4 Σεπ 2014

ΚΟΛΟΜΒΙΑ-Απάντηση των ανταρτών στα επικοινωνιακά τεχνάσματα

Απάντηση των ανταρτών στα επικοινωνιακά τεχνάσματα



Οι επικεφαλής της αντιπροσωπείας των FARC στην Αβάνα
ΑΒΑΝΑ.--
Ενώ συνεχίζονται και αυτή τη βδομάδα οι διαπραγματεύσεις στην κουβανική πρωτεύουσα ανάμεσα στην κυβέρνηση της Κολομβίας και τις Ενοπλες Επαναστατικές Δυνάμεις Κολομβίας - Στρατός του Λαού (FARC - EP) (το κομμουνιστικό αντάρτικο), μια νέα τακτική κίνηση της κυβέρνησης Σάντος προκαλεί νέες τριβές στις έτσι και αλλιώς δύσκολες συζητήσεις, που αφορούν σε μια κοινωνική σύγκρουση που έχει ένοπλο χαρακτήρα και διαρκεί πάνω από 40 χρόνια. Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση έσπευσε να δηλώσει ότι οι διαπραγματεύσεις «μπαίνουν στην τελική ευθεία, επίκειται ο αφοπλισμός των ανταρτών» και ότι άμεσα προχωράει τη δημιουργία μιας «μεταβατικής επιτροπής» που θα επιβλέψει την «παράδοση των όπλων», με επικεφαλής στρατηγούς του στρατού. Αμεση ήταν η αντίδραση των ανταρτών. Ο επικεφαλής διαπραγματευτής Ιβάν Μάρκες, μέλος της Κεντρικής Διοίκησης των FARC - EP, σε συνέντευξή του τη Δευτέρα μίλησε για μονομερή ενέργεια που υπονομεύει το διάλογο. Οπως είπε, ανώτερα κυβερνητικά στελέχη διαδίδουν φανταστικά σενάρια. «Στην ορολογία των συζητήσεων δεν υπάρχει πουθενά ούτε μεταβατική επιτροπή, ούτε παράδοση όπλων και αφοπλισμός, και βέβαια δεν υπάρχουν στο λεξιλόγιο των ανταρτών», σημείωσε με έμφαση. Και πρόσθεσε: «Σε καμία περίπτωση οι FARC δεν πρόκειται να δεχτούν μια στρατιωτική - κυβερνητική επιτροπή για επίλυση ζητημάτων που είναι κυρίως πολιτικά, όπως η αναστολή της χρήσης όπλων, που προϋποθέτει την πλήρη αποστρατιωτικοποίηση της κοινωνίας και του κράτους».
Ο Μάρκες προσθέτει ότι οι αντάρτες αναγνωρίζουν ως μόνο νομικό πλαίσιο την κοινή ατζέντα που έχει συμφωνηθεί από τα ισότιμα μέλη, την κυβέρνηση και το αντάρτικο, και επίσης καλεί την κυβέρνηση να μην καλλιεργεί ψευδείς προσδοκίες ότι η ειρηνευτική διαδικασία έχει μπει στην τελική ευθεία. Σε ό,τι αφορά την πρωτοβουλία του υπουργού Εσωτερικών να φέρει στη Βουλή νομοσχέδιο που θα εξετάζει τη μεταβατική διαδικασία, τον κάλεσε να έρθει στην Αβάνα για συζητήσεις. Ο ηγέτης των ανταρτών καταλήγει: «Η ειρηνευτική διαδικασία δεν πρέπει να γίνεται με επικοινωνιακά τεχνάσματα και παρερμηνείες. Υπάρχει μόνο μια ατζέντα συζητήσεων, αυτή που αποφασίστηκε από τα δύο μέρη στις 26 Αυγούστου 2012. Ολα τα άλλα είναι στη σφαίρα της φαντασίας».
Τις επόμενες μέρες σε δηλώσεις τους άλλοι διαπραγματευτές των ανταρτών κάλεσαν την κυβέρνηση να μη βιάζεται και τόνισαν ότι και αυτοί μπορούν να κάνουν δική τους επιτροπή και να ζητήσουν ο στρατός να επιστρέψει στα καθήκοντά του, αυτά της φύλαξης των συνόρων και της ακεραιότητας της χώρας και στο πλαίσιο αυτό να διαλύσουν τα παραστρατιωτικά τάγματα θανάτου.
Στην τωρινή φάση του διαλόγου έχει προγραμματιστεί να συζητηθούν οι τρόποι αποκατάστασης των θυμάτων της σύγκρουσης, και ήδη επιτροπές θυμάτων από την Κολομβία καταφθάνουν στην έδρα του διαλόγου στην Αβάνα. Εως τώρα έχει αναφερθεί από τις δύο πλευρές ότι υπάρχει μερική συμφωνία σε 3 άλλα σημεία (την αγροτική μεταρρύθμιση, το ζήτημα των παράνομων καλλιεργειών και του ναρκω-εμπορίου και η πολιτική εκπροσώπηση). Ακολουθούν άλλα, όπως η διαδικασία αναστολής της χρήσης όπλων για τον τερματισμό της ένοπλης αντιπαράθεσης (και όχι ο αφοπλισμός) και η υπογραφή της τελικής συμφωνίας ώστε να ισχύσουν και όλες οι επιμέρους συμφωνίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ