29 Μαΐ 2015

Τραγική εικόνα στα σχολεία της πρωτοβάθμιας στην Κέρκυραν,αλλα δινουν λεφτα στο ΔΝΤ

Τραγική εικόνα στα σχολεία της πρωτοβάθμιας στην Κέρκυρα


???????????????????????????????
Τις κτιριακές ελλείψεις και τις αυξημένες επισκευαστικές ανάγκες των νηπιαγωγείων και δημοτικών σχολείων σε Κέρκυρα –Παξούς αποτύπωσε ξεκάθαρα έρευνα που πραγματοποίησε ο σύλλογος Εκπαιδευτικών της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης .
Τα στοιχεία παρουσιάστηκαν την Τετάρτη σε εκδήλωση που έγινε στο Εργατικό Κέντρο. Είναι χαρακτηριστικό ότι, υπάρχουν σχολεία στα οποία ο αμίαντος δεν έχει ακόμα αφαιρεθεί.
Βάσει του πίνακα που παρουσιάστηκε από τα 97 σχολεία φαίνεται να είναι μισθωμένα τα 16, συν τέσσερα δημόσια με μισθωμένα παραρτήματα.
Είναι χαρακτηριστικό ότι το ετήσιο κόστος για τα μισθωμένα κτίρια (νηπιαγωγεία-δημοτικά) ξεπερνάει τα 200.000 ευρώ.
Τα σχολεία που έλαβαν μέρος στην έρευνα ήταν 47 νηπιαγωγεία επί συνόλου 57 και 50 δημοτικά σε σύνολο 53.

Επισκευαστικές – Κατασκευαστικές ανάγκες
Στις άμεσες επισκευαστικές ανάγκες, ο ΣΕΠΕ Κέρκυρας καταγράφει τα εξής: κουφώματα, επιχρίσματα, σκεπές, βαψίματα έσω και έξω, αίθουσες, αυλές, περιφράξεις, στέγαστρα, τουαλέτες, αποστραγγιστικά, θέρμανση κλπ.
Στις κατασκευαστικές ανάγκες, η έρευνα καταδεικνύει ότι απαιτούνται τα εξής: αίθουσες, αίθουσες πολλαπλών χρήσεων, κουφώματα, στέγαστρα, αυλές, τουαλέτες, θέρμανση και περιφράξεις.

Οι περιοχές των σχολείων που χρήζουν παρεμβάσεων
Οι περιοχές στις οποίες υπάρχουν τα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά σχολεία που χρήζουν είτε επισκευαστικών, είτε κατασκευαστικών παρεμβάσεων, είτε και τα δύο είναι είναι: Ποταμός, Λευκίμμη, Αυλιώτες, Ειδικό Σχολείο, Θινάλι, Αργυράδες, Αλεπού, Αγρός, Άνω Κορακιάνα, Αγ. Ματθαίος, Άφρα, Βελονάδες, Βιρός, Βραγανιώτικα, Γάιος Παξών, Γαστούρι, Γιαννάδες, Γουβιά, Δουκάδες, Κ. Κορακιάνα, Κ. Γαρούνας, Καστελλάνοι Μέσης, Κοκκίνι, Κοντόκαλι, Κανάλια, Καββαδάδες, Κυνοπιάστες, Λάκωνες, Λιαπάδες, Μαγουλάδες, Μαντούκι, Μαστοράτικα Παξών, Μπενίτσες, Νησάκι, Κυνοπιάστες, Νυμφές, Παλαιά Πόλη, Περιβόλι, Πετριτής, Ποταμός, Σιναράδες, Τεμπλόνι, Σπαρτύλας, Σινιές, Στρογγυλή, Τεμπλόνι και Χλωμοτιανά

Απών ο Δήμος!
Το γεγονός της παντελούς απουσίας εκπροσώπου του Δήμου της Κέρκυρας από την εκδήλωση καυτηρίασε η πρόεδρος του συλλόγου δασκάλων Ελ. Μαλαχά, μιλώντας στην εφημερίδα “Κέρκυρα Σήμερα” .
«Η απουσία του Δήμου προκάλεσε αλγεινή εντύπωση καθώς ήταν ουσιαστικά ο καθ΄ύλην αρμόδιος φορέας που θα μπορούσε να δώσει απαντήσεις γι όλα αυτά τα προβλήματα. Αυτή η στάση είναι απαξιωτική απέναντι στους δασκάλους, ελπίζουμε όχι και απέναντι στα προβλήματα των σχολείων. Εμείς θα πιέζουμε, αν δε θέλουν να μας ακούσουν θα προχωρήσουμε πιο δυναμικά με παραστάσεις διαμαρτυρίας και όχι μόνο» τόνισε χαρακτηριστικά.
Από την άλλη, υπογράμμισε ότι η συγκεκριμένη πρωτοβουλία των εκπαιδευτικών της πρωτοβάθμιας, ήταν στην ουσία μια «κραυγή» αγωνίας εκπαιδευτικών και γονέων για την κατάσταση στα σχολεία.
«Η εικόνα στη σχολική στέγη είναι τραγική. Εχουμε ίσως από τις χειρότερες υποδομές σε όλη την Ελλάδα. Η έρευνα κατέγραψε εκτός των άλλων επτά σχολεία με αμίαντο, άλλα με στεγαστικά προβλήματα, άλλα με ακατάλληλες αυλές, άλλα με ελλιπή περίφραξη» σημείωσε και κατέληξε με την επισήμανση ότι «η ασφάλεια και η υγεία των μαθητών δε μπορεί πια να περιμένει και ότι θα πρέπει επιτέλους να υπάρξει ένας σοβαρός σχεδιασμός από τους αρμοδίους».

Αλκης Κοσκινάς

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ