22 Οκτ 2014

ΒΡΕΤΑΝΙΑ Περισσότερα παιδιά θύματα βίας, εν καιρώ ειρήνης

ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Περισσότερα παιδιά θύματα βίας, εν καιρώ ειρήνης



Εν καιρώ καπιταλιστικής «ειρήνης», τα παιδιά που πέφτουν θύματα της βίας είναι περισσότερα από εκείνα που θανατώνονται στα πεδία των συγκρούσεων, σύμφωνα με τη «Γιούνισεφ»
ΛΟΝΔΙΝΟ.--
Διαστάσεις παγκόσμιας επιδημίας παίρνει, όσο περνούν τα χρόνια, το φαινόμενο της σωματικής και ψυχολογικής βίας σε βάρος των παιδιών και των εφήβων, καθώς καθημερινά τουλάχιστον 340 παιδιά και νέοι κάτω των 20 ετών σκοτώνονται, πέφτοντας θύματα όχι σε πεδία συγκρούσεων, αλλά σε σύγχρονα αστικά περιβάλλοντα, σε φτωχές αγροτικές περιφέρειες και στις τέσσερις «γωνιές» του πλανήτη.
Αυτά διαπιστώνουν, μεταξύ άλλων, οι συντάκτες έκθεσης που ετοίμασε και δημοσιοποίησε χτες το παράρτημα της ΓΙΟΥΝΙΣΕΦ στη Βρετανία, σημειώνοντας ότι το 75% των θανάτων παιδιών και εφήβων καταγράφεται σε χώρες όπου επικρατεί «ειρήνη».
«Τα παιδιά βιώνουν υπερβολική βία στην καθημερινή τους ζωή, παντού», δήλωσε η Σούζαν Μπίσελ, η επικεφαλής του διεθνούς τμήματος προστασίας των παιδιών της ΓΙΟΥΝΙΣΕΦ Βρετανίας, προσθέτοντας ότι σε ορισμένες χώρες, οι θάνατοι από τη βία ακυρώνουν τα οφέλη που ενδεχομένως να έχουν υπάρξει ως προς την πρόληψη των παιδικών θανάτων από ασθένειες ή πείνα.
Αλλο στέλεχος της ΓΙΟΥΝΙΣΕΦ σημείωσε πως εκατομμύρια παιδιά είναι ευάλωτα σε σωματική, σεξουαλική και ψυχολογική κακοποίηση «στα σπίτια τους, στα σχολεία και στις κοινότητές τους».
Στην Κένυα, ένα στα τρία κορίτσια και ένα στα έξι αγόρια πέφτουν θύματα σεξουαλικής βίας. Αλλά μόλις το 1% των περιστατικών σεξουαλικής κακοποίησης καταγράφεται από την αστυνομία.
Στις ΗΠΑ το 1/4 των νεαρών κοριτσιών έχει πέσει τουλάχιστον μία φορά στη ζωή του θύμα κάποιας μορφής σεξουαλικής βίας. Στη Βρετανία, το 7% των παιδιών πέφτουν θύματα βίαιων εγκλημάτων.
Σε μία χώρα της Λατινικής Αμερικής ένας έφηβος έχει 70% πιθανότητες να δολοφονηθεί από ό,τι ένας συνομήλικός του στη Βρετανία.
Καλή η καταγραφή και οι διαπιστώσεις, αλλά όσο οι αιτίες συνεχίζουν να παραμένουν, αυτές που καταδικάζουν λόγω καπιταλιστικής εκμετάλλευσης εκατομμύρια οικογένειες στην εξαθλίωση, αυτά τα φαινόμενα ανάδειξης της σαπίλας του συστήματος θα παραμένουν. Αλλά ποιος αστός νοιάζεται γι' αυτή τη σαπίλα, αφού μ' αυτήν αναπαράγεται; Ο αγώνας για την προστασία των παιδιών είναι άρρηκτα δεμένος με την αντιμονοπωλιακή, αντικαπιταλιστική πάλη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ