22 Οκτ 2014

Προνόμια με το τσουβάλι στις επιχειρήσεις του Τουρισμού

Προνόμια με το τσουβάλι στις επιχειρήσεις του Τουρισμού
Στο συνέδριο του ΣΕΤΕ μίλησε χτες ο Αντ. Σαμαράς, ενώ νωρίτερα συναντήθηκε με εκπρόσωπο της TUI



Από παλιότερη κινητοποίηση των ξενοδοχοϋπάλληλων της Αττικής
Διαβεβαιώσεις στα μονοπώλια του τουριστικού κλάδου ότι η κυβέρνηση θα κάνει το παν για να τους ανοίξει νέα πεδία κερδοφορίας έδωσε, χτες βράδυ, ο πρωθυπουργός, Αντ. Σαμαράς, κλείνοντας τις εργασίες συνεδρίου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ).
Απαρίθμησε συγκεκριμένους υποτομείς όπου τα αστικά επιτελεία αναπτύσσουν σχέδια περαιτέρω ανάπτυξης, όπως ο ιατρικός και θρησκευτικός τουρισμός, η παραθεριστική κατοικία, η ανάπτυξη υποδομών στα νησιά, ώστε να φιλοξενούνται κάθε χρόνο χιλιάδες σκάφη αναψυχής.
Με αποφθέγματα του τύπου «ο Τουρισμός μπορεί να αποτελέσει την ατμομηχανή ώστε να βγούμε από την κρίση και να μπούμε στην ανάπτυξη», επιχείρησε να κοροϊδέψει τα πλατιά λαϊκά στρώματα ότι από τα κέρδη που αναμένει το μεγάλο κεφάλαιο, θα ωφεληθούν επίσης οι μικρομεσαίοι επαγγελματίες και εργαζόμενοι.
Υποστήριξε χαρακτηριστικά ότι με την ανάπτυξη του τουρισμού που οραματίζεται, θα ευνοηθούν η αγροτική παραγωγή και η μεταποίηση, ακόμα και ο τομέας κατασκευής γιοτ, την ώρα που στο πλαίσιο του ευρωμονόδρομου συρρικνώνεται η ναυπηγοεπισκευαστική βάση της χώρας και οι φτωχομεσαίοι αγρότες αφανίζονται μαζικά.
Επιπλέον, ο πρωθυπουργός αποσιώπησε το γεγονός ότι όλη αυτή η τουριστική ανάπτυξη χτίζεται πάνω σε συνθήκες γαλέρας για τους εργαζόμενους του κλάδου, με δουλειά ήλιο με ήλιο, μισθούς εξευτελιστικούς και ανύπαρκτα δικαιώματα. Οπως επίσης δεν είπε κουβέντα για το γεγονός ότι η μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού δεν έχει πλέον δεκάρα έστω και για λίγες μέρες διακοπών.
Η κυβέρνηση εστιάζει σε επιπλέον «ζεστό» χρήμα, νέες φοροαπαλλαγές, «κοινωνική γαλήνη», συνέχιση των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων σε όφελος των επιχειρηματικών ομίλων του Τουρισμού. Αλλωστε, ο Τουρισμός συγκαταλέγεται στους προς ενίσχυση επιχειρηματικούς κλάδους, σύμφωνα με το λεγόμενο «Νέο Εθνικό Αναπτυξιακό Πρότυπο». Σε αυτό το πλαίσιο και για τους ισχυρούς επιχειρηματικούς ομίλους προβλέπονται νέες κρατικές ενισχύσεις μέσω του «Συμφώνου Εταιρικής Σχέσης» (όπως ονομάζεται το νέο ΕΣΠΑ) για την περίοδο 2014 - 2020.
Ενδεικτικά ως προς αυτά είναι τα όσα είπε προχτές στο συνέδριο του ΣΕΤΕ ο υπουργός Ανάπτυξης, Ν. Δένδιας. Επέμεινε ότι «το τουριστικό προϊόν πρέπει να αντιμετωπίζεται ως το πλέον εξαγώγιμο εθνικό προϊόν και ως τέτοιο να προστατεύεται. Εχουμε δεσμευθεί, ο ίδιος ο πρωθυπουργός, για ενιαίο φορολογικό συντελεστή 15% στις επιχειρήσεις, δέσμευση που θα τηρηθεί».
Χαρακτηριστική ήταν και η τοποθέτηση της υπουργού Τουρισμού, Ολγας Κεφαλογιάννη, ότι «απαραίτητη προϋπόθεση για την επίτευξη των στόχων» της κυβέρνησης για αύξηση του τουρισμού και νέες επενδύσεις είναι «η πολιτική σταθερότητα, η κοινωνική γαλήνη, η συνέχιση των μεταρρυθμίσεων».
Πανηγυρίζει και η TUI
Αυτά λίγο - πολύ συζητήθηκαν και νωρίτερα χτες το πρωί, στη συνάντηση του Αντ. Σαμαρά στο Μέγαρο Μαξίμου με τον διευθύνοντα σύμβουλο της ταξιδιωτικής εταιρείας «TUI Travel PLC», Peter Long, και την Ολγα Κεφαλογιάννη, όπου σχεδόν πανηγύριζαν για την κατακόρυφη αύξηση του κύκλου εργασιών των μονοπωλίων που δραστηριοποιούνται στον τουριστικό τομέα.
Στις δηλώσεις τους μετά τη συνάντηση, ο Long έσπευσε να συγχαρεί την κυβέρνηση γιατί «έχει καταφέρει πολλά στο επίπεδο της πολιτικής σταθερότητας, κάτι που είναι πολύ σημαντικό». «Η οικονομία της χώρας βρίσκεται πλέον σε μία δυνατή και θετική τροχιά ανάπτυξης και πιστεύω ότι αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τον τουρισμό», πρόσθεσε, αναγνωρίζοντας τα οφέλη για τους μεγαλοκαρχαρίες του κλάδου.
Ο ίδιος επιβεβαίωσε ότι «στην TUI πετύχαμε φέτος δυνατά αποτελέσματα και ο αριθμός των πελατών μας που επισκέφθηκαν φέτος την Ελλάδα αυξήθηκε κατά 10%. Διατηρούμε πολύ στενές σχέσεις συνεργασίας με την υπουργό και βλέπουμε ευκαιρίες για περαιτέρω ανάπτυξη. Ελπίζουμε πραγματικά ότι θα είμαστε σε θέση να αυξήσουμε και πάλι τον αριθμό των επισκεπτών το 2015 σε αντίστοιχο επίπεδο της τάξης του 10%, ποσοστό το οποίο πετύχαμε και φέτος».
Από την πλευρά της, η Ολγα Κεφαλογιάννη υποστήριξε ότι «η μεγάλη επιτυχία του ελληνικού τουρισμού έχει βασιστεί πάνω σε εξαιρετικές συνεργασίες που έχουμε με τους μεγάλους τουριστικούς πράκτορες του εξωτερικού (...) Οι προσπάθειές μας επικεντρώνονται πρώτα απ' όλα στο να επεκτείνουμε την τουριστική περίοδο. Να δώσουμε δυνατότητες και σε άλλες Περιφέρειες της χώρας "να μπουν στο παιχνίδι" του τουρισμού».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ