4 Σεπ 2014

Μη «φτιάχνεσαι» στα μέτρα τους!

«Ουσίες»...


Της Κάλι Καρά
Στον καπιταλισμό οι φαρμακοβιομηχανίες  βρίσκουν πάντα τις «ουσίες», τα  «φάρμακα» εκείνα, είτε για να αντέχουν οι εργαζόμενοι -και κυρίως οι νέοι- τις νέες εργασιακές σχέσεις - λάστιχο, την εξάντληση από την κούραση  και τις συνθήκες δουλειάς, την αντιμετώπιση του άγχους, την κατάθλιψη και την ανασφάλεια που μοιράζεται απλόχερα στις καπιταλιστικές χώρες, είτε για την ανάδειξη μιας ισχυρής κοινωνικής ταυτότητας, για να καλύψουν το κενό της προσωπικής ανεπάρκειας, της έλλειψης κοινωνικών σχέσεων.
Είναι αμύθητα τα κέρδη των φαρμακοβιομηχανιών από τις ουσίες που πλασάρουν από τον προπερασμένο αιώνα στους εργαζόμενους, για την «ανακούφισή» τους από τα δεινά  που τους φορτώνει στη σωματική και ψυχική τους υγεία, η εκμεταλλεύτρια τάξη, εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα την απομάκρυνσή τους από τους αγώνες της τάξης τους. Παράδειγμα η BAYER, που το 1898 παράγει την ΗΡΩΙΝΗ (Heroisch: δυνατό, ισχυρό) την οποία διαφημίζει ως το ειδικό φάρμακο ως υποκατάστατο της μορφίνης και καταπραϋντικό για το βήχα, ενώ μέσω δημοσιεύσεων σε ιατρικά περιοδικά προσπαθούσε να την παρουσιάσει ως την απόλυτη θεραπεία για σοβαρές ασθένειες όπως το άσθμα, η βρογχίτιδα, η φυματίωση. Αντίστοιχα, η HOECHST το 1943 παράγει τη μεθαδόνη, η οποία προκαλεί ίδια εξάρτηση με την ηρωίνη και τη μορφίνη, διαφημίζεται ως ισχυρό αναλγητικό, και σήμερα είναι το υποκατάστατο που δίνεται από το κράτος στα προαύλια των νοσοκομείων, στα θύματα του σάπιου καπιταλιστικού συστήματος.
Με αφορμή τη δολοφονία των δύο νέων στη Μάνη, ήρθε στη δημοσιότητα ο βρόμικος χορός μαύρου χρήματος, κυκλωμάτων, απειλών και βίας, που έχει στηθεί γύρω από το λαθρεμπόριο των αναβολικών, των «ουσιών» - δηλητηρίων, που τις  παράγουν μεγάλες πολυεθνικές με θυγατρικές σε όλο τον κόσμο, μια και ο τζίρος είναι τεράστιος, ενώ το εμπόριό τους συναγωνίζεται σε κέρδη ακόμα και αυτό των ναρκωτικών.Στην Ευρώπη το ποσοστό των συμπληρωμάτων διατροφής με στεροειδή αναβολικά, που διακινείται στα γυμναστήρια ανάμεσα σε παιδιά από τα 14 χρόνια τους, φτάνει το 30%.
Γέμισαν οι παραλίες με αγόρια και κορίτσια που «χτίζουν» κορμιά με αναβολικά, και θέτουν σε άμεσο κίνδυνο τη ζωή τους. Γιατί αν δεν πεθάνουν από τις παρενέργειες των απαγορευμένων σκευασμάτων, κινδυνεύουν από τις αλλοιώσεις που προκαλούν στο μυαλό οι συγκεκριμένες ουσίες, ή και από τα ίδια τα κυκλώματα που τα πωλούν, αν οι πελάτες καθυστερήσουν να πληρώσουν.
Τους πελάτες για τη διακίνηση όλων  των «ουσιών», τους εξασφαλίζουν -ανάλογα με την περίπτωση- τα «λάιφ στάιλ» πρότυπα, η υιοθέτηση των αξιών του «σταρ σύστεμ», τα διαφημιστικά ράφια των γυμναστηρίων, το διαδίκτυο, και όχι μόνο. Με ένα τσιγαριλίκι ξεχνιέσαι είπαν κάποιοι «προοδευτικοί» σε ναρκωφεστιβάλ στους νέους και στις νέες της χώρας μας, σε μια περίοδο που σβήνουν από τη ζωή της νέας γενιάς τα δικαιώματα στην εργασία, στη μόρφωση, στον πολιτισμό, στον αθλητισμό, στη δημιουργία οικογένειας, ζητώντας το «δικαίωμα» στη μαστούρα.
Πόσο ευθύβολο το σύνθημα της ΚΝΕ για τις ουσίες: Μη «φτιάχνεσαι» στα μέτρα τους!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ