ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Μαζική αποχώρηση στρατού από το Ντεμπάλτσεβε
Με μικρότερη ένταση οι μάχες, απειλές ΝΑΤΟ προς Ρωσία
Μεγάλη αποχώρηση στρατευμάτων των δυνάμεων της αντιδραστικής κυβέρνησης του Κιέβου πραγματοποιήθηκε χτες από την πόλη Ντεμπάλτσεβε στην Ανατολική Ουκρανία, από τις πρωινές ώρες, με τις μάχες να είναι σαφώς μειωμένες. Οι στρατιωτικές δυνάμεις που έχουν περικυκλωθεί από τους ρωσόφωνους πολιτοφύλακες που αντιδρούν στην κυβέρνηση του Κιέβου, αποχωρούν σε άλλες περιπτώσεις άοπλοι και σε άλλες με τα άρματα μάχης και άλλα οχήματα. Οι πολιτοφυλακές τούς έχουν επιτρέψει να μετακινηθούν οργανωμένα και δηλώνουν έτοιμοι να σταματήσουν τη χρήση των όπλων, ξεκαθαρίζοντας ότι η πόλη, που είναι και στρατηγικός σιδηροδρομικός κόμβος, είναι δικό τους έδαφος, ανήκει στην αυτοαποκαλούμενη Λαϊκή Δημοκρατία του Ντονέτσκ.
Ο ουκρανικός στρατός παραδέχεται εν μέρει την ήττα του, αφού αναγνωρίζει ότι δεκάδες στρατιώτες έχουν παραδοθεί και άλλοι επέλεξαν να αποσυρθούν όταν τους τελείωσαν τα πολεμοφόδια και τα τρόφιμα. Κατά τα άλλα, στις περισσότερες περιοχές του Ντονμπάς (Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ) έχουν σταματήσει οι εχθροπραξίες και έχει αρχίσει η αποχώρηση βαρέων όπλων, όπως προέβλεπε η συμφωνία εκεχειρίας που ξεκίνησε την Κυριακή, που ήταν ο νέος προσωρινός συμβιβασμός ανάμεσα στις δυνάμεις της κυβέρνησης του Κιέβου την οποία στηρίζουν οι αμερικανοευρωπαίοι ιμπεριαλιστές και τους ρωσόφωνους πολιτοφύλακες που στηρίζει η Ρωσία, αν και αρνείται ότι αυτό γίνεται και με στρατεύματα. Αυτός ο συμβιβασμός, φυσικά, δεν μπορεί να εξαλείψει τη σύγκρουση που είναι και ενδοαστική και ενδοϊμπεριαλιστική με επίδικο τη γεωστρατηγική θέση της χώρας και τον πλούτο της. Πάντως, χτες το βράδυ, αναμενόταν νέα τηλεφωνική επικοινωνία ανάμεσα στους ηγέτες της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ρωσίας και της Ουκρανίας.
Αντίδραση από το ΝΑΤΟ και τη Ρωσία
Η εξέλιξη στο Ντεμπάλτσεβε δεν άρεσε καθόλου στο ΝΑΤΟ, ο γενικός γραμματέας του οποίου Γενς Στόλτενμπεργκ,
από την άτυπη σύνοδο των υπουργών Αμυνας των χωρών - μελών του ΝΑΤΟ στη
Ρίγα της Λετονίας είπε χαρακτηριστικά: «Καλώ τη Ρωσία να αποσύρει όλες
τις δυνάμεις της από την ανατολική Ουκρανία, να σταματήσει τη στήριξη
στους αυτονομιστές και να σεβαστεί τη συμφωνία του Μινσκ για εκεχειρία»
και πρόσθεσε χωρίς να φέρει καμία απόδειξη ότι «ρωσικά στρατεύματα,
πυροβολικό, μονάδες αεράμυνας αλλά και διοικητικές δομές δρουν ακόμη
στην Ουκρανία».Σε μια παράλληλη εξέλιξη, το υπουργικό συμβούλιο της κυβέρνηση του Κιέβου επικύρωσε χτες τη συνεργασία με το ΝΑΤΟ, ενώ είναι γνωστό ότι υπάρχουν φωνές για περαιτέρω στρατιωτική βοήθεια ακόμα και για επέμβαση της λυκοσυμμαχίας, όπως δήλωσε και ο βουλευτής του Μπλοκ Ποροσένκο,Βαντίμ Ντενισένκο, που περιμένει σε σχετικά σύντομο διάστημα αεροπορικές επιθέσεις του ΝΑΤΟ κατά των πολιτοφυλάκων. Βεβαίως, ένα τέτοιο γεγονός θα σημάνει άλλες εξελίξεις.
Επίσης, ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν σε τηλεφωνική συνομιλία που είχε την Τρίτη με τον Ουκρανό Πρόεδρο Πέτρο Ποροσένκο, δήλωσε πως, αν η Ρωσία συνεχίσει να παραβιάζει τις συμφωνίες του Μινσκ, «το τίμημα θα είναι πιο βαρύ».
Χαρακτηριστική είναι και η αντίδραση του Πρόεδρου της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν, από τη Βουδαπέστη όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη, που εξέφρασε την Τρίτη το βράδυ, λέγοντας: «Αυτό που συμβαίνει αυτήν τη στιγμή στο Ντεμπάλτσεβε μπορεί να εξηγηθεί και ήταν αναμενόμενο» και συνέχισε «το πρόβλημα της Ουκρανίας δεν μπορεί να λυθεί με στρατιωτικά μέσα» και κάλεσε την κυβέρνηση του Κιέβου να προχωρήσει σε μια συνταγματική μεταρρύθμιση αποκέντρωσης.
Ενδιαφέρον έχει και η δήλωση της πρόεδρου του εθνικιστικού «Εθνικού Μετώπου» της Γαλλίας, Μαρίν Λεπέν, που σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο «Σπούτνικ» επανέφερε το θέμα ότι η Ευρώπη πρέπει να αναγνωρίσει την Κριμαία ως τμήμα της Ρωσίας. Δήλωσε στο πολωνικό περιοδικό «Ντο Ρζέτσι» ότι «το αποτέλεσμα του περσινού δημοψηφίσματος δεν μπορεί να αμφισβητηθεί όπως και ότι η ουκρανική κυβέρνηση υιοθέτησε μέτρα που οδήγησαν απευθείας σε εμφύλιο πόλεμο».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου