναστασιάδη. Οπως ανακοινώθηκε, «οι δύο ηγέτες αντάλλαξαν απόψεις σχετικά με την πορεία των συνομιλιών για το Κυπριακό, επιβεβαίωσαν για άλλη μια φορά τη στενή συνεργασία Αθήνας και Λευκωσίας και αναφέρθηκαν εκτενώς στις επαφές που θα έχουν οι κ.κ. Σαμαράς, Βενιζέλος και Αβραμόπουλος με ηγέτες των χωρών - μελών της Συμμαχίας, μεταξύ των οποίων και ο Πρόεδρος της Τουρκικής Δημοκρατίας, κ. Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν».
Οπως ανακοινώθηκε εξάλλου από το ελληνικό ΥΠΕΞ, «στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Κάρντιφ, η ελληνική αντιπροσωπεία, κατά τη συνήθη πρακτική, θα πραγματοποιήσει σειρά διμερών επαφών με χώρες της περιοχής και άλλες, όπως η Τουρκία, η Βουλγαρία, η Αλβανία, ο Καναδάς».
Ο Αντ. Σαμαράς φέρεται να συζήτησε για τη ΝΑΤΟική Σύνοδο και με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κ. Παπούλια, στο περιθώριο της χτεσινής ορκωμοσίας του νέου υφυπουργού Παιδείας, Γ. Στύλιου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου