30 Σεπ 2015

Στον αέρα οι αναπηρικές συντάξεις από ασθένεια

Στον αέρα οι αναπηρικές συντάξεις από ασθένεια
Ισχυρό ενδεχόμενο για βαριές ασθένειες να δίνεται σύνταξη μόλις μερικές δεκάδες ευρώ

Μεγάλος κίνδυνος για τις αναπηρικές συντάξεις που προκύπτουν σε οποιαδήποτε ηλικία λόγω σοβαρής ασθένειας και οι οποίες θα εκδίδονται μετά την 1η Ιούλη του 2015, προκύπτει από την πρώτη εγκύκλιο που ετοίμασε το υπουργείο Εργασίας, προκειμένου να εφαρμοστεί ο νόμος 4336/2015 (3ο μνημόνιο) για το Ασφαλιστικό. Σύμφωνα με την εγκύκλιο, που παραπέμπει στο σχετικό νόμο, ορίζεται:
«Ειδικότερα: α. Με την περίπτωση 1α της υποπαραγράφου Ε2 της παραγράφου Ε του άρθρου 2 του ν. 4336/2015 προβλέπεται ότι όσων η συνταξιοδότηση λόγω γήρατος από τους Οργανισμούς Κύριας ή Επικουρικής Ασφάλισης αρχίζει από την 1.7.2015 και εφεξής, λαμβάνουν μόνον το ποσό της σύνταξης που προκύπτει βάσει των οικείων καταστατικών και γενικών διατάξεων (οργανικό ποσό). Εάν το προκύπτον οργανικό ποσό σύνταξης είναι κατώτερο του εκάστοτε προβλεπόμενου κατωτάτου ορίου, τότε χορηγείται το οργανικό αυτό ποσό σύνταξης.
Μετά τη συμπλήρωση του 67ου έτους της ηλικίας, με την επιφύλαξη των διατάξεων της παρ. 3 του άρθρου 11 του ν. 3863/2010, καταβάλλεται το εκάστοτε προβλεπόμενο ποσό του κατωτάτου ορίου σύνταξης. Σε περίπτωση, βέβαια, που το οργανικό ποσό σύνταξης υπερβαίνει το ποσό του κατωτάτου ορίου σύνταξης, τότε εξ αρχής καταβάλλεται το οργανικό ποσό σύνταξης».
Χτύπημα σε βαριά ανάπηρους
Σύμφωνα με τα παραπάνω, όποιος υπέβαλε αίτηση συνταξιοδότησης μετά την 1η Ιούλη του 2015 και έχει ηλικία μικρότερη του 67ου έτους, μέχρι τη συμπλήρωσή του θα λαμβάνει μόνο το λεγόμενο «οργανικό ποσό» της σύνταξης, ποσό που σε αρκετές περιπτώσεις εργαζομένων με λίγα ένσημα και χαμηλούς μισθούς, μερική απασχόληση κ.λπ., θα είναι κατά πολύ μικρότερο και από τα κατώτερα όρια που ισχύουν κάθε φορά. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, με 15ετία (4.500 ένσημα) το ύψος του οργανικού ποσού μπορεί να μην ξεπερνά τα 330 ευρώ.
Ομως, ο πιο σοβαρός και μεγάλος κίνδυνος αφορά τους ασφαλισμένους που λόγω σοβαρής ασθένειας δικαιούνται αναπηρικής σύνταξης. Με δεδομένο ότι πολλές από αυτές τις συντάξεις (τυφλών, παραπληγικών, μεταμοσχευμένων, με σκλήρυνση κατά πλάκας κ.λπ.) εντάσσονται στην κατηγορία «συντάξεις γήρατος» (νόμος 612/77, όπως επεκτάθηκε στη συνέχεια), και επειδή η σχετική εγκύκλιος δεν έχει κάποια πρόβλεψη ή εξαίρεση, υπάρχει ισχυρό ενδεχόμενο για έναν εργαζόμενο που παθαίνει σοβαρή ασθένεια σε οποιαδήποτε ηλικία, να κινδυνεύει να πάρει αναπηρική σύνταξη μόλις λίγες δεκάδες ευρώ!
Σημειώνεται ότι οι συντάξεις αυτές δίνονταν έως τώρα ως συντάξεις γήρατος με 4.050 μέρες ασφάλισης, χωρίς όριο ηλικίας και εξομοιώνονταν με την 35ετία.
Αυξάνονται τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης
Επιπλέον, με την πρώτη εγκύκλιο που εξέδωσε το υπουργείο Εργασίας, επιβεβαιώνονται οι ανατροπές του νόμου 4336/2015, αλλά ταυτόχρονα προκαλείται σύγχυση όσον αφορά την εφαρμογή του νόμου για το ρυθμό αύξησης των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, τον υπολογισμό των συντάξεων, τα κατώτερα όρια, ενώ γίνεται φανερό ότι για μια σειρά άλλα ζητήματα εφαρμογής του νόμου θα υπάρξουν και άλλες εγκύκλιοι.
Οσον αφορά στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, η εγκύκλιος προεξοφλεί ότι μετά το τέλος του 2021 οι ασφαλισμένοι όλων των Ταμείων που δεν έχουν θεμελιώσει δικαίωμα συνταξιοδότησης θα συνταξιοδοτούνται πλέον στο 67ο έτος της ηλικίας τους (και αυτό το όριο μπορεί να αυξάνεται ανάλογα με την εξέλιξη του προσδόκιμου ζωής), με την προϋπόθεση των 4.500 ημερών ασφάλισης.
Σε μικρότερη ηλικία και μέχρι το 62ο έτος, μπορεί να συνταξιοδοτείται κάποιος μόνο με μειωμένη και το ανάλογο πέναλτι στο ύψος της σύνταξης. Χωρίς μείωση της σύνταξης μπορούν να συνταξιοδοτηθούν μόνο όσοι έχουν συμπληρώσει 12.000 μέρες ασφάλισης, προϋπόθεση όμως που είναι ανέφικτη για τη συντριπτική πλειοψηφία των σημερινών εργαζομένων και ασφαλισμένων όλων των Ταμείων.
Σύγχυση προκαλεί άλλο σημείο της εγκυκλίου που αφορά τα κατώτερα όρια των συντάξεων. Σύμφωνα με αυτή, ενώ οι κατώτερες συντάξεις «παγώνουν» μέχρι το 2021 στο ύψος που είχαν την 31/7/2015, υπήρξε τον περασμένο Αύγουστο η σχετική εγκύκλιος Χαϊκάλη με την οποία καθορίστηκαν νέα χαμηλότερα κατώτερα όρια (από τα 486 στα 392 ευρώ). Ετσι, μένει να διευκρινιστεί αν τελικά ισχύει η εγκύκλιος Χαϊκάλη ή αυτό που ορίζει η πρόσφατη εγκύκλιος.
ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ - ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ
Σκηνικό εφησυχασμού και παραπλάνησης από την κυβέρνηση
Με συνεργούς την εργοδοσία και τη συνδικαλιστική πλειοψηφία, μεθοδεύει τις προαποφασισμένες ανατροπές

Από την προχτεσινή κινητοποίηση του ΠΑΜΕ στο υπουργείο Εργασίας
Από την προχτεσινή κινητοποίηση του ΠΑΜΕ στο υπουργείο Εργασίας
Eurokinissi
Να καθησυχάσει τους εργαζόμενους μπροστά στον Αρμαγεδδώνα που ετοιμάζεται να εξαπολύσει σε Ασφαλιστικό και Εργασιακά, δημιουργώντας προϋποθέσεις αιφνιδιασμού, επιχείρησε για άλλη μια φορά ο υπουργός Εργασίας, με αφορμή την πρώτη συνάντηση που είχε χτες με τη ΓΣΕΕ και τις εργοδοτικές ενώσεις, μετά την ανάληψη εκ νέου των καθηκόντων του.
Απέναντι στο τεχνητό κλίμα «κοινωνικού διαλόγου» και «συνεννόησης» που επιχειρεί να καλλιεργήσει η κυβέρνηση, ο εκπρόσωπος του ΠΑΜΕ Γ. Πέρρος, κάλεσε τους εργαζόμενους να μη δείξουν καμία αναμονή και καμία ανοχή. Να προετοιμαστούν για σκληρό απεργιακό αγώνα, να οργανώσουν από τα κάτω την πάλη τους, για να αποτρέψουν τα επώδυνα μέτρα που έρχονται και να δημιουργήσουν προϋποθέσεις αντεπίθεσης.
Στον αντίποδα, η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ συντηρεί το κλίμα της αναμονής και των αυταπατών, ζητώντας από την κυβέρνηση «ν' αλλάξει το ανθρωποκτόνο μείγμα πολιτικής»!
Σε δηλώσεις του μετά το τέλος της συνάντησης, ο Γ. Κατρούγκαλος χαιρέτησε την παράταση ισχύος της ΕΓΣΣΕ μέχρι το τέλος του έτους, που επί της ουσίας παρατείνει την ΠΥΣ του 2012, με την οποία καταργήθηκε η ισχύουσα τότε Εθνική Σύμβαση και μειώθηκαν οι κατώτεροι μισθοί κατά 22% και 32% στους νέους. Οπως είπε ο υπουργός, αυτό δίνει τη δυνατότητα μέχρι το τέλος του χρόνου να νομοθετήσει η κυβέρνηση, ώστε «να επανέλθει το πλαίσιο των συλλογικών διαπραγματεύσεων»!
Στην πραγματικότητα, η κυβέρνηση ακολουθεί την ίδια τακτική που κράτησε τους πρώτους 7 μήνες του έτους, που ενώ υποσχόταν ότι θα φέρει νόμο που θα καταργεί τις «μνημονιακές» αντεργατικές παρεμβάσεις των προηγούμενων ετών, τελικά κατέληξε να υπογράψει το 3ο μνημόνιο, που περιέχει ξεκάθαρες δεσμεύσεις σε βάρος των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων που έχουν απομείνει.
Η αντεργατική «κανονικότητα»
Θέλοντας να συσκοτίσει αυτή την πραγματικότητα, η κυβέρνηση υπόσχεται πάλι ότι θα επαναφέρει τις «συλλογικές διαπραγματεύσεις», χωρίς βέβαια να δεσμεύεται για επαναφορά των μισθών και των συμβάσεων. Την ίδια στιγμή, τα παραπέμπει όλα στο «διάλογο» με τους δανειστές, με τη μεσολάβηση της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Σε αυτά τα πλαίσια, ο Γ. Κατρούγκαλος θα έχει συνάντηση με το γενικό διευθυντή της ΔΟΕ και στις 12 Οκτώβρη με την Επιτροπή Απασχόλησης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Αυτό που θέλει να κρύψει η κυβέρνηση για να κερδίσει χρόνο, είναι ότι το πλαίσιο των ανατροπών είναι συμφωνημένο με τους ίδιους που τώρα λέει ότι θα διαπραγματευτεί! Δηλαδή, με την ΕΕ και τους μεγαλοεργοδότες, για τους οποίους ετοιμάζεται να νομοθετήσει νέες ανατροπές στις ομαδικές απολύσεις και στο συνδικαλιστικό νόμο (προϋποθέσεις προκήρυξης απεργίας), αλλά και τη νομιμοποίηση των σαρωτικών ανατροπών που έχουν υποστεί οι εργασιακές σχέσεις τα προηγούμενα χρόνια και ιδιαίτερα την περίοδο της κρίσης.
Κι ενώ η πραγματικότητα για τους εργαζόμενους βοά, ο ΣΥΡΙΖΑ προκαλεί και αναγάγει την ΕΕ σε πρότυπο, εκθειάζοντας την «ευρωπαϊκή κανονικότητα» στις εργασιακές σχέσεις. Μόνο που αυτή η «κανονικότητα» στη Ρώμη, το Παρίσι και τη Μαδρίτη, χώρες που ο υπουργός στη δήλωσή του έφερε ως παράδειγμα προς μίμηση, οδήγησε κι εκεί σε μεγάλες ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις, ακόμα και χωρίς μνημόνια.
Για παράδειγμα, στην Ιταλία νομοθετήθηκαν την περασμένη άνοιξη μέτρα διευκόλυνσης των απολύσεων, ενώ στη Γαλλία, μόνο φέτος, πέρασαν νόμοι που προβλέπουν μεγαλύτερη απελευθέρωση στο ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων.
Σιγόντο από τον Γιούνκερ
Την «κανονικότητα» αυτή, πέρα για πέρα αντεργατική, σκοπεύει να φέρει στο επίκεντρο της ευρωπαϊκής νομοθεσίας και η Κομισιόν, όπως διαβεβαίωσε ο Ζ. Κ. Γιούνκερ, μιλώντας στο συνέδριο της ITUC, που εκφράζει τον εργοδοτικό - κυβερνητικό συνδικαλισμό σε επίπεδο ΕΕ.
Οπως είπε ο πρόεδρος της Κομισιόν, «εμείς, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θα προτείνουμε την άνοιξη του 2016 έναν πυλώνα ελάχιστων κοινών εργασιακών δικαιωμάτων, ένα προστατευτικό δίχτυ στην αγορά εργασίας», προσθέτοντας πως θα υπάρξουν κανόνες σχετικά με τις εργασιακές σχέσεις, που δε θα «προσαρμόζονται επί το δυσμενέστερο» για τους εργαζόμενους.
Με άλλα λόγια, κατεύθυνση της ΕΕ αποτελεί ένα πλέγμα νόμων που θα διασφαλίζει τον ...πάτο των εργασιακών δικαιωμάτων, γεγονός που σύμφωνα με τον Γιούνκερ θα συμβάλλει «στη σύγκλιση όσον αφορά τη σφαίρα της απασχόλησης στην Ευρώπη», φυσικά προς τα κάτω.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ