1 Ιαν 2015

ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ Βαθιά αντιδραστικές θέσεις, βγαλμένες από τα συρτάρια μεγαλοεπιχειρηματιών

ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ
Βαθιά αντιδραστικές θέσεις, βγαλμένες από τα συρτάρια μεγαλοεπιχειρηματιών


Τις βαθιά αντιδραστικές θέσεις του μορφώματός του, κομμένες και ραμμένες πάνω στις σύγχρονες ανάγκες των μονοπωλίων και της αστικής εξουσίας, παρουσίασε χτες ο επικεφαλής του Ποταμιού, Στ. Θεοδωράκης, μιλώντας στην πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής Εκλογικού Αγώνα του κόμματος.
Ζήτησε «Ανοιχτά πανεπιστήμια - όχι στα χέρια μειοψηφιών - όχι με έδρες που κληρονομούνται - όχι διαλυμένα υποκαταστήματα κομμάτων. Αυτόνομες σχολικές μονάδες που αξιολογούνται από την κοινωνία», προτάσσοντας τη μεγαλύτερη και ανεμπόδιστη προσαρμογή της λειτουργίας των πανεπιστημίων στις ανάγκες του κεφαλαίου, με ταυτόχρονη «αξιολόγηση» των σχολών βάσει των «αναγκών» της «κοινωνίας», των επιχειρήσεων δηλαδή και των προτεραιοτήτων τους.
Ζήτησε επίσης «Εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης με ανθρώπους που ξέρουν τα θέματα, λογικούς που θα ξέρουν να χτίζουν συμμαχίες χωρίς μανιχαϊσμούς» και «διευθέτηση του χρέους με μεγάλη χρονική παράταση των λήξεων, μείωση των επιτοκίων, διευθέτηση των βραχυπρόθεσμων απαιτήσεων του ΔΝΤ (...) ικανή περίοδο απαλλαγής από την εξυπηρέτησή του». Ζήτημα που ιεραρχούν ψηλά στις προτεραιότητές τους τα μονοπώλια, καθώς έτσι αναμένουν ότι θα απελευθερωθούν πόροι προς παραπέρα ενίσχυσή τους. Εξ ου και ο Θεοδωράκης επέμεινε ότι «μόνο τότε η οικονομία και η κοινωνία θα αποκτήσουν τη δυνατότητα και τους πόρους να ανασυνταχθούν». Τόνισε μάλιστα ότι «απαιτούνται γενναίες αποφάσεις για να "αποσυρθεί" ένα μεγάλο μέρος του χρέους και να επανεκκινηθεί η Ευρώπη με λιγότερα βαρίδια».
Την ίδια στιγμή, επιδεικνύοντας την προσήλωσή του στη στρατηγική επιλογή της εγχώριας αστικής τάξης για συμμετοχή στη λυκοσυμμαχία της ΕΕ και την Ευρωζώνη, έστειλε σήμα σε κάθε είδους κέντρα και παράκεντρα, εντός και εκτός χώρας, ότι «εμείς δεν θα διευκολύνουμε πολιτικές σύγκρουσης με την Ευρώπη για να κάνουν κάποιοι τα εφέ τους στα τηλεοπτικά παράθυρα. Το ευρώ για μας είναι αδιαπραγμάτευτο».
Ο Στ. Θεοδωράκης δεν παρέλειψε να καλωσορίσει στα ψηφοδέλτια του Ποταμιού παλαιά στελέχη άλλων αστικών κομμάτων που μεταπηδούν στο μόρφωμά του, όπως τον Σπ. Λυκούδη, λέγοντας: «Εχουμε και τους συμμάχους μας που έχουν εμπειρία της πολιτικής και θα δώσουν μαζί μας τη μάχη για την ανανέωση της πολιτικής. Και αυτός είναι ο στόχος μας, ο κοινός μας στόχος: Να τα αλλάξουμε όλα χωρίς να γκρεμίσουμε τη χώρα».
Παρακάτω ζήτησε απλοποίηση της φορολογικής νομοθεσίας και της νομοθεσίας περί δασών, ζητήματα που καίνε το μεγάλο κεφάλαιο, ώστε να προσελκυσθούν και να διευκολυνθούν «επενδύσεις». Επίσης, ζήτησε την τοποθέτηση μόνιμων γενικών γραμματέων υπουργείων σε τομείς όπως οι εξαγωγές και ο Τουρισμός, ακριβώς για να μη διαταράσσεται ούτε στο ελάχιστο η «συνέχεια» του αστικού κράτους στην πολιτική εξυπηρέτησης των μονοπωλίων, ανεξαρτήτως κυβερνητικών εναλλαγών.
Στον αντίποδα, κοροϊδεύοντας ανοιχτά τα πλατιά λαϊκά στρώματα είπε πως «οι μισθοί στην Ελλάδα θα πρέπει να επιστρέψουν στα προ κρίσεως επίπεδα με αυξήσεις 5% το χρόνο υπό την προϋπόθεση ότι η χώρα θα έχει θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης», βάζοντας δηλαδή τις λαϊκές ανάγκες στον Προκρούστη των απαιτήσεων και των «αντοχών» του μεγάλου κεφαλαίου, όταν οι «θετικοί ρυθμοί ανάπτυξης» έχουν ως προϋπόθεση τη διατήρηση του πυρήνα του αντεργατικού πλαισίου της προηγούμενης περιόδου.
Αντίστοιχα, διαβεβαιώνοντας το τραπεζικό κεφάλαιο ότι δεν θα χάσει σε τίποτα από τα «κόκκινα δάνεια πρώτης κατοικίας», τόνισε ότι «κανένας δεν χάνει το σπίτι που μένει, αλλά και σε κανέναν δεν χαρίζεται το σπίτι που χρωστάει», παγιδεύοντας τους δανειολήπτες σε ένα αδιέξοδο ρυθμίσεων και κόντρα-ρυθμίσεων, με βασικό στοιχείο να συνεχίσει το ξεζούμισμά τους από τις τράπεζες, σε βάρος και των πιο στοιχειωδών αναγκών τους.
Τέλος, στη γνωστή λογική διαχείρισης της ακραίας φτώχειας και μόνο - που χαρακτηρίζει όλα τα αστικά κόμματα κι αποκόμματα - ζήτησε «άμεση επέκταση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος ώστε να καλύψει όλες τις οικογένειες που πραγματικά ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ