Επικίνδυνα «παζάρια» με μονοπώλια και ιμπεριαλιστικά κέντρα εν μέσω οξύτατων ανταγωνισμών
- Αυξάνονται οι εταιρείες που εκφράζουν ενδιαφέρον για τους κυπριακούς υδρογονάνθρακες
- Πολεμικές ασκήσεις από Ρωσία και Κύπρο - Ισραήλ κοντά στα νερά που το «Μπαρμπαρός» συνεχίζει προκλητικά να πλέει
Αυξημένες απειλές διαμορφώνονται για τους λαούς της Ανατολικής Μεσογείου όπως επιβεβαιώνουν καθημερινά οι νέες «ισορροπίες» που διαμορφώνονται στην ευρύτερη περιοχή, με αιχμή τις εξελίξεις γύρω από το Κυπριακό και το αυξημένο «ενδιαφέρον» για τους κυπριακούς υδρογονάνθρακες.
Αντιδρώντας στις εντεινόμενες τουρκικές προκλήσεις και ενώ το τουρκικό πλοίο «Μπαρμπαρός» συνέχιζε να πλέει εντός της κυπριακής ΑΟΖ, η Λευκωσία ανακοίνωσε χτες - μετά από συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου - μια σειρά μέτρα που θα προωθήσει με στόχο, όπως εξήγησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, να δεχτεί η Τουρκία «πολιτικό» και «διπλωματικό κόστος». Στα μέτρα περιλαμβάνεται η παρεμπόδιση του ανοίγματος νέων κεφαλαίων στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας στην ΕΕ, μελέτη του ενδεχόμενου προσφυγής στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ κ.τ.λ.
Παράλληλα, ο Χριστοδουλίδης δεν παρέλειψε ακόμα να επισημάνει ότι ενώ η Κύπρος βελτιώνει τη σχέση της με γειτονικά κράτη, όπως η Αίγυπτος, το Ισραήλ και η Σαουδική Αραβία, όπου πρόσφατα προσκλήθηκε σε επίσημη επίσκεψη για πρώτη φορά Κύπριος Πρόεδρος, η Τουρκία έχει κακές σχέσεις με πολλά κράτη της περιοχής.
Διευρύνεται το ενδιαφέρον για τους υδρογονάνθρακες
Την
ίδια στιγμή, η Λευκωσία πυκνώνει τις επαφές της με εκπροσώπους μεγάλων
εταιρειών που «ορέγονται» τον ενεργειακό πλούτο του κυπριακού λαού.
Προχτές Δευτέρα, η πρόεδρος της Εταιρείας Υδρογονανθράκων Κύπρου (ΕΥΚ) Τούλα Ονουφρίου
είχε στην κυπριακή πρωτεύουσα συνάντηση διάρκειας πάνω από δύο ωρών με
αντιπροσωπεία της «BG Egypt» (θυγατρική του βρετανικού Ομίλου «British
Gas»). «Αυτή η συνάντηση αποτελεί ορόσημο, αφού σηματοδοτεί την έναρξη
μιας σειράς πρωτοβουλιών της ΕΥΚ που έχουν ως στόχο τη δημιουργία των
καλύτερων προϋποθέσεων για διάθεση του κυπριακού φυσικού αερίου, έτσι
όταν ωριμάσουν αρκετά οι συνθήκες, κάτι που αναμένεται μέσα στους
επόμενους μήνες, να έχουμε μπροστά μας τις βέλτιστες δυνατές επιλογές»,
δήλωσε η Τ. Ονουφρίου μετά τη συνάντηση, στην οποία συμμετείχε και ο
πρόεδρος της «BG Egypt» Aρσάντ Σούφι. Η ίδια εξήγησε ότι οι
επαφές με τη «BG Egypt» θα συνεχιστούν, ώστε να εξεταστούν πιο
συγκεκριμένες τεχνικές, οικονομικές, νομικές και γεωπολιτικές πτυχές του
θέματος και να καταληχθεί ένα επεξεργασμένο πλαίσιο «εναλλακτικών
σεναρίων» για μια πιθανή συμφωνία πώλησης του αερίου.Από τη μεριά του, ο Σούφι έκανε λόγο για «μια πρώτη συνάντηση» και εξήγησε πως η Αίγυπτος αποτελεί μια μεγάλη αγορά φυσικού αερίου και «εξετάζουμε τις δυνατότητες στην περιοχή, για να δούμε τι είδους ποσότητες μπορούν να έρθουν στη χώρα, αφού έχουμε μεγάλη υποδομή που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε».
Για να αντιληφθεί κανείς τι τάξης συμφέροντα «ενδιαφέρονται» για τους κυπριακούς υδρογονάνθρακες που η κυπριακή κυβέρνηση εμπλέκει στην επίλυση του Κυπριακού, σύμφωνα με τα στελέχη της, η «BG Egypt» αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους παραγωγούς φυσικού αερίου στην Αίγυπτο και την τελευταία 25ετία έχει την ευθύνη για τη λειτουργία μεγάλου μέρους των υποδομών που αφορούν το φυσικό αέριο. Συνολικά, ο Ομιλος «British Gas» δραστηριοποιείται σε 24 χώρες όλου του πλανήτη, ενώ στην ιστοσελίδα της σημειώνει ότι «έως το 2017 θα είναι ο μεγαλύτερος συμβεβλημένος προμηθευτής υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) προς την Κίνα, την ταχύτερα αναπτυσσόμενη αγορά LNG στον κόσμο».
Τα «παζάρια» με μια σειρά επιχειρηματικά συμφέροντα θα ενταθούν καθώς, όπως επισήμανε και ο Κύπριος υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης, αναφερόμενος στη συνάντηση με τη «BG Egypt», τις επόμενες μέρες θα γίνουν κι άλλες «τέτοιες συναντήσεις». Επισήμανε ότι οι ερευνητικές γεωτρήσεις προχωρούν όπως και οι επαφές για την «αξιοποίηση» του φυσικού αερίου που έχει ήδη ανακαλυφθεί. Σ' αυτό το πλαίσιο, άλλωστε, έχει εκφραστεί μεγάλη ικανοποίηση και για τη συνάντηση Κορυφής που προγραμματίζεται αρχές Νοέμβρη μεταξύ Ελλάδας - Κύπρου - Αιγύπτου.
Η πιο βαθειά εμπλοκή στις ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις πολλαπλασιάζει και δεν αντιμετωπίζει τους κινδύνους για τον Κυπριακό λαό αλλά και τους άλλους λαούς της περιοχής.
Πολεμικές ασκήσεις
Στο
μεταξύ, χτες, το κυπριακό υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε ότι ολοκληρώθηκε
«με επιτυχία» η άσκηση Ονήσιλος - Gideon που πραγματοποίησαν από κοινού
οι Ενοπλες Δυνάμεις Κύπρου και Ισραήλ «στο πλαίσιο του ετήσιου
προγράμματος συνεργασίας των κοινών ασκήσεων μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων
των δύο χωρών». Σήμερα, στις 7 μ.μ. αναμένεται να ολοκληρωθούν και οι
πολεμικές ασκήσεις που άρχισε προχτές το ρωσικό Πολεμικό Ναυτικό σε
περιοχή που εφάπτεται με αυτήν, που η Αγκυρα ανακοίνωσε ότι «δέσμευσε»
για να ξεκινήσει τις έρευνες το «Μπαρμπαρός». Στην άσκηση γίνονται βολές
ρουκετών από πλοία.Η «συγκέντρωση» τόσων πολεμικών ασκήσεων στην ίδια περιοχή και την ίδια χρονική περίοδο καθόλου τυχαία δεν είναι με την όξυνση των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων και τις διεργασίες αλλά και ανακατατάξεις που κυοφορούνται στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής και με δεδομένο τον πόλεμο των τζιχαντιστών, τους βομβαρδισμούς των ΗΠΑ κατά των τζιχαντιστών και τον εξοπλισμό των Κούρδων της Συρίας, τους οποίους ενισχύουν και οι Κούρδοι του Β. Ιράκ. Σ' αυτό το πλαίσιο, πρέπει να αντιμετωπιστεί και η συζήτηση που αναπτύσσεται (και μέσα στην Κύπρο) για το ότι η Λευκωσία πρέπει να παίξει σε πολλά ταμπλό και με Ευρωατλαντικό προσανατολισμό αλλά ενισχύοντας την συνεργασία και με τη Ρωσία. Αυτό στην πράξη σημαίνει μεγαλύτερη εμπλοκή στις αντιθέσεις ανάμεσα σε Ρωσικα - Ευρωπαϊκά και αμερικάνικα μονοπώλια που αντιπαρατίθενται στην περιοχή.
Υπό το «φως» των ανακαλύψεων σημαντικών κοιτασμάτων, πολλοί σπεύδουν να εκφράσουν «αλληλεγγύη» στην Κύπρο, επιλέγοντας φυσικά κινήσεις και εκφράσεις υπό το πρίσμα των ιδιαίτερων συμφερόντων τους. Σε συνάντηση με τον Κύπριο ομόλογό του, Αλέξανδρο Ζήνων, ο γενικός διευθυντής του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών, Κριστιάν Μασέμ, δήλωσε ότι θέση της Γαλλίας είναι πως είναι αναφαίρετο δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να εκμεταλλευτεί τους φυσικούς της πόρους στην ΑΟΖ της. Ακόμα, ο Μασέ εξέφρασε τη γαλλική «ανησυχία» για τη δημιουργία έντασης και υπογράμμισε την ανάγκη να επανέλθει η εμπιστοσύνη για επανέναρξη των συνομιλιών για επίλυση του κυπριακού προβλήματος, ενώ ισχυρίστηκε ότι η Γαλλία έδωσε το μήνυμα αυτό στην Τουρκία.
Στο μεταξύ, δεν περνά απαρατήρητο το γεγονός ότι η ελληνική Πολεμική Αεροπορία προχώρησε προχτές Δευτέρα στην άσκηση Ερευνας - Διάσωσης «ΑΕΤΟΣ Β' 14», σε περιοχή νότια της νήσου Μεγίστης (Καστελόριζο). Πραγματοποιήθηκε σενάριο Ερευνας - Διάσωσης Ιπταμένων της Πολεμικής Αεροπορίας μετά από εικονική εγκατάλειψη, σε «απομακρυσμένη περιοχή του FIR Αθηνών».
- Θυμίζουμε ότι στις 13 Οκτώβρη, στην επίσκεψη στην Αθήνα του Κύπριου υπουργού Εξωτερικών, Γ. Κασουλίδη, για επαφές με τον Ελληνα ομόλογό του, Ευ. Βενιζέλο, υπέγραψαν συμφωνία «έρευνας και διάσωσης», η οποία λαμβάνοντας υπόψη τα όρια των FIR Αθηνών και Λευκωσίας («Περιοχές Πληροφοριών Πτήσεων», ενώνονται στα νότια της ΝΔ Τουρκίας) θα καλύπτει και τις αντίστοιχες θαλάσσιες ζώνες, δημιουργώντας ένα εν δυνάμει ενιαίο θαλάσσιο χώρο μεταξύ των δύο κρατών.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου