Αποφασισμένοι να στηρίξουν την καπιταλιστική ανάκαμψη
Eurokinissi
|
Συνεχίζονται
οι διεργασίες στα αστικά κόμματα της αντιπολίτευσης, καθώς καθένα τους
ψάχνει το ρόλο του στο μετεκλογικό πολιτικό σκηνικό αλλά πάντα με
κεντρικό συνδετικό άξονα την εξυπηρέτηση των αναγκών του μεγάλου
κεφαλαίου, την επίσπευση μιας συμφωνίας με τους πιστωτές για την
αποπληρωμή του χρέους από το λαό και την αναθέρμανση της καπιταλιστικής
οικονομίας με νέα κονδύλια σε όφελος των μονοπωλίων.
Στη ΝΔ
Στη
ΝΔ επικρατεί προβληματισμός για το πώς θα διασφαλιστεί ο ρόλος της
παράταξης στην «επόμενη μέρα» του αστικού πολιτικού σκηνικού, ως βασικού
κόμματος που μπορεί να αναλάβει ξανά το τιμόνι της αστικής διαχείρισης,
στην επόμενη κυβερνητική εναλλαγή.Ωστόσο, οι διεργασίες στο εσωτερικό της παράταξης περιπλέκονται, καθώς από κύκλους στελεχών αμφισβητείται η ικανότητα του Αντ. Σαμαρά να μπορέσει να προσαρμόσει το κόμμα στις νέες συνθήκες.
Ταυτόχρονα, εκφράζονται και μια σειρά αντικρουόμενες απόψεις για την εικόνα που πρέπει να δείξει στο αμέσως επόμενο διάστημα η ΝΔ προς τα έξω (καθαρή δεξιά, φιλελεύθερη, πιο κεντρώα κ.ο.κ.), με αντίστοιχη αντιπολιτευτική τακτική και ψηφοθηρική στόχευση.
Την ίδια στιγμή, απευθύνονται κατηγορίες στην ηγεσία ότι δεν κάνει καμία αυτοκριτική για την ήττα και ότι εγκλώβισε την παράταξη σε αναποτελεσματικές κινδυνολογικές θέσεις, άλλοι μιλούν και για ακροδεξιές. Μπαίνει, δε, αίτημα να ανοίξει άμεσα συζήτηση για ανασυγκρότηση του κόμματος σε «σύγχρονη κεντροδεξιά παράταξη» (μέρος της υπόθεσης αναμόρφωσης του αστικού πολιτικού σκηνικού), ώστε να μπορεί να συσπειρώσει ευρύτερα τμήματα ψηφοφόρων για να ξαναδιεκδικήσει την αστική διακυβέρνηση.
Η ηγετική ομάδα θέλει να αποφευχθεί η «εσωστρέφεια», βασικά η αμφισβήτηση του Αντ. Σαμαρά, και στελέχη της διαχέουν πως, «με όσα γίνονται, η ΝΔ πολύ σύντομα μπορεί να ξαναβρεθεί στη θέση της κυβέρνησης». Δείχνει, δε, να πλασάρει το σενάριο της «αριστερής παρένθεσης». Εξ ου και μεταθέτει τις όποιες εσωκομματικές διαδικασίες για αργότερα, το Μάη, αναμένοντας καταπώς φαίνεται έως τότε εξελίξεις: Είτε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δε θα τα καταφέρει στις διαπραγματεύσεις ή ότι θα κάνει θεαματικές «κωλοτούμπες» από την προεκλογική του συνθηματολογία, με αποτέλεσμα η ΝΔ, εμφανιζόμενη ως «δικαιωμένη» για τις επιλογές της, να επαναπατρίσει ψηφοφόρους, αλλάζοντας δημοσκοπικά τους συσχετισμούς στο αστικό κομματικό σύστημα.
Βέβαια, στο εσωτερικό της ΝΔ δείχνει να υπάρχουν και επιτελεία που μετρούν το σενάριο ο ΣΥΡΙΖΑ, έχοντας στήριξη από κάποια ευρωατλαντικά κέντρα, να καταλήξει σε κάποιο συμβιβασμό με τους δανειστές και να παρουσιάσει μια «συμφωνία» με περισσότερα περιθώρια επεκτατικής πολιτικής, έτσι ώστε να είναι, αφενός, ευνοϊκότερη για τα συμφέροντα του εγχώριου κεφαλαίου και, αφετέρου, καταλληλότερη να παρουσιαστεί ως τάχα καλύτερη για το λαό. Εκτιμούν ότι μια τέτοια εξέλιξη θα έδινε πόντους στον ΣΥΡΙΖΑ, φέρνοντας σε ακόμα πιο δύσκολη θέση τη ΝΔ: «Αν ο Τσίπρας καταφέρει να παρουσιάσει κάτι ως αποτέλεσμα των ενεργειών του, θα κάνουμε είκοσι χρόνια να ...ξαναεμφανιστούμε», είναι φράση που αποδίδεται σε στέλεχος, υπουργό της κυβέρνησης Σαμαρά.
Σε κάθε περίπτωση, ευθυγραμμιζόμενος ο Αντ. Σαμαράς με τις «παραινέσεις» μιας σειράς αστικών επιτελείων να στηριχτεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ώστε να προχωρήσει τις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές, μιλώντας την Πέμπτη στην κοινοβουλευτική του ομάδα, παρουσίασε τη ΝΔ ως «κόμμα εθνικής ευθύνης», έτοιμο να στηρίξει την κυβέρνηση εφόσον διαπραγματευτεί «σωστά» με τους πιστωτές για τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου, καταλήξει άμεσα σε ένα τέτοιο συμβιβασμό, προχωρήσουν οι καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις και δεν αμφισβητηθεί στο παραμικρό η πορεία της χώρας εντός ΕΕ και ευρώ.
Στο Ποτάμι
Στο Ποτάμι, είχαμε ακόμα και παραίτηση στελέχους για τα ...μάτια του ΣΥΡΙΖΑ: Ο τομεάρχης Υγείας του μορφώματος, Λυκ. Λιαρόπουλος,
υπέβαλε την παραίτησή του μετά το θόρυβο που προκάλεσαν ειρωνικά σχόλιά
του σε ιστοσελίδα «κοινωνικής δικτύωσης» για τον υπουργό Οικονομικών Γ. Βαρουφάκη.
Σχόλια που προκάλεσαν σφοδρές αντιδράσεις από χρήστες του διαδικτύου,
μάλλον και εντός του Ποταμιού, με αποτέλεσμα ο Λιαρόπουλος να κατεβάσει
τις αναρτήσεις και να ανακοινώσει μέσω διαδικτύου την παραίτησή του.Ταυτόχρονα, από το Ποτάμι διαμηνύουν τη στοίχισή τους πίσω από την προσπάθεια της κυβέρνησης να διαπραγματευτεί με τους πιστωτές και, ταυτόχρονα, να προωθήσει καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις για τη στήριξη της ανάκαμψης του κεφαλαίου. Μόνο, εκφράζουν επιφυλάξεις για το αν η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ είναι αυτή που μπορεί καλύτερα να υπηρετήσει την ανάπτυξη της καπιταλιστικής οικονομίας.
Στο Ποτάμι ζητούν από τον ΣΥΡΙΖΑ να παζαρέψει με τους δανειστές παράταση του τρέχοντος προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής, ολοκλήρωση της περιλάλητης αξιολόγησης στα βασικά και καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις.
Ο ίδιος ο επικεφαλής του, Στ. Θεοδωράκης, μιλώντας στο ειδησεογραφικό πρακτορείο «Reuters», έσπευσε να ...νουθετήσει την κυβέρνηση, παράσχοντάς της τη στήριξη του: «Εφτασε η στιγμή η κυβέρνηση να εγκαταλείψει μαξιμαλιστικές θέσεις και να προσγειωθεί στην πραγματικότητα. Αν το κάνει αυτό, αν "πατάει" δηλαδή στην πραγματικότητα, είμαστε μαζί της».
Μάλιστα, διαθέσιμος καθώς είναι να βάλει πλάτη στα παζάρια με τους δανειστές και στην προώθηση των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων που χρειάζεται το κεφάλαιο, κάλεσε τον Αλ. Τσίπρα, ως πρωθυπουργός, «να πάρει μια πρωτοβουλία, στο εσωτερικό μέτωπο. Να συζητήσει δηλαδή με αυτούς που μπορεί να είναι σύμμαχοι σε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια της χώρας. Πιστεύω ότι έχει φτάσει η ώρα για μια εθνική συνεννόηση γιατί ο χρόνος της Ελλάδας λιγοστεύει επικίνδυνα».
Επιπλέον, στη βάση επίδειξης «σύμπνοιας» και «συναίνεσης» στα ζητούμενα του κεφαλαίου, στελέχη, όπως ο υπεύθυνος του Τομέα Οικονομίας του Ποταμιού, Θ. Σκόκος, είπαν για τη στάση που θα τηρήσει το Ποτάμι τις επόμενες μέρες στη Βουλή: «Εφόσον οι προγραμματικές δηλώσεις είναι σε μια κατεύθυνση που θα καθορίσει μια πορεία οριστικής εξόδου από την κρίση, θα στηρίξουμε».
Στο ΠΑΣΟΚ
Στο
ΠΑΣΟΚ φαίνεται όλο και πιο καθαρά η ...κριτική στήριξη που προσφέρουν
στον ΣΥΡΙΖΑ, επαινώντας ανοιχτά τη νέα κυβέρνηση για τις επιλογές που
κάνει, προκειμένου να ανταποκριθεί στα ζητούμενα της αστικής
διακυβέρνησης, υποδεικνύοντάς της, ταυτόχρονα, παραπέρα δρόμους για
«καλές επιλογές» στην ίδια κατεύθυνση.Σε αυτό το πλαίσιο, και μετά τις διαβεβαιώσεις που έσπευσε να δώσει στις «αγορές» ο πρωθυπουργός με δήλωσή του το Σάββατο στο ειδησεογραφικό πρακτορείο «Bloomberg» (επαναλαμβάνοντας ουσιαστικά τις δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στο κεφάλαιο και τις λυκοσυμμαχίες του), το ΠΑΣΟΚ εξέδωσε ανακοίνωση, κωδικοποιώντας τις θέσεις Τσίπρα:«(...) Εσπευσε ο κ. Τσίπρας να διαβεβαιώσει, μέσω του Bloomberg, ότι η κυβέρνησή του: Αποκλείει μονομερείς ενέργειες σε σχέση με το χρέος. Θα πληρώνει κανονικά τις οφειλές του χρέους σε ΕΚΤ και ΔΝΤ. Σωστά ως αρχή (...) Ο, δε, δεύτερος στόχος των ριζικών διαρθρωτικών αλλαγών, όπως τον αναφέρει ο κ. Τσίπρας, επικεντρώνεται στην ανατροπή του πελατειακού κράτους. Τέλεια», παρατηρεί επ' αυτού το ΠΑΣΟΚ.
Υπήρξε και άλλη ανακοίνωση από το ΠΑΣΟΚ, σχετικά με το γεγονός ότι «ο νέος υπουργός Οικονομικών κ. Βαρουφάκης επέλεξε ως σύμβουλό του για θέματα δημοσίου χρέους την Lazard που είχε αξιοποιηθεί ως σύμβουλος του τότε Υπουργού, Ευάγγελου Βενιζέλου, και του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους την κρίσιμη περίοδο των μεγάλων παρεμβάσεων στο χρέος (Ιούλιος 2011 - Μάρτιος 2012). Πρόκειται για μια πολύ καλή επιλογή» επιχαίρει και συμφωνεί και σε αυτό το ζήτημα το ΠΑΣΟΚ.
Παραπέρα, ανοίγει και μια πόρτα συνεννοήσεων μεταξύ των δύο κομμάτων για ζητήματα που αφορούν την ανάκαμψη της καπιταλιστικής οικονομίας: «Είναι επίσης ευκαιρία να ενημερωθεί ο κ. Τσίπρας και τα στελέχη της κυβέρνησής του για την προετοιμασία που έχει γίνει και τα επεξεργασμένα σχέδια που υπάρχουν για τη περαιτέρω μείωση και την ευνοϊκότερη αποτύπωση του ελληνικού δημόσιου χρέους, τώρα που κανονικά πρέπει να ενεργοποιηθούν οι ειλημμένες σχετικές αποφάσεις του Eurogroup», τονίζει η ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ.
Ακολούθησε η απόφαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος να ψηφίσει στη διαδικασία εκλογής του νέου Προέδρου της Βουλής την προτεινόμενη από τον ΣΥΡΙΖΑ, Ζωή Κωνσταντοπούλου, άλλο ένα «προσεκτικό» άνοιγμα του ΠΑΣΟΚ προς τον ΣΥΡΙΖΑ, άσχετα αν για την ώρα η ΚΟ του κόμματος αποφάσισε να καταψηφίσει την πρόταση εμπιστοσύνης στη νέα κυβέρνηση.
Σημειωτέον, και ο γραμματέας της ΚΠΕ του ΠΑΣΟΚ, Ν. Ανδρουλάκης, είπε μεσοβδόμαδα σχετικά με τη στάση του ΠΑΣΟΚ απέναντι στην κυβέρνηση: «Εμείς θα στηρίξουμε την κυβέρνηση, θα ψηφίζουμε ό,τι θεωρούμε ότι είναι σε στρατηγική εντός της ζώνης του ευρώ, με πιο δίκαιη κατανομή των φορολογικών βαρών, προοδευτικά σχέδια για την ελληνική κοινωνία. Σε όλα αυτά θα είμαστε δίπλα στην κυβέρνηση, δε θα είμαστε ένα στείρο και συνεχές "όχι", όπως έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ και εντός του μνημονίου, αλλά και πριν το μνημόνιο».
Αλλωστε, από την προεκλογική ακόμα περίοδο, στο ΠΑΣΟΚ έβαζαν στόχο να έχουν την τρίτη θέση ώστε να παζαρέψουν με τον ΣΥΡΙΖΑ, που είχαν δεδομένο ότι θα είναι το πρώτο κόμμα, τη συμμετοχή τους σε μια συγκυβέρνηση μαζί του.
Διόλου απίθανο, στα μυαλά στελεχών του κόμματος να κλωθογυρίζει ακόμα η σκέψη αυτή, για συμμετοχή του κόμματος σε συγκυβέρνηση με τον ΣΥΡΙΖΑ σε μια επόμενη φάση, όπου ενδεχομένως η Κουμουνδούρου θα τα έχει σπάσει με τους ΑΝΕΛ και το ΠΑΣΟΚ θα έχει «ξεπλυθεί» από τη ...μνημονιακή σκουριά έχοντας ψηφίσει μια σειρά «προοδευτικά» νομοσχέδια του ΣΥΡΙΖΑ, π.χ., αυτό περί χορήγησης ιθαγένειας σε μεταναστόπουλα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου