10 Μαΐ 2015

Οι εξελίξεις χτυπάνε συναγερμό

Οι εξελίξεις χτυπάνε συναγερμό

Οι εξελίξεις πρέπει να σημάνουν συναγερμό. Δεν υπάρχει μέρα που να μην προστίθεται και μια νέα ένδειξη ότι η κυβέρνηση βαδίζει σε συμφωνία με τους δανειστές, που θα νομιμοποιεί όλα τα μέχρι τώρα αντιλαϊκά μέτρα και θα ανοίγει το δρόμο για νέα. Το κάλεσμα που απηύθυνε το ΠΑΜΕ την Πρωτομαγιά, να βρίσκονται τα συνδικάτα σε απεργιακή ετοιμότητα και με τη δράση τους να δημιουργούν προϋποθέσεις για κλιμάκωση, είναι πέρα για πέρα επίκαιρο και αναγκαίο.

Καμιά ανοχή δεν πρέπει να δείξουν οι εργαζόμενοι και καμιά αναμονή απέναντι στους ελιγμούς της κυβέρνησης, που διατηρεί ορθάνοιχτη τη συζήτηση για νέες αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις στην «καρδιά» των λαϊκών δικαιωμάτων, στα Εργασιακά και το Ασφαλιστικό. Καμιά ελπίδα δεν έχουν αν αφήσουν το ζήτημα των μισθών και των συμβάσεων στα χέρια των «διαπραγματευτών». Αν πιστέψουν τις διαβεβαιώσεις στελεχών της κυβέρνησης, ότι δεν πρόκειται να πειραχτεί ούτε τρίχα παραπάνω από τα λίγα που άφησε όρθια ο οδοστρωτήρας της προηγούμενης συγκυβέρνησης.

Στο επίκεντρο της πάλης των ταξικών δυνάμεων αμέσως μετά την Πρωτομαγιά, βρίσκεται το θέμα των Συλλογικών Συμβάσεων, τα θέματα της ανεργίας και της Υγείας, που «καίνε» και ταλαιπωρούν κάθε φτωχή εργατική - λαϊκή οικογένεια, καθώς και κάθε οξυμένο πρόβλημα στους χώρους δουλειάς, που κάνει δύσκολη τη ζωή του λαού, όπως η απλήρωτη εργασία. Ηδη βρίσκονται σε εξέλιξη ή σχεδιάζονται εξορμήσεις με την ανακοίνωση του ΠΑΜΕ για τις δηλώσεις Τσίπρα - Γιούνκερ. Στόχος είναι να γίνει πλατιά συζήτηση, να ενημερωθούν οι εργαζόμενοι, αλλά και να τοποθετηθούν οι διοικήσεις σε όλα τα συνδικαλιστικά όργανα.

Ομοσπονδίες, όπως αυτή των Τροφίμων - Ποτών, αναθερμαίνει τη μάχη για τις Συμβάσεις, με περιφερειακές συσκέψεις και συσκέψεις με συνδικάτα του κλάδου, προκειμένου να συζητηθούν οι εξελίξεις και να διαμορφωθεί αγωνιστικό μέτωπο, ενόψει της συνάντησης την Τρίτη με την εργοδοσία. Την ίδια μέρα, συνάντηση με τους εργοδότες έχει και η Ομοσπονδία Τύπου - Χάρτου για τις ΣΣΕ.
Στην πλειοψηφία τους, οι εργοδοτικές ενώσεις αποφεύγουν ακόμα και να κάτσουν στο τραπέζι με τα συνδικάτα, με την πρόφαση ότι περιμένουν πρώτα να δουν τι θα νομοθετήσει η κυβέρνηση. Είναι κι αυτή μια από τις υπηρεσίες που προσφέρει στους εργοδότες η παρελκυστική τακτική της κυβέρνησης, που σκόπιμα χρονοτριβεί και δημιουργεί ολοένα και χειρότερα τετελεσμένα για τους εργαζόμενους, βουλιάζοντας το κίνημα στην αναμονή.

Τώρα χρειάζεται να ανέβει η δράση για τις ΣΣΕ. Να ανοίξει η συζήτηση σε όλες τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, να πάρουν θέση οι Διοικήσεις. Οι ταξικές Ομοσπονδίες χρειάζεται να πυκνώσουν τις πρωτοβουλίες, με περιφερειακές και άλλες συσκέψεις, όπου θα συζητιέται το σχέδιο της Σύμβασης και το πρόγραμμα δράσης. Οι συλλογικές διαδικασίες στα συνδικάτα, με Γενικές Συνελεύσεις που θα καταλήγουν σε πρόγραμμα κινητοποιήσεων, βοηθούν να δυναμώνει η πρωτοβουλία και η οργάνωση από τα κάτω.

Χρειάζεται σταθερό μέτωπο στο εργοδοτικό και κυβερνητικό συνδικαλισμό, παλιό και νέο, που δηλητηριάζει συνειδήσεις και δε χάνει ευκαιρία να επιτίθεται και να συκοφαντεί τις ταξικές δυνάμεις. Μπροστά μας έχουμε μια σειρά κινητοποιήσεις για την Υγεία και το πρόγραμμα δράσης θα εμπλουτιστεί και θα διευρυνθεί τις επόμενες μέρες, στην κατεύθυνση της πάλης για ανάκτηση των απωλειών, με κατάργηση του αντεργατικού - αντιλαϊκού πλαισίου και για την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ