22 Απρ 2015

Η μεγάλη ληστεία της "ελπίδας"

 Η μεγάλη ληστεία της "ελπίδας"

ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΥΡΩΖΩΝΗ - ΔΝΤ
«Πάγιο αίτημα των θεσμών» η αρπαγή των αποθεματικών...
Αποκαλυπτικές δηλώσεις υψηλόβαθμου παράγοντα της Ευρωζώνης

«Πάγιο αίτημα των θεσμών» (δηλαδή της τρόικας) αποτελεί και το ζήτημα της αρπαγής των αποθεματικών των δημόσιων φορέων, όπως αποκάλυψε χτες υψηλόβαθμος παράγοντας της Ευρωζώνης, «αίτημα» που έσπευσε να ικανοποιήσει η συγκυβέρνηση με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.


Την ίδια ώρα, στη βάση της απόφασης του Γιούρογκρουπ της 20ής Φλεβάρη, συνεχίζεται η αντιλαϊκή διαβούλευση ανάμεσα στη συγκυβέρνηση και τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς (Κομισιόν, ΔΝΤ, ΕΚΤ), και με τις αλλεπάλληλες παρεμβάσεις από την πλευρά των ΗΠΑ. Σε κάθε περίπτωση, το ορόσημο είναι η «λήξη» της 4μηνης παράτασης της σημερινής μορφής του μνημονίου (μέχρι τέλος Ιούνη), με ενδιάμεση φάση την κατάθεση της λίστας των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων και μεταρρυθμίσεων που προβλέπεται για το τέλος Απρίλη. Και βέβαια, στις εκκρεμότητες του κεφαλαίου βρίσκεται το επίδικο ζήτημα της επόμενης «μεγάλης συμφωνίας», που θα εφαρμοστεί από το β' εξάμηνο του έτους, σε συνδυασμό με τη νέα χρηματοδοτική σύμβαση και το μνημόνιο που θα τη συνοδεύσει.

Σύμφωνα με πηγές της Ευρωζώνης, η διαπραγμάτευση της συγκυβέρνησης με την τρόικα στο Παρίσι έχει αναβαθμιστεί, καθώς η ελληνική πλευρά έχει καταθέσει στο αντιλαϊκό τραπέζι «τεκμηριωμένα στοιχεία», ενώ για «πρόοδο» κάνει λόγο και η συγκυβέρνηση. Στο επίκεντρο των διαβουλεύσεων και της αντιλαϊκής αξιολόγησης βρίσκονται τα Εργασιακά και το Ασφαλιστικό, το «δημοσιονομικό κενό», οι ιδιωτικοποιήσεις και οι χρηματοδοτικές ανάγκες του αστικού κράτους και των τραπεζικών ομίλων.

«Τα άπλυτα στη φόρα»
Αναλυτικότερα, υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Ευρωζώνης αποκάλυψε χτες στις Βρυξέλλες τα παρακάτω:

1. Οτι η απόφαση της συγκυβέρνησης να συγκεντρώσει τα ταμειακά διαθέσιμα των ΟΤΑ και δημόσιων φορέων αποτελούσε «πάγιο αίτημα των θεσμών», εκφράζοντας «ικανοποίηση» για τη συγκεκριμένη ενέργεια. Μάλιστα, σημείωσε πως ανάλογες ρυθμίσεις ισχύουν και σε άλλα κράτη - μέλη (όπως η Ολλανδία), που ...«κατά σύμπτωση» είναι το ίδιο ακριβώς επιχείρημα με αυτό που αξιοποίησε και το Μέγαρο Μαξίμου σε non paper...

2. Σε συνδυασμό με το προηγούμενο, επισήμανε ότι για να υπάρξει ολοκληρωμένη εικόνα ως προς τις μελλοντικές χρηματοδοτικές ανάγκες, θα πρέπει να προηγηθεί συνολική συμφωνία για όλο το φάσμα των κρατικών δαπανών και εσόδων.

Σε αυτό το πλαίσιο, ανακύπτουν εύλογα ερωτήματα και για το κατά πόσο η συγκεκριμένη ρύθμιση έχει «έκτακτο χαρακτήρα», όπως ισχυρίζεται η συγκυβέρνηση, ή εάν θα αποτελέσει μόνιμο μέτρο, για την αποτελεσματική παρακολούθηση και την παραπέρα συμπίεση των κρατικών δαπανών. Σε κάθε περίπτωση, αποκαλύπτεται ότι το συγκεκριμένο μέτρο βρισκόταν σε διαβούλευση και με την προκάτοχο συγκυβέρνηση, ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, στο πλαίσιο της ενιαίας και αδιαίρετης «αξιολόγησης» που συνεχίζεται σήμερα επί συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.

3. Τόνισε πως «υπάρχει ξεκάθαρη επιτάχυνση της δουλειάς, ξεκάθαρη δέσμευση, αλλά είμαστε ακόμα αρκετά μακριά για να φτάσουμε σε ορατό αποτέλεσμα». Πρόσθεσε μάλιστα πως «το ιδανικό θα ήταν να βρισκόμασταν πριν από δύο μήνες στο σημείο όπου βρισκόμαστε σήμερα»...

4. Βάσει της συμφωνίας στο Γιούρογκρουπ, μέχρι τέλος Απρίλη θα πρέπει να έχει συμφωνηθεί με τους θεσμούς ένας ολοκληρωμένος κατάλογος μεταρρυθμίσεων. «Η προθεσμία δεν έχει ακόμα χαθεί, αλλά θα είναι πολύ δύσκολο να τηρηθεί», δήλωσε ο ίδιος, εξηγώντας ότι η όποια συμφωνία με τους θεσμούς θα πρέπει να εξεταστεί από το EuroWorking Group, το οποίο με τη σειρά του θα πρέπει να προετοιμάσει το έδαφος για την πολιτική συζήτηση που θα κάνουν οι υπουργοί Οικονομικών στο Γιούρογκρουπ.

5. Σύμφωνα με τον ίδιο, μία είναι η σημαντική προθεσμία, αυτή στις 30 Ιούνη, όταν λήγει το «ελληνικό πρόγραμμα», δηλαδή το μνημόνιο με τη σημερινή του μορφή...

Σήμερα το EuroWorking Group

Σε αυτό το φόντο, σήμερα συνεδριάζει, μέσω τηλεδιάσκεψης, το EuroWorking Group, προκειμένου να αποτιμηθεί η πρόοδος των διαπραγματεύσεων σε επίπεδο «Brussels Group», οι οποίες συνεχίστηκαν χτες στο Παρίσι, για τέταρτη στη σειρά μέρα. Μάλιστα, παράγοντες της συγκυβέρνησης αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο έκτακτου Γιούρογκρουπ πριν από το τέλος Απρίλη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο «Brussels Group» έχει επιτευχθεί σύγκλιση ως προς τον φετινό αντιλαϊκό στόχο για το πρωτογενές πλεόνασμα (αναμένεται να τεθεί περί το 1,5% του ΑΕΠ). Το χαμήλωμα του πήχη συνδέεται με τους αναμενόμενους χαμηλότερους ρυθμούς για το ΑΕΠ. Συμφώνησαν επίσης σε κλιμάκωση των ιδιωτικοποιήσεων και τέσσερα φορολογικά μέτρα (εξόφληση λογαριασμών και τελών προς δήμους, ασφαλιστικά ταμεία κ.ά. μόνο με κάρτες ή μέσω τραπεζών, αλλαγές στο ποινολόγιο της εφορίας, ώστε η μη καταβολή ΦΠΑ να ενεργοποιεί άμεσα ποινικές κυρώσεις, απευθείας - on line - πρόσβαση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού σε καταθέσεις - δάνεια, πλήρης ανεξαρτητοποίηση της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων).

Αύριο, εξάλλου, ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας, θα συναντηθεί με την Γερμανίδα καγκελάριο, Α. Μέρκελ, στο περιθώριο της έκτακτης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

Η κυβέρνηση «στραγγίζει» ΟΑΕΕ, ΟΑΕΔ και νοσοκομεία
Λεφτά που λείπουν από ασφαλισμένους, ανέργους, ασθενείς και υγειονομικούς κατευθύνονται στην αποπληρωμή των δανείων και των άλλων υποχρεώσεων του κράτους

Νοσοκομεία, ΟΑΕΕ, ΟΑΕΔ, «στραγγίζουν» κυριολεκτικά από τη δέσμευση των ταμειακών αποθεμάτων που προωθεί η κυβέρνηση, με απρόβλεπτες συνέπειες για τους ασφαλισμένους αυτοαπασχολούμενους, τους ανέργους, τους υγειονομικούς και συνολικά τους ασθενείς. Συγκεκριμένα:

Με ψήφους 8 υπέρ και 5 κατά το ΔΣ του Οργανισμού Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ) αποφάσισε χτες τη μεταφορά των διαθέσιμων απ' τις διμηνιαίες εισπράξεις του Οργανισμού στην Τράπεζα της Ελλάδας (ΤτΕ). Κινδυνολογώντας, ο νέος διοικητής του ΟΑΕΕ, Τάσος Πετρόπουλος, υποστήριξε ότι πρέπει να μεταφερθούν τα διαθέσιμα στην ΤτΕ για να στηριχτεί η κυβέρνηση για να μπορεί και αυτή να στηρίξει το Ταμείο. Τα ρέπος, πρόσθεσε, είναι ακίνδυνα.

Μεταξύ αυτών που τάχθηκαν κατά της μεταφοράς, ήταν ο εκπρόσωπος των συνταξιούχων στο ΔΣ του ΟΑΕΕ και πρόεδρος της ΠΟΣ - ΟΑΕΕ Παντελής Τάτσης, ο οποίος τόνισε ότι δεν μπορεί να υπάρχει εμπιστοσύνη σε τέτοιες επιλογές, καθώς τα ασφαλιστικά ταμεία βρέθηκαν χαμένα όσες φορές μπλέχτηκαν με τα χρηματιστήρια.

Θυμίζουμε ότι ήδη στον προϋπολογισμό του ΟΑΕΕ προβλέφτηκε έλλειμμα 542,3 εκατ. ευρώ. Οι εισπράξεις του Οργανισμού - απ' την κρατική επιχορήγηση, τις ασφαλιστικές εισφορές και άλλες πηγές - το μήνα Μάρτη ανήλθαν σε 267,4 εκατ. ευρώ, την ώρα που οι υποχρεώσεις του ήταν 273,4 εκατ. ευρώ, προκαλώντας έλλειμμα 6 εκατ. ευρώ. Δηλαδή, πληρώθηκαν μόνο οι συντάξεις στους 366.619 συνταξιούχους και οι υπόλοιπες υποχρεώσεις «πήγαν πίσω».

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο ΟΑΕΕ χρωστά σωρευτικά μέχρι το Μάρτη 367 εκατ. ευρώ στον ΕΟΠΥΥ και 81,5 εκατ. ευρώ στον ΑΚΑΓΕ (Ασφαλιστικό Κεφάλαιο Αλληλεγγύης Γενεών). Για το 2015 έχουν προϋπολογιστεί για τον ΕΟΠΥΥ 420 εκατ. ευρώ απ' τις εισφορές των ασφαλισμένων και 131,15 εκατ. ευρώ απ' τις εισφορές των συνταξιούχων. Τα διαθέσιμα κονδύλια απ' τις δίμηνες εισπράξεις κυρίως των ασφαλιστικών εισφορών στο τέλος κάθε διμήνου φτάνουν τα 90 εκατ. ευρώ.

Στον ΟΑΕΔ
Την ίδια περίπου ώρα, η διοίκηση του ΟΑΕΔ ανταποκρινόταν στις προβλέψεις της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) και αποδέσμευε 50 ακόμα εκατομμύρια ευρώ προς την ΤτΕ, μετά τα 120 εκατ. ευρώ που διέθεσε πριν από μερικές μέρες. Σε δήλωσή του, ο Θανάσης Γκώγκος, μέλος του ΔΣ του ΟΑΕΔ και εκπρόσωπος των εργαζομένων με τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ, σημείωσε ανάμεσα σε άλλα:

«Είτε με πιέσεις, εκβιασμούς και απειλές στα ΔΣ, είτε με απευθείας Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου, είναι πλέον καθαρό ότι μπαίνει σε προτεραιότητα η πληρωμή των δανειστών σε σχέση με την κάλυψη των άμεσων λαϊκών αναγκών. Με βάση τα παραπάνω, στη σημερινή (σ.σ. χτεσινή) συνεδρίαση του ΔΣ του ΟΑΕΔ ανακαλύφθηκε ότι πλεονάζουν ακόμα 50 εκατομμύρια ευρώ. Μαζί με τα 120 εκατομμύρια που δόθηκαν πριν από 20 μέρες με απόφαση του ΔΣ, η κυβέρνηση ομολογεί πως 170 εκατομμύρια δε λείπουν σήμερα από τους ανέργους, τους εργαζόμενους, αλλά από τους δανειστές.

Η πρόταση των δυνάμεων του ΠΑΜΕ για συνολική καταδίκη της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου ως μορφής και περιεχομένου και άρνηση εφαρμογής της, δεν υιοθετήθηκε από το ΔΣ. Αξιοσημείωτη είναι η στάση των δυνάμεων του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού, νέου και παλιού. Μεταλλάσσονται, ετεροκαθορίζονται αναλόγως με το ποιο κόμμα βρίσκεται στην κυβέρνηση, δεν εκφράζουν τα συμφέροντα, τον καημό και τις ανάγκες των εργαζομένων.

Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις έχουν καθήκον να ενημερώσουν τους εργαζόμενους, να καταδικάσουν τις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης, να απαιτήσουν "εδώ και τώρα" κάλυψη όλων των ανέργων, ουσιαστική προστασία των ίδιων και των οικογενειών τους. Οι εργαζόμενοι δε φταίνε για την κρίση, δεν υπάρχει συνυπευθυνότητα. Αρκετά ματώσαμε για την πλουτοκρατία και για τα κέρδη της».

Στα νοσοκομεία
Επιπτώσεις στην ήδη δυσχερή λειτουργία των νοσοκομείων θα προκαλέσει η δέσμευση των ταμειακών διαθέσιμων, με αιχμή την προμήθειά τους με τα απαραίτητα υλικά. Τα νοσοκομεία λειτουργούν με πετσοκομμένα κονδύλια για λειτουργικές δαπάνες, με εμφανείς από τώρα τις ελλείψεις σε διάφορους τομείς. Βέβαια, τα περισσότερα νοσοκομεία δεν έχουν ταμειακά διαθέσιμα, εκτός από εκείνα που «κάνουν καλούς τζίρους» απ' τα απογευματινά ιατρεία ή τα νοσήλια του ΕΟΠΥΥ. Παράλληλα, εκφράζονται φόβοι ότι τα υπό μεταφορά κονδύλια μπορεί να έχουν την τύχη των κατατεθειμένων ποσών στην ΤτΕ απ' το «κούρεμα» του PSI.

Χτες, η Πενταμελής Επιτροπή των γιατρών της ΕΙΝΑΠ του «Ευαγγελισμού» έκανε παράσταση διαμαρτυρίας στη διοίκηση του νοσοκομείου εκφράζοντας την αντίθεσή της στην απόφαση της συγκυβέρνησης. Σε ανακοίνωσή της επισημαίνει ανάμεσα σε άλλα:

«Ο "Ευαγγελισμός" θα υποχρεωθεί αργά ή γρήγορα να καταθέσει στην Τράπεζα της Ελλάδος όποιο ταμειακό διαθέσιμο υπάρχει εκτός από αυτά που απαιτούνται για την κάλυψη των ταμειακών υποχρεώσεων μόνο για το επόμενο δεκαπενθήμερο. Μετά το δεκαπενθήμερο άραγε τι ακολουθεί; Μήπως η πλήρης κατάργηση της κρατικής χρηματοδότησης και η ανταποδοτικότητα των λειτουργιών του νοσοκομείου; Η περαιτέρω ιδιωτικοποίηση των δομών και υπηρεσιών Υγείας;

Αυτή η ενέργεια θα έχει ως αποτέλεσμα την περικοπή κοινωνικών δαπανών και την ακόμη μεγαλύτερη επιδείνωση της υγειονομικής κάλυψης του πληθυσμού. Τα ταμειακά διαθέσιμα των νοσοκομείων δεν είναι ούτε για τους δανειστές (εξάλλου ο λαός δεν δανείστηκε αυτά που έχει πληρώσει για την υγεία του), αλλά ούτε για να υποκαταστήσει άλλες υποχρεώσεις του κράτους για μισθούς, υπερωρίες και εφημερίες του προσωπικού».

ΠΝΠ ΔΕΣΜΕΥΕΙ ΑΠΟΘΕΜΑΤΙΚΑ ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ
Οι κομμουνιστές δήμαρχοι καλούν το λαό σε αγώνα

Την απόφαση της συγκυβέρνησης που, με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, βάζει χέρι στα ταμειακά διαθέσιμα των δήμων προκειμένου να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις των δανειστών, καταγγέλλουν με παρεμβάσεις τους οι κομμουνιστές δήμαρχοι Πάτρας Κ. Πελετίδης, Πετρούπολης Β. Σίμος, Χαϊδαρίου Μ. Σελέκος, Καισαριανής Ηλ. Σταμέλος και Ικαρίας Στ. Σταμούλος.

Ο δήμαρχος Πάτρας σε χτεσινή έκτακτη συνέντευξη Τύπου σημείωσε ότι αυτή η πολιτική θα έχει άμεσα τραγικά αποτελέσματα γιατί τα χρήματα στα οποία βάζει χέρι η κυβέρνηση για λογαριασμό των δανειστών είναι πόροι αναγκαίοι για την άμεση αντιμετώπιση των προβλημάτων των λαϊκών στρωμάτων. Τόνισε ότι η αρπαγή των αποθεματικών θα επιδεινώσει τη ζωή δεκάδων χιλιάδων οικογενειών του δήμου, αποτελώντας νάρκη ακόμη και στη στοιχειώδη λειτουργία κρίσιμων υπηρεσιών και δομών του που εξυπηρετούν τα λαϊκά στρώματα. Η δημοτική αρχή, που καταδικάζει τη ρύθμιση για τη μεταφορά των ταμειακών διαθέσιμων του δήμου στην Τράπεζα της Ελλάδας, θα συνεχίσει τις πρωτοβουλίες συντονισμού με τους δημάρχους της Αχαΐας και της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, για να παραμείνουν τα χρήματα του δήμου για το λαό και τις ανάγκες του.

Οι δημοτικές αρχές Πετρούπολης και Χαϊδαρίου από την πρώτη στιγμή έκαναν ξεκάθαρη την αντίθεσή τους με εξορμήσεις σε υπηρεσίες των δήμων και στο λαό της περιοχής, ενημερώνοντας για τις εξελίξεις. Χτες, πραγματοποίησαν έκτακτες συνεδριάσεις Δημοτικών Συμβουλίων. Η δημοτική αρχή Πετρούπολης σε ανακοίνωσή της υπογραμμίζει: «Η απόφαση της συγκυβέρνησης για το δήμο μας, σημαίνει ότι τίθενται σε κίνδυνο αφενός οι λειτουργίες και οι δομές στον Πολιτισμό, στον Αθλητισμό και την Κοινωνική Πολιτική, αφετέρου τα έργα που ήδη υλοποιεί και που σκόπευε να υλοποιήσει ο δήμος είτε με δικά του χρήματα είτε από άλλους φορείς». Η δημοτική αρχή Χαϊδαρίου, από την πλευρά της, καλεί σε επαγρύπνηση και ετοιμότητα το λαό για να μην περάσουν τα νέα αντιλαϊκά σχέδια της κυβέρνησης. «Η "αντιμνημονιακή" συγκυβέρνηση κάνει αυτό που δεν τόλμησε καμία προηγούμενη κυβέρνηση να κάνει μέχρι σήμερα - σημειώνει - να αγγίξει τα χρήματα των Δήμων, που είναι ήδη ελάχιστα για την κάλυψη των αναγκών μας και μας δημιουργεί ακόμα μεγαλύτερα προβλήματα. Αυτές οι ενέργειες έχουν ως στόχο και αποτέλεσμα την περαιτέρω περικοπή κοινωνικών δαπανών και την ακόμη μεγαλύτερη επιδείνωση της θέσης του λαού μας, γι' αυτό και θα μας βρουν απέναντί τους».

Η δημοτική αρχή Καισαριανής κάνει γνωστό ότι δεν προτίθεται να παραδώσει τα ταμειακά διαθέσιμα του Δήμου στην ΤτΕ, στερώντας ακόμη περισσότερα από το λαό της πόλης. Και επισημαίνει σε ανακοίνωση ότι η απόφαση αυτή επιβαρύνει εκ νέου την οικονομική κατάσταση του Δήμου που προσπαθεί με τις ελάχιστες δυνατότητές του, να στηρίξει τις κοινωνικές του δομές, να ανακουφίσει τα πιο ταλαιπωρημένα λαϊκά στρώματα και να ανταποκριθεί στοιχειωδώς στις αυξημένες ανάγκες του λαού της πόλης.

Με δήλωσή του, ο δήμαρχος Ικαρίας καταδίκασε την απόφαση δέσμευσης των αποθεματικών, υπογραμμίζοντας ότι έτσι δεν θα μπορούν να καλυφθούν άμεσες ανάγκες του δήμου.


ΝΙΚΟΣ ΣΟΦΙΑΝΟΣ
Να μην εφαρμοστεί

Ο Νίκος Σοφιανός, δημοτικός σύμβουλος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση Αθήνας» και μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, έκανε την ακόλουθη δήλωση στη χτεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, για την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της κυβέρνησης:

«Η διαπραγμάτευση της κυβέρνησης γίνεται στη βάση της συμφωνίας που έχει υπογραφεί από τις 20 Φλεβάρη με τους εταίρους, συμφωνία που δεν έχει έρθει ακόμα για συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή, για να μη φανεί ότι ψηφίζουν "μνημονιακοί" και "αντιμνημονιακοί" μαζί. Σε αυτή τη βάση γίνεται η διαπραγμάτευση. Αρα, στη βάση της συμφωνίας που υπέγραψε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, πληρώνουμε το χρέος και θα το πληρώνουμε στο διηνεκές -όπως λέει ο κ. Βαρουφάκης- εγκαίρως και προς όλους. Γι' αυτό το χρέος και γι' αυτές τις δόσεις γίνεται η ΠΝΠ. Και δεν είναι η πρώτη φορά. Ηδη υπάρχει γενικευμένη στάση πληρωμών.

Εδώ υπάρχει μία ΠΝΠ που την υπογράφει ο πρωθυπουργός, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και όλο το υπουργικό συμβούλιο. Κι έρχεται μετά ο υπουργός και εμφανίζεται να μην ξέρει τι υπέγραψε! Μας προέκυψε κι άλλος Χρυσοχοΐδης!

Εμείς δε συμφωνούμε ότι δεν υπάρχει θέμα. Είναι σαφές ότι αφορά και τις σχολικές επιτροπές και τα πάντα, γιατί μιλάει για τα διαθέσιμα, για 15ήμερο και για αναδρομική ισχύ από 17 Μάρτη. Αρα έχουν γίνει και κινήσεις που πρέπει να νομιμοποιηθούν και θα γίνουν, κατά τη γνώμη μας, κι άλλες. Αφορά, επίσης, τα ασφαλιστικά ταμεία, αλλά δεν αφορά τις δημόσιες επιχειρήσεις, γιατί αυτές είναι στο χρηματιστήριο και εκεί είναι και το ιδιωτικό κεφάλαιο. Και για να μιλάμε καθαρά, αυτό γίνεται γιατί "καίει" να πάρουμε από το ιδιωτικό κεφάλαιο.

Αρα, η στάση του Δημοτικού Συμβουλίου πρέπει, κατά τη γνώμη μας, να είναι καταδίκη και απόσυρση, αλλά και να παρθεί απόφαση για μη εφαρμογή. Δεν πρέπει να εφαρμοστεί. Αυτή τη στάση θα κρατήσουμε ως "Λαϊκή Συσπείρωση" και στους δήμους που διοικούμε και στη συζήτηση που γίνεται στην ΚΕΔΕ και σε όλα τα άλλα Δημοτικά Συμβούλια που συμμετέχουμε. Είναι κρίσιμο το θέμα και δεν πρόκειται αυτό το μέτρο να μας "σώσει". Θα πληρωθεί η δόση, θα έρθει μετά η συμφωνία με τους δανειστές και οι δήμοι θα ψάχνουν να βρουν ΚΑΠ, δηλαδή χρήματα που έχει δώσει ο κόσμος, οι δημότες, αφού αφορά, εννοείται, και τα ανταποδοτικά. Διαφορετικά δε θα έδινε τους ΚΑΠ.

Η πρότασή μας είναι ότι επειδή θα διαφωνήσουμε στο πολιτικό σκεπτικό, να μείνουμε σε μία συμφωνία καταδίκης - απόσυρσης. Προτείνουμε να καλύψουμε με την απόφασή μας το δήμαρχο που λέει ότι δε θα την εφαρμόσει και να δούμε τη συνέχεια των βημάτων μας».

Κοροϊδεύουν τον κόσμο

Με αφορμή τα όσα συμβαίνουν με την υποχρεωτική δέσμευση των ταμειακών διαθέσιμων δημόσιων οργανισμών και το γεγονός ότι έχει αναδρομική ισχύ από 17 Μάρτη, θυμηθήκαμε τα όσα είχαν γίνει στο Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής στις 26 Μάρτη. Εκείνη τη μέρα, λοιπόν, η διοίκηση του ΣΥΡΙΖΑ είχε εισηγηθεί τη μεταφορά των διαθέσιμων της Περιφέρειας, ύψους περίπου 343 εκατ. ευρώ, σε λογαριασμό της Τράπεζας της Ελλάδας. Και ο αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών, Χρ. Καραμάνος, εξηγούσε την αιτία γι' αυτή την εισήγηση.

Διαβάστε τι έλεγε: «...αυτή τη στιγμή χάνουμε περίπου 1,5 εκατομμύριο το χρόνο από επιτόκια και σκοπός μας είναι να τα συγκεντρώσουμε όλα (σ.σ. τα διαθέσιμα ύψους 343 εκατ. ευρώ) σε ένα λογαριασμό της Τράπεζας της Ελλάδας, μέχρι να ολοκληρωθεί διαγωνισμός με κλειστές προσφορές που θα προτείνεται το καλύτερο επιτόκιο από οποιαδήποτε τράπεζα». Αυτά έλεγε τότε η διοίκηση του ΣΥΡΙΖΑ και είναι προφανής η κοροϊδία και ο εμπαιγμός...
Ριζοσπάστης

Ψάχνουν συνενόχους

Εχτισαν καριέρες παριστάνοντας την αντιπολίτευση επί παντός του επιστητού. Τώρα όμως είναι κυβέρνηση. Και σε χρόνο dt όχι μόνο έγιναν βασιλικότεροι του βασιλέως, αλλά έμαθαν και να απειλούν. Λόγος για την «Ανοιχτή Πόλη», την παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ στο Δήμο Αθηναίων. Αφού έβγαλαν την ουρά τους απέξω στην ψηφοφορία για την αρπαγή των διαθέσιμων του δήμου (απείχαν από την ψηφοφορία), με ανακοίνωσή τους, απειλούν με λιμούς και καταποντισμούς όσους δε συμφωνούν με την κυβέρνηση. «Η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου είναι ένα έκτακτο μέτρο», γράφουν. Τόσο έκτακτο που εφευρέθηκε σε καιρό πολέμου και χρησιμοποιείται ανελλιπώς απ' όλες τις έως τώρα κυβερνήσεις για να επιβάλλουν τις κατά κανόνα αντιλαϊκές αποφάσεις τους. Ζητάνε να «περιμένουμε να δούμε τι θα γίνει» και τσουπ πετάνε την απειλή: «Αλλιώς να ειπωθεί ξεκάθαρα ότι δεν επιθυμούν πραγματικά να γίνει διαπραγμάτευση αλλά να πάμε σε νέο μνημόνιο, να γίνουν απολύσεις, μειώσεις μισθών και ό,τι γινόταν τόσο χρόνια». Το ωραίο το αφήνουν για το τέλος: «Είμαστε στην ίδια βάρκα. `Η μαζί θα περάσουμε απέναντι ή μαζί θα βουλιάξουμε». Παρέλειψαν, όμως, να μας πουν ότι αυτή η απόφαση ήρθε κατ' απαίτηση των δανειστών. Αν αυτά σας θυμίζουν τα γνωστά εκβιαστικά και εκφοβιστικά που χρησιμοποιούσαν και οι προηγούμενες κυβερνήσεις σωστά το νομίζετε!

Αντίθεση του ΔΣΑ στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για τα ταμειακά διαθέσιμα

Ποια σημεία αφορούν οι επισημάνσεις του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση του ΔΣΑ:

Ο ΔΣΑ με αφορμή τη δεύτερη χρονικά προσφυγή της Κυβέρνησης στη νομοθέτηση μέσω Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου επιθυμεί να προβεί στις κάτωθι επισημάνσεις :

1. Η χρήση της νομοθετικής καταφυγής στις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου πρέπει να επιλέγεται όλως εξαιρετικώς και όταν τούτο επιβάλλεται από επείγοντες λόγους και απρόβλεπτα περιστατικά σύμφωνα με τη ρητή συνταγματική επιταγή του άρθρου 44 παρ. 1 Σ 75/86/01. Μάλιστα, η «εξαιρετικά επείγουσα και απρόβλεπτη ανάγκη» πρέπει να μνημονεύεται με συγκεκριμένο τρόπο, έστω και περιληπτικά, στο σώμα της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου. Ο νομικός κόσμος της χώρας με αποφασιστικότητα στηλίτευσε την σωρεία και την ευκολία με την οποία εκδόθηκαν Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου από το 2010 έως τώρα, τούτο δε και για λόγους δημοκρατικής και κοινοβουλευτικής τάξης, αλλά και για λόγους συνταγματικότητας, αφού συχνά ούτε οι συνταγματικές προϋποθέσεις για την έκδοσή τους συνέτρεχαν.

2. Η επίμαχη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου τελεί σε προφανή αναντιστοιχία με την συνταγματική τάξη, καθώς α) δεν μνημονεύεται ούτε στο σώμα της, ούτε στην αιτιολογία της κανένας λόγος ή καμία εξαιρετική ή απρόβλεπτη περίσταση που οδήγησε στη θέσπισή της. Αντίθετα, η οικονομική αναγκαιότητα της οποία γίνεται επίκληση μόνον άγνωστη και μόνο αιφνίδια δεν είναι. β) παρεμβαίνει ανεπίτρεπτα στην οικονομική διαχείριση των πόρων αυτοδιοικούμενων νομικών προσώπων, όπως οι Ο.Τ.Α. α΄ ή β΄ βαθμού και τα ΑΕΙ/ΤΕΙ κατά παράβαση των συνταγματικών προβλέψεων που προβλέπουν και την οικονομική αυτοτέλειά τους (άρθρο 102 παρ. 2, 16 παρ. 5 Σ.).

3. Από άποψη ουσίας, η ρύθμιση περιορίζεται σε μία αόριστη, γενικόλογη και για αυτό άκρως επικίνδυνη αναφορά σε φορείς της Γενικής Κυβέρνησης, τα χρηματικά διαθέσιμα των οποίων, μονομερώς και χωρίς τη συναίνεσή τους διατάσσεται να μεταφερθούν σε λογαριασμούς της ταμειακής διαχείρισης στην Τράπεζα της Ελλάδος. Ανεξάρτητα από ότι οι Δικηγορικοί Σύλλογοι δεν ανήκουν σύμφωνα με το άρθρο 89 ν. 4194/2013 (Κώδικας Δικηγόρων), βλ. και ΠΟΛ 1022/15 Γ.Γ.Δ.Ε. στους φορείς της Γενικής Κυβέρνησης που τηρείται στο Μητρώο της ΕΛΣΤΑΤ, δεν είναι ούτε νόμιμο ούτε ορθό να αντιμετωπίζονται αδιακρίτως και να εντάσσονται στους Φ.Γ.Κ. νομικά πρόσωπα ή οντότητες, που οι πόροι τους δεν προέρχονται από κρατικές ενισχύσεις ή πόρους αλλά από ιδιωτικά μέσα και πηγές. Ούτε βεβαίως είναι νόμω και ουσία επιτρεπτό να αυξομειώνεται το Μητρώο Φορέων Γενικής Κυβέρνησης ανάλογα με την εκάστοτε βούληση της εκτελεστικής εξουσίας χωρίς σαφή και ρητή νομοθετική πρόβλεψη, αλλά και χωρίς συγκεκριμένη αιτιολογία. Πολλώ μάλλον επί νομικών προσώπων, στα οποία το Σύνταγμα επιφυλάσσει αυτοτελή και αυτόνομη διοίκηση.

4. Ο Δ.Σ.Α. δεν θα παύσει να αρθρώνει υπεύθυνο λόγο, πάντοτε υπέρ της νομιμότητας ανεξάρτητα από τους εκάστοτε πολιτικούς συσχετισμούς. Θα επιμένει δε να υπομιμνήσκει σε όσους ομίλησαν και δη όλως προσφάτως περί πεισματικής εμμονής τους στην τήρηση νομιμότητας, ότι η χθεσινή επιλογή τους δεν βρίσκεται σε αντιστοιχία με τις νωπές διακηρυκτικές ρηματικά δεσμεύσεις τους.

5. Δεν παύει δε ο ΔΣΑ να υπενθυμίζει ότι, όπως σταθερά έπραττε και στο παρελθόν, θα συνεχίσει, μετερχόμενος κάθε νόμιμο μέσο, να προασπίζεται την νομιμότητα και το δημόσιο συμφέρον.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ