26 Απρ 2015

Τυχερές λήψεις

Τυχερές λήψεις
Εκτίναξη πίδακα αερίων και σκόνης από τον κομήτη Τσουριούμοφ - Γκερασιμένκο κατέγραψε η κάμερα της «Ροζέτας»



Λίγο πριν την εμφάνιση του πίδακα αερίων - σκόνης
Λίγο πριν την εμφάνιση του πίδακα αερίων - σκόνης
Μάρτυρας της εμφάνισης ενός νέου πίδακα σκόνης και αερίων από την επιφάνεια του κομήτη Τσουριούμοφ - Γκερασιμένκο έγινε το σκάφος «Ροζέτα», του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA), στα μέσα του περασμένου Μάρτη. Είναι η πρώτη φορά που καταγράφεται ένα τέτοιο φαινόμενο σε κομήτη και ήταν καθαρά ζήτημα τύχης, καθώς το σκάφος έτυχε να βρεθεί στην πλευρά που εμφανίστηκε ο πίδακας και να πάρει φωτογραφίες του κομήτη ένα λεπτό πριν και ένα λεπτό μετά την εμφάνισή του. Η νέα εκροή, που συμβάλλει στην ενίσχυση της κόμης και της ουράς του κομήτη, καθώς αυτός πλησιάζει προς τον Ηλιο και θερμαίνεται όλο και περισσότερο, είναι διαφορετική καθώς οι περισσότερες από τις άλλες πηγάζουν από το «λαιμό», που συνδέει τους δύο λοβούς του συγκεκριμένου κομήτη. Η ροή που κατέγραψε στη γέννησή της η κάμερα ευρέος πεδίου OSIRIS της «Ροζέτας», πηγάζει από το άκρο ενός λοβού και είναι κάθετη ως προς τη διεύθυνση της πλειοψηφίας των άλλων εκπομπών αερίων. Η ταχύτητα των αερίων και της σκόνης υπολογίστηκε ότι ήταν μεγαλύτερη από 8 μέτρα ανά δευτερόλεπτο (28,8 χλμ./ώρα).
Η δραστηριότητα του Τσουριούμοφ - Γκερασιμένκο εντείνεται τις τελευταίες βδομάδες και θα κορυφωθεί στο περιήλιο, το πλησιέστερο στον Ηλιο σημείο της τροχιάς του. Η κρατούσα επιστημονική θεωρία είναι ότι πάγος νερού και άλλα παγωμένα αέρια εξαχνίζονται (περνούν απευθείας από τη στερεή στην αέρια κατάσταση) λόγω της θέρμανσης του κομήτη και καθώς βρίσκουν διέξοδο προς την επιφάνεια παρασύρουν και σκόνη. Παραδόξως το νέο ρεύμα υλικών που φωτογραφήθηκε από τη «Ροζέτα» εμφανίστηκε στην πλευρά του κομήτη που δε φωτιζόταν εκείνη τη στιγμή (λίγο πριν την αυγή στη συγκεκριμένη περιοχή). Ισως οι πρώτες ακτίνες του ήλιου να πυροδότησαν το φαινόμενο, ή αέρια που είχαν συσσωρευτεί σε προηγούμενη φάση θέρμανσης να βρήκαν εκείνη την ώρα διέξοδο από το συγκεκριμένο σημείο.

Τρία λεπτά αργότερα, μετά την εμφάνιση του πίδακα στο κάτω (σκοτεινό) μέρος του κομήτη Τσουριούμοφ - Γκερασιμένκο
Τρία λεπτά αργότερα, μετά την εμφάνιση του πίδακα στο κάτω (σκοτεινό) μέρος του κομήτη Τσουριούμοφ - Γκερασιμένκο
Ο πίδακας της φωτογραφίας που έστειλε η «Ροζέτα» δεν ξέρουμε αν είναι βραχύβιος ή μακράς διάρκειας, δηλαδή αν διάρκεσε 6 ώρες (όση είναι η διάρκεια της ημέρας στον κομήτη), καθώς ο έντονος φωτισμός της περιοχής τις ώρες που ακολούθησαν και η θέση παρατήρησης του σκάφους δεν επέτρεψαν την καταγραφή της πορείας του φαινομένου. Οι μέχρι τώρα παρατηρήσεις του Τσουριούμοφ - Γκερασιμένκο δείχνουν ότι οι περισσότεροι πίδακες είναι μακράς διάρκειας και συχνά επανεμφανίζονται τις επόμενες μέρες, αλλά ορισμένες φορές υπάρχουν και εκρηκτικές εκπομπές, όπως εκείνη στις 30 Απρίλη 2014, που μεγάλωσε απότομα την κόμη σε διάμετρο 1.800 χιλιομέτρων, για να υποχωρήσει τις βδομάδες που ακολούθησαν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ