11 Ιουλ 2015

Αναλυτικά τα μέτρα - Αρμαγεδδών του 3ου μνημόνιου

Αναλυτικά τα μέτρα - Αρμαγεδδών του 3ου μνημόνιου

Σε τουλάχιστον 13 δισ. ευρώ «κοστολογείται» για το λαό το 3ο κατά σειρά μνημόνιο (2015-2018), που έρχεται να σακατέψει λαϊκά δικαιώματα και κατακτήσεις, να ικανοποιήσει όλους τους όρους και τις προϋποθέσεις για τη μαζική εξάπλωση της φτώχειας, αλλά και της κοινωνικής εξαθλίωσης, προκειμένου να ορθοποδήσει το κεφάλαιο, στο οποίο υποτάσσονται και υπηρετούν η συγκυβέρνηση, αλλά και τα υπόλοιπα κόμματα του ευρωμονόδρομου. Να σημειωθεί ότι με το 3ο μνημόνιο παραμένουν σε ισχύ όλα τα αντιλαϊκά μέτρα των προηγούμενων μνημονίων.
Πρόκειται για συμφωνία τριετούς διάρκειας (1/7/2015-30/6/2018) με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (EMS), με το ύψος της νέας δανειακής σύμβασης να εκτιμάται, για την ώρα, στα 53,5 δισ. ευρώ. Mε το ποσό αυτό θα αποπληρωθεί το παλαιότερο κρατικό χρέος, κυρίως προς το ΔΝΤ (46 δισ.) και στην ΕΚΤ (7,5 δισ.). Παράλληλα, προβλέπεται η αναδιάρθρωση των αποπληρωμών για το χρέος, που λήγει από το έτος 2022 και στη συνέχεια. Λόγος γίνεται και για «ανακεφαλαιοποίηση» των τραπεζών, που, αν γίνει, θα ανεβάσει κατά πολύ το ποσό της νέας δανειακής σύμβασης.
Το τρίτο μνημόνιο προβλέπει σαρωτικές παρεμβάσεις στους κρατικούς προϋπολογισμούς (έσοδα - δαπάνες). Προβλέπεται συμπληρωματικός προϋπολογισμός 2015 που θα ισχύσει αναδρομικά από την 1η Ιούλη και, παράλληλα, θα κατατεθεί και το Μεσοπρόθεσμo Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2016-2019, το οποίο υπερβαίνει χρονικά τη διάρκεια του μνημονίου.
Θεσπίζεται αυτόματος κόφτης δαπανών, στο πλαίσιο «αναβάθμισης του οργανικού νόμου» για τους προϋπολογισμούς, ενώ διαμορφώνεται και το «κατάλληλο πλαίσιο για ανεξάρτητες υπηρεσίες», δηλαδή για τη συγκρότηση του «δημοσιονομικού συμβουλίου» που θα προχωρά σε οριζόντια καρατόμηση δαπανών σε περίπτωση αποκλίσεων από τους αντιλαϊκούς στόχους.
Συγκεκριμένα, το 3ο μνημόνιο προβλέπει:
  • ΦΠΑ
- Αμεση νομοθέτηση αλλαγών στο ΦΠΑ που θα ισχύουν από 1η Ιούλη 2015, με στόχο την «καθαρή αύξηση των εσόδων κατά 1% του ΑΕΠ σε ετήσια βάση», δηλαδή επιπλέον φοροληστεία 1,8 δισ. ευρώ το χρόνο.
- Βασικός συντελεστής 23% για όλα τα προϊόντα και υπηρεσίες. Σε αυτόν θα υπάγονται και τα περισσότερα τρόφιμα, η εστίαση και τα εισιτήρια μετακίνησης.
- Συντελεστής 13% «για τα βασικά τρόφιμα, την Ενέργεια, τα ξενοδοχεία και νερό (εξαιρουμένων των αποβλήτων)». Στο κείμενο δεν προσδιορίζονται ποια είναι τα βασικά τρόφιμα.
- Συντελεστής 6% «για φαρμακευτικά προϊόντα, βιβλία και θέατρα». Εφημερίδες και περιοδικά μεταφέρονται στον υψηλό συντελεστή.
- Καταργούνται οι εκπτώσεις στα νησιά, αρχής γενομένης από τα νησιά που αποτελούν τους μεγαλύτερους τουριστικούς προορισμούς. Το μέτρο θα εφαρμοστεί πλήρως έως το τέλος του 2016, ενώ η κυβέρνηση εμπαίζει τους κατοίκους των νησιών «που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη», με την «επιστροφή» ενός μικρού τμήματος της φοροληστείας και μάλιστα με «δημοσιονομικά ουδέτερο τρόπο», δηλαδή σε συνδυασμό με άλλο ισοδύναμο αντιλαϊκό μέτρο.
- Αυξάνεται το όριο απαλλαγής από το καθεστώς ΦΠΑ για αυτοαπασχολούμενους από τα 10.000 ευρώ στα 25.000 ευρώ. Αυξάνεται η προκαταβολή φόρου στο 100% για τις ατομικές επιχειρήσεις.
  • ΕΝΦΙΑ - ΧΑΡΑΤΣΙ «ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ»
- Παραμένει ο ΕΝΦΙΑ για το 2015 και το 2016 και διασφαλίζεται ότι ανεξάρτητα «οποιασδήποτε αναθεώρησης των τιμών ζώνης των ακινήτων» τα έσοδα από αυτό το χαράτσι θα είναι 2,65 δισ. ευρώ ετησίως. Επίσης προβλέπεται ότι τυχόν αλλαγές στις τιμές ζώνης θα επιφέρουν και προσαρμογή της εναλλακτικής ελάχιστης φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων.
- Αυξάνεται η εισφορά «αλληλεγγύης» και έως το Σεπτέμβριο 2015 θα ενταχθεί στη φορολογική κλίμακα φυσικών προσώπων.
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ - ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ
- Μείωση των συντάξεων. Αυτό γίνεται με την αύξηση των εισφορών υγείας στις κύριες συντάξεις από το 4% στο 6% και την επιβολή εισφοράς υγείας στις επικουρικές συντάξεις, ύψους 6% (μέχρι σήμερα δεν υπάρχει).
- Αμεση νομοθέτηση κατάργησης του ΕΚΑΣ μέχρι το 2019. Από το Μάρτη του 2016 θα μειωθεί κατά 20% «των "υψηλότερων" δικαιούχων», αλλά «οι λεπτομέρειες της σταδιακής κατάργησης θα συμφωνηθούν με τους θεσμούς».
- Κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων από φέτος. Αύξηση της ποινής για πρόωρη σύνταξη από το 6% στο 16%. Συνταξιοδότηση για όλους στα 67, με εξαίρεση τα 62 έτη για 40 χρόνια συνεχόμενης εργασίας.
- Σε όσους συνταξιοδοτούνται μετά τις 30 Ιουνίου 2015 «να παρέχεται η βασική, εγγυημένη σύνταξη και να λάβουν την κανονική μόνο στην επίτευξη της νόμιμης κανονικής ηλικίας συνταξιοδότησης σήμερα 67 χρόνια».
- Ενταξη στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ETEA) όλων των επικουρικών συνταξιοδοτικών ταμείων, «προκειμένου να διασφαλιστεί ότι από 1ης Ιανουαρίου 2015 όλα τα επικουρικά συνταξιοδοτικά ταμεία να χρηματοδοτούνται μόνο από τις δικές τους εισφορές».
- Εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος από τον Οκτώβρη 2015 για τις επικουρικές συντάξεις και τα εφάπαξ. Μάλιστα, η ρήτρα θα περιλαμβάνει όλα τα επικουρικά ταμεία, καθώς υποχρεώνονται να ενταχθούν στο ΕΤΕΑ.
- Συρρίκνωση κρατικής χρηματοδότησης - Ρήτρα «μηδενικού ελλείμματος» και στις κύριες συντάξεις. Η πρόταση αναφέρει: «Σταδιακή κατάργηση όλων των κρατικών χρηματοδοτικών απαλλαγών και εναρμόνιση των κανόνων συμμετοχής για όλα τα συνταξιοδοτικά ταμεία με τη δομή των εισφορών προς το ΙΚΑ από 1η Ιουλίου 2015». Αυτό σημαίνει ότι Ταμεία όπως ο ΟΓΑ, το ΝΑΤ, το ΤΑΠ - ΟΤΕ και ΤΑΠ - ΔΕΗ, αλλά και ο ΟΑΕΕ θα αντιμετωπίσουν τη δραματική περικοπή της κρατικής χρηματοδότησης. Στην ουσία πρόκειται για εφαρμογή «ρήτρας μηδενικού ελλείμματος» και στις κύριες συντάξεις, με αποτέλεσμα νέες μειώσεις σε όλες τις συντάξεις ή σε πολλαπλασιασμό των εισφορών των ασφαλισμένων.
- Μείωση συντάξεων, με στενότερη σύνδεση εισφορών - παροχών.
- Αύξηση εισφορών στους αυτοπασχολούμενους ανάλογα με το εισόδημα.
- Μείωση χρηματοδότησης ΟΓΑ, αύξηση εισφορών, περικοπή συντάξεων.
- Πάγωμα των κατώτερων συντάξεων μέχρι το 2021.
- Κατάργηση των φόρων υπέρ τρίτων που χρηματοδοτούν ασφαλιστικά ταμεία τον Οκτώβρη 2015.
- Νέο ασφαλιστικό τον Οκτώβρη 2015, «προκειμένου να αποκατασταθεί η βιωσιμότητα του συνταξιοδοτικού συστήματος», θα νομοθετηθούν «περαιτέρω μεταρρυθμίσεις» που θα εφαρμοστούν από 1η Γενάρη 2016.
Η κυβέρνηση δεσμεύεται ότι «θα εφαρμόσει πλήρως το νόμο συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης του 2010 (ο αντιασφαλιστικός νόμος 3863/2010)» και θα εφαρμόσει πλήρως ή θα αντικαταστήσει - προσαρμόσει τους παράγοντες βιωσιμότητας για εφάπαξ και επικουρικές συντάξεις από τη μεταρρύθμιση του 2012, «ως μέρος μιας νέας μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος από τον Οκτώβριο του 2015 για να επιτευχθεί ισοδύναμη εξοικονόμηση και να ληφθούν περαιτέρω μέτρα για τη βελτίωση του συνταξιοδοτικού συστήματος».
Οι «μεταρρυθμίσεις» αυτές θα είναι ουσιαστικά η πλήρης εφαρμογή του «ανταποδοτικού συστήματος», δηλαδή σύνταξη ανάλογα με τις εισφορές, πλήρης ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων, ακόμη και του ΟΓΑ. Η ενοποίηση των Ταμείων Κοινωνικής Ασφάλισης θα αρχίσει άμεσα με «λειτουργική ενοποίηση» και θα ολοκληρωθεί μέχρι τέλος του 2017.
- Με νόμο «θα αντισταθμιστούν» οι οικονομικές επιπτώσεις από την εκτέλεση των δικαστικών αποφάσεων σχετικά με τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος του 2012.
  • ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ
Η κυβέρνηση ενταφιάζει οριστικά ακόμα και την κουτσουρεμένη επαναφορά του κατώτερου μισθού στα 751 ευρώ. Στην πρόταση δεν γίνεται η παραμικρή αναφορά. Αναφέρει μόνο γενικά ότι θα γίνει αναθεώρηση του θεσμικού πλαισίου για Συλλογικές Διαπραγματεύσεις με βάση τις... «βέλτιστες πρακτικές» στην ΕΕ. Αυτό θα γίνει με «διαβούλευση» που πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι τέλος του 2015 και σε συνεργασία με διεθνείς οργανισμούς, μεταξύ αυτών και του ILO! Η απάντηση στο τι θα γίνει έχει δοθεί ήδη με την επιστολή του Αλέξη Τσίπρα προς τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζ. Κ. Γιούνκερ, στην οποία δεσμεύεται ότι η κυβέρνηση θα εφαρμόσει το νόμο 4172/2013, ο οποίος προβλέπει ότι ο νομοθετημένος κατώτατος μισθός πρέπει να καθορίζεται σύμφωνα με τα κριτήρια της καπιταλιστικής κερδοφορίας.
  • ΑΓΡΟΤΕΣ
Διπλασιάζεται ο φόρος εισοδήματος στο 26% από το πρώτο ευρώ (σήμερα ισχύει 13%). Οπως χαρακτηριστικά αναφέρει η συγκυβέρνηση, θα καταργηθεί η «προνομιακή φορολογική μεταχείριση των αγροτών» με μέτρα όπως η φορολόγηση των κάθε είδους επιδοτήσεων και αποζημιώσεων, η εξάλειψη του μειωμένου ειδικού φόρου στο αγροτικό πετρέλαιο κ.ά.
  • ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΙ - ΚΑΤΑΣΧΕΣΕΙΣ
- Πλειστηριασμοί από τράπεζες: Προβλέπεται η άρση κάθε παρεχόμενης προστασίας των λαϊκών οικογενειών από τις τράπεζες. Επιπλέον, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται η συγκυβέρνηση θα πάρει «υπόψιν της το νέο περιβάλλον και τις υφιστάμενες συνθήκες του τραπεζικού συστήματος και θα έχει στόχο την επιστροφή των τραπεζών στα χέρια των ιδιωτών, μέσω προσέλκυσης διεθνών στρατηγικών επενδυτών και μέσω ενός βιώσιμου μοντέλου χρηματοδότησης σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα».
- Κατασχέσεις για τα ληξιπρόθεσμα: Μειώνεται το ακατάσχετο όριο, που σήμερα είναι 1.500 ευρώ, για τους μισθωτούς και συνταξιούχους με ληξιπρόθεσμα χρέη στην εφορία. Προβλέπεται η αποβολή από τη ρύθμιση των 100 δόσεων όσων έχουν «εισοδηματική ικανότητα» να πληρώσουν νωρίτερα από τη λήξη της ρύθμισης, αλλά και αύξηση των προβλεπόμενων επιτοκίων και προστίμων.
  • ΦΟΡΟΙ ΚΑΙ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΑ ΜΕΤΡΑ
- Νέες αντιλαϊκές παρεμβάσεις στην κλίμακα φορολόγησης μισθωτών και συνταξιούχων για τα εισοδήματα του 2016. Στα σκαριά είναι και η κατάργηση των τελευταίων ελαφρύνσεων που έχουν απομείνει για τις δαπάνες των λαϊκών νοικοκυριών.
- Πετσοκόβουν το επίδομα θέρμανσης: Μειώνεται στο 50% η κρατική «δαπάνη» για το επίδομα θέρμανσης των λαϊκών νοικοκυριών. Το μέτρο θα ισχύσει από το χειμώνα του 2015.
- Στην περίπτωση που σημειωθεί υστέρηση στα κρατικά έσοδα, τότε θα αυξηθεί ο φόρος επί των ενοικίων στο 15% από 11% για έσοδα κάτω των 12.000 ευρώ και στο 35% από 33% για έσοδα άνω των 12.000 ευρώ.
  • ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ
- Νέο «ενιαίο» μισθολόγιο στο Δημόσιο από 1η Γενάρη 2016. Σύνδεση μισθών με «ικανότητα απόδοσης» και «ευθύνη». Προσαρμογή των επιδομάτων (αδειών, γάμου, εκτός έδρας) με τις «βέλτιστες πρακτικές» της ΕΕ.
- «Εξορθολογισμός» των ειδικών μισθολογίων (δικαστικοί, στρατιωτικοί, πανεπιστημιακοί, γιατροί ΕΣΥ) μέχρι το τέλος του Νοέμβρη του 2015.
- Μόνιμο σύστημα κινητικότητας δημοσίων υπαλλήλων από το φθινόπωρο του 2015.
- Πρόσληψη μάνατζερς εντός του 2015 για την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων.
- Θέσπιση μέσω του νέου Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος «ανώτατου ορίου στο μισθολογικό κόστος του Δημοσίου» και «μεγέθους προσωπικού στο Δημόσιο», το οποίο «θα είναι συνεπές με την επίτευξη δημοσιονομικών στόχων και (το κυριότερο) θα διασφαλίζει τη μείωση του μισθολογικού κόστους, σε σχέση με το ΑΕΠ, έως το 2019».
- Ενίσχυση του ρόλου και της «ανεξαρτησίας» της ΕΛΣΤΑΤ, ως δημοσιονομικού οργάνου χάραξης πολιτικής, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία.
  • ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ
- Ιδιωτικοποίηση όλων των περιουσιακών στοιχείων του ΤΑΙΠΕΔ, με βάση τον κατάλογο της 31ης Δεκεμβρίου 2014, τα οποία θα περάσουν στα χέρια του ιδιωτικού κεφαλαίου.
- Ολοκλήρωση όλων των ιδιωτικοποιήσεων που εκκρεμούν, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που απαιτούνται για τα περιφερειακά αεροδρόμια, την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, την Εγνατία, τα λιμάνια Πειραιά και Θεσσαλονίκης και του Ελληνικού.
- Η κυβέρνηση και το ΤΑΙΠΕΔ θα ανακοινώσουν δεσμευτικές ημερομηνίες για τα λιμάνια Πειραιά και Θεσσαλονίκης το αργότερο έως το τέλος Οκτώβρη 2015 και για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ ROSCO, χωρίς ουσιαστικές αλλαγές στους όρους των προσφορών.
- Ολοκλήρωση της πώλησης των περιφερειακών αεροδρομίων με τους σημερινούς όρους, με τον πλειοδότη που έχει ήδη επιλεγεί.
- Για τον ΑΔΜΗΕ προβλέπεται ο πλήρης διαχωρισμός του από τη ΔΕΗ και η ιδιωτικοποίησή του. Προβλέπεται και η δυνατότητα για «εναλλακτικό σχήμα» με «ισοδύναμα αποτελέσματα στον τομέα του ανταγωνισμού, σύμφωνα με τις βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές».
- Μεταρρύθμιση της αγοράς φυσικού αερίου.
- Η κυβέρνηση θα μεταβιβάσει στο ΤΑΙΠΕΔ τις μετοχές του ΟΤΕ που κατέχει το Δημόσιο.
  • ΜΕΤΡΑ - ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΤΩΝ ΣΥΜΒΙΒΑΣΜΩΝ ΤΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ
Μετά και τα παζάρια γύρω από τους μονοπωλιακούς ανταγωνισμούς, η συγκυβέρνηση κατέληξε στα παρακάτω:
- Αύξηση του συντελεστή φόρου χωρητικότητας και σταδιακή κατάργηση των ειδικών φορολογικών καθεστώτων των Ελλήνων εφοπλιστών.
- Μείωση 50% ως πρώτο βήμα της τιμής όλων των πρώην πρωτότυπων φαρμάκων που έχουν χάσει την «πατέντα προστασίας» και των γενόσημων στο 32,5% επί της τιμής του πρωτοτύπου.
- Αύξηση του φορολογικού συντελεστή στα επιχειρηματικά κέρδη στο 28% από 26%. Σε περίπτωση υστέρησης εσόδων προβλέπεται και επιπλέον αύξηση 1%.
- Μείωση του ανώτατου ορίου για στρατιωτικές δαπάνες κατά 100 εκατ. ευρώ το 2015 και 200 εκατ. ευρώ το 2016, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης του προσωπικού και των προμηθειών.
- Εφαρμογή φόρου τηλεοπτικών διαφημίσεων, φορολόγηση των αδειών κινητής τηλεφωνίας 3G και 4G και φορολόγηση στα τυχερά παιχνίδια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ