30 Σεπ 2015

«Σκλαβενίτης»:Ψηφιζουν τάφεντικα.υποψηφιοι οι διευθυντες



«Σκλαβενίτης»: Ένσταση ενάντια στον αποκλεισμό της από τις αρχαιρεσίες του σωματείου κατέθεσε η ΔΑΣ

Ένσταση προς την εφορευτική επιτροπή που διενεργεί τις αρχαιρεσίες του επιχειρησιακού σωματείου στα σούπερ μάρκετ «Σκλαβενίτης» υπέβαλαν σήμερα, μέρα έναρξης των εκλογών, οι δυνάμεις της «Δημοκρατικής Αγωνιστικής Συνεργασίας» (ΔΑΣ). Με την ένσταση που υπογράφουν εργαζόμενοι στην επιχείρηση «Σκλαβενίτης» υποψήφιοι της ΔΑΣ, εκλεγμένοι συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ στην Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων, το Εργατικό Κέντρο Αθήνας και τη ΓΣΕΕ ζητούν να γίνει δεκτό το ψηφοδέλτιο της ΔΑΣ, που στην ουσία αποκλείστηκε από τις αρχαιρεσίες μέσα από μια σειρά παράτυπες διαδικασίες που παραβιάζουν το καταστατικό του σωματείου.
Στην ουσία, η διοίκηση του σωματείου και η εργοδοσία επιδιώκουν να γίνουν εκλογές αποκλείοντας τη φωνή του ΠΑΜΕ, τη μόνη φωνή που στέκεται εμπόδιο στο ρόλο και τα σχέδια του εργοδοτικού συνδικαλισμού.
Στην ανακοίνωσή της η ΔΑΣ αναφέρει: «Το εργοδοτικό σωματείο όχι μόνο έχει συναινέσει (σ.σ. σε εργασιακές ανατροπές στην επιχείρηση), αλλά παράλληλα αποκλείει τους συναδέλφους από κάθε μορφή οργάνωσης και συζήτησης, κάνοντας κρυφές συνελεύσεις, υποχρεώνει τους εργαζόμενους να ψηφίσουν διευθυντικά στελέχη επιχειρήσεων που παρουσιάζονται ως εκπρόσωποί μας».
Η διαδικασία μέσα από την οποία το σωματείο έφτασε στις αρχαιρεσίες βρίθει, σύμφωνα με τις καταγγελίες της ΔΑΣ, από παρατυπίες: Η εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση έγινε, σύμφωνα με την απερχόμενη διοίκηση, στις 15 Σεπτέμβρη, χωρίς όμως το σωματείο να έχει βγάλει ανακοίνωση ή να έχει αναρτήσει κάλεσμα προκειμένου οι εργαζόμενοι να πάρουν μέρος. Η μοναδική ενημέρωση που ακολούθησε ήταν η ανάρτηση ενός εκτυπωμένου ηλεκτρονικού μηνύματος στον πίνακα ανακοινώσεων ενός καταστήματος, το οποίο απλά γνωστοποιούσε τις ημερομηνίες των εκλογών. Κι αυτό έγινε μόλις την Παρασκευή 25 Σεπτέμβρη, στις 5.50 το απόγευμα!
Αμέσως, οι δυνάμεις της ΔΑΣ επικοινώνησαν με στελέχη της απερχόμενης διοίκησης προκειμένου να καταθέσουν το ψηφοδέλτιό τους. Όμως αυτοί τους ενημέρωσαν πως οι ημερομηνίες κατάθεσης υποψηφιοτήτων είχαν παρέλθει, προκαλώντας την εύλογη διαμαρτυρία τους αφού ουδέποτε είχαν ανακοινωθεί οι ημερομηνίες, ο τόπος και ο τρόπος υποβολής των υποψηφιοτήτων. Μάλιστα, αρχικά αρνήθηκαν να τους δώσουν τα στοιχεία μελών της εφορευτικής επιτροπής προκειμένου να επικοινωνήσουν και να καταθέσουν το ψηφοδέλτιο της ΔΑΣ για να συμμετάσχουν στις εκλογές.
Ακόμα και το Σάββατο οι υποψήφιοι της ΔΑΣ έκαναν κάθε προσπάθεια να έρθουν σε επικοινωνία με τα μέλη της εφορευτικής στα καταστήματα που εργάζονται, στα τηλέφωνά τους, ακόμα και στα σπίτια τους, αυτά παρέμειναν όμως άφαντα. Παράλληλα, χρησιμοποίησαν κάθε νομικό μέσο που διέθεταν, στέλνοντας εξώδικα στην εφορευτική επιτροπή.
Συνεχίζουν στον ίδιο εργοδοτικό δρόμο
Αξίζει να σημειωθεί πως η ΔΑΣ είχε ζητήσει τον περασμένο Μάη με εξώδικο προς τη διοίκηση του σωματείου να ενημερώνεται για τη σύγκληση Γενικών Συνελεύσεων, την καταβολή συνδρομών, τις συνεδριάσεις του ΔΣ, γενικά για τη λειτουργία του σωματείου. Η απάντηση της διοίκησης, που ήρθε επίσης με εξώδικο, χαρακτήριζε ανακρίβειες και ψέματα τις διαμαρτυρίες των συνδικαλιστών για την έλλειψη ενημέρωσης και τη λειτουργία της διοίκησης εν κρυπτώ, ενώ απειλούσε ακόμα και με καταστατικές ποινές, δηλαδή λίγο πολύ με τη διαγραφή των συνδικαλιστών της ΔΑΣ από το σωματείο.
Να υπενθυμίσουμε ότι στις εκλογές του 2012 το συγκεκριμένο «σωματείο» είχε «εγγεγραμμένα μέλη» 2.775 εργαζόμενους από τους οποίους «ψήφισαν» 2.208 εργαζόμενοι και εξέλεξαν για τα συνέδρια της ΟΙΥΕ (έγινε το 2013) 22 αντιπροσώπους και 30 αντιπροσώπους για το Εργατικό Κέντρο Αθήνας.
Η ΔΑΣ καλεί κάθε εργαζόμενο να βγάλει συμπεράσματα για το ρόλο που παίζει για χρόνια ολόκληρα το συγκεκριμένο σωματείο, στηρίζοντας τις επιλογές κυβέρνησης και εργοδοσίας και εκλέγοντας διευθυντικά στελέχη των εργοδοτών στη Διοίκηση του σωματείου, της ΟΙΥΕ, της ΓΣΕΕ. «Μόνο με αγώνα, οργάνωση και συλλογική δράση θα αποτρέψουμε τους σχεδιασμούς τους. Στα καταστήματα, τις αποθήκες να ξεπεράσουμε τους φόβους μας, να αναμετρηθούμε με την εργοδοσία, να βάλουμε εμπόδια σε όλα αυτά που σχεδιάζουν κυβέρνηση, εργοδοσία, παλιός και νέος κυβερνητικός και εργοδοτικός συνδικαλισμός, για να μη γίνουμε εμείς και τα παιδιά μας δούλοι τον 21ο αιώνα», σημειώνουν οι δυνάμεις της ΔΑΣ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ